Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

20/2019

1 (5)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/3

 

19.11.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 261

Ruotsinkielisen kotihoidon hankinta

HEL 2019-009872 T 02 08 02 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti

A   hyväksyä ruotsinkielisen kotihoidon kilpailutuksen keskeiset periaatteet ja ehdot sekä oikeuttaa sosiaali- ja terveystoimialan tekemään tarvittaessa tarjouspyyntöasiakirjoihin välttämättömiä, vähäisiä muutoksia, sekä

B   oikeuttaa sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajan

        tekemään hankinnasta päätöksen

        päättämään optiokauden käyttöönotosta

        allekirjoittamaan hankintapäätöksen perusteella solmittavat sopimukset

        päättämään sopimusten irtisanomisista ja purkamisista.

Käsittely

Palvelualueen johtaja Arja Peiponen ja suunnittelija Akusti Lankinen olivat kutsuttuina asiantuntijoina läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Helsingin kaupungin nuorisoneuvoston toimialalautakuntien edustajien osalta on sovittu, että edustajat eivät osallistu niiden asioiden käsittelyyn, joissa käsitellään salassa pidettävää tietoa. Tästä syystä sosiaali- ja terveyslautakunnan nuorisoedustaja Khalid Omar ei ollut läsnä kokouksessa tätä asiaa käsiteltäessä eikä siitä päätettäessä.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Arja Peiponen, palvelualueen johtaja

arja.peiponen(a)hel.fi

Akusti Lankinen, suunnittelija, puhelin: 310 23112

akusti.lankinen(a)hel.fi

Outi Ekebom, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 21183

outi.ekebom(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (HankL 138§ 60§)

2

Salassa pidettävä (HankL 138§ 60§)

3

Salassa pidettävä (HankL 138§ 60§)

4

Salassa pidettävä (HankL 138§ 60§)

5

Salassa pidettävä (HankL 138§ 60§)

6

Salassa pidettävä (HankL 138§ 60§)

Muutoksenhaku

A

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

B

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Palvelualueen johtaja Arja Peiponen ja suunnittelija Akusti Lankinen ovat kutsuttuina asiantuntijoina läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Hankinnan kohde

Palveluhankinta koskee ruotsinkielisen kotihoidon asiakaspalveluostoja Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan asiakkaille. Hankinta täydentää Helsingin kaupungin omaa ruotsinkielistä kotihoitoa.

Kotihoito sisältää sosiaalihuoltolain (1301/2014) 19 § ja 20 §:ssä tarkoitetun kotipalvelun ja yhdistetyn kotihoidon ja terveydenhuoltolain (1326/2010) 25 §:ssä tarkoitetun kotisairaanhoidon.

Kotihoidon asiakkaina on pääsääntöisesti ikääntyneitä henkilöitä, joiden fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen tai kognitiivinen toimintakyky on heikentynyt ja jotka tarvitsevat vaihtelevassa määrin tukea mainituilla osa-alueilla. Muut asiakasryhmät ovat pitkäaikaissairaat asiakkaat sekä vammais-, kehitysvammais- ja mielenterveys- ja päihdeasiakkaat.

Ruotsinkielistä kotihoitoa saavia asiakkaita on tällä hetkellä 508. Tästä kokonaismäärästä 87 asiakkaan palvelut tuotetaan ostopalveluna. Ostopalveluna ruotsinkielistä kotihoitoa saavia asiakkaita on noin 35 lännen ja noin 35 etelän palvelualueella. Loput asiakkaat sijaitsevat idän ja pohjoisen palvelualueilla. Ruotsinkielisen kotihoidon ostopalvelun käyntimäärä on noin 3 800 käyntiä kuukaudessa.

Tilaaja ei sitoudu ostamaan tiettyä määrää palveluja, vaan palvelua ostetaan tarpeen perusteella noudattaen kilpailutuksen ehtoja.

Tarjouskilpailu

Ruotsinkielisen kotihoidon hankinnasta järjestetään tarjouskilpailu.

Tarjouskilpailu järjestetään hankintalain (1397/2016) mukaisesti avoimella menettelyllä.

Hankinnan kohderyhmät ovat:

  1. Etelän palvelualue
  2. Lännen palvelualue

Hankinta tulee kattamaan koko Helsingin alueen. Etelän palvelualueen palveluntuottaja velvoitetaan hoitamaan idän palvelualueen asiakkaat ja lännen palvelualueen palveluntuottaja hoitamaan pohjoisen palvelualueen asiakkaat.

Puitejärjestelyyn valitaan yksi (1) palveluntuottaja kumpaankin hankinnan kohteeseen. Lisäksi hankintapäätöksessä valitaan kumpaankin hankinnan kohteeseen yksi (1) palveluntuottaja varalle.

Puitejärjestelyssä oleva palveluntuottaja hoitaa kaikki palvelualueidensa asiakkaat. Mikäli puitejärjestelyssä oleva palveluntuottaja ei pysty hoitamaan palvelualueidensa asiakkaita sopimuksen mukaisesti ja sopimus joudutaan purkamaan ennenaikaisesti, on varalla olevan palveluntuottajan kanssa mahdollista solmia sopimus.

Kilpailutuksessa tarjouksen voi jättää yhteen tai molempiin hankinnan kohteisiin. Valituksi voi tulla vain yhden hankinnan kohteen puitejärjestelyyn.

Tarjouspyyntöasiakirjoissa määritellään hankittavat palvelut sekä tarjoajille että palveluille asetettavat vähimmäisvaatimukset. Tavanomaisten rahoituksellista ja taloudellista asemaa koskevien vaatimusten lisäksi asetetaan tarjoajalle tarjouspyynnössä kuvatut tekniseen suorituskykyyn ja ammatilliseen pätevyyteen liittyvät vaatimukset. Vaatimusten tulee toteutua koko sopimuskauden ajan.

Esitys tarjouspyyntöasiakirjoiksi on liitteinä 1−3 (palvelukuvaus, tarjouspyyntö ja sopimusluonnos). Hankintalain (1397/2016) 60 §:n ja 138 §:n mukaan hankintailmoitusta ei saa julkaista muualla ennen kuin se on julkaistu julkisten hankintojen internet-osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi, joten tarjouspyyntöasiakirjoja ei julkaista internetissä.

Palvelun laatu ja tarjousten valintaperuste

Tarjouspyynnössä ja sen palvelukuvauksessa on esitetty palvelulle asetetut laadulliset vähimmäisvaatimukset, joiden on ehdottomasti täytyttävä koko sopimuskauden ajan. Tilaaja valvoo sopimusehtojen noudattamista. Tarjoajien tulee täyttää kaikki tarjouspyynnössä ja sen liitteissä esitetyt vähimmäisvaatimukset. Tarjousten vertailuperusteena käytetään kokonaistaloudellista edullisuutta, jossa hinnan painoarvo on 100 prosenttia. Palvelulle asetetut vähimmäisvaatimukset ovat ehdottomia, ja niillä taataan vaadittu laatutaso palvelulle.

Tehtävä sopimus

Palvelu kilpailutetaan kahden (2) vuoden perussopimuskaudelle, ja se on suunniteltu alkavaksi 1.6.2020.

Perussopimuskauden jälkeen on mahdollista tilaajan niin päättäessä jatkaa sopimusta enintään kahden vuoden (2) optiokaudella.

Tarjousasiakirjoissa esitetyt arvioidut hankintamäärät perustuvat aiempien vuosien ostoihin, eivätkä ne sido Helsingin kaupunkia.

Hankintavaltuuksista päättäminen

Sosiaali- ja terveyslautakunta on 20.11.2018 § 309 päättänyt sosiaali- ja terveystoimialan viranhaltijoiden hankintavaltuuksista siten, että sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajan osalta vahvistettu hankintaraja on 500 000 euroa. Nyt tehtävällä päätöksellä lautakunta oikeuttaa sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajan tekemään hankinnasta päätöksen, jonka laskennallinen arvo on enemmän kuin 500 000 euroa.

Hankinnasta solmittavat sopimukset ja sopimusten allekirjoittaja

Hallintosäännön 24 luvun 1 §:n 2 momentin mukaan lautakunnan päätösten perusteella tehtävät sopimukset allekirjoittaa esittelijä, ellei toimielin toisin päätä. Esittelijä pitää riittävänä, että sopimukset allekirjoittaa sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja. Mikäli ilmenee tarvetta sopimuksen päättämiseen (irtisanomiseen tai purkamiseen), päätös on tehtävä riittävän nopeasti. Siksi on tarkoituksenmukaista, että myös sopimuksen päättämistä koskeva päätösvalta on sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajalla.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Arja Peiponen, palvelualueen johtaja

arja.peiponen(a)hel.fi

Akusti Lankinen, suunnittelija, puhelin: 310 23112

akusti.lankinen(a)hel.fi

Outi Ekebom, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 21183

outi.ekebom(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (HankL 138§ 60§)

2

Salassa pidettävä (HankL 138§ 60§)

3

Salassa pidettävä (HankL 138§ 60§)

4

Salassa pidettävä (HankL 138§ 60§)

5

Salassa pidettävä (HankL 138§ 60§)

6

Salassa pidettävä (HankL 138§ 60§)

Muutoksenhaku

A

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

B

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Tiedoksi

Hankintapalvelut

Kotihoito

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566