Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2020

1 (3)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/5

 

05.05.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 67

Varasairaalan sairaanhoitajavuokrauksen suorahankinta

HEL 2020-005778 T 02 08 02 01

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hyväksyä Kotipalvelu Mehiläinen Oy:n ja Terveystalo Julkiset Palvelut Oy:n tarjoamat hinnat sekä hankkia tarjouspyynnön mukaisen sairaanhoitajavuokrauksen suorahankintana hankintalain 40 §:n 2 momentin 4 kohdan mukaisesti seuraavassa etusijajärjestyksessä:

1. Terveystalo Julkiset Palvelut Oy

2. Kotipalvelut Mehiläinen Oy.

Hankinnan sopimuskausi on 1.6.–31.12.2020.

Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on enintään 5 700 000 euroa.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Laura Pikkarainen, johtajalääkäri, puhelin: 310 42617

laura.pikkarainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Tarjousvertailu

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Palveluntuottajat

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, sosiaali- ja terveyslautakunta
Liite 1

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Sosiaali- ja terveystoimiala on käynnistänyt COVID-19-pandemiavarasairaalan valmistelun Herttoniemen sairaalan tiloihin. Varasairaalan toiminnan on tarkoitus käynnistyä kesäkuussa 2020. Varasairaalaa valmistellaan hoitopaikaksi noin 300–400 koronavirusinfektiota sairastavalle, jotka tulevat varasairaalaan jatkohoitoon HUSin ja Helsingin sairaaloista tai suoraan kotihoidosta ja koronaterveysasemilta.

Varasairaalan hoitajamitoitus on normaali Helsingin sairaalan hoitajamitoituksen mukainen (0,8). Varasairaalan toiminnan edellyttämää sairaanhoitajaresurssia ei ole saatavissa normaalien, jo käytössä olevien rekrytointi- ja henkilöstön vuokrauskanavien kautta, minkä vuoksi varasairaalan valmistelu edellyttää sairaanhoitajavuokrauksen käynnistämistä. Vuokrattavien sairaanhoitajien ensisijainen toimipiste on Herttoniemen varasairaalassa ja toissijaisesti sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut palvelukokonaisuuden muissa toimipisteissä. Arvioitu vuokrattavien sairaanhoitajien volyymi varasairaalan toiminnan käynnistyttyä on 50 henkilötyövuotta ja toiminnan huippukautena enintään 150 henkilötyövuotta.

Hankinta toteutetaan suorahankintana. Huolellisen alustavan markkinakartoituksen jälkeen suorahankinnan valmistelua ryhdyttiin edistämään Kotipalvelu Mehiläinen Oy:n ja Terveystalo Julkiset Palvelut Oy:n kanssa. Palveluntuottajien kanssa käytiin erilliset alustavat neuvottelut 21.4.2020. Neuvottelujen jälkeen hankinnan valmistelua jatkettiin pyytämällä sähköpostitse 21.4.2020 sairaanhoitajavuokrauksen hinnat Kotipalvelu Mehiläinen Oy:ltä ja Terveystalo Julkiset Palvelut Oy:ltä. Hankinnan kohde, vuokrattavien sairaanhoitajien pätevyysvaatimukset sekä muut soveltuvuusvaatimukset oli ilmoitettu neuvottelukutsussa sekä hintakyselyssä. Kotipalvelu Mehiläinen Oy ja Terveystalo Julkiset Palvelut Oy antoivat tarjouksensa määräaikaan 23.4.2020 klo 16 mennessä.

Hankintalain (1397/2016) 40 § 2 momentin 4 kohdan mukaan hankintayksikkö voi valita suorahankinnan, kun sopimuksen tekeminen on ehdottoman välttämätöntä, eikä säädettyjä määräaikoja voida noudattaa hankintayksiköstä riippumattomasta, ennalta arvaamattomasta syystä aiheutuneen äärimmäisen kiireen vuoksi. Varasairaalan valmistelu edellyttää sairaanhoitajavuokrauksen käynnistämistä kiireellisellä aikataululla. Huolellisen markkinoiden kartoittamisen perusteella hankinnan kohteen hintataso on ollut hankintayksikön tiedossa ja hintakyselyllä saadut hinnat ovat vallitsevan hintatason mukaiset.

Hankinnassa perustetaan puitejärjestely, jossa palveluntuottajat asetetaan halvimman hinnan mukaiseen etusijajärjestykseen. Tilaukset tehdään ensisijaisesti etusijajärjestyksen ensimmäiseltä palveluntuottajalta. Mikäli ensisijaisella palveluntuottajalla ei ole tarjota tarjouspyynnön vaatimukset täyttäviä sairaanhoitajia, tilaaja tekee tilauksen toissijaiselta palveluntuottajalta. Etusijajärjestyksestä voidaan poiketa myös silloin, jos toissijaisen palveluntuottajan vasteaika sairaanhoitajan tilaukseen on lyhyempi kuin ensisijaisen palveluntuottajan, mutta tarve on ratkaistava kiireellisellä aikataululla. Puitejärjestelyn lisäksi tilaaja voi käyttää muita kanavia henkilöstövuokrauksessa.

Hankinnan sopimuskausi on 1.6.–31.12.2020.

Osapuolia sitova sopimus ei synny tämän päätöksen tiedoksiannolla vaan vasta, kun osapuolet ovat allekirjoittaneet hankinnasta sopimuksen.

Tilaaja ei varasairaalan toiminnan käynnistämiseen varatun sairaanhoitajaresurssin vuokrauksen jälkeen sitoudu mihinkään hankintamääriin, vaan palvelua tilataan tarpeen mukaan.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Laura Pikkarainen, johtajalääkäri, puhelin: 310 42617

laura.pikkarainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Tarjousvertailu

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Palveluntuottajat

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, sosiaali- ja terveyslautakunta
Liite 1

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566