Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

19/2020

1 (8)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/4

 

01.12.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 234

Terveysasemapalveluiden hankinta

HEL 2020-012056 T 06 00 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti

A hyväksyä terveysasemapalveluiden kilpailutuksen keskeiset periaatteet ja ehdot.

B oikeuttaa terveys- ja päihdepalvelujen johtajan

        tekemään tarvittaessa muutoksia neuvottelumenettelyn aikatauluun

        tekemään päätöksen hankintamenettelyyn valittavista tarjoajista

        tekemään neuvottelumenettelyssä tunnistetut muutokset lopullisiin tarjouspyyntöasiakirjoihin

        tekemään hankinnasta päätöksen

        päättämään optiokauden käyttöönotosta

        allekirjoittamaan hankintapäätöksen perusteella solmittavat sopimukset

        päättämään sopimusten irtisanomisista ja purkamisista.

Käsittely

Projektipäällikkö Juha Ahonen ja terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen olivat kutsuttuina asiantuntijoina läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Helsingin kaupungin nuorisoneuvoston toimialalautakuntien edustajien osalta on sovittu, että edustajat eivät osallistu salassa pidettävien asioiden tai asiakirjojen käsittelyyn. Tästä syystä sosiaali- ja terveyslautakunnan nuorisoedustaja Jimi Joutsio ei osallistunut tämän asian käsittelyyn ja poistui kokouksesta ennen asian käsittelyn aloittamista.

Asiassa tehtiin seuraava hylkäysehdotus:

Hylkäysehdotus:
Jäsen Tapio Bergholm: Tämä ulkoistamisesitys on hylättävä.

Modernien organisaatio-oppien mukaisesti Helsingin kaupunginkin tulee pitää omat ydintoimintonsa omassa hallinnassa ja organisaatiossa. Sosiaali- ja terveystoimi on hyvinvointiyhteiskunnan ydinpalveluita. Koronapandemia on osoittanut, että kaupungin oma henkilökunta ja muut voimavarat ovat ratkaisevassa asemassa, kun terveyspalveluiden on sopeuduttava joustavasti vakaviin poikkeusoloihin. Siksi perusterveydenhoidon resursseja ei tule pirstoa.

Esitystä perustellaan henkilöstöpulalla. Ulkoistus on pikemminkin riski kuin ratkaisu tähän ongelmaan, jonka ratkaisuna ovat lähikuntiin verrattuna kilpailukykyiset palkat, työehdot ja toimintakulttuuri.

Lisäksi ulkoistukseen sisältyviä kermakuorinta-, asiakasvalinta- sekä yli- ja alihoitoriskit ovat sopimusteknisesti kovin vaikeasti hallittavissa ilman kohtuuttoman monimutkaisia Helsingin kaupungin sote-toimialan hallinnollista taakkaa ja kustannuksia lisääviä pykäliä ja järjestelyjä.

Kannattaja: jäsen Katju Aro

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös syntyi seuraavan äänestyksen tuloksena:

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Hylkäysehdotus (jäsen Tapio Bergholm)

Jaa-äänet: 8
Leo Bergman, Cecilia Ehrnrooth, Sami Heistaro, Maritta Hyvärinen, Seija Muurinen, Touko Niinimäki, Hannu Tuominen, Sanna Vesikansa

Ei-äänet: 5
Katju Aro, Tapio Bergholm, Aleksi Niskanen, Reko Ravela, Karita Toijonen

Tyhjä: 0

Poissa: 0

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen äänin 8 - 5.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti asiasta esittelijän ehdotuksen mukaan.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Leena Turpeinen, terveys- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 310 52481

leena.turpeinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (HankL60 §, 138 §)

2

Salassa pidettävä (HankL60 §, 138§)

3

Salassa pidettävä (HankL 60 §, 138 §)

4

Salassa pidettävä (HankL 60§, 138§)

5

Salassa pidettävä (HankL 60§, 138§)

6

Salassa pidettävä (HankL 60§, 138§)

7

Salassa pidettävä (HankL 60§, 138§)

8

Salassa pidettävä (HankL 60§, 138§)

9

Salassa pidettävä (HankL 60§, 138§)

10

Salassa pidettävä (HankL 60§, 138§)

11

Salassa pidettävä (HankL 60§, 138§)

12

Salassa pidettävä (HankL 60§, 138§)

13

Salassa pidettävä (HankL 60§, 138§)

14

Salassa pidettävä (HankL 60 §, 138 §)

Muutoksenhaku

A.

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

B.

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

 

Esittelijän perustelut

Projektipäällikkö Juha Ahonen, terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen ja vastaava hankinta-asiantuntija Johanna Kahilakoski ovat kutsuttuina asiantuntijoina läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Hankinnan kohde

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala on valmistellut vuoden 2020 aikana kaupunginvaltuuston 10.6.2020 § 158 tekemän päätöksen mukaisesti terveysasemapalvelujen hankintaa kahdelle Helsingin terveysasemalle. Toinen uusista terveysasemayksiköistä korvaa nykyisen Kannelmäen terveysaseman ja toinen hankittava terveysasemayksikkö täydentää nykyistä palvelutuotantoa Helsingin keskustan alueella. Kaupunginvaltuusto oikeutti päätöksellään sosiaali- ja terveyslautakunnan toteuttamaan terveysasemapalvelujen hankinnan neljän vuoden sopimuskaudella ja enintään kahden vuoden mittaisella optiokaudella Kannelmäen ja Helsingin keskustan alueille.

Terveysasemapalveluiden hankinta sisältää Kannelmäen ja Helsingin keskustan alueilla kokonaisuuden, johon sisältyy lääkäreiden ja hoitajien kiireetön ja kiireellinen vastaanottotoiminta, fysioterapeutin suoravastaanoton palvelut, mielenterveys- ja päihdetyön sairaanhoitajan palvelut sekä näihin liittyvä ajanvaraustoiminta ja toimintaan liittyvät esihenkilöt ja palvelutuotantoon liittyvät tukipalvelut.

Kilpailutuksella valitut palveluntuottajat hankkivat toiminnalleen tarvittavan henkilökunnan ja tilat. Terveysasemien on sijaittava hankintasopimuksen liitteessä määritellyillä alueilla. Keskustan terveysasema tulee vastaamaan Ruoholahden ja Jätkäsaaren alueiden noin 20 000 kokoisen väestön terveyspalveluista ja terveysasema tulee myös sijaitsemaan tällä alueella. Kannelmäen uusi terveysasema tulee vastaamaan nykyisen terveysaseman noin 19 000 kokoisen väestön terveyspalveluista ja se tulee sijaitsemaan Kannelmäen nykyisen terveysaseman lähialueella.

Hankintamenettely

Terveysasemapalveluiden hankinta koostuu kahdesta osa-alueesta:  

        Osa-alue 1: Terveysasemapalvelut Kannelmäen alueelle

        Osa-alue 2: Terveysasemapalvelut Helsingin keskustan alueelle.

Hankinnassa noudatetaan lakia julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016), jäljempänä hankintalaki.

Hankinnassa on kyse hankintalain 12 luvun tarkoittamasta sosiaali- ja terveyspalvelusta. Hankintalain 109 §:n mukaisesti hankintayksikön on noudatettava hankinnan kilpailuttamisessa sellaista menettelyä, joka on 3 §:n 1 momentissa tarkoitettujen periaatteiden mukainen. Terveysasemapalveluiden hankinnassa noudatetaan menettelyä, joka on hankintalain 34 ja 35 §:ssä kuvatun neuvottelumenettelyn kaltainen. Neuvottelumenettelyssä hankintayksikkö neuvottelee tarjoajien kanssa ja hankinnan tarjouspyyntöasiakirjat voivat muuttua ja täsmentyä neuvottelujen aikana.

Tavoitellun aikataulun mukaisesti hankintamenettely käynnistetään joulukuun 2020 alussa julkaisemalla osallistumispyyntö julkisten hankintojen sähköisessä ilmoituskanava Hilmassa (www.hankintailmoitukset.fi). Osallistumispyynnön liitteenä julkaistaan terveysasemapalveluiden alustavien tarjouspyyntöasiakirjojen luonnokset, jotka kuvaavat hankintayksikön alustavaa näkemystä hankintaa koskevista määrittelyistä ja ehdoista.

Ehdokkaiden osallistumishakemusten määräaika asetetaan tavoitellun aikataulun mukaan tammikuun 2021 alkuun. Ehdokas voi ilmoittautua ja tulla valituksi tarjoajaksi joko hankinnan osa-alueeseen 1 ja/tai osa-alueeseen 2.

Neuvottelumenettelyssä hankintayksikkö valitsee osallistumishakemuksen jättäneiden ehdokkaiden joukosta tarjoajat, joita pyydetään lähettämään alustava tarjous. Hankintayksikkö valitsee hankinnan kumpaankin osa-alueeseen harkintansa mukaan 3–5 tarjoajaa, mikäli vähimmäisvaatimukset täyttäviä ehdokkaita on riittävästi. Hankintayksikkö valitsee tarjoajat osallistumishakemusohjeessa ilmoitetuin kriteerein.

Neuvottelut käydään alustavien tarjouspyyntöasiakirjojen ja alustavien tarjousten pohjalta tarjoajakohtaisesti ja erikseen hankinnan molempien osa-alueiden osalta. Tarjoajien kanssa neuvotellaan sopimuksen yksityiskohdista, kuten bonus- ja sanktiomallin mittareista, yhteistyö- ja palvelutuotantomallien tarkemmista sisällöistä, mahdollisten sopimukseen arvoon nähden vähäisten kustannusten jakaantumisesta sekä sopijapuolten vastuunjakoon liittyvistä kysymyksistä. Tavoitellun aikataulun mukaan neuvottelut toteutetaan maaliskuun 2021 aikana. Tarjoajien kanssa käytyjen neuvottelujen myötä alustavat tarjouspyyntöasiakirjat voivat muuttua ja täsmentyä. Tästä syystä esitetään, että lautakunta oikeuttaa terveys- ja päihdepalvelujen johtajan tekemään neuvottelumenettelyssä tunnistetut muutokset lopullisiin tarjouspyyntöasiakirjoihin.

Neuvottelujen päätyttyä hankintayksikkö julkaisee lopulliset tarjouspyyntöasiakirjat rajoitetusti hankintamenettelyyn valituille tarjoajille. Lopullisissa tarjouspyyntöasiakirjoissa kuvataan hankintaa koskevat määrittelyt ja ehdot lopullisessa muodossaan. Tavoitellun aikataulun mukaisesti tarjousten määräaika asetetaan toukokuuhun 2021.

Hankintayksikkö valitsee hankinnan kumpaankin osa-alueeseen yhden palveluntuottajan. Sama palveluntuottaja ei voi tulla valituksi molempiin hankinnan osa-alueisiin. Lopullisessa tarjouksessaan tarjoaja valitsee, kumman osa-alueen tämä valitsee, mikäli voittaisi molempien osa-alueiden kilpailutuksen.

Esityksen liitteinä (1–7) olevissa alustavissa tarjouspyyntöasiakirjoissa määritellään hankintamenettelyn periaatteet, hankittava palvelu sekä tarjoajille asetettavat vähimmäisvaatimukset. Liitteenä olevat alustavat tarjouspyyntöasiakirjat voivat muuttua neuvottelujen myötä. Hankintalain 60 §:n ja 138 §:n mukaan hankintailmoitusta ja sen sisältämiä tietoja ei saa julkaista muualla ennen kuin se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä ja julkisten hankintojen internet-osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi, joten tarjouspyyntöasiakirjoja ei julkaista internetissä.

Valintaperuste

Hankinta toteutetaan käyttäen niin sanottua käänteistä kilpailutusta. Tämä tarkoittaa sitä, että hankintayksikkö asettaa palveluille kapitaatiomalliin perustuvan hinnoittelumallin. Tarjouskilpailu ratkaistaan yksinomaan laadullisilla perusteilla.

Alustavissa tarjouspyyntöasiakirjoissa laadun vertailuperusteet ja painoarvot ovat seuraavat:

  1. Palvelutuotantomalli 50–70 %
  2. Palvelun kehittäminen ja yhteistyö 20–30 %
  3. Toiminnan käynnistämisvaihe 10–20 %.

Vertailuperusteiden sisältöä ja niiden painoarvoja tarkennetaan neuvottelujen kuluessa ja vertailuperusteiden tarkempi sisältö esitetään lopullisissa tarjouspyyntöasiakirjoissa.

Korkeimmat yhteenlasketut pisteet saanut tarjoaja voittaa tarjouskilpailun. Mikäli tarjouskilpailun voittaja voittaa molemmat osa-alueet, tulee voittaja valituksi siihen osa-alueeseen, jonka tarjoaja on tarjouksessaan ilmoittanut ensisijaiseksi.

Terveysasemapalveluiden sopimuskausi on neljä vuotta. Tavoitellun aikataulun mukaisesti sopimuskausi alkaa 1.9.2021. Sopimuskauden jälkeen on mahdollista tilaajan niin päättäessä jatkaa sopimusta yhdellä enintään kahden vuoden mittaisella optiokaudella. Sosiaali- ja terveystoimialalla on oikeus sopimuskauden aikana irtisanoa sopimus kuuden kuukauden irtisanomisajalla, mikäli se on uuden sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämismallin vuoksi perusteltua. Osapuolilla on oikeus irtisanoa sopimus 12 kuukauden irtisanomisajalla, kuitenkin siten, että ensimmäinen mahdollinen irtisanomisilmoitus voidaan tehdä aikaisintaan kolmannen sopimusvuoden päätyttyä. Tällöin sopimus päättyisi neljännen sopimusvuoden lopussa.

Hankintayksikkö voi keskeyttää hankintamenettelyn osittain tai kokonaan perustellusta syystä.

Hankintavaltuuksista päättäminen

Sosiaali- ja terveyslautakunta on 4.2.2020 § 19 päättänyt sosiaali- ja terveystoimialan viranhaltijoiden hankintavaltuuksista siten, että terveys- ja päihdepalvelujen johtajan osalta vahvistettu hankintaraja on 500 000 euroa. Nyt tehtävällä päätöksellä lautakunta oikeuttaa terveys- ja päihdepalvelujen johtajan tekemään hankinnasta päätöksen, jonka laskennallinen arvo on enemmän kuin 500 000 euroa.

Hankinnasta solmittavien sopimusten allekirjoittaja

Helsingin kaupungin hallintosäännön 24 luvun 1 §:n 2 momentin mukaisesti toimielimen päätöksiin perustuvat asiakirjat allekirjoittaa esittelijä, ellei toimielin toisin päätä. Esittelijä pitää riittävänä, että sopimukset allekirjoittaa terveys- ja päihdepalvelujen johtaja. Mikäli ilmenee tarvetta sopimuksen päättämiseen (irtisanomiseen tai purkamiseen), päätös on tehtävä riittävän nopeasti. Siksi on tarkoituksenmukaista, että myös sopimuksen päättämistä koskeva päätösvalta on terveys- ja päihdepalvelujen johtajalla.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Leena Turpeinen, terveys- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 310 52481

leena.turpeinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (HankL60 §, 138 §)

2

Salassa pidettävä (HankL60 §, 138§)

3

Salassa pidettävä (HankL 60 §, 138 §)

4

Salassa pidettävä (HankL 60§, 138§)

5

Salassa pidettävä (HankL 60§, 138§)

6

Salassa pidettävä (HankL 60§, 138§)

7

Salassa pidettävä (HankL 60§, 138§)

8

Salassa pidettävä (HankL 60§, 138§)

9

Salassa pidettävä (HankL 60§, 138§)

10

Salassa pidettävä (HankL 60§, 138§)

11

Salassa pidettävä (HankL 60§, 138§)

12

Salassa pidettävä (HankL 60§, 138§)

13

Salassa pidettävä (HankL 60§, 138§)

14

Salassa pidettävä (HankL 60 §, 138 §)

Muutoksenhaku

A.

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

B.

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Päätöshistoria

Sosiaali- ja terveyslautakunta 17.11.2020 § 219

HEL 2020-012056 T 06 00 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

17.11.2020 Pöydälle

Projektipäällikkö Juha Ahonen, terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen ja vastaava hankinta-asiantuntija Johanna Kahilakoski olivat kutsuttuina asiantuntijoina läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta jätti asian yksimielisesti pöydälle jäsen Tapio Bergholmin ehdotuksesta.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Leena Turpeinen, terveys- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 310 52481

leena.turpeinen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566