Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2020

1 (4)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/8

 

24.03.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 52

Päihdelääkäripalvelujen hankinta

HEL 2019-012935 T 02 08 02 01

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti

A   hyväksyä kilpailutuksen päihdelääkäripalvelujen hankinnan keskeiset periaatteet ja ehdot sekä oikeuttaa sosiaali- ja terveystoimialan tekemään tarvittaessa tarjouspyyntöasiakirjoihin välttämättömiä, vähäisiä muutoksia, sekä

B   oikeuttaa terveys- ja päihdepalvelujen johtajan

        tekemään hankinnasta päätöksen

        päättämään optiokauden käyttöönotosta

        allekirjoittamaan hankintapäätöksen perusteella solmittavat sopimukset

        päättämään sopimusten irtisanomisista ja purkamisista.

Käsittely

Sosiaali- ja terveyslautakunta ei katsonut tarpeelliseksi kuulla asiassa kutsuttua asiantuntijaa, eikä tämä siitä syystä osallistunut kokoukseen.

Helsingin kaupungin nuorisoneuvoston toimialalautakuntien edustajien osalta on sovittu, että edustajat eivät osallistu osallistu niiden asioiden käsittelyyn, joissa käsitellään salassa pidettävää tietoa. Tästä syystä sosiaali- ja terveyslautakunnan nuorisoneuvoston edustaja Jemina Sandell ei ollut läsnä tätä asiaa käsiteltäessä tai siitä päätettäessä.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Martta Palttila-Pulli, ylilääkäri, puhelin

martta.palttilapulli(a)hel.fi

Marita Lehtinen, hankinta-asiantuntija, puhelin

marita.lehtinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (HankL 60 §, 138 §)

2

Salassa pidettävä (HankL 60 §, 138 §)

3

Salassa pidettävä (HankL 60 §, 138 §)

Muutoksenhaku

A

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

B

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Työryhmä

Esitysteksti

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Päihdepalvelujen päällikkö Mari Aalto on kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Hankinnan tausta

Sosiaali- ja terveystoimiala tuottaa helsinkiläisten tarvitsemia päihdepalveluja itse ja ostaa omaa toimintaansa täydentäviä palveluja sekä koordinoi päihdehuollon palvelukokonaisuutta. Palvelukokonaisuus rakentuu eri toimijoiden yhteistyönä.            

Strategisena linjauksena on avohoitopainotteisuus ja omien palvelujen ensisijaisuus palvelukokonaisuutta kehittämällä.

Hankinnan kohteena ovat Helsingin kaupungin psykiatria- ja päihdepalvelujen päihdelinjan lääkäripalvelut. Lääkäripalvelu sisältää päihdepalvelujen asiakkaiden lääketieteellisen arvioinnin ja hoidon niiltä osin, kun sen on katsottu kuuluvan päihdepalveluille. Tällaisia ovat esimerkiksi päihdesairauksien arviointi ja hoito, lievien ja keskivaikeiden mielenterveyshäiriöiden arviointi ja hoito, C-hepatiitin lääkehoito sekä päihdekuntoutuksen suunnittelu.

Päihdehoitopalvelujen kilpailutuksen valmistelu näistä lähtökohdista on aloitettu syksyllä 2019.

Hankintamenettely

Päihdelääkäripalvelut hankinnasta järjestetään tarjouskilpailu hankintalain (1397/2016) mukaisesti avoimella menettelyllä.

Päihdepalvelujen päihdelinjan lääkärit työskentelevät joko avohoidon yksiköissä (Kalasataman, Malmin, Laakson ja Vuosaaren päihdepoliklinikat, nuorisoasema, päiväkeskukset) tai laitoshoidon yksiköissä (Auroran ja Laakson laitosvieroitus ja päihdekuntoutus Luoto). Arvioitu lääkäritarve vaihtelee ja on 3‒35 tuntia viikossa toimintayksikköä kohden. 

Tarjouspyyntöasiakirjoissa määritellään hankittava palvelu sekä tarjoajille että palvelulle asetettavat vähimmäisvaatimukset. Palvelua koskevat vähimmäisvaatimukset on määritelty palvelukuvauksessa (liite 1).

Tavanomaisten rahoituksellista ja taloudellista asemaa koskevien vaatimusten lisäksi asetetaan tarjoajalle tarjouspyynnössä kuvatut tekniseen suorituskykyyn ja ammatilliseen pätevyyteen liittyvät vaatimukset. Vaatimusten tulee toteutua koko sopimuskauden ajan.

Esityksen liitteinä olevissa tarjouspyyntöasiakirjoissa määritellään tarkemmin hankintamenettelyn periaatteet, hankittava palvelu sekä tarjoajille asetettavat vähimmäisvaatimukset. Hankintalain (1397/2016) 60 §:n ja 138 §:n mukaan hankintailmoitusta ei saa julkaista muualla ennen kuin se on julkaistu julkisten hankintojen internet-osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi, joten tarjouspyyntöasiakirjoja ei julkaista internetissä. Esitys tarjouspyyntöasiakirjoiksi on tämän asian liitteinä (palvelukuvaus, sopimusluonnos ja tarjouspyyntö).

Palvelun laatu ja tarjousten valintaperuste

Tarjouspyynnössä ja sen palvelukuvauksessa on esitetty palvelulle asetetut laadulliset vähimmäisvaatimukset, joiden on ehdottomasti täytyttävä koko sopimuskauden ajan.

Tilaaja valvoo sopimusehtojen noudattamista.

Tarjousten vertailuperusteena käytetään kokonaistaloudellista edullisuutta. Palvelulle asetetut vähimmäisvaatimukset ovat ehdottomia, ja niillä pystytään takaamaan vaadittu laatutaso palvelulle.

Tarjoukset vertaillaan keskenään kohderyhmässä.

Tarjoajat asetetaan hinnan mukaan etusijajärjestykseen.

Tehdyn tarjousvertailun perusteella puitejärjestelyyn valitaan kaikki tarjouspyynnön mukaisen ja soveltuvuusvaatimukset täyttävät tarjoajat.

Sopimuskausi

Palvelun perussopimuskausi on kaksi (2) vuotta, ja se on suunniteltu alkavaksi 1.5.2020.

Perussopimuskauden jälkeen on mahdollista tilaajan niin päättäessä jatkaa sopimusta kahdella (2) yhden (1) vuoden mittaisella optiokaudella. Sosiaali- ja terveystoimiala ei sitoudu mihinkään tiettyyn hankintamäärään, vaan palvelua hankitaan tarpeen mukaan.

Sosiaali- ja terveystoimialalla tai sillä organisaatiolla, esimerkiksi maakunnalla, jolle tilaajan tehtävät siirtyvät esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen vuoksi kokonaan tai osittain, on oikeus sopimuskauden aikana irtisanoa sopimus kuuden (6) kuukauden irtisanomisaikaa noudattaen, mikäli se on uuden sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämismallin vuoksi perusteltua.

Hankintavaltuuksista päättäminen

Sosiaali- ja terveyslautakunta on 4.2.2020 § 19 päättänyt sosiaali- ja terveystoimialan viranhaltijoiden hankintavaltuuksista siten, että terveys- ja päihdepalvelujen johtajan osalta vahvistettu hankintaraja on 500 000 euroa. Nyt tehtävällä päätöksellä lautakunta oikeuttaa terveys- ja päihdepalvelujen johtajan tekemään hankinnasta päätöksen, jonka laskennallinen arvo on enemmän kuin 500 000 euroa.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Martta Palttila-Pulli, ylilääkäri, puhelin

martta.palttilapulli(a)hel.fi

Marita Lehtinen, hankinta-asiantuntija, puhelin

marita.lehtinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (HankL 60 §, 138 §)

2

Salassa pidettävä (HankL 60 §, 138 §)

3

Salassa pidettävä (HankL 60 §, 138 §)

Muutoksenhaku

A

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

B

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Työryhmä

Esitysteksti

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566