Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2021

1 (8)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/3

 

02.03.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 40

Lääkärityövoiman vuokraamisen hankinta

HEL 2021-000423 T 02 08 02 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti

A hyväksyä lääkärityövoiman vuokraamisen kilpailutuksen keskeiset periaatteet ja ehdot sekä päättää oikeuttaa sosiaali- ja terveystoimialan tekemään tarvittaessa tarjouspyyntöasiakirjoihin välttämättömiä, vähäisiä muutoksia.

B oikeuttaa sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajan

        tekemään hankinnasta päätöksen

        päättämään optiokauden käyttöönotosta

        allekirjoittamaan hankintapäätöksen perusteella solmittavat sopimukset

        päättämään sopimusten irtisanomisista ja purkamisista.

Sosiaali- ja terveyslautakunta painotti, että sosiaali- ja terveystoimialan jo aiemmin esiin tuomia ongelmia sote-ammattilaisten palkkatasossa on syytä korjata pikaisesti kaupunkitasoisesti sekä kiinnittää huomiota oman työn järjestämiseen, hallintaan ja joustavuuteen sekä muihin rekrytointia vaikeuttaviin tekijöihin vakituisen oman henkilöstön varmistamiseksi. Lisäksi valtakunnallisella tasolla on syytä lisätä sote-ammattilaisten, kuten lääkärien ja hoitohenkilökunnan, koulutusmääriä työvoimapulan korjaamiseksi.

Käsittely

Helsingin kaupungin nuorisoneuvoston toimialalautakuntien edustajien osalta on sovittu, että edustajat eivät osallistu salassa pidettävien asioiden tai asiakirjojen käsittelyyn. Tästä syystä sosiaali- ja terveyslautakunnan nuorisoedustaja Alma Rantalaiho ei osallistunut tämän asian käsittelyyn ja poistui kokouksesta ennen asian käsittelyn aloittamista.

Johtajalääkäri Laura Pikkarainen ja hankinta-asiantuntija Outi Ekebom olivat kutsuttuina asiantuntijoina läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Asiassa tehtiin seuraava vastaehdotus:

Vastaehdotus 1:
Puheenjohtaja Sanna Vesikansa: Sosiaali- ja terveyslautakunta painottaa, että sosiaali- ja terveystoimialan jo aiemmin esiin tuomia ongelmia sote-ammattilaisten palkkatasossa on syytä korjata pikaisesti kaupunkitasoisesti sekä kiinnittää huomiota oman työn järjestämiseen, hallintaan ja joustavuuteen sekä muihin rekrytointia vaikeuttaviin tekijöihin vakituisen oman henkilöstön varmistamiseksi. Lisäksi valtakunnallisella tasolla on syytä lisätä sote-ammattilaisten, kuten lääkärien ja hoitohenkilökunnan, koulutusmääriä työvoimapulan korjaamiseksi.

Kannattaja: jäsen Leo Bergman

Jäsen Karita Toijonen teki asiassa seuraavan palautusehdotuksen:

Palautusehdotus 1:
Jäsen Karita Toijonen: Esitetään, että lautakunta palauttaa asian uudelleen valmisteluun. Lääkärityövoiman vuokraaminen on vastoin strategisia periaatteita omantoiminnan kehittämisestä ja lääkäreiden virkojen täyttämisestä pysyvästi. Vaikka kyse olisikin tilapäisestä sijaistarpeesta, on vuokratyövoiman käyttö henkilöstötyövuosissa kuitenkin ollut merkittävää.

Esitetään, että työvoimapulasta ja sijaistarpeesta tehdään kokonaisselvitys, jolloin myös päätökset ja suunnitelmat voidaan tehdä suurempina kokonaisuuksina.

Kannattaja: jäsen Tapio Bergholm

Jäsen Tapio Bergholmin kannatettua Karita Toijosen palautusehdotusta keskustelu rajattiin palautusehdotukseen ja palautusehdotuksesta äänestettiin (äänestys 1).

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös syntyi seuraavien äänestysten tuloksena:

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Palautusehdotus 1 (jäsen Karita Toijonen)

Jaa-äänet: 10
Katju Aro, Leo Bergman, Cecilia Ehrnrooth, Sami Heistaro, Maritta Hyvärinen, Seija Muurinen, Touko Niinimäki, Aleksi Niskanen, Hannu Tuominen, Sanna Vesikansa

Ei-äänet: 3
Tapio Bergholm, Reko Ravela, Karita Toijonen

Tyhjä: 0

Poissa: 0

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen äänin 10  - 3. Äänestyksen jälkeen lautakunta jatkoi asian käsittelyä ja äänesti esitetystä vastaehdotuksesta.

2 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Vastaehdotus 1 (puheenjohtaja Sanna Vesikansa)

Jaa-äänet: 0

Ei-äänet: 10
Katju Aro, Tapio Bergholm, Leo Bergman, Cecilia Ehrnrooth, Touko Niinimäki, Aleksi Niskanen, Reko Ravela, Karita Toijonen, Hannu Tuominen, Sanna Vesikansa

Tyhjä: 3
Sami Heistaro, Maritta Hyvärinen, Seija Muurinen

Poissa: 0

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi puheenjohtaja Sanna Vesikansan vastaehdotuksen äänin 10 - 0 (tyhjää 3).

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti asiasta esittelijän ehdotuksesta poiketen.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Laura Pikkarainen, johtajalääkäri, puhelin: 310 42617

laura.pikkarainen(a)hel.fi

Outi Ekebom, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 21183

outi.ekebom(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (HankL 60§ 138§)

2

Salassa pidettävä (HankL 60§ 138§)

3

Salassa pidettävä (HankL 60§ 138§)

4

Salassa pidettävä (HankL 60§ 138§)

5

Salassa pidettävä (HankL 60§ 138§)

Muutoksenhaku

A

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

B

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut

Esitysteksti

Hankintapalvelut

Esitysteksti

Päätösehdotus

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää

A hyväksyä lääkärityövoiman vuokraamisen kilpailutuksen keskeiset periaatteet ja ehdot sekä päättää oikeuttaa sosiaali- ja terveystoimialan tekemään tarvittaessa tarjouspyyntöasiakirjoihin välttämättömiä, vähäisiä muutoksia.

B oikeuttaa sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajan

        tekemään hankinnasta päätöksen

        päättämään optiokauden käyttöönotosta

        allekirjoittamaan hankintapäätöksen perusteella solmittavat sopimukset

        päättämään sopimusten irtisanomisista ja purkamisista.

Esittelijän perustelut

Johtajalääkäri Laura Pikkarainen ja hankinta-asiantuntija Outi Ekebom ovat kutsuttuina asiantuntijoina läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Hankinnan tausta

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialalla on ollut sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen 16.8.2016 § 171 mukaisesti neljän vuoden pituinen kilpailutettu puitesopimus lääkärityövoiman vuokraamisen hankinnasta, jonka voimassaolo on päättynyt 17.1.2021. Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja on tehnyt suorahankintapäätöksen 11.12.2020 § 213 kyseisestä palvelusta uuden kilpailutuksen valmistelun ajaksi ajalle 18.1.2021–30.6.2021.

Hankinnan kohde

Hankinta koskee lääkärityövoiman vuokraamista tilapäiseen sijaistarpeeseen potilastyöhön Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen yksiköihin. Yksiköitä on neljä, ja ne muodostavat hankinnan osa-alueet, jotka ovat:

  1. Vuodeosastot ja kotisairaalat
  2. Sisätautien poliklinikka (a. gastroenterologia, b. kardiologia)
  3. Geriatrian poliklinikka
  4. Kotihoidon lääkärit -yksikkö (a. kotihoito, b. seniorikeskukset ja palvelutalot).

Vuokralääkärin tarve on vuonna 2020 ollut vuodeosastoilla ja kotisairaaloissa yhteensä 14 henkilötyövuotta ja kotihoidon lääkärit -yksikössä 10 henkilötyövuotta. Sisätautien ja geriatrian poliklinikoilla tarve on ollut vähäinen.

Tilaaja ei sitoudu ostamaan tiettyä määrää palveluja, vaan palvelua ostetaan tarpeen perusteella noudattaen kilpailutuksen ehtoja.

Tarjouskilpailu

Lääkärityövoiman vuokraamisesta järjestetään tarjouskilpailu.

Tarjouskilpailu järjestetään avoimella hankintajärjestelyllä, joka tarkoittaa tilaajan itsensä suunnittelemaa, lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016) periaatteiden mukaista menettelyä hankinnan kohteena olevan palvelun hankkimiseen.

Kilpailutuksella perustetaan puitejärjestelyn kaltainen avoin järjestely. Järjestelyn perustamisen yhteydessä jokaiseen osa-alueeseen valitaan kymmenen (10) soveltuvuus- ja vähimmäisvaatimukset täyttävää palveluntuottajaa. Tällä saadaan katettua palvelun tarve. Valitut palveluntuottajat asetetaan etusijajärjestykseen tarjotun hinnan perusteella.

Kilpailutuksessa tarjouksen voi jättää yhteen tai useampaan hankinnan osa-alueeseen.

Avoin järjestely avataan uusille tarjouksille kahden vuoden välein (keväällä 2023 ja keväällä 2025, mikäli optiokausi päätetään ottaa käyttöön). Tilaaja voi niin päättäessään avata järjestelyn myös edellä mainittua useammin. Avaamisen yhteydessä järjestelyn jokaiseen osa-alueeseen valitaan lisää kolme (3) soveltuvuus- ja vähimmäisvaatimukset täyttävää palveluntuottajaa. Tällä mahdollistetaan uusien palveluntuottajien mukaantulo järjestelyyn sopimuskauden aikana.

Avoimen järjestelyn avaamisen yhteydessä palveluntuottajien valintaperusteet ovat samat kuin järjestelyn perustamisen yhteydessä. Avaamisen yhteydessä järjestelyyn aiemmin valitut palveluntuottajat voivat alentaa aiemmin tarjoamaansa hintaa jättämällä uuden tarjouksen. Mikäli palveluntarjoaja ei halua alentaa hintaa, sijoitus järjestelyssä ratkaistaan aiemmin tarjotulla hinnalla. Palveluntuottajien etusijajärjestys muodostetaan uudelleen jokaisen avoimen järjestelyn avaamisen jälkeen.

Yksittäisen lääkärin vuokrausta koskeva tilaustiedustelu lähetetään yhtäaikaisesti kaikille avoimen järjestelyn kyseessä olevaan osa-alueeseen valituille palveluntuottajille. Tiedustelusta ilmenee vuokralääkärin tehtävät, vaadittava osaamistaso, vaadittava toimitustakuu, työaika ja aika, joksi vuokralääkäri tarvitaan. Palveluntuottajilla on viikko aikaa jättää tiedustelua koskeva vastaus, josta ilmenee, miten palveluntuottaja kykenee täyttämään tilausehdot. Tilauksen saa se tilausehdot täyttänyt palveluntuottaja, joka on avoimen järjestelyn etusijajärjestyksessä ensimmäinen.

Tarjouspyyntöasiakirjoissa määritellään hankittavat palvelut, palvelun hinnoittelu sekä tarjoajille että palveluille asetettavat vähimmäisvaatimukset. Tavanomaisten rahoituksellista ja taloudellista asemaa koskevien vaatimusten lisäksi asetetaan tarjoajalle tarjouspyynnössä kuvatut tekniseen suorituskykyyn ja ammatilliseen pätevyyteen liittyvät vaatimukset. Vaatimusten tulee toteutua koko sopimuskauden ajan.

Tarjouspyyntöasiakirjat ovat liitteinä 1−4 (palvelukuvaus, tarjouspyyntö, sopimusluonnos ja avoimen järjestelyn periaatteet). Hankintalain (1397/2016) 60 §:n ja 138 §:n mukaan hankintailmoitusta ei saa julkaista muualla, ennen kuin se on julkaistu julkisten hankintojen internet-osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi, joten tarjouspyyntöasiakirjoja ei julkaista internetissä.

Palvelun laatu ja tarjousten valintaperuste

Tarjousten vertailuperusteena käytetään kokonaistaloudellista edullisuutta, jossa hinnan painoarvo on 100 prosenttia. Tarjouspyyntöasiakirjoissa tarjoajille ja palvelulle asetetut laadulliset vähimmäisvaatimukset ovat ehdottomia, ja niiden on täytyttävä koko sopimuskauden ajan. Tällä pystytään takaamaan vaadittu laatutaso palvelulle. Tilaaja valvoo sopimusehtojen noudattamista.

Tehtävä sopimus

Palvelu kilpailutetaan neljän (4) vuoden perussopimuskaudelle, ja se on suunniteltu alkavaksi 1.7.2021.

Perussopimuskauden jälkeen on mahdollista tilaajan niin päättäessä jatkaa sopimusta enintään kahden vuoden (2) optiokaudella.

Tarjousasiakirjoissa esitetyt arvioidut hankintamäärät perustuvat aiempien vuosien ostoihin, eivätkä ne sido Helsingin kaupunkia.

Sosiaali- ja terveystoimialalla tai sillä organisaatiolla, jolle tilaajan tehtävät siirtyvät esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen vuoksi kokonaan tai osittain, on oikeus sopimuskauden aikana irtisanoa sopimus kuuden (6) kuukauden irtisanomisaikaa noudattaen, mikäli se on uuden sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämismallin vuoksi perusteltua.

Hankintavaltuuksista päättäminen

Sosiaali- ja terveyslautakunta on 19.1.2021 § 14 päättänyt sosiaali- ja terveystoimialan viranhaltijoiden hankintavaltuuksista siten, että sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajan osalta vahvistettu hankintaraja on 500 000 euroa. Nyt tehtävällä päätöksellä lautakunta oikeuttaa sairaala, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajan tekemään hankinnasta päätöksen, jonka laskennallinen arvo on enemmän kuin 500 000 euroa.

Hankinnasta solmittavat sopimukset ja sopimusten allekirjoittaja

Helsingin kaupungin hallintosäännön 24 luvun 1 §:n 2 momentin mukaisesti lautakunnan päätösten perusteella tehtävät sopimukset allekirjoittaa esittelijä, ellei toimielin toisin päätä. Esittelijä pitää riittävänä, että sopimukset allekirjoittaa sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja. Mikäli ilmenee tarvetta sopimuksen päättämiseen (irtisanomiseen tai purkamiseen), päätös on tehtävä riittävän nopeasti. Siksi on tarkoituksenmukaista, että myös sopimuksen päättämistä koskeva päätösvalta on sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajalla.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Laura Pikkarainen, johtajalääkäri, puhelin: 310 42617

laura.pikkarainen(a)hel.fi

Outi Ekebom, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 21183

outi.ekebom(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (HankL 60§ 138§)

2

Salassa pidettävä (HankL 60§ 138§)

3

Salassa pidettävä (HankL 60§ 138§)

4

Salassa pidettävä (HankL 60§ 138§)

5

Salassa pidettävä (HankL 60§ 138§)

Muutoksenhaku

A

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

B

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut

Esitysteksti

Hankintapalvelut

Esitysteksti

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566