Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2015

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/7

 

27.01.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 24

Kotihoidon asiakkaiden ateriavaihtoehdot ja -maksut vuonna 2015

HEL 2014-015373 T 06 07 05

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti, että kotihoidon asiakkaiden ruokailuun kuuluvista sekä kylmistä että kuumista kotiaterioista toimitetaan 1.2.2015 alkaen pääruoan, tuorelisäkkeen sekä jälkiruoan sisältävä ateria. Lisäksi sotainvalidien ateriakokonaisuus säilyy ennallaan.

Lisäksi lautakunta päätti korottaa 1.1.2015 alkaen aterian hintaa 0,70 euroa/ateria ja kuljetusmaksua 0,50 euroa/ kuljetuskerta.

Käsittely

Vastaehdotus:
Sirpa Asko-Seljavaara: Sote-lautakunta kehottaa virastoa selvittämään, missä aikataulussa on mahdollista kilpailuttaa osa kotihoidon ateriapalveluista vertailutiedon saamiseksi Palmian tuottamalle palvelulle.

Kannattajat: Rene Hursti

Hylkäysehdotus:
Anna Vuorjoki: Esitän päätösehdotuksen hylkäämistä.

Kannattajat: Miina Kajos

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Esitän päätösehdotuksen hylkäämistä.

Jaa-äänet: 8
Maija Anttila, Sirpa Asko-Seljavaara, Sami Heistaro, Laura Nordström, Kimmo Parhiala, Marko Rosenholm, Hannu Tuominen, Markku Vuorinen

Ei-äänet: 3
Miina Kajos, Jouko Malinen, Anna Vuorjoki

Tyhjä: 2
Gunvor Brettschneider, Rene Hursti

Poissa: 0

Jäsen Anna Vuorjoen hylkäysehdotus hävisi äänin 3 - 8 (tyhjiä 2) esittelijän ehdotukselle.

2 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Sote-lautakunta kehottaa virastoa selvittämään, missä aikataulussa on mahdollista kilpailuttaa osa kotihoidon ateriapalveluista vertailutiedon saamiseksi Palmian tuottamalle palvelulle.

Jaa-äänet: 7
Maija Anttila, Miina Kajos, Jouko Malinen, Laura Nordström, Marko Rosenholm, Hannu Tuominen, Anna Vuorjoki

Ei-äänet: 6
Sirpa Asko-Seljavaara, Gunvor Brettschneider, Sami Heistaro, Rene Hursti, Kimmo Parhiala, Markku Vuorinen

Tyhjä: 0

Poissa: 0

Jäsen Sirpa Asko-Seljavaaran vastaehdotus hävisi äänin 6 - 7 esittelijän ehdotukselle.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Juha Jolkkonen, osastopäällikkö, puhelin: 310 52482

juha.jolkkonen(a)hel.fi

Riitta Simoila, osastopäällikkö, puhelin: 310 42213

riitta.simoila(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

 

Osastopäälliköt

 

Palvelupäällikkö

 

Talous- ja strategiapäällikkö

 

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kotihoidon asiakkaiden ruokailu järjestetään ensisijaisesti ateriapalveluna, joka on sosiaalihuoltolain mukaista, tarveharkintaista, ei-tulosidonnaista kotihoidon tukipalvelua. Kotihoidon asiakkaaksi päädytään yksilöllisen palvelutarpeen arvioinnin perusteella. Kotiateriaan sisältyy tilaukseen pohjautuva valmiin annospakatun aterian toimittaminen asiakkaan kotiin. Tavoitteena on asiakkaiden oikea ja riittävä ravitsemus, mikä tukee toimintakyvyn säilyttämistä.

Sosiaali- ja terveysvirasto hankkii kotiaterioita Palmia-liikelaitokselta ja Menumat Oy:ltä.

Palmia toimittaa tuotantokeittiössään valmistetut kotiateriat asiakkaille kotiin kuljetettuina, kuumina tai kylminä. Kuumat ateriat toimitetaan asiakkaalle päivittäin, kylmät kaksi kertaa viikossa. Asiakas on voinut valita kolmesta sisällöltään ja hinnaltaan erilaisesta ateriakokonaisuudesta, jotka ovat:

1.

Pääruoka, salaatti/täysmehu, jälkiruoka sekä leipä, levite ja ruoka-juoma. Asiakas on maksanut 7 euroa/ateria.

2.

Pääruoka, salaatti/täysmehu, leipä, levite ja ruokajuoma. Asiakas on maksanut 6,30 euroa/ateria.

3.

Pääruoka, salaatti/täysmehu ja jälkiruoka. Asiakas on maksanut 6,30 euroa/ateria.

 

Lisäksi sotainvalideille on tarjolla ateriakokonaisuus, joka sisältää tuoremehun, pääruoan, tuorelisäkkeen, jälkiruoan, maidon, leivän ja leipärasvan. Maksu tapahtuu lounassetelillä.

Edellä mainituista vaihtoehdoista 1 - 3 suosituin sekä kuumista että kylmistä aterioista on ollut pääruoan, tuorelisäkkeen ja jälkiruoan sisältävä ateriavaihtoehto 3.

Kuumien aterioiden hinnat kuljetuksineen ovat vaihdelleet viikonpäivästä riippuen 13,63 - 16,00 euron välillä, kylmien aterioiden hinta 9,40 - 10,17 euron välillä. Asiakas maksaa aterioista ja kuljetuksista lautakunnan päättämän hinnan (17.12.2013, § 431). Vuonna 2014 pääruoan, tuorelisäkkeen ja jälkiruoan sisältävä ateriavaihtoehto 3 maksoi asiakkaalle 6,30 euroa, lisäksi asiakkaalta on peritty kuljetusmaksua 2 euroa/toimitus. Vuonna 2015 aterian hinta olisi 7 euroa ja kuljetusmaksun hinta 2,50 euroa/toimitus.

Sosiaali- ja terveysviraston subventoima erotus Palmian laskuttaman aterian ja kuljetuksen kokonaishinnan ja asiakkaan maksaman osuuden välillä on ollut huomattavan suuri ja huomattavasti korkeampi kuin Espoon ja Vantaan kaupunkien maksamat subventiot vastaavasta palvelusta naapurikunnissa. Lisäksi Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto maksaa erityisruokavaliosta aiheutuvan erityisruokavaliolisän 1,18 euroa/ateria (sisältyy 20 %:iin kaikista kotiaterioista).

Palmia on toimittanut kotiaterioita vuonna 2014 keskimäärin 1321 kappaletta päivässä, yhteensä vuositasolla noin 482 000 ateriaa. Sosiaali- ja terveysvirasto on maksanut Palmian kotiaterioiden subventiokustannuksia vuodessa yhteensä noin 1 560 000 euroa.

Menumat-ateriapalvelu toimittaa pääruoka-annokset pakastettuina asiakkaan Menumat-laitteeseen kahden viikon välein. Saatavilla on lisäksi jälkiruokia. Menumat-aterioiden kokonaishinnat vaihtelevat 8,41 eurosta 9,85 euroon. Asiakas maksaa ateriasta Menumat Oy:n hinnaston mukaisesti 4,56 - 6,00 euroa. Lisäksi asiakkaalta peritään laitteesta aiheutuva palvelumaksu 1,70 euroa vuorokaudessa.

Sosiaali- ja terveysvirasto subventoi Menumat-ateriapalvelua 2,15 euroa vuorokaudessa. Vuonna 2014 Menumat-ateriapalvelun käyttäjiä on ollut keskimäärin 715 asiakasta/päivä, vuositasolla aterioita on toimitettu yhteensä noin 258 000. Menumat-ateriapalvelun subventiokustannukset ovat olleet vuodessa yhteensä noin 555 000 euroa.

Kun Helsingin kotiateriavaihtoehtoja ja -hintoja vertaillaan Espoon ja Vantaan järjestämiin vastaaviin palveluihin, Helsingin sosiaali- ja terveysviraston jokaista kotiateriaa kohden maksama subventio on huomattavasti suurempi kuin Vantaan ja Espoon kotiateriapalvelun subventio.

Vantaalla kotiin kuljetettu ateriapalvelu sisältää kuuman pääruoan, salaatin ja jälkiruoan, jotka tuottaa Vantti, Vantaan Tilapalvelut Oy. Aterian kokonaishinta on arkisin 7,76 euroa ja viikonloppuisin 8,86 euroa. Hinnat sisältävät kuljetuksen, erillistä hintaa kuljetukselle ei ole. Asiakas maksaa ateriasta kuljetuksineen 7,00 euroa.

Vantaan kaupungin maksama subventio on arkisin 0,76 euroa, viikon-loppuisin 1,86 euroa. Lisäksi tulee erityisruokavaliomaksu 0,19 - 1,63 euroa riippuen ruokavaliosta. Ateriamäärä on vuositasolla keskimäärin 500 ateriaa/päivä.

Espoossa kotiateria sisältää lämpimänä toimitetun pääruoan, salaatin ja jälkiruoan, jotka tuottaa Espoo Catering -liikelaitos. Aterian koko-naishinta on 10,63 euroa, erityisruokavalioaterian 14,00 euroa. Hinta sisältää kuljetuksen. Asiakas maksaa ateriasta 7,20 euroa sekä kuljetusmaksun 3,00 euroa, yhteensä 10,20 euroa.

Espoon kaupungin maksama subventio ateriasta on 0,43 euroa, erityisruokavaliosta 3,80 euroa. Kotiaterioiden määrä on arkisin noin 370 ateriaa/päivä ja viikonloppuisin noin 150 ateriaa/päivä.

Ateriahintojen vertailu osoittaa, että Palmian Helsingin sosiaali- ja terveysvirastolle tuottamat kuumien kotiaterioiden toimitukset ovat kokonaiskustannuksiltaan 42 % kalliimmat Vantaan vastaaviin verrattuina ja 23 % kalliimmat kuin Espoon vastaavat. Lisäksi Helsingin subventio ateriasta on 81 % suurempi kuin Vantaalla ja 92 % suurempi kuin Espoossa. Kotihoidon asiakkaan itse maksama kokonaishinta on Helsingissä 28 % (8,30 euroa) halvempi kuin Espoossa (10,20 euroa) ja 18 % kalliimpi kuin Vantaalla (7,00 euroa). Vertailussa on käytetty Helsingin osalta ateriavaihtoehtoa, joka on samansisältöinen Vantaan ja Espoon kanssa.

Helsingin sosiaali- ja terveysvirastossa käytettävissä oleva kotiateriajärjestelmä on nykyisellään monimutkainen, vaikeasti hallittava ja sosiaali- ja terveysvirastolle naapurikuntia selvästi kalliimpi. Esitetty muutos, jossa sekä kylmistä että kuumista kotiaterioista tilataan jatkossa suosituinta ateriavaihtoehtoa 3, yhtenäistää kotiateriapalvelua pääkaupunkiseudulla. Todettakoon, että Helsingin kotihoidon asiakkaille on jatkossakin tarjolla useampia vaihtoehtoja kuin naapurikunnissa: ateria on mahdollista saada kotiin toimitettuna kuumana tai kylmänä sekä lisäksi Menumat-ateriapalveluna. Myös sotainvalidien ateriavaihtoehto säilyy. Asiakkaalla on myös mahdollisuus ostaa lisäpalvelua omalla kustannuksellaan.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Hyvä ravitsemus on keskeinen tekijä hyvinvoinnin, toimintakyvyn ja terveyden ylläpitämisessä ja edistämisessä. Asiakkaan tarpeiden arviointi ja niiden pohjalta luotu ravitsemushoidon suunnitelma ovat kotona asuvien ravitsemustilan ja toimintakyvyn säilymisen edellytyksiä. Kotihoidossa ikääntyneiden ravitsemuksen seurantaan kiinnitetään erityistä huomiota. Syödyn ruoan määrää ja laatua seurataan. Sosiaali- ja terveysviraston järjestämä kotiateriapalvelu tukee kotihoidon asiakkaiden ravitsemuksen ylläpitoa. Ehdotettu muutos yhtäältä selkiinnyttää kotiateriajärjestelmää ja toisaalta takaa täysipainoisen ja terveellisen aterian kotiin kuljettuna. Muutoksella ei ole negatiivisia terveys- ja hyvinvointivaikutuksia.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Juha Jolkkonen, osastopäällikkö, puhelin: 310 52482

juha.jolkkonen(a)hel.fi

Riitta Simoila, osastopäällikkö, puhelin: 310 42213

riitta.simoila(a)hel.fi

Otteet

Ote

 

Osastopäälliköt

 

Palvelupäällikkö

 

Talous- ja strategiapäällikkö

 

Päätöshistoria

Sosiaali- ja terveyslautakunta 13.01.2015 § 12

HEL 2014-015373 T 06 07 05

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

13.01.2015 Pöydälle

Pöydällepanoehdotus:
Miina Kajos: Pyydän asian pöydälle.

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Juha Jolkkonen, osastopäällikkö, puhelin: 310 52482

juha.jolkkonen(a)hel.fi

Riitta Simoila, osastopäällikkö, puhelin: 310 42213

riitta.simoila(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566