Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2021

1 (2)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/15

 

30.03.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 75

Sosiaali- ja terveyslautakunnan esitys kaupunginhallitukselle hallintosäännön muuttamiseksi

HEL 2021-002557 T 00 01 00

Esitys

Sosiaali- ja terveyslautakunta esitti kaupunginhallitukselle, että Helsingin kaupungin hallintosääntöä muutetaan seuraavasti:

Hallintosäännön 18 luvun 3 §:n 1 momenttia muutetaan siten, että toimialajohtaja määrää viranhaltijan päättämään sosiaalihuollon antamisen ja sen palvelusta perittävän maksun lisäksi terveydenhuollon maksun määräämisestä. 

Muutoksen jälkeen hallintosäännön 18 luvun 3 §:n 1 momentti kuuluu seuraavasti:

Ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja määrää viranhaltijan päättämään siltä osin, kuin asia ei kuulu jaoston päätettäväksi, sosiaalihuollon järjestämisestä ja antamisesta sekä sosiaalihuollon ja terveydenhuollon palvelusta perittävän maksun määräämisestä lautakunnan vahvistamien perusteiden ja yleisten ohjeiden mukaisesti.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Karri Välimäki, johtava lakimies, puhelin: 310 43970

karri.valimaki(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Esitysehdotus

Esitys on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Muutettavaksi esitetty hallintosäännön määräys on aikanaan laadittu sosiaalihuoltoa varten. Sosiaalihuollon palveluista tehdään aina hallintopäätös ja määräys on mahdollistanut päätösvallan siirron viranhaltijoille. Terveydenhuollon palveluista ei pääsääntöisesti tehdä päätöksiä, koska se on tosiasiallista hallintotoimintaa. Poikkeuksena ovat terveydenhuollon asiakasmaksut, joista sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annettu laki velvoittaa tekemään muutoksenhakukelpoiset päätökset.

Voimassa olevan hallintosäännön 18 luvun 3 §:n 1 momentin mukaan toimialajohtajalla ei ole toimivaltaa määrätä viranhaltijaa päättämään terveydenhuollon palveluista perittävistä maksuista. Niistä päättävän viranhaltijan voi määrätä sosiaali- ja terveyslautakunta hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 1 kohdan perusteella. Sen mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hinnoista, maksuista, vuokrista ja korvauksista sekä vapautuksesta toimialle kohdistettavan maksun, korvauksen ja muun saatavan suorittamisesta.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 2.3.2021 § 44 mainitun hallintosäännön määräyksen perusteella muun muassa, että terveydenhuollon pitkäaikaisen laitoshoidon maksuista päättävät  talous- ja suunnittelupalvelujen asiakasmaksuyksikön taloussihteeri ja asiakaspalveluvastaava. Ei voitane pitää tarkoituksenmukaisena, että lautakunta päättää tällaisista asioista. Lisäksi menettely on hallinnollisesti jäykkä ja raskas. Nykyinen tilanne merkitsee myös sitä, että kyseisten viranhaltijoiden toimivalta päättää terveydenhuollon pitkäaikaisen laitoshoidon maksuista perustuu lautakunnan tekemään päätökseen, ja kun he päättävät vastaavasta sosiaalihuollon palvelusta perittävästä maksusta samojen säännösten perusteella, se perustuu toimialajohtajan päätökseen. Olisi johdonmukaista, että päätösvalta perustuisi molemmissa tapauksissa saman viranomaisen, toimialajohtajan, tekemään päätökseen.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Karri Välimäki, johtava lakimies, puhelin: 310 43970

karri.valimaki(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566