Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

11/2020

1 (3)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/11

 

18.08.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 122

Toimintaohjelma neuvolatoiminnalle, koulu- ja opiskeluterveydenhuollolle sekä lasten ja nuorten ehkäisevän suun terveydenhuollolle vuosille 2017–2021

HEL 2020-008862 T 06 00 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hyväksyä liitteenä 1 olevan toimintaohjelman vuosille 2017–2021 neuvolatoiminnalle, koulu- ja opiskeluterveydenhuollolle sekä lasten ja nuorten ehkäisevän suun terveydenhuollolle.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Jarkko Luusua, toiminnansuunnittelija, 050 514 3616

jarkko.luusua(a)hel.fi

Liitteet

1

Toimintaohjelma neuvolatoiminnalle koulu- ja opiskeluterveydenhuollolle sekä lasten ja nuorten ehkäisevän suunterveydenhuollolle vuosille 20172021

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Valtioneuvosto on asettanut kuntia sitovan asetuksen (338/2011 § 4), jonka mukaan kuntien tulee laatia neuvolatoiminnan, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon sekä ehkäisevän lasten ja nuorten suun terveydenhuollon palveluiden järjestämisestä yhteneväisestä toimintaohjelmasta. Toimintaohjelman tar-koituksena on, että väestö saa kunnan eri toimipisteissä yhtenäiset palvelut. Yhtenäinen toimintaohjelma helpottaa sekä yksittäisen työntekijän työtä että moniammatillista yhteistyötä ja mahdollistaa toiminnan toteutumisen seurannan. Asetus velvoittaa kuntia laatimaan toimintaohjelman sosiaali-, terveys- ja opetustoimen yhteistyönä.

Edellinen asetuksen mukainen hyväksytty toimintaohjelma Helsingissä on vuosille 2013–2016. Tämän jälkeinen toimintaohjelman loppuun saattaminen on epähuomiossa jäänyt kesken muun muassa henkilövaihdosten sekä organisaatiouudistuksen yhteydessä tapahtuneiden palvelujen välisten tietokatkosten vuoksi. Vuosien 2017–2021 toimintaohjelman linjaukset eivät ole oleellisesti muuttuneet edellisestä toimintaohjelmasta. Toimintaohjelmassa kuvattuja toimenpiteitä ja hallintokuntien välistä moniammatillista ja monialaista työnjakoa ja yhteistyötä on toteutettu ja kehitetty edelleen. Neuvolatoiminnan, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon sekä lasten ja nuorten ehkäisevää suun terveyden-huollon palveluja on tuotettu nyt hyväksyttävänä olevan ohjelman mukaisesti koko ajan laadukkaasti ja tasapuolisesti ympäri Helsinkiä ja palveluja on kehitetty systemaattisesti ja tavoitteellisesti perhekeskus- sekä terveys- ja hyvinvointikeskus -mallien mukaisesti.

Helsingin kaupungin toimintaohjelma 2017–2021 neuvolatoiminnalle, koulu- ja opiskeluterveydenhuollolle sekä lasten ja nuorten ehkäisevälle suun terveydenhuollolle on laadittu asetuksen mukaisia periaatteita noudattaen. Toimintaohjelmassa on kuvattu toiminnan sisältö, menettelytavat eri tilanteissa, vastuuhenkilöt, työnjako ja yhteistyö eri tahojen kanssa. Toimintaohjelma on laadittu monihallintokuntaisesti yhteistyössä sosiaali- ja terveystoimialan sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa.

Helsingissä toimintaohjelma on myös osa lastensuojelulain (417/2007) 12 §:n edellyttämää lasten ja nuoren hyvinvointisuunnitelmaa. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma on Helsingissä sisällytetty kokonaisuudessa kaupunkitason hyvinvointisuunnitelmaan, joka on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 19.6.2019. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman avulla ohjataan, johdetaan ja kehitetään kaupunkiyhteisesti lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia edistävää työtä. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä Helsingissä ohjaa lasten ja nuorten strateginen verkosto (LANU), jonka tehtävänä on muun muassa seurata lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toimeenpanoa. Toimintaohjelma käsitellään osana LANU-ryhmän työtä.

Yhteys strategiaan ja hyvinvointisuunnitelmaan

Toimintaohjelma on laadittu linjassa sekä kaupunkistrategian että hyvinvointisuunnitelman kanssa. Helsingin kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 27.9.2017 kaupunkistrategian vuosille 2017–2021. Strategian perusteella Helsingissä luotiin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtamisen ja koordinoinnin toimintatapa (HYTE), jonka tehtävä oli muun muassa luoda kaupunkiin terveyden ja hyvinvoinnin yhteistyörakenteet. Toimintatapaa ohjaa kaupungin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ohjausryhmä.

Osana sekä kaupunkistrategiaa että HYTE:ä kaupungille laadittiin kaikkien toimialojen yhteistyönä hyvinvointisuunnitelma vuosille 2019–2021. Suunnitelmaan on kirjattu kaupunkistrategian ja lainsäädännön ohjaamat tavoitteet, toimenpiteet, vastuutahot sekä seuranta, miten hyvinvointia ja terveyttä edistetään Helsingissä . Hyvinvointisuunnitelma toteutetaan painopisteiden avulla, joista neuvolatoiminnan, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon sekä ehkäisevän lasten ja nuorten suun terveydenhuollon palveluiden toimintaohjelman kannalta keskeisin painopistealue on lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisy.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan toimivalta

Toimintaohjelman neuvolatoiminnalle, koulu- ja opiskeluterveydenhuollolle sekä lasten ja nuorten ehkäisevän suun terveydenhuollolle on osa kansanterveyslain 6 §:n mukaista kansanterveystyön tehtäviä, joista huolehtii kunnan määräämä monijäseninen toimielin. Helsingissä tämä toimielin on sosiaali- ja terveyslautakunta.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Toimintaohjelmalla turvataan välillisesti tasalaatuiset lapsiin, nuoriin ja lapsiperheisiin kohdistuvat palvelut neuvolatoiminnassa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa sekä lasten ja nuorten ehkäisevän suun terveydenhuollon palveluissa. Ohjelmassa on kuvattu palveluiden terveysneuvonnan ja terveystarkastusten sisällöt ja näin välillisesti vaikuttaa koko väestön elintapoihin. Ohjelman tarkoituksena on myös välillisesti helpottaa erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten tunnistamista sekä turvata heidän tarvitsema lisätuki.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Jarkko Luusua, toiminnansuunnittelija, 050 514 3616

jarkko.luusua(a)hel.fi

Liitteet

1

Toimintaohjelma neuvolatoiminnalle koulu- ja opiskeluterveydenhuollolle sekä lasten ja nuorten ehkäisevän suunterveydenhuollolle vuosille 20172021

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566