Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2021

1 (7)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/3

 

30.03.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 63

Alle 18-vuotiaiden kotisairaanhoidon ja vaativien kotipalvelujen hankinta

HEL 2021-000286 T 02 08 02 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti

A hyväksyä alle 18-vuotiaiden kotisairaanhoidon ja vaativien kotipalvelujen hankinnan kilpailutuksen keskeiset periaatteet ja ehdot sekä oikeuttaa sosiaali- ja terveystoimialan tekemään tarvittaessa tarjouspyyntöasiakirjoihin välttämättömiä, vähäisiä muutoksia.

B oikeuttaa sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtajan

-tekemään hankinnasta päätöksen
-päättämään optiokauden käyttöönotosta
-allekirjoittamaan hankintapäätöksen perusteella solmittavat sopimukset
-päättämään sopimusten irtisanomisista ja purkamisista.

Käsittely

Helsingin kaupungin nuorisoneuvoston toimialalautakuntien edustajien osalta on sovittu, että edustajat eivät osallistu salassa pidettävien asioiden tai asiakirjojen käsittelyyn. Tästä syystä sosiaali- ja terveyslautakunnan nuorisoedustaja Jimi Joutsio ei osallistunut tämän asian käsittelyyn ja poistui kokouksesta ennen asian käsittelyn aloittamista.

Palvelualueen johtaja Soili Partanen, ostopalvelupäällikkö Minna Eronen, neuvola- ja perhetyön päällikkö Monica Lindberg ja hankinta-asiantuntija Ilkka Paukkunen olivat kutsuttuina asiantuntijoina läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Esittelijä Juha Jolkkonen muutti esitystä liitteenä olevan tarjouspyynnön osalta seuraavasti:

Tarjouspyynnön hintalomakkeita muutetaan alle 18-vuotiaiden kotisairaanhoidon (s. 13), lapsiperheiden kotipalvelun (s. 17) ja kotiin vietävän vammaispalvelun (s. 20) osalta siten, että tarjoushinta pyydetään tarkemmin eriteltynä seuraavasti:

hintakenttä 1       Arkipäivä        klo 00-06                                                             
hintakenttä 2       Arkipäivä        klo 6-18                                     
hintakenttä 3       Arkipäivä        klo 18-24                             
hintakenttä 4       Vkl ja pyhät    klo 00-06                                  
hintakenttä 5       Vkl ja pyhät    klo 6-18                                  
hintakenttä 6       Vkl ja pyhät    klo 18-24                               

Tarjousten vertailuhinta lasketaan yksikköhintojen painotettuna yhteishintana. Periaatteena on, että hintojen painotus tapahtuu samassa suhteessa kuin miten palvelua tilataan.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti asiasta esittelijän muutetun ehdotuksen mukaisesti.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Soili Partanen, palvelualueen johtaja, puhelin: 310 42660

soili.partanen(a)hel.fi

Minna Eronen, ostopalvelupäällikkö, puhelin: 310 24859

minna.eronen(a)hel.fi

Monica Lindberg, neuvola- ja perhetyön päällikkö, puhelin: 310 58352

monica.lindberg(a)hel.fi

Outi Ekebom, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 21183

outi.ekebom(a)hel.fi

Ilkka Paukkunen, hankinta-asiantuntija, puhelin: 040 662 4463

ilkka.paukkunen(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (HankL 60§ 138§)

2

Salassa pidettävä (HankL 60§ 138§)

3

Salassa pidettävä (HankL 60§ 138§)

4

Salassa pidettävä (HankL 60§ 138§)

5

Salassa pidettävä (HankL 60§ 138§)

6

Salassa pidettävä (HankL 60 §, 138 §)

7

Salassa pidettävä (HankL 60§ 138§)

Muutoksenhaku

A

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

B

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

SKH

Esitysteksti

PESO

Esitysteksti

Hankintapalvelut

Esitysteksti

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Palvelualueen johtaja Soili Partanen, ostopalvelupäällikkö Minna Eronen, neuvola- ja perhetyön päällikkö Monica Lindberg ja hankinta-asiantuntija Ilkka Paukkunen ovat kutsuttuina asiantuntijoina läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Hankinnan taustaa

Alle 18-vuotiaiden kotisairaanhoitoa on hankittu sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajan päätöksellä 27.11.2020 § 58 suorahankintana 31.8.2021 asti, kunnes kilpailutus on valmistunut.

Lapsiperheiden vaativia kotipalveluja ja kotiin vietäviä vammaispalveluja on hankittu perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelukokonaisuudessa toistaiseksi asiakaskohtaisin suorahankinnoin. Palvelutarpeen kasvaessa on perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelukokonaisuudessa kuitenkin nähty tarve kilpailutetulle puitesopimukselle.

Hankittava palvelu edellyttää erityisosaamista. Asiakkaiden määrä on rajattu ja erityisosaamisen ylläpitäminen omassa toiminnassa ei ole tarkoituksenmukaista, minkä vuoksi palvelu on tarkoituksenmukaisempaa hankkia ostopalveluna.

Hankinnan kohde

Hankinnan kohteena on alle 18-vuotiaiden kotisairaanhoito ja vaativat kotipalvelut Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan asiakkaille. Hankinta koostuu kolmesta (3) osa-alueesta, jotka ovat:

osa-alue 1: Alle 18-vuotiaiden kotisairaanhoito

osa-alue 2: Lapsiperheiden kotipalvelu

osa-alue 3: Kotiin vietävä vammaispalvelu.

Alle 18-vuotiaiden kotisairaanhoito on terveydenhuoltolain (1326/2010) mukaista kotisairaanhoidon palvelua. Asiakkaina on pääsääntöisesti monisairaita lapsia, joiden fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen toimintakyky on heikentynyt. Kotisairaanhoidolla tuetaan asiakkaan ja perheen omatoimisuutta ja mahdollistetaan turvallinen kotona asuminen. Asiakkaiden palvelun tarve määritellään hoitavan lääkärin lähetteessä.

Lapsiperheiden kotipalvelu on sosiaalihuoltolain (1301/2014) mukaista palvelua, jota annetaan sairauden, synnytyksen, vamman tai erityisen perhe- tai elämäntilanteen perusteella lapsiperheille, jotka tarvitsevat apua selviytyäkseen asumiseen, hoitoon ja huolenpitoon, toimintakyvyn ylläpitoon, lasten hoitoon ja kasvatukseen, asiointiin tai muihin jokapäiväiseen elämään kuuluvien tehtävien suorittamisessa.

Kotiin vietävä vammaispalvelu on sosiaalihuoltolain (1301/2014) ja vammaispalvelulain (380/1987) mukaista palvelua Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan vammaistyön asiakkaille. Kotiin vietävä vammaispalvelu mahdollistaa vammaisten sosiaalityön asiakkaana olevan lapsen hoidon hänen kodissaan ja tukee vanhempien jaksamista. Lapsella voi olla kotiin vietävän vammaispalvelun lisäksi myönnetty omaishoidon tuen kautta hoitoa kotiin tai kodin ulkopuolelle, harkinnanvaraista tilapäishoitoa tai tukihenkilö.

Hankinnan osa-alueiden mukaiset palvelut on tarkemmin kuvattu liitteiden 1–3 palvelukuvauksissa.

Palvelun arvioitu tarve osa-alueittain on seuraava:

osa-alue 1: 10 asiakasta

osa-alue 2: 70 asiakasta

osa-alue 3: 20 asiakasta.

Tarjouskilpailu

Hankinnasta järjestetään tarjouskilpailu lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016, jäljempänä hankintalaki) mukaisella avoimella menettelyllä. Kilpailutuksessa tarjouksen voi jättää yhteen tai useampaan hankinnan osa-alueeseen.

Kilpailutuksella perustetaan puitejärjestely. Puitejärjestelyn jokaiseen osa-alueeseen valitaan kymmenen (10) soveltuvuus- ja vähimmäisvaatimukset täyttävää palveluntuottajaa etusijajärjestyksessä halvimman hinnan perusteella. Palveluntuottaja voi tulla valituksi yhden tai useamman osa-alueen puitejärjestelyyn.

Puitesopimuskaudella palveluntuottaja valitaan asiakkaalle sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännön edellyttämällä tavalla etusijajärjestyksessä ensimmäiseltä tuottajalta, joka pystyy vastaamaan asiakkaan yksilölliseen palvelutarpeeseen. Helsingin sosiaali- ja terveystoimiala ei sitoudu ostamaan tiettyä määrää palveluja, vaan palvelua ostetaan tarpeen mukaisesti noudattaen kilpailutuksen ehtoja.

Tarjouspyyntöasiakirjoissa määritellään hankittavat palvelut, palvelun hinnoittelu sekä tarjoajille että palveluille asetettavat vähimmäisvaatimukset. Tavanomaisten rahoituksellista ja taloudellista asemaa koskevien vaatimusten lisäksi asetetaan tarjoajalle tarjouspyynnössä kuvatut tekniseen suorituskykyyn ja ammatilliseen pätevyyteen liittyvät vaatimukset. Vaatimusten tulee toteutua koko sopimuskauden ajan.

Esitys tarjouspyyntöasiakirjoiksi on liitteinä 1−6 (palvelukuvaukset, tarjouspyyntö, sopimusluonnos). Hankintalain (1397/2016) 60 §:n ja 138 §:n mukaan hankintailmoitusta ei saa julkaista muualla ennen kuin se on julkaistu julkisten hankintojen internet-osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi, joten tarjouspyyntöasiakirjoja ei julkaista internetissä.

Palvelun laatu ja tarjousten valintaperuste

Tarjousten vertailuperusteena käytetään kokonaistaloudellista edullisuutta, jonka perusteena on halvin hinta. Tarjouspyyntöasiakirjoissa tarjoajille ja palvelulle asetetut laadulliset vähimmäisvaatimukset ovat ehdottomia ja niiden on täytyttävä koko sopimuskauden ajan. Tällä pystytään takaamaan vaadittu laatutaso palvelulle. Tilaaja valvoo sopimusehtojen noudattamista.

Tehtävä sopimus

Palvelu kilpailutetaan kahden (2) vuoden perussopimuskaudelle ja se on suunniteltu alkavaksi 1.9.2021. Perussopimuskauden jälkeen on mahdollista tilaajan niin päättäessä jatkaa sopimusta enintään kahden vuoden (2) optiokaudella.

Tarjouspyyntöasiakirjoissa esitetyt arvioidut hankintamäärät perustuvat aiempien vuosien ostoihin, eivätkä ne sido Helsingin kaupunkia.

Sosiaali- ja terveystoimialalla tai sillä organisaatiolla, jolle tilaajan tehtävät siirtyvät esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen vuoksi kokonaan tai osittain, on oikeus sopimuskauden aikana irtisanoa sopimus kuuden (6) kuukauden irtisanomisaikaa noudattaen, mikäli se on uuden sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämismallin vuoksi perusteltua.

Hankintavaltuuksista päättäminen

Hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 3 kohdan mukaan toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hankinnoista lukuun ottamatta osakkeita. Sosiaali- ja terveyslautakunta on 19.1.2021 § 14 päättänyt sosiaali- ja terveystoimialan viranhaltijoiden hankintavaltuuksista siten, että sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtajan osalta vahvistettu hankintaraja on 1 000 000 euroa. Nyt tehtävällä päätöksellä lautakunta oikeuttaa sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtajan tekemään hankinnasta päätöksen, jonka laskennallinen arvo on enemmän kuin 1 000 000 euroa.

Hankinnasta solmittavat sopimukset ja sopimusten allekirjoittaja

Helsingin kaupungin hallintosäännön 24 luvun 1 §:n 2 momentin mukaisesti lautakunnan päätösten perusteella tehtävät sopimukset allekirjoittaa esittelijä, ellei toimielin toisin päätä. Sosiaali- ja terveyslautakunnan esittelijä on sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja, joka allekirjoittaa tämän päätöksen perusteella solmittavat sopimukset sekä päättää sopimusten irtisanomisista tai purkamisista hankinnassa.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Soili Partanen, palvelualueen johtaja, puhelin: 310 42660

soili.partanen(a)hel.fi

Minna Eronen, ostopalvelupäällikkö, puhelin: 310 24859

minna.eronen(a)hel.fi

Monica Lindberg, neuvola- ja perhetyön päällikkö, puhelin: 310 58352

monica.lindberg(a)hel.fi

Outi Ekebom, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 21183

outi.ekebom(a)hel.fi

Ilkka Paukkunen, hankinta-asiantuntija, puhelin: 040 662 4463

ilkka.paukkunen(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (HankL 60§ 138§)

2

Salassa pidettävä (HankL 60§ 138§)

3

Salassa pidettävä (HankL 60§ 138§)

4

Salassa pidettävä (HankL 60§ 138§)

5

Salassa pidettävä (HankL 60§ 138§)

6

Salassa pidettävä (HankL 60§ 138§)

Muutoksenhaku

A

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

B

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

SKH

Esitysteksti

PESO

Esitysteksti

Hankintapalvelut

Esitysteksti

Päätöshistoria

Sosiaali- ja terveyslautakunta 16.03.2021 § 49

HEL 2021-000286 T 02 08 02 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

16.03.2021 Pöydälle

Helsingin kaupungin nuorisoneuvoston toimialalautakuntien edustajien osalta on sovittu, että edustajat eivät osallistu salassa pidettävien asioiden tai asiakirjojen käsittelyyn. Tästä syystä sosiaali- ja terveyslautakunnan nuorisoedustaja Lana Bulatova ei osallistunut tämän asian käsittelyyn ja poistui kokouksesta ennen asian käsittelyn aloittamista.

Palvelualueen johtaja Soili Partanen, ostopalvelupäällikkö Minna Eronen, neuvola- ja perhetyön päällikkö Monica Lindberg ja hankintaasiantuntija Outi Ekebom olivat kutsuttuina asiantuntijoina läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta jätti asian yksimielisesti pöydälle jäsen Reko Ravelan ehdotuksesta.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Soili Partanen, palvelualueen johtaja, puhelin: 310 42660

soili.partanen(a)hel.fi

Minna Eronen, ostopalvelupäällikkö, puhelin: 310 24859

minna.eronen(a)hel.fi

Monica Lindberg, neuvola- ja perhetyön päällikkö, puhelin: 310 58352

monica.lindberg(a)hel.fi

Outi Ekebom, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 21183

outi.ekebom(a)hel.fi

Ilkka Paukkunen, hankinta-asiantuntija, puhelin: 040 662 4463

ilkka.paukkunen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566