Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2020

1 (3)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/4

 

15.09.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 146

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Mari Rantasen ym. talousarvioaloitteesta vammaisinfon perustamiseksi

HEL 2020-003281 T 00 00 03

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Sosiaali- ja terveyslautakunta jätti asian yksimielisesti pöydälle puheenjohtaja Sanna Vesikansan ehdotuksesta.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Jonna Weckström, vammaisten sosiaalityön päällikkö, puhelin: 310 89545

jonna.weckstrom(a)hel.fi

Maarit Sulavuori, perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja, puhelin: 310 62401

maarit.sulavuori(a)hel.fi

Merja Jäntti, toiminnansuunnittelija, puhelin: 310 43715

merja.jantti(a)hel.fi

Liitteet

1

Talousarvioaloite, vammais-infon perustaminen, Rantanen Mari

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Sosiaali- ja terveyslautakunta antaa kaupunginhallitukselle valtuutettu Mari Rantasen ja 16 muun valtuutetun talousarvioaloitteesta seuraavan lausunnon:

"Aloitteessa esitetään vammaisinfon perustamista. Ehdotuksen mukaan palvelu tulisi saada yhdestä numerosta ja kaikille asiakkaille pitäisi antaa tietoa samalla tavalla.

Sosiaali- ja terveyslautakunta katsoo, että vammaisinfo voi olla tarpeellinen palvelu jatkossa, mutta vuonna 2021 sitä ei ole mahdollista toteuttaa talousarvioehdotuksen puitteissa.

Vammaisten sosiaalityö

Sosiaalihuollon asiakaslain mukaan asiakkaalle annetaan hänen tilanteeseensa sopivassa laajuudessa neuvontaa, ohjausta ja tietoa palvelujen eri vaihtoehdoista ja vaikutuksista sekä asiakkaan oikeuksista.

Vammaistyö on sosiaalityön erityispalvelu ja edellyttää laajaa tietämystä erityislakien soveltamisesta ja ensisijaisten lakien sisällöstä. Vammaispalvelulaki ja laki kehitysvammaisten erityishuollosta ovat toissijaisia lakeja ja tulevat sovellettaviksi, kun ensisijaisen lainsäädännön palvelut eivät ole vammaiselle henkilölle riittäviä ja sopivia. On tärkeää että vammaispalvelujen neuvonnasta ja ohjauksesta vastaavat henkilöt ovat myös perehtyneet vammaispalvelujen prosesseihin ja päätöksenteon perusteisiin. Tällöin asiakkaan asiaan osataan todennäköisimmin vastata jo ensimmäisen puhelun aikana. On myös tärkeää, että jo ensimmäisen puhelun aikana työntekijä osaa selvittää olennaiset ja riittävät tiedot asiakkaan tilanteesta ja sen kiireellisyydestä. Oleellinen osa ohjausta ja neuvontaa on myös ensiarvion tekeminen.  Jo ensimmäisessä puhelussa työntekijä arvioi, tuleeko asiakkaan asiaan reagoida välittömästi, saman päivän aikana vai seitsemän arkipäivän aikana.

Nykytilanne

Tällä hetkellä vammaispalvelujen neuvonta ja ohjauspalvelu toimii puhelimitse kello 8.15–16. Puhelimeen vastaavat toimistosihteerit muiden töidensä ohella eri puolella kaupunkia. Palvelussa ei ole erillistä neuvontapistettä, eikä siellä voi vierailla.

Vammaispalvelujen sosiaalityöntekijät ja sosiaaliohjaajat sijoittuvat alueellisiin toimipisteisiin sekä perhekeskuksiin tai terveys- ja hyvinvointikeskuksiin. Henkilöstömitoitus ei tällä hetkellä mahdollista vammaispalvelun ammattilaisten osallistumista pelkästään neuvonta-, ohjaus- ja tiedotustyöhön. Nykyiset monitoimitilat eivät mahdollista perinteisiä puhelinaikoja. Kun asiakas jättää viestin vastaajaan, sosiaalityöntekijä soittaa takaisin ollessaan vapaana muusta asiakastyöstä.

Arvio kustannusvaikutuksista

Erillisen ja päätoimisen vammaisinfon perustaminen asiakkaiden ohjausta, tiedottamista ja neuvontaa varten edellyttäisi kolmen uuden sosiaaliohjaajan palkkaamista, mikä ei ole mahdollista vuoden 2021 talousarvioehdotuksen puitteissa.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Vammaispalvelut ovat palveluita, joiden tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä sekä ehkäistä ja poistaa vammaisuuden aiheuttamia haittoja ja esteitä.

Asiakkaiden riittävä ja ajantasainen tiedottaminen, ohjaus ja neuvonta sekä työntekijöiden saavutettavuus tukevat tätä tavoitetta."

Esittelijän perustelut

Kaupunginkanslia on pyytänyt sosiaali- ja terveyslautakunnan lausuntoa kaupunginhallitukselle valtuutettu Mari Rantasen ja neljän muun valtuutetun talousarvioaloitteesta koskien vammais-infon perustamista. Aloitteessa esitetään, että palvelu saadaan yhdestä numerosta ja kaikille asiakkaille annetaan tietoa samalla tavalla.

Lausuntoa on pyydetty 23.9.2020 mennessä. Aloitteeseen on pyydetty myös vammaisneuvoston lausunto.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Jonna Weckström, vammaisten sosiaalityön päällikkö, puhelin: 310 89545

jonna.weckstrom(a)hel.fi

Maarit Sulavuori, perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja, puhelin: 310 62401

maarit.sulavuori(a)hel.fi

Merja Jäntti, toiminnansuunnittelija, puhelin: 310 43715

merja.jantti(a)hel.fi

Liitteet

1

Talousarvioaloite, vammais-infon perustaminen, Rantanen Mari

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566