Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

18/2020

1 (6)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/8

 

17.11.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 214

Yksityisen palveluasumisen lääkäripalvelujen hankinta

HEL 2020-008393 T 02 08 02 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti

A hyväksyä yksityisen palveluasumisen lääkäripalvelujen hankinnan keskeiset periaatteet ja oikeuttaa sosiaali- ja terveystoimialan tekemään tarvittaessa tarjouspyyntöasiakirjoihin välttämättömiä, vähäisiä muutoksia.

B oikeuttaa sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajan

        tekemään hankinnasta päätöksen

        päättämään optiokauden käyttöönotosta

        allekirjoittamaan hankintapäätöksen perusteella solmittavat sopimukset

        päättämään sopimusten irtisanomisista ja purkamisista.

Käsittely

Ylilääkäri Jonne Sirola oli kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Ennen asian käsittelyä todettiin esteellisyydet, ja esteelliset jäsenet poistuivat kokouksesta asian koko käsittelyn ajaksi ja varajäsenet osallistuivat asian käsittelyyn seuraavasti:

Jäsen Kati Juva ilmoitti esteellisyyden syyksi hallintolain 28.1 §:n 4 kohdan mukaisen palvelussuhdejääviyden ja hänen varajäsenensä Hannu Tuominen osallistui asian käsittelyyn.

Kokoukseen muutoin osallistunut varajäsen Sandra Hagman ilmoitti esteellisyyden syyksi hallintolain 28.1 §:n 4 kohdan mukaisen palvelussuhdejääviyden ja varsinainen jäsen Reko Ravela osallistui asian käsittelyyn.

Jäsen Cecilia Ehrnrooth ilmoitti esteellisyytensä syyksi hallintolain 28.1 §:n 4 kohdan mukaisen palvelussuhdejääviyden. Varajäsen ei osallistunut asian käsittelyyn.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Jonne Sirola, ylilääkäri, puhelin: 310 76430

jonne.sirola(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (HankL 1397/2016 60 §, 138 §)

2

Salassa pidettävä (HankL 1397/2016 60 §, 138 §)

3

Salassa pidettävä (HankL 1397/2016 60 §, 138 §)

4

Salassa pidettävä (HankL 1397/2016 60 §, 138 §)

5

Salassa pidettävä (HankL 1397/2016 60 §, 138 §)

Muutoksenhaku

A.

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

B.

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

 

Hankintapalvelut

 

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Ylilääkäri Jonne Sirola on kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Hankinnan taustaa

Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen kotihoidon lääkärit -yksikkö vastaa perusterveydenhuoltoon liittyvien lääkäripalveluiden järjestämisestä useimmissa yksityisissä tehostettua palveluasumista tarjoavissa palveluasumisyksiköissä Helsingissä. Lokakuussa 2020 näitä yksiköitä oli 73 kappaletta ja niissä asui tuolloin noin 1700 asukasta.

Yksityisessä tehostetussa palveluasumisessa ympärivuorokautisen hoivan tarve liittyy tavallisimmin asukkaiden muistisairauksiin ja valtaosa asukkaista on ikääntyneitä. Osa yksiköistä tarjoaa hoitoa alle 65-vuotiaille, ja osa on suuntautunut psykogeriatristen potilaiden hoitoon. Palveluasumisyksiköiden ryhmäkodeissa on tavallisesti noin 12–16 potilasta/asukasta, ja yhdessä palveluasumisyksikössä voi olla useita ryhmäkoteja.

Yksityiseen tehostettuun palveluasumiseen liittyvä Helsingin kaupungin tuottama lääkärintyö on arvioitu tarkoituksenmukaiseksi järjestää ostopalveluna. Hankinnan kohteena oleva ostopalvelu koskee lääkäripalvelua asukkaille niissä liitteessä määritellyissä tehostetun palveluasumisen yksiköissä, joihin Helsingin sosiaali- ja terveystoimiala on ohjannut myönteisen hoitotasoratkaisun saaneita asiakkaitaan ympärivuorokautiseen hoitoon tai jotka on hyväksytty palvelusetelituottajiksi.

Tuotettavat palvelut ja niiden sisältö

Lääkäripalveluun kuuluu hankinnan kohteena olevissa yksiköissä terveyskeskuslääkäreiden vastuulla yleisesti olevien velvoitteiden täyttäminen. Lääkäripalvelun sisältö on sama kuin Helsingin kaupungin omassa tuotannossa. Lääkäripalvelut on kuvattu tarkemmin tarjouspyyntöasiakirjoissa. 

Palveluntuottaja nimeää potilaiden hoidosta vastaavan omalääkärin ryhmäkotikohtaisesti. Palveluntuottaja järjestää lähikierrot vastuullaan olevissa ryhmäkodeissa. Lisäksi palveluntuottaja vastaa asukkaiden lääkehoidon arvioinnista.

Palveluntuottaja järjestää omalääkärin tekemät määräaikaisarviot sekä ryhmäkotiin saapuville uusille asukkaille tuloarviot.

Hankintamenettely

Yksityisen palveluasumisen lääkäripalveluiden hankinnasta järjestetään tarjouskilpailu. Tarjouskilpailu järjestetään hankintalain (1397/2016) mukaisesti avoimella menettelyllä.

Sopimuskauden aikana mahdollisesti perustettavien uusien yksiköiden lääkäripalvelut ohjataan palveluntuottajille samassa etusijajärjestyksessä kuin tarjouspyynnössä määritellyt palveluasumisyksiköt. Uusien yksiköiden tarjoamisessa huomioidaan yksikkökoko ja asukasmäärä. 

Lääkäripalvelusta muodostetaan puitejärjestely. Lääkäripalvelujen tuottajaksi valitaan kaksi palveluntuottajaa. Palveluntuottajat asetetaan puitejärjestelyssä kokonaistaloudellisen edullisuuden mukaiseen etusijajärjestykseen. 

Esitys tarjouspyyntöasiakirjoiksi on liitteinä 1–5 (palvelukuvaus, tehostetun palveluasumisen yksiköt, sopimusluonnos, kielitaidon osoittaminen ja tarjouspyyntö).

Hankintalain (1397/2016) 60 §:n ja 138 §:n mukaan hankintailmoitusta ei saa julkaista muualla ennen kuin se on julkaistu julkisten hankintojen internet-osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi, tarjouspyyntöasiakirjoja ei julkaista internetissä.

Palvelun laatu ja tarjousten valintaperuste

Tarjouspyyntöasiakirjoissa määritellään hankittava palvelu sekä tarjoajalle ja palveluille asetettavat vähimmäisvaatimukset. Palveluiden vähimmäislaatu on esitetty palvelutalokohtaisessa palvelukuvauksessa.

Tilaaja valvoo sopimusehtojen noudattamista. Tarjoajien tulee täyttää kaikki tarjouspyynnössä ja sen liitteissä esitetyt vähimmäisvaatimukset.

Tavanomaisten rahoituksellista ja taloudellista asemaa koskevien vaatimusten lisäksi, tarjoajalle asetetaan tarjouspyynnössä kuvatut tekniseen suorituskykyyn ja ammatilliseen pätevyyteen liittyviä vaatimuksia. Vaatimusten tulee toteutua koko sopimuskauden ajan.

Tarjousten vertailuperusteena käytetään kokonaistaloudellista edullisuutta, jossa hinnan painoarvo on 80 ja laadun 20.

Palvelulle asetetut vähimmäisvaatimukset ovat ehdottomia, ja niillä taataan vaadittu laatutaso palvelulle.

Hankinnasta solmittava sopimukset ja sopimusten allekirjoittaja

Palvelu kilpailutetaan kolmen (3) vuoden perussopimuskaudelle. Suunniteltu sopimuskausi on 01.05.2021–30.04.2024. Sopimus syntyy vasta, kun molemmat osapuolet ovat allekirjoittaneet sopimuksen.

Perussopimuskauden jälkeen on mahdollista tilaajan niin päättäessä jatkaa sopimusta enintään yhden (1) vuoden mittaisella optiokaudella.

Optiokauden käyttöönotosta tilaaja päättää ja ilmoittaa erikseen 6 kuukautta ennen varsinaisen sopimuskauden päättymistä. Optiokaudella sovelletaan hankintasopimusta entisin ehdoin, sen mukaisesti kuin ehdot ovat voimassa varsinaisen sopimuskauden päättyessä.

Tarjousasiakirjoissa esitetyt arvioidut hankintamäärät perustuvat aiempien vuosien ostoihin, eivätkä ne sido Helsingin kaupunkia.

Hankintavaltuuksista päättäminen

Sosiaali- ja terveyslautakunta on 4.2.2020 § 19 päättänyt sosiaali- ja terveystoimialan viranhaltijoiden hankintavaltuuksista siten, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajan osalta vahvistettu hankintaraja on 500 000 euroa. Nyt tehtävällä päätöksellä lautakunta oikeuttaa sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajan tekemään hankinnasta päätöksen, jonka laskennallinen arvo on enemmän kuin 500 000 euroa.

Hankinnasta solmittavien sopimusten allekirjoittaja

Helsingin kaupungin hallintosäännön 24 luvun 1 §:n 2 momentin mukaisesti lautakunnan päätösten perusteella tehtävät sopimukset allekirjoittaa esittelijä, ellei toimielin toisin päätä. Esittelijä pitää riittävänä, että sopimukset allekirjoittaa sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja. Mikäli ilmenee tarvetta sopimuksen päättämiseen (irtisanomiseen tai purkamiseen), päätös on tehtävä riittävän nopeasti. Siksi on tarkoituksenmukaista, että myös sopimuksen päättämistä koskeva päätösvalta on sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajalla.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Jonne Sirola, ylilääkäri, puhelin: 310 76430

jonne.sirola(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (HankL 1397/2016 60 §, 138 §)

2

Salassa pidettävä (HankL 1397/2016 60 §, 138 §)

3

Salassa pidettävä (HankL 1397/2016 60 §, 138 §)

4

Salassa pidettävä (HankL 1397/2016 60 §, 138 §)

5

Salassa pidettävä (HankL 1397/2016 60 §, 138 §)

Muutoksenhaku

A.

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

B.

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

 

Hankintapalvelut

 

Päätöshistoria

Sosiaali- ja terveyslautakunta 03.11.2020 § 206

HEL 2020-008393 T 02 08 02 00

Päätös

Esittelijä päätti poistaa asian esityslistalta.

Käsittely

03.11.2020 Poistettiin

Ylilääkäri Jonne Sirola oli kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Helsingin kaupungin nuorisoneuvoston toimialalautakuntien edustajien osalta on sovittu, että edustajat eivät osallistu salassa pidettävien asioiden tai asiakirjojen käsittelyyn. Tästä syystä sosiaali- ja terveyslautakunnan nuorisoedustaja Jimi Joutsio ei osallistunut tämän asian käsittelyyn ja poistui kokouksesta ennen asian käsittelyn aloittamista.

Jäsen Kati Juva ilmoitti esteellisyydestään ennen asian käsittelyä ja poistui kokouksesta asian koko käsittelyn ajaksi.  Esteellisyyden syynä on hallintolain 28.1 §:n 4 kohdan mukainen palvelussuhdejääviys. Jäsen Kati Juvan varajäsen Hannu Tuominen osallistui asian käsittelyyn.

Jäsen Seija Muurinen ilmoitti esteellisyydestään ennen asian käsittelyä ja poistui kokouksesta asian koko käsittelyn ajaksi.  Esteellisyyden syynä on hallintolain 28.1 §:n 5 kohdan mukainen yhteisöjääviys.

Jäsen Cecilia Ehrnrooth havaitsi esteellisyytensä kesken asian keskustelun ja poistui kokouksesta välittömästi. Esteellisyyden syynä on hallintolain 28.1 §:n 4 kohdan mukainen palvelussuhdejääviys.

Kesken asian käsittelyn todetun esteellisyyden johdosta esittelijä peruutti ehdotuksensa hallintosäännön 29 luvun 8 §:n 5 momentin mukaisesti ennen kuin toimielin tehnyt päätöksen asiassa. Asia poistettiin esityslistalta.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Marita Lehtinen, hankinta-asiantuntija, puhelin: 050 380 9958

marita.lehtinen(a)hel.fi

Jonne Sirola, ylilääkäri, puhelin: 09 310 76430

jonne.sirola(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566