Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

1/2020

1 (3)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/5

 

21.01.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 5

Päihdehuollon asiakasmaksujen sakkomaksusta luopuminen päihdeavohuollon siirtyessä terveydenhuollon alaiseksi toiminnaksi

HEL 2019-012802 T 02 05 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti, että asiakkaan varaamasta, mutta käyttämättä tai peruuttamatta jääneestä ajasta ei peritä maksua avovieroitushoidossa, opioidikorvaushoidon tarpeen arviossa, opioidikorvaushoidossa ja C-hepatiittihoidossa senkään jälkeen, kun sosiaalihuollon päihdeavohoito siirtyy näiltä osin terveydenhuollon alaiseksi toiminnaksi 31.10.2020.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Mikko Tamminen, psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 310 58655

mikko.tamminen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Terveydenhuollon asiakasmaksut määräytyvät sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain ja -asetuksen (734/1992 ja 912/1992) sekä kaupungin niiden nojalla tekemien päätösten perusteella. Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan terveydenhuollon asiakasmaksuista on annettu pysyväisohje Terveydenhuollon asiakas- ja potilasmaksut, PYSY046, 10.1.2019.

Sosiaalihuollon päihdeavohoidossa asiakkaalta ei peritä maksua hänen varaamastaan vastaanottoajasta, jos aika jää käyttämättä tai peruuttamatta.

Sen sijaan terveydenhuollon alaisessa perusterveydenhuollon toiminnassa käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä asiakkaan varaamasta terveysaseman tai terveys- ja hyvinvointikeskuksen lääkärin, suun ja hampaiden tutkimuksen ja hoidon, erikoissairaanhoidon avohoidon tai kalliin kuvantamistutkimuksen vastaanottoajasta peritään 15 vuotta täyttäneeltä enintään 40,30 euroa (sakkomaksu), ellei varatun ajan peruuttamatta jäämiseen ole hyväksyttävä syy (asiakasmaksuasetus 25 § sekä ohje Peruuttamattomasta vastaanottoajasta perittävät maksut, PYSY084).

Asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotti otetaan käyttöön 31.10.2020, jolloin osa sosiaalihuollon päihdeavohoidosta (avovieroitushoito, opioidikorvaushoidon tarpeen arviointi, opioidikorvaushoito ja C-hepatiittihoito) siirtyy terveydenhuollon alaiseksi toiminnaksi. Koska sosiaalihuollon päihdeavohoidossa ei ole peritty maksua aiemminkaan asiakkaan varaamasta vastaanottoajasta, joka on jäänyt käyttämättä tai peruuttamatta, ei maksua ole perusteltua periä myöskään sen jälkeen, kun päihdeavohoito siirtyy näiltä osin 31.10.2020 perusterveydenhuollon alaiseksi toiminnaksi.

Vaikka edellä mainittu toiminta tapahtuukin varatulla ajalla ja on 31.10.2020 lähtien päihdehoidon perusterveydenhuollon toimintaa, on se asianomaiselle erityisen tuen tarpeessa olevalle asiakasryhmälle matalan kynnyksen palvelua, jonka tarkoituksena on sitouttaa asiakkaat tarpeenmukaiseen hoitoon ja vaikuttaa päihdeasiakkaan hoitovasteeseen. Vuosittain käyttämättä tai peruuttamatta asianomaisilta asiakkailta jää vain noin kolme prosenttia käynneistä. Lääkehoitoon liittyvät asiakastapaamiset ovat lyhytkestoisia, ja ne tapahtuvat ilman tarkkaa ajanvarausaikaa useille asiakkaille samanaikaisesti tiettynä rajattuna, avoimena vastaanottoaikana. Peruuttamaton poisjäänti ei siten aiheuta työvoimaresurssin ajankäytön hukkaa.

Hallintosäännön 10 luvun 1 §:n mukaan toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hinnoista, maksuista, vuokrista ja korvauksista sekä vapautuksesta toimialalle kohdistettavan maksun, korvauksen ja muun saatavan suorittamisesta.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Haittoja vähentävän päihdehuollon tehtävänä on vähentää hiv- ja hepatiittitartuntoja, ehkäistä päihderiippuvuudesta johtuvaa muuta sairastavuutta, ehkäistä häiriöitä ja rikollisuutta sekä luoda luottamusta asiakaskuntaan, mikä edistää osan toipumista. Sakkomaksujen asettaminen näihin yhteyksiin olisi toiminnan tavoitteiden kannalta haitallista. Sosiaalihuollon päihdeavohoidosta asiakkaalta ei peritä käyttämättä tai peruuttamatta jätetystä ajasta sakkomaksua. Sosiaalihuollon päärekisteriin jäävän päihdepolikliinisen hoidon osalta sakkomaksua ei peritä myöskään Apottiin siirtymisen jälkeen.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Mikko Tamminen, psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 310 58655

mikko.tamminen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566