Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

20/2014

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/8

 

21.10.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 366

Seulontamammografiatutkimusten hankintaa koskeva hankintaoikaisu ja hankinnan väliaikainen järjestäminen hankintalain 93 §:n nojalla

HEL 2014-002513 T 02 08 02 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hankintalain 80 §:n ja 81 §:n nojalla oikaista seulontamammografiatutkimusten hankintaa koskevan päätöksen 26.8.2014 § 282.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti

-        hylätä Cityterveys Oy:n tarjouksen, sillä tarjoajalla ei ole tarjouspyynnössä edellytettyä lupaa radiologisten palvelujen antamiseen (Laki yksityisestä terveydenhuollosta 152/1990)

-        valita palvelutuottajaksi Jeju Oy:n ehdolla, että valittu tarjoaja toimittaa hankintayksikön asettamassa ajassa tarjouspyynnössä edellytetyt tositteet ja esittää ennen sopimuksen allekirjoittamista luvan radiologisten palvelujen antamisesta tulevaan toimipisteeseen

-        todeta, että mikäli ehdollisena valittu palveluntuottaja ei toimita hyväksyttävästi yllä mainittua todistusta, päätöstä ei panna täytäntöön ja tällöin valitaan palveluntuottajaksi tarjousvertailussa seuraavaksi tullut palveluntuottaja. Seuraavaksi tulleen palveluntuottajan on toimitettava hyväksyttävästi edellytetyt todistukset ja asiakirjat.

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päätti

-        tehdä valitun palvelutuottajan kanssa hankintalain 93 § nojalla väliaikaisen sopimuksen markkinaoikeusvalituksen käsittelyn ajaksi saadun tarjouksen mukaisin hinnoin. Mikäli päätös ei muutoksenhaun johdosta muutu, väliaikainen sopimus muuttuu ilman eri toimenpiteitä määräaikaiseksi ja päättyy 31.12.2017.

-        oikeuttaa terveys- ja päihdepalvelut -osaston osastopäällikön allekirjoittamaan tämän päätöksen perusteella tehtävän sopimuksen ja oikeuttaa osastopäällikön päättämään Helsingin kaupungin puolesta optiokauden käyttöönotosta ja sopimuksen irtisanomisesta tai purkamisesta.

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Kari Salovaara, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310  78727

kari.salovaara(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 26 k.)

2

Suomen Terveystalo Oy:n oikaisuvaatimus 17.9.2014 (julkinen)

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjoajat

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, sosiaali- ja terveyslautakunta
Muutoksenhaku hankintaoikaisupäätökseen
Liite 2

Hallintoylilääkäri

Esitysteksti
Liite 2

Hankinta ja kilpailutus

Esitysteksti
Liite 2

Hankintakeskus

Esitysteksti
Liite 2

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Hankintaoikaisu

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi 26.8.2014 § 282 seulontamammografiatutkimusten hankintaa koskevan esityksen.

Hankintalain 81 §:n mukaan hankintayksikkö voi ottaa hankintapäätöksen käsiteltäväkseen omasta tai asianomaisen vaatimuksesta. Tarjouskilpailussa kolmanneksi tullut Suomen Terveystalo Oy (valittaja) teki määräajan kuluessa 17.9.2014 sosiaali- ja terveyslautakunnalle oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimus on tämän asian liitteenä (liite 1 ja 2). Koska oikaisuvaatimuksessa on julkisuuslain 24 §:n 1 momentin 26 kohdan alaista tietoa, liite 1 on merkitty salaiseksi ja liite 2:sta on poistettu salassa pidettävä tieto.

Valittaja vetoaa oikaisuvaatimuksessa, että hankintayksikön olisi pitänyt hylätä Cityterveys Oy:n ja Jeju Oy:n tarjoukset, koska ne eivät ole tarjouspyynnön mukaisia eivätkä ne täytä tarjouspyynnön mukaisia kelpoisuus- ja vähimmäisvaatimuksia. Valittaja on tehnyt myös hakemuksen asian käsittelemiseksi markkinaoikeudessa.

Valittajan perustelut Cityterveys Oy:n tarjouksen hylkäämiselle:

-        Tarjoajalla ei ole tarjouspyynnössä edellytettyä lupaa radiologisten palvelujen antamiseen.

-        Tarjoajalla ei ole kokemusta seulontamammografiatutkimusten tuottamisesta.

-        Tarjoajalla ei valittajan mukaan voi olla tarjouspyynnön edellyttämää laatu- eikä asiakaspalautejärjestelmää, koska Cityterveys Oy:llä ei ole lupaa palvelutuottamiseen ja se on merkitty kapparekisteriin 20.3.2014. Valittajan mukaan laatu- ja asiakaspalautejärjestelmä tulee olla tarjouksen jättöhetkellä.

-        Tarjoajalla ei ole hankinnan laatuun ja suuruuteen nähden riittäviä taloudellisia edellytyksiä hankinnan suorittamiseen.

-        Lisäksi valittaja tuo ilmi, että he eivät ole saaneet Cityterveys Oy:n tarjouksen liikesalaisuuksiksi merkittyjä asiakaskirjoja, joita ovat mammografialaitteisto ja tiedot tutkimuspaikasta.

-        Valittaja vetoaa myös julkisuuslain 24 § 1 momentin 3- ja 26 kohtien alaiseen tietoon tarjoajasta.

Valittajan perustelut Jeju Oy:n tarjouksen hylkäämiseen:

-        Tarjoajalla ei ole tarjouspyynnössä edellytettyä lupaa radiologisten palvelujen antamiseen itsenäiseen toimipaikkaan, vaan luvan toimipaikka on saatu valittajan toimitiloihin.

-        Tarjoajalla ei ole Säteilyturvakeskuksen (STUK) turvallisuuslupaa, joka on valittajan mukaan edellytys radiologisen palvelujen toiminnan aloittamiseen.

-        Tarjoajalla ei valittajan mukaan voi olla tarjouspyynnön edellyttämää laatu- eikä asiakaspalautejärjestelmää, koska Jeju Oy:n ainoana toimipaikkana on valittajan toimipiste ja näin valittaja olettaa, ettei Jeju Oy:llä ole omaa laatu- ja asiakasjärjestelmää.

-        Tarjoajalla ei ole hankinnan laatuun ja suuruuteen nähden riittäviä taloudellisia edellytyksiä hankinnan suorittamiseen.

-        Lisäksi valittaja tuo ilmi, että he eivät ole saaneet Jeju Oy:n tarjouksen liikesalaisuuksiksi merkittyjä asiakaskirjoja, joita ovat mammografialaitteisto ja tiedot tutkimuspaikasta.

Oikaisuvaatimuksen perusteella hankintayksikkö arvioi Cityterveys Oy:n ja Jeju Oy:n tarjoukset uudestaan.

Cityterveys Oy:llä on aluehallintoviraston lupa yksityisten terveyspalvelujen tuottamiseen. Lupa on myönnetty seuraaviin palveluihin: Lääkäripalvelut avohoidossa, kuvantamistutkimukset ja laboratoriotoiminta ja muu terveydenhuollon toiminta. Lupa on myönnetty osoitteeseen: Ratatienkatu 22 33100 Tampere. Lupa ei kata radiologisten palvelujen antamista. Tarjoajan teknistä suorituskykyä ja ammatillista pätevyyttä koskeva tarjouspyynnössä asetettu vaatimus ei siten tältä osin täyty. Koska Cityterveys Oy:llä ei ole tarjouspyynnössä edellytettyä lupaa, olisi tarjoaja pitänyt sulkea pois tarjouskilpailusta. Koska Cityterveys Oy suljetaan tällä perusteella pois tarjouskilpailusta, ei muihin Cityterveys Oy:n kelpoisuutta koskeviin valittajan väitteisiin ole tarpeen vastata.

Jeju Oy:llä on tarjouspyynnön edellyttämä lupa radiologisten palvelujen antamiseen aluehallintovirastolta ja kopio luvasta on tarjouspyynnön mukaisesti liitetty tarjoukseen. Lupa on myönnetty Jeju Oy:lle ja palvelua tuottavan toimipaikan yhteystiedoiksi on merkitty Jeju Oy c/o Suomen Terveystalo Oy/Terveystalo Kamppi Jaakonkatu 3, 00100 Helsinki. Lupa on tarjouspyynnön mukainen, koska tarjouspyynnössä ei ole edellytetty luvan voimassaoloa tiettyyn toimipisteeseen. Hankintayksikölle ei näin muodostu velvollisuutta hylätä tarjousta. Ennen sopimuksen allekirjoittamista ja toiminnan aloittamista edellytetään, että lupa tulee siirtää tarjouksessa ilmoitettuun toimipaikkaan. Tämän takia päätös ehdotetaan tehtäväksi ehdollisena.

Tarjouspyynnön kelpoisuus- ja vähimmäisvaatimuksissa ei ole edellytetty tarjoajalta STUKin turvallisuuslupaa. Täten luvan puuttuminen ei johda tarjouksen hylkäämiseen. Luvan hankkiminen on ehtona toiminnan aloittamiselle. Luvan hakee palveluntuottaja.

Hankintayksikkö on arvioinut Jeju Oy:n tarjouspyyntöön liittämät selvitykset laatu- ja asiakaspalautejärjestelmistä sekä mammografialaitteistosta ja seulontapaikasta harkintavaltansa puitteissa riittäväksi. Lisäksi hankintayksikön harkintavallassa on myös se, mitä se pitää hankinnan laatuun ja suuruuteen nähden riittävinä taloudellisina edellytyksinä hankinnan suorittamiseen. Hankintayksiköllä on oikeus luottaa tarjoajaan tarjouspyynnössä ilmoittamiin tietoihin eikä hankintayksiköllä ole ollut syytä epäillä tarjouksessa esitettyjä tietoja.

Palvelun väliaikainen hankinta markkinaoikeusvalituksen ajaksi

Valittaja ilmoittaa valituksessaan markkinaoikeudelle, että Helsingin kaupungin korjatessa hankintaoikaisulla hankintapäätöksensä siten, ettei valittajalla ole enää oikeussuojan tarvetta, markkinaoikeus voi poistaa asian käsittelystään antamatta asiasta ratkaisua muilta kuin oikeudenkäyntikuluja koskevilta osin. Hankintaoikaisu ei poista valittajan oikeussuojan tarvetta, vaan asia käsitellään markkinaoikeudessa.     

Hankintalain 93 §:n mukaan hankintayksikkö voi järjestää hankinnan muutoksenhaun ajaksi, jollei hankintaa voida sen luonteen vuoksi lykätä tuomioistuinkäsittelyn ajaksi. Tarve hankinnan välittömälle järjestämiselle on esimerkiksi tilanteessa, jossa hankintayksiköllä on lakisääteinen velvollisuus palvelun järjestämiseen.

Hankintalain 93 §:n 2 momentin mukaan hankinnan väliaikainen järjestäminen ei saa estää markkinaoikeuden käytössä olevien ensisijaisten oikeussuojakeinojen käyttöä. Säännös siis edellyttää, että hankintayksikkö rajoittaa väliaikaisjärjestelyn päättymään tuomioistuimen antamaan ratkaisuun tai viimeistään silloin, kun virhe aiemmassa hankintamenettelyssä on muutoksenhaun johdosta annetun ratkaisun perusteella korjattu.

Jotta Helsingin kaupunki voisi täyttää lakisääteisen velvollisuutensa järjestää kuntalaisille seulontamammografiatutkimuksia, on hakemuksen kohteena olevien palvelujen keskeytymätön hankinta välttämätöntä. Syntyneessä tilanteessa väliaikaisten sopimusten tekeminen hankintaoikaisussa valitun palveluntuottajien kanssa on nopein ja varmin tapa taata palvelujen keskeytymätön hankinta.

Seulontamammografiatutkimusten hankintaan esitetään solmittavaksi väliaikainen sopimus, joka on voimassa enintään siihen asti, kun markkinaoikeuden valituksen johdosta antama päätös on laitettu täytäntöön, eli kunnes Helsingin kaupunki on tehnyt uuden hankintapäätöksen ja päätös on tullut lainvoimaiseksi. Väliaikainen sopimus muuttuu ilman eri toimenpiteitä määräaikaiseksi ja päättyy 31.12.2017, mikäli hankintaoikaisu säilyy muuttumattomana lainvoimaisen ratkaisun johdosta.

Sopimusten allekirjoittaminen ja päättäminen

Osapuolia sitova sopimus ei synny tämän päätöksen tiedoksiannolla vaan vasta, kun osapuolet ovat allekirjoittaneet asiasta sopimuksen.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 26 §:n mukaisesti lautakunnan päätösten perusteella tehtävät sopimukset allekirjoittaa esittelijä ja varmentaa valmistelija, ellei toimielin toisin päätä. Esittelijä pitää riittävänä, että sopimuksen allekirjoittaa osastopäällikkö.

Mikäli ilmenee tarvetta sopimuksen päättämiseen (irtisanomiseen tai purkamiseen), päätös on tehtävä riittävän nopeasti. Siksi on tarkoituksenmukaista, että myös sopimuksen päättämistä koskeva päätösvalta on osastopäälliköllä.

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Kari Salovaara, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310  78727

kari.salovaara(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 26 k.)

2

Suomen Terveystalo Oy:n oikaisuvaatimus 17.9.2014 (julkinen)

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjoajat

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, sosiaali- ja terveyslautakunta
Muutoksenhaku hankintaoikaisupäätökseen
Liite 2

Hallintoylilääkäri

Esitysteksti
Liite 2

Hankinta ja kilpailutus

Esitysteksti
Liite 2

Hankintakeskus

Esitysteksti
Liite 2

Päätöshistoria

Sosiaali- ja terveyslautakunta 26.08.2014 § 282

HEL 2014-002513 T 02 08 02 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti esityslistalla esitetyin perustein:

-        valita käydyn tarjouskilpailun perusteella Cityterveys Oy:n seulontamammografiatutkimusten palveluntuottajaksi.

-        tehdä valitun tarjoajan kanssa kolmivuotisen sopimuksen.

-        Määrätä, että terveys- ja päihdepalvelujen osastopäällikkö allekirjoittaa tämän päätöksen perusteella tehtävän sopimuksen ja oikeuttaa osastopäällikkön päättämään Helsingin kaupungin puolesta optiokauden käyttöönotosta ja sopimuksen irtisanomisesta tai purkamisesta.

Käsittely

26.08.2014 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä määräsi sosiaali- ja terveystoimen johtosäännön 3 §:n perusteella sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut -osaston osastopäällikkö Juha Jolkkosen esittelemään tämän asian.

Hallintoylilääkäri Jukka Pellinen oli kokouksessa kutsuttuna asiantuntijana läsnä tätä asiaa käsiteltäessä.

29.04.2014 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä

osastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Kari Salovaara, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310  78727

kari.salovaara(a)hel.fi

Jukka Pellinen, hallintoylilääkäri, puhelin: 310 42305

jukka.pellinen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566