Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2021

1 (4)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/7

 

02.03.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 44

Toimivallan siirtäminen sosiaali- ja terveystoimialalla viranhaltijoille terveydenhuollon asiakasmaksuja koskevassa päätöksenteossa

HEL 2020-013012 T 00 01 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti siirtää hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 1 kohdan mukaista toimivaltaansa talous- ja suunnittelupalvelujen asiakasmaksut-yksikön viranhaltijoille 2.3.2021 alkaen seuraavasti:

        Terveydenhuollon pitkäaikaisen laitoshoidon maksuista päättävät taloussihteeri ja asiakaspalveluvastaava.

        Terveydenhuollon tasamaksusta (henkilön maksukyvystä riippumattomat maksut) tekee pyydettäessä päätöksen asiakasmaksupäällikkö.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti muuttaa kaupunginhallituksen johtamisen jaoston tekemää päätöstä 15.5.2017 § 76 seuraavasti:

        Terveydenhuollon tulosidonnaisen maksun alentamisesta tai kokonaan perimättä jättämisestä silloin, kun maksun periminen uhkaa vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteuttamista, päättää asiakaspalveluvastaava.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Karri Välimäki, johtava lakimies, puhelin: 310 43970

karri.valimaki(a)hel.fi

Liitteet

1

Kaupunginhallituksen johtamisen jaoston päätös 15.5.2017

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Voimassa olevat toimivaltamääräykset

Sosiaali- ja terveyslautakunnan toimivalta päättää asiasta perustuu hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 1 kohtaan. Sen mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää muun muassa maksuista sekä vapautuksesta toimialalle kohdistettavan maksun suorittamisesta.

Päätöksentekijä terveydenhuollon palveluista perittäviä maksuja määrättäessä ja niitä alennettaessa tai jätettäessä ne kokonaan perimättä on 1.2.2021 asti perustunut sosiaali- ja terveydenhuollon viranhaltijoiden päätösvallan käyttämistä yksilöhuollon asioissa koskevaan sääntöön, delegointisääntöön.

Terveydenhuollon maksujen määräämisen osalta ei ole ollut päätöstä siitä, kuka asiasta päättää. Sen sijaan kaupunginhallituksen johtamisen jaosto päätti 15.5.2017 § 76, että siltä osin kuin kyse ei ole sosiaalipalvelusta määrätystä maksusta, palvelukokonaisuuden johtaja päättää vapautuksen myöntämisestä sosiaali- ja terveystoimialle kohdistettavan enintään 5 000 euron suuruisen sosiaalihuollon ja terveydenhuollon maksun, korvauksen ja muun saatavan suorittamisesta kukin palvelukokonaisuutensa osalta ja toimialajohtaja, kun saatava on syntynyt vähintään kahden palvelukokonaisuuden toiminnassa.

Sosiaalipalvelusta määrättävästä maksusta ja sen alentamisesta tai kokonaan perimättä jättämisestä tekee päätöksen toimialajohtajan päättämän delegointisäännön mukaan määräytyvä viranhaltija. Tämä perustuu hallintosäännön 18 luvun 3 §:n 1 momentin määräykseen.
Sen mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja määrää viranhaltijan päättämään sosiaalihuollon antamisesta ja palvelusta perittävän maksun määräämisestä. Koska määräys koskee vain sosiaalipalveluja, päätöksentekijöitä terveydenhuollon maksujen määräämisessä sekä niiden alentamisessa ja kokonaan perimättä jättämisessä koskevat määräykset on poistettu delegointisäännöstä 1.2.2021 lukien.

Hallintosäännössä ei ole vastaavaa määräystä päätöksentekijän määräytymisestä terveydenhuollon palvelujen eikä niistä perittävien maksujen osalta. Terveydenhuollon palvelujen antamisesta ei tehdä päätöksiä, mutta niistä perittävistä maksuista ja tulosidonnaisten maksujen alentamisesta tai kokonaan perimättä jättämisestä on tehtävä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetussa laissa tarkoitetut päätökset.

Asiakasmaksupäällikölle esitetään määrättäväksi päätösvalta terveydenhuollon maksukyvystä riippumattomista maksuista eli niin sanotuista tasamaksuista, siten että asiakkaan pyytäessä maksusta tehdään muutoksenhakukelpoinen päätös.

Tämä perustuu siihen, että apulaisoikeuskansleri ja eduskunnan apulaisoikeusasiamies ovat päätöksissään (OKV/1044/2018 ja EOAK/4900/2/14) katsoneet, että sosiaali- ja terveydenhuollon maksujen tulee olla muutoksenhakukelpoisia riippumatta siitä, ovatko ne tasasuuruisia vai tulosidonnaisia. Päätösesitys ei vaikuta toimialajohtajan toimivaltaan päättää sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen tarkistuksista vuosittaisten indeksitarkistusten osalta.

Perusteena päätökselle terveydenhuollon palvelusta määrätyn maksun alentamisesta tai kokonaan perimättä jättämisestä on sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain 11 §:n 1 momentti, joka koskee terveydenhuollon maksuista ainoastaan henkilön maksukyvyn mukaan määräytyviä maksuja. Säännöksen mukaan maksu on jätettävä perimättä tai sitä on alennettava siltä osin kuin maksun periminen vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteuttamista.

Terveydenhuollon asiakasmaksujen alentamisesta tai perimättä jättämisestä olisi mahdollista tehdä päätöksiä myös johtamisen jaoston 15.5.2017 tekemän päätöksen perusteella, jolloin päätöksentekijä olisi palvelukokonaisuuden johtaja. Esittelijä pitää kuitenkin tarkoituksenmukaisena, että päätöksentekijä on talouden tuki -yksikön asiakaspalveluvastaava, joka päättää myös sosiaalihuollon asiakasmaksujen alentamisesta tai perimättä jättämisestä, minkä takia johtamisen jaoston päätöstä 15.5.2017 esitetään muutettavaksi.

Suunnitelmana hallintosäännön toimivaltakirjausten yhtenäistäminen

Ei ole tarkoituksenmukaista, että viranhaltijoiden päätösvalta perustuu lautakunnan päätökseen, kun he tekevät päätöksiä terveydenhuollon maksuista ja toimialajohtajan päätöksellä voimaan saatettuun delegointisääntöön, kun he päättävät sosiaalihuollon maksuista. Tämän johdosta toimialalla valmistellaan esitystä hallintosäännön muuttamiseksi. Esityksen mukaan myös terveydenhuollon maksuista päätettäessä viranhaltijoiden päätösvalta perustuisi hallintosäännön 18 luvun 3 §:n 1 momenttiin, jonka mukaan toimialajohtaja määräisi viranhaltijan päättämään terveydenhuollon maksuista sekä maksukyvyn mukaan määräytyvien terveydenhuollon maksujen alentamisesta tai kokonaan perimättä jättämisestä, jos niiden periminen vaarantaisi henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteuttamista. Terveydenhuollon maksuista päättäminen sisällytettäisiin delegointisääntöön, jolloin toimialajohtaja päättäisi samalla terveydenhuollon ja sosiaalihuollon maksujen päätösvallan delegoimisesta.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Karri Välimäki, johtava lakimies, puhelin: 310 43970

karri.valimaki(a)hel.fi

Liitteet

1

Kaupunginhallituksen johtamisen jaoston päätös 15.5.2017

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Tiedoksi

Palvelukokonaisuuksien johtajat

Hallintojohtaja

Hallintopäällikkö

Päätöksenteon tuki

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566