Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

17/2020

1 (6)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/4

 

03.11.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 207

Etelän palvelualueen johtajan viran täyttäminen

HEL 2020-010150 T 01 01 01 01

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti valita terveystieteiden maisteri Helena Venetvaaran koulutuksen, kokemuksen, haastattelussa osoitetun sopivuuden sekä henkilöarvioinnin perusteella etelän palvelualueen johtajan virkaan (vakanssinumero 032608) 1.1.2021 alkaen 6966,96 euron kokonaiskuukausipalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin ja viranhoitomääräyksessä tarkemmin määrätyin ehdoin.

Koeaikaa ei aseteta.

Virkaan valittavan ei tarvitse esittää työterveyshuollon antamaa selvitystä terveydentilastaan, koska se on esitetty jo aiemmin. 

Viran toimipaikka palvelussuhteen alkaessa on sosiaali- ja terveystoimiala, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen eteläinen palvelualue.

Käsittely

Kokous keskeytettiin etelän palvelualueen johtajan virkaan esitetyn Helena Venetvaaran haastattelun ajaksi. Kokouksen keskeytyksen aikana haastateltiin myös idän palvelualueen johtajan virkaan esitetty Maritta Haavisto (pöytäkirjan § 208).

Helsingin kaupungin nuorisoneuvoston toimialalautakuntien edustajien osalta on sovittu, että edustajat eivät osallistu henkilöstöasioiden käsittelyyn. Tästä syystä sosiaali- ja terveyslautakunnan nuorisoneuvoston edustaja Jimi Joutsio ei osallistunut tämän asian käsittelyyn.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Seija Meripaasi, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja, puhelin: 310 52482

seija.meripaasi(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakijaluettelo SOTE-03-908-20

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virkaan valittu

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Viran muut hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 2.6.2020 § 94 myöntää eron aikaisemmalle viranhaltijalle 1.9.2020 lukien etelän palvelualueen johtajan virasta.

Samalla lautakunta päätti, että etelän palvelualueen johtajan virka (vakanssinumero 032608) julistetaan haettavaksi julkisessa hakumenettelyssä hallintosäännön mukaisin kelpoisuusvaatimuksin. Etelän palvelualueen johtajan virka kuuluu kokonaispalkkausjärjestelmään (HAY22) ja viran kokonaispalkka on 6966,96 euroa kuukaudessa.

Etelän palvelualueen johtajan virka oli julkisesti haettavana 11.9.–28.9.2020. Hakuilmoitus julkaistiin kaupungin sähköisessä rekrytointipalvelussa osoitteessa helsinkirekry.fi työavaimella SOTE-03-908-20. Lisäksi ilmoitus oli esillä Helsingin Sanomissa 13.9.2020. Sähköisesti työpaikkailmoitus oli luettavissa myös TE-palvelujen sivuilla sekä Oikotien ja Duunitorin työpaikkailmoituksissa, joiden lisäksi ilmoitusta markkinoitiin Twitter- ja LinkedIn-palveluissa.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 2 momentin 3 kohdan mukaan sosiaali- ja terveyslautakunta päättää palvelukokonaisuuden johtajan suoran alaisen virkaan ottamisesta.

Sosiaali- ja terveystoimialan toimintasäännön 5 luvun 5.1.2 kohdan mukaan palvelua johtaa palvelualueen johtaja, joka toimii esimiehenä palveluun kuuluvien yksiköiden esimiehille.

Viran kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto. Kielitaitovaatimuksena on suomen kielen erinomainen suullinen ja kirjallinen taito sekä ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito.

Muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi hakijalta edellytetään kykyä strategiseen johtamiseen ja toiminnan kehittämiseen yhdessä henkilökunnan ja yhteiskumppaneiden kanssa, vahvaa talousosaamista ja taitoa johtaa toimintaa tavoitteiden suuntaan sekä vankkaa kokemusta johtamistehtävistä ikääntyneiden palveluissa.

Virkoja täytettäessä tulee ottaa huomioon perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Etelän palvelualue ja sen tehtävät

Etelän palvelualue -palvelu sisältää monipuolisia, ennaltaehkäiseviä, kotona selviytymistä ja kuntoutumista edistäviä palveluja sekä omana toimintana järjestettävän ympärivuorokautisen hoivan palvelut.

Palvelualue muodostuu kuudesta yksiköstä, jotka ovat

1. Eteläinen kotihoitoyksikkö

2. Keskinen kotihoitoyksikkö

3. Kinaporin seniorikeskus

4. Kivelän seniorikeskus

5. Koskelan seniorikeskus

6. Töölön seniorikeskus.

Kotihoito vastaa sosiaalihuoltolain (1301/2014) mukaisen kotihoidon palvelusta, jolla tarkoitetaan kotipalvelun ja terveydenhuoltolain (1326/2010) 25 §:ään sisältyvien kotisairaanhoidon tehtävien muodostamaa kokonaisuutta. Kotihoitoon sisältyvinä tukipalveluina annetaan ateria-, kauppa-, vaatehuolto- ja siivouspalveluja sekä kylvetys- ja sosiaalista kanssakäymistä edistäviä palveluja.

Seniorikeskus sisältää monipuolisia, ennaltaehkäiseviä ja kuntoutumista edistäviä palveluja palvelukeskustoiminnasta ympärivuorokautiseen hoitoon ja hoivaan alueellisessa kokonaisuudessa. Seniorikeskusten palveluvalikoimaan kuuluu helsinkiläisille eläkeläisille ja työttömille tarkoitettua avointa palvelukeskustoimintaa, pääsääntöisesti muistisairaille suunnattua päivätoimintaa, lyhytaikaishoitoa sekä toimintakykyä ylläpitävää ja kuntoutumista tukevaa hoitoa arviointi- ja kuntoutumisyksiköissä kotihoidon asiakkaille ja sairaalajakson jälkeen. Lisäksi seniorikeskuksessa on pitkäaikaista ympärivuorokautista asumista joko palveluasumisena tai laitoshoitona.

Palvelutalot ovat hallinnollisesti osa seniorikeskusta. Kaikkia edellä mainittuja seniorikeskuksen toimintoja on jokaisella palvelualueella, mutta yksittäisen seniorikeskuksen palveluvalikoimasta voi joku toiminto puuttua, jos sitä on lähialueella helposti saatavilla.

Hakijat ja rekrytointiprosessi

Etelän palvelualueen johtajan virkaa haki hakuajan kuluessa 38 henkilöä. Vaadittu koulutus oli 34 hakijalla. Vankkaa kokemusta johtamistehtävistä ikääntyneiden palveluista, kykyä strategiseen johtamiseen ja toiminnan kehittämiseen yhdessä henkilökunnan ja yhteiskumppaneiden kanssa, vahvaa talousosaamista ja taitoa johtaa toimintaa tavoitteiden suuntaan oli 10 hakijalla. Hakijaluettelo on liitteenä 1.

Hakemusten perusteella haastatteluun kutsuttiin viisi hakijaa: ********** Helena Venetvaara.

Hakijat haastateltiin 1.10.2020 ja 2.10.2020. Haastattelijoina olivat 1.10.2020 sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja ********** työvoimasuunnittelija ********** sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan edustajat, apulaispormestari ********** Haastattelijoina olivat 2.10.2020 toimialajohtaja ********** sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja ********** työvoimasuunnittelija ********** sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan edustajat, apulaispormestari **********

Henkilöarviointiin kutsuttiin ********** Helena Venetvaara. Henkilöarvioinnin suoritti Psycon Oy.

Arviointi

Hakija ********** on suorittanut sosionomi YAMK -tutkinnon Lahden ammattikorkeakoulussa vuonna 2011. Lisäksi hän on suorittanut sosiaaliohjaajan tutkinnon vuonna 1993. ********** Hakijan vahvuutena on monipuolinen kokemus ikääntyneiden palveluista. Hänellä on vähäisempi kokemus laaja-alaisten, strategisten muutosten johtamisesta kuin virkaan esitettävällä.

Hakija ********** on suorittanut terveystieteiden maisterin tutkinnon Turun yliopistossa vuonna 2006. Lisäksi hän on suorittanut EMBA-tutkinnon vuonna 2015. ********** Hakijan vahvuutena on laaja-alainen ikääntyneiden palvelujen tuntemus ja vankka ikääntyneiden palvelujen johtamiskokemus. Hänellä on vähäisempi kokemus strategisten muutosten johtamisesta kyseisellä palvelualueella kuin virkaan esitettävällä.

Hakija ********** on suorittanut terveystieteiden maisterin tutkinnon Kuopion yliopistossa vuonna 2005. ********** Hakijan vahvuutena on monipuolinen kokemus ikääntyneiden palveluista ja niiden kehittämisestä. Hänellä on vähäisempi kokemus laaja-alaisten, strategisten muutosten johtamisesta kuin virkaan esitettävällä.

Hakija ********** on suorittanut terveystieteiden maisterin tutkinnon Itä-Suomen yliopistossa vuonna 2012. ********** Hakijan vahvuutena on sote-palvelujen toiminnan tuntemus. Hänellä on vähäisempi kokemus vaativista johtamistehtävistä ja laaja-alaisten, strategisten muutosten johtamisesta kuin virkaan esitettävällä.

Hakija Helena Venetvaara on suorittanut terveystieteiden maisterin tutkinnon Turun yliopistossa vuonna 2000. Lisäksi hän on suorittanut EMBA-tutkinnon vuonna 2015. ********** Hakijan vahvuutena on laaja-alainen ikääntyneiden palvelujen tuntemus ja vankka ikääntyneiden palvelujen johtamiskokemus. Hänellä on monipuolinen kokemus strategisten muutosten johtamisesta.

Hakuasiakirjoihin, haastatteluihin, henkilöarviointiin ja aiempaan tietoon sekä lautakunnan lausuntoon perustuen on katsottava, että Helena Venetvaaralla on parhaat edellytykset etelän palvelualueen johtajan virkaan kuuluvien tehtävien hoitamiseen.

Helena Venetvaaran valintaa puoltaa hänen koulutuksensa, hänen laaja-alainen ja monipuolinen kokemuksensa haastavista johtamistehtävistä, syvällinen ikääntyvien palvelujen tuntemus sekä johdonmukaisuus ja tavoitteellisuus strategisten muutosten johtamisessa.

Muuta

Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenillä on mahdollisuus tutustua esitykseen liittyviin hakemuksiin ja niistä laadittuun yhteenvetoon sekä henkilöarviointiraporttiin ennen kokousta ja kokouksen aikana.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Seija Meripaasi, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja, puhelin: 310 52482

seija.meripaasi(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakijaluettelo SOTE-03-908-20

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virkaan valittu

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Viran muut hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Tiedoksi

Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut

Taloushallintopalvelut

Työnantaja- ja työhyvinvointipalvelut

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566