Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2014

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/74

 

11.03.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 128

GN ReSound Finland Oy/Ab:n hankintaoikaisuvaatimus seulonta-audiometrejä koskevasta päätöksestä.

HEL 2013-012101 T 02 08 01 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti esityslistalla esitetyin perustein hylätä GN ReSound Finland Oy/Ab:n hankintaoikaisua koskevan vaatimuksen.

Esittelijä

virastopäällikkö

Matti Toivola

Lisätiedot

Erja Snellman, hankintapäällikkö, puhelin: 310 74402

erja.snellman(a)hel.fi

Liitteet

1

Hankintaoikaisuvaatimus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hankintaoikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, hankinnat

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Hankintaoikaisuvaatimus

GN ReSound Finland Oy/Ab:n tarjous hylättiin, koska tarjottu laite ei täyttänyt tarjouspyynnössä asetettua vaatimusta, jonka mukaan seulonta-audiometrin signaalin antamisen äänen on oltava äänetöntä (äänettömät nappulat). GN ReSound Finland Oy/Ab vaatii tarjouksensa hyväksymistä.

Perusteluna GN ReSound Finland Oy/Ab esittää, että tarjouspyynnössä esitetty ehdoton vaatimus äänettömästä painalluksesta ei määritellyt, millainen äänenpaine painalluksesta saa seurata. Tarjouspyynnössä ei ole määritelty mitattavia raja-arvoja. GN ReSound Finland Oy/Ab:n omien mittausten mukaan painikkeen oikeasta painalluksesta ei seuraa ääntä tai naksahdusta. Hankintaoikaisuvaatimuksessa on myös tarjottu laitetta uudelleen testattavaksi.

GN ReSound Finland Oy/Ab on jättänyt asiasta myös valituksen markkinaoikeuteen, mutta peruuttanut valituksensa jälkeenpäin.

Taustaa

Virastopäällikkö päätti 16.12.2013 § 317 valita Mediq Suomi Oy:n seulonta-audiometrien toimittajaksi neljän vuoden sopimuskaudeksi sopimuksen allekirjoittamisesta lähtien. Hankinnan kohteena on koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa, lastenneuvoloissa ja terveysasemilla käytettävät seulonta-audiometrit. Hankinnan arvo neljän vuoden hankintakaudelta on n. 70.000 euroa (alv 0).

Määräaikaan 1.11.2013 mennessä saatiin yhteensä neljä tarjousta. Kaksi tarjousta hylättiin tarjouspyynnön vastaisina, koska tarjotut laitteet eivät täyttäneet tarjouspyynnössä esitettyä vähimmäisvatimusta ”audiometriä ei tarvitse poistaa laukusta tutkimusta suoritettaessa”.

Tarjotuista laitteista Mediq Suomi Oy:n ja GN ReSound Finland Oy/Ab:n laitteet testattiin Pakilan ala-asteella 15.11.2013. Virastopäällikkö hylkäsi 16.12.2013 tekemällään päätöksellä GN ReSound Finland Oy/Ab:n tarjouksen tarjouspyynnön vastaisena.

Tarjouksen tarjouspyynnön mukaisuus

Tarjottua laitetta Oscilla SM910 testattiin oppilaiden kuulonseulonnassa Pakilan ala-asteella. Laitetta testasi kuulotutkimuksia noin 20:n vuoden ajan tehnyt kokenut terveydenhoitaja.

Jo ensimmäisestä tutkittavasta lähtien näppäimen painalluksesta (signaalin antamisesta) oli kuulunut häiritsevä, naksahtava ääni. Vaikka näppäimestä yritti painaa eri tavoilla ja miten kevyesti tahansa, painalluksesta kuului silti ääni.

Seulontatutkimusta tekevän terveydenhoitajan ei pitäisi ylipäätään joutua kiinnittämään huomiota näppäimen painamistavan yksityiskohtiin, vaan itse seulontatoimenpiteeseen tulisi voida keskittyä rauhassa. Terveydenhoitaja tekee painalluksia (eli antaa signaalin) yhden tutkimuksen aikana yhteensä vähintään 14 kertaa. Jos tutkittava ei kuule 20dB:n seulontaa jollakin taajuudella, suoritetaan kyseisellä taajuudella ns. kynnysmittaus, jolloin painalluksia suoritetaan mahdollisesti useita kymmeniä. Kynnysmittauksella tarkoitetaan heikointa äänen voimakkuutta, jonka tutkittava vielä kuulee.

Signaalin antamisen äänettömyys audiometreissä on ehdottoman tärkeä vaatimus, josta ei voi tinkiä. Kuulonseulonnassa olevan oppilaan tai muun tutkittavan keskittyessä kuuntelemaan kuulokkeista hyvin hiljaista signaalia, on selvää, ettei lähistöltä saa kuulua mitään naksahtelua tai painallusääntä. Silloinhan tutkittava kuulisi, milloin terveydenhoitaja painaa painiketta ja voisi vastata ääneen, vaikka ei kuulisi mitään kuulokkeista. Etenkin pienemmät lapset tulevat usein kärsimättömiksi mittausten edetessä, jolloin he helpommin saattavat reagoida muihin ympäriltä kuuluviin ääniin. Mittaustulosten luotettavuus siis kärsisi olennaisesti. Naksahtava ääni saattaa häiritä myös kuuloseulan ottajaa, joka tarvitsee täyden hiljaisuuden varmistuakseen mittauksen onnistumisesta.

Kuulontutkimustilanteen häiriöttömyyden tärkeyttä painotetaan myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisemassa Menetelmäkäsikirjassa ”Terveystarkastukset lastenneuvolassa ja kouluterveydenhuollossa (Opas 14, THL 2011), jonka mukaan ”kuulontutkimustilanteessa on huomioitava tutkimustilan äänettömyys, ulkopuolelta tulevat häiritsevät äänet vaikuttavat tulokseen” (Menetelmäkäsikirjan s. 76).

Tarjouspyynnössä on vaadittu äänetöntä signaalia, eli äänettömiä nappuloita juuri mainittujen seikkojen vuoksi. Äänettömyys tarkoittaa sananmukaisesti ääntä aiheuttamatonta, täysin hiljaista. Tässä yhteydessä on edellytetty äänettömyydellä sitä, ettei näppäimen painalluksesta pääse ääntä, jonka laitteen käyttäjä kuulee.

Äänettömyyttä ei ole tarpeen määritellä millään mitattavilla desibeliarvoilla, koska painalluksen äänettömyys joka tapauksessa testataan aistinvaraisesti. Tarjoajien ilmoittamat desibeliarvot eivät todennäköisesti edes olisi vertailukelpoisia, koska vaihtelua voi esiintyä muun muassa siinä, miltä etäisyydeltä arvot on mitattu.

Äänettömyyttä koskeva vaatimus on sellaisenaan riittävän yksiselitteinen ja täsmällinen hankittavan laitteen toiminnallisuutta määrittävä seikka. Tarjouspyyntö on laadittu niin selväksi, että sen perusteella on voitu antaa yhteismitallisia ja vertailukelpoisia tarjouksia.

Näppäinten äänettömyys mittaustilanteessa on olennainen hankinnan kohteeseen liittyvä ominaisuus. Hankintayksiköllä on julkisia hankintoja koskevien oikeusohjeiden mukaan oikeus päättää hankintojensa sisällöstä tarpeittensa mukaisesti ja laaja harkintavalta sen suhteen, miten se määrittelee hankinnan kohteen, kunhan se ottaa huomioon vaatimuksen tarjoajien tasapuolisesta ja syrjimättömästä kohtelusta.

Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu tarjoajien tasapuolisen kohtelun vaatimuksen sekä yleisten sopimusoikeudellisten periaatteiden edellyttävän tarjousten olevan tarjouspyynnön mukaisia. Sisällöltään tarjouspyyntöä vastaamattoman tarjouksen sulkeminen tarjouskilpailusta ei ole ainoastaan hankintayksikön oikeus vaan hankintayksikkö on tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi velvollinen sulkemaan tarjouspyyntöä vastaamattoman tarjouksen tarjouskilpailusta silloin, kun tarjouksen puutteellisuus tai tarjouspyynnön vastaisuus vaarantaa tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun tarjousvertailussa.

Laitteen uusintatestaus

Uusintatestauksen suorittamiseen ei ole perustetta. GN ReSound Finland Oy/Ab on ollut tarjousta jättäessään tietoinen esitetyistä vaatimuksista ja voinut jättää testattavaksi laitteeksi tarjouspyynnön vaatimukset täyttävän laitteen.

Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun periaate edellyttää, että tarjouksia arvioidaan lähtökohtaisesti sellaisina kuin ne on toimitettu hankintayksikölle tarjousten jättämiselle asetettuun määräaikaan mennessä. Tarjoaja kantaa osaltaan vastuun tarjouksensa sisällöstä. Tarjoajien tasapuolinen ja syrjimätön kohtelu edellyttää, ettei kenellekään tarjoajalle anneta mahdollisuutta parantaa tarjoustaan, ellei tarjouksen epäselvyys tai puutteellisuus ole johtunut tarjouspyynnön epäselvyydestä. Tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava tarjouskilpailusta.

Hintaa koskevat tiedot

GN ReSound Finland Oy/Ab:n tarjous on sisältänyt hintavarauman. Tarjouksessa todetaan, että arvonlisäveron, tulli- ym. lakisääteisten maksujen muuttuessa tarjotut hinnat muuttuvat siltä osin kuin muutokset niihin vaikuttavat. Muilta osin hinnat ovat kiinteät tarjouksen voimassaoloajan.

Tarjouspyynnössä on edellytetty, että hinnat ovat kiinteät kaksi vuotta sopimuksen alusta lukien. Sen jälkeen hintoja voidaan muuttaa JYSE 2009 Tavarat -ehtojen mukaisesti. Ehtojen mukaan toimittajalla on oikeus huomioida tarjouksen jättämisen jälkeen tapahtuneista viranomaisten määräämistä uusista julkisista maksuista tai olemassa olevien maksujen korotuksista aiheutuvat kohtuulliset välittömät kustannukset hinnassaan edellyttäen, että ne eivät ole olleet tarjousta tehdessä tiedossa ja toimittaja pystyy osoittamaan perusteet hinnanmuutokselle. Toimittajalla on tämä oikeus myös hinnan ollessa kiinteä.

Sen sijaan muilta osin, kuin ehdoissa tarkoitettujen viranomaismaksujen osalta hintoihin ei saa tulla muutoksia kiinteän hinnoittelujakson aikana, joka tässä tarjouspyynnössä oli 2 vuotta sopimuksen alusta lukien. Tarjoajan tarjouksessaan asettama ehto, jonka mukaan hinnat ovat kiinteät tarjouksen voimassaolon ajan eli 28.2.2014 saakka, on siis selkeästi tarjouspyynnön vastainen.

Hankintayksikkö on tarjouspyynnössä ilmoittanut olevansa velvollinen hylkäämään tarjouksen tarjouspyynnön vastaisena, jos tarjouksessa on sellainen virhe tai puute, joka estää tarjouksen tasapuolisen vertailun muiden tarjouspyynnön mukaisten tarjousten kanssa.

GN ReSound Finland Oy/Ab tarjous ei ole ollut tarjouspyynnössä edellytetyllä tavalla kiinteähintainen tarjous, koska tarjouksen lopullista kokonaishintaa kahdelle vuodelle ei ole varmuudella ollut mahdollista määrittää. Kysymys on ollut tarjouksen sisältöön ja hinnoitteluun vaikuttavasta tarjouspyynnön vastaisesta ehdosta. Hankintayksikkö on tälläkin perusteella tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi ollut velvollinen sulkemaan hakijan tarjouksen tarjouskilpailusta tarjouspyynnön vastaisena.

Esittelijä

virastopäällikkö

Matti Toivola

Lisätiedot

Erja Snellman, hankintapäällikkö, puhelin: 310 74402

erja.snellman(a)hel.fi

Liitteet

1

Hankintaoikaisuvaatimus

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hankintaoikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, hankinnat

Tiedoksi

Hankintaoikaisuvaatimuksen tekijä

Terveys- ja päihdepalvelut

Perhe- ja sosiaalipalvelut

Hankintakeskus

Päätöshistoria

Virastopäällikkö 16.12.2013 § 317

HEL 2013-012101 T 02 08 01 00

Päätös

Virastopäällikkö päätti käydyn tarjouskilpailun tuloksena seuraavaa:

Hylätä tarjouskilpailusta pois seuraavat tarjoajat, koska ne eivät täyttäneet tarjouspyynnössä asetettuja vähimmäisvaatimuksia:

GN Resound Finland Oy Ab
Oy Oticon Ab
Pedihealth Oy

Valita Mediq Suomi Oy:n tarjouksen seulonta-audiometrien hankinnasta koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon, lastenneuvoloihin ja terveysasemille neljäksi (4) vuodeksi.

Seulonta-audiometreja hankitaan arviolta 70 kappaletta neljän vuoden aikana.

Päätöksen perustelut

Seulonta-audiometrien hankinta perustuu Helsingin kaupungin hankintakeskuksen 8.10.2013 päivättyyn tarjouspyyntöön H124-13, HEL 2013-012101. Kilpailutus on toteutettu avoimella menettelyllä ja hankintailmoitus on julkaistu 8.10.2013 sähköisessä tietokannassa www.hankintailmoitukset.fi.
Sopimuskausi on neljä (4) vuotta sopimuksen allekirjoittamisesta lukien.

Hankinnan kokonaisarvo ilman arvonlisäveroa on 70 000 euroa ja 86 800 euroa sisältäen arvonlisäveron.

Määräaika tarjousten jättämiselle päättyi 1.11.2013 klo 12:00. Määräaikaan mennessä tarjouksen jätti neljä yritystä: GN Resound Finland Oy Ab, Mediq Suomi Oy, Oy Oticon Ab ja Pedihealth Oy.

Tarjouspyynnössä on asetettu tarjoukselle ja sen sisällölle sekä hankinnan kohteelle vähimmäisvaatimukset.

Hankinnassa ei hyväksytty osatarjouksia vaan tarjouksen tuli sisältää vaatimukset täyttävä laite kaikkiin tarjouspyynnössä pyydettyihin positioihin.

Oy Oticon Ab:n ja Pedihealth Oy:n laite ei täyttänyt liitteessä 1 esitettyä vaatimusta audiometriä ei tarvitse poistaa laukusta tutkimusta suoritettaessa. Nämä tarjoukset hylättiin tarjouspyynnön vastaisina.

Mediq Suomi Oy:n ja GN Resound Finland Oy Ab:n laitteita testattiin Pakilan ala-asteella. GN Resound Finland Oy Ab:n laite ei  täyttänyt liitteessä 1 ilmenevän testaustuloksen perusteella tarjouspyynnössä esitettyä vaatimusta signaalin antaminen äänetöntä. GN Resound Finland Oy Ab:n tarjous hylättiin tarjouspyynnön vastaisena.

Valintaperusteena on halvin hinta. Hintavertailua ei tarvinnut suorittaa, koska Mediq Suomi Oy teki ainoan vaatimukset täyttävän tarjouksen. Mediq Suomi Oy tarjosi GSI 18 -seulonta-audiometriä hintaan 1000 euroa kappale.

Lisätiedot

Merja Inkeri Aaltonen, hankintasihteeri, puhelin: 310 64467

merja.i.aaltonen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 Helsingin kaupunki

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566