Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

18/2020

1 (3)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/12

 

17.11.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 223

Sosiaali- ja terveystoimialan vuoden 2020 sosiaali- ja terveyspalvelujen ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri -talousarviokohtien ylitysoikeusesitys

HEL 2020-011512 T 02 02 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että vuoden 2020 talousarviomäärärahoja saadaan ylittää seuraavasti:

        talousarviokohta 5 10 01 sosiaali- ja terveyspalvelut, ylitysoikeus 18,0 miljoona euroa

        talousarviokohta 5 10 05 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, ylitysoikeus 26,0 miljoonaa euroa.

Käsittely

Talous- ja suunnittelupäällikkö Sampo Pajari oli kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Sampo Pajari, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 42246

sampo.pajari(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Esitysehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Talous- ja suunnittelupäällikkö Sampo Pajari on kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Kaupunginhallituksen hyväksymien talousarvion noudattamisohjeiden mukaan määrärahojen ylitysoikeusesitysten tulee olla kaupunginkansliassa 26.11.2020 mennessä. Nyt esitettävä ylitysoikeusesitys pohjautuu oman toiminnan osalta elokuun lopun tilanteesta laadittuun viralliseen ennusteeseen ja syyskuun väliseurantaan sekä HUSin osalta sen tuottamaan ennusteeseen tammi-elokuun toteutumien pohjalta.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen menojen arvioidaan ylittyvän noin 17,7 miljoonaa euroa. Ylitys koostuu kokonaisuudessaan koronapandemian aiheuttamista lisäkustannuksista sekä niin sanotuista teknisistä ylityksistä valtionperinnöistä jaettavien avustusten sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen (Rakenneuudistus ja Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus) hankerahoituksesta. Ilman koronapandemia lisäkustannuksia ja teknisiä ylityksiä sosiaali- ja terveyspalvelujen arvioidaan alittavan budjetin noin 17,1 miljoonalla eurolla.

Valtionperinnöistä jaettavien avustusten tekninen ylitys on 2,4 miljoonaa euroa, joka kirjanpidollisesti käsitellään tuloina ja menoina sosiaali- ja terveyspalvelujen talousarviokohdassa. Teknistä ylitystä on myös sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistukseen myönnetystä hankerahoituksesta vuoden 2020 osuus, noin 0,6 miljoonaa euroa. Koska sosiaali- ja terveystoimiala ei ole toimintakatteellinen talousarviokohta, vaan sitova taso ovat menot, sosiaali- ja terveyspalvelujen talousarviokohdalle voidaan myöntää teknistä ylitysoikeutta valtionperinnöistä myönnettyjen järjestöavustuksien verran sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen vuoden 2020 määrärahojen osalta. Ylitysoikeus perustuu valtionperinnöistä saatuihin tuloihin. Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen osalta ylitysoikeus perustuu sosiaali- ja terveysministeriön myöntämään valtionavustukseen. Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen myönnetty valtionavustus on vuonna 2020 sosiaali- ja terveyspalvelut talousarviokohdan käyttömenoissa.

Koronapandemiasta aiheutuvat lisäkustannukset sosiaali- ja terveyspalvelujen talousarviokohdalle ovat noin 31,8 miljoonaa euroa. Koronapandemiasta aiheutuva ylityspaine on vielä epävarma riippuen siitä, miten koronapandemia etenee loppusyksyn aikana. Keväällä suojavarusteiden saanti oli haasteellista ja sosiaali- ja terveystoimeen tehtiin keskitettyjä suojavarustehankintoja varastoon turvaamaan suojavarusteiden saanti kaikissa olosuhteissa. Edellisessä ennusteessa suojavarustevaraston arvo oli käyttötalousmenoissa, mutta nyt kirjanpitosäännösten mukaisesti varastoarvona taseeseen on siirretty 20,5 miljoonaa euroa. Varastossa olevien suojavarusteiden nykyarvo on huomattavasti pienempi kuin hankintahinta keväällä.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa on lastensuojelussa ylityspainetta vaativan laitoshoidon ja perhehoidon ostoissa 13,3 miljoonaa euroa. Lastensuojelun ylityspainetta on kompensoitu muiden palvelujen säästöillä, kun koronapandemian vuoksi osa toiminnoista on ollut suljettuna tai toimintaa on järjestetty supistettuna.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin menojen arvioitiin kolmannessa virallisessa ennusteessa ylittävän Helsingin talousarvion 24,1 miljoonalla eurolla. HUSin ennuste tammi- elokuun menojen perusteella on 672,0 miljoonaa euroa, joka ylittää Helsingin talousarvion 6,3 miljoonalla eurolla. Tämän hetken arvion mukaan koronapandemiasta aiheutuva valtion tuki HUSille on noin 73,0 miljoonaa euroa, minkä jälkeen HUSin alijäämä kunnille olisi 47,0 miljoonaa euroa. Helsingin osuus alijäämästä on tämän hetken tiedon perusteella 17,8 miljoonaa euroa. Lisäksi HUSin talousarvio on tehty 40 miljoonaa euroa alijäämäiseksi ja tämän kattamista ei ole huomioitu ennusteessa tai ylitysoikeusesityksessä.

Ylitysoikeutta haetaan hieman arvioitua ylitystä suurempana, koska HUSin alijäämän suuruus, ja Helsingin osuus siitä, on koronapandemiatilanteesta johtuen vielä epävarmaa.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Sampo Pajari, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 42246

sampo.pajari(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566