Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

19/2019

1 (4)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/7

 

05.11.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 256

Fysiostore Oy:n oikaisuvaatimus fysioterapian laitteiden, välineiden ja tarvikkeiden hankinnasta

HEL 2019-008195 T 02 08 01 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti esityslistalla esitetyin perustein hylätä Fysiostore Oy:n sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtajan hankintapäätöstä 12.7.2019 § 106 koskevan oikaisuvaatimuksen perusteettomana. Oikaisuvaatimus koski tarjouspyynnön kohderyhmän 37 positiota 126 kinesioteipit.

Oikaisuvaatimuksen tueksi ei ole esitetty sellaisia perusteita, joiden vuoksi se tulisi hyväksyä.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Marita Lehtinen, hankinta-asiantuntija, puhelin: 09 310 43241

marita.lehtinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Vertailutaulukko

2

Oikaisuvaatimus

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, hankintaoikaisupäätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Fysiostore Oy

Esitysteksti
Liite 1
Muutoksenhakukielto, hankintaoikaisupäätös

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Taustaa

Hankinnasta järjestettiin tarjouskilpailu hankintalain (1397/2016) mukaisella avoimella menettelyllä.

Tarjouspyynnössä määriteltiin hankittavien tuotteiden vähimmäisvaatimukset. Tarjouspyynnön liitteenä oli sopimusluonnos. Osatarjoukset kohderyhmittäin hyväksyttiin, eli tarjoaja saattoi antaa tarjouksen kohderyhmittäin. Tarjoajille asetetut soveltuvuusvaatimukset kävivät ilmi tarjouspyynnöstä.

Hankintapalvelut ja ydintoimintojen asiantuntijat ovat tarkistaneet tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden. Kokonaisuudessaan kaikki tarjoukset täyttivät tarjouksille asetetut soveltuvuusvaatimukset. Kaikki tarjoajat toimittivat tarjouspyynnössä vaaditut lisäselvitykset reklamaatiokäytännöistä ja takuuajan jälkeisestä huoltopalvelusta.

Yksittäisten tuotteiden osalta kaikki tarjotut tuotteet eivät täyttäneet kaikkia asetettuja vaatimuksia. Mikäli tarjottu tuote ei vastannut tarjouspyynnön vaatimuksia, se hylättiin. Jos yksikin tuote kohderyhmässä hylättiin, tarjoajan tarjous hylättiin koko kohderyhmän osalta. Hylättyjen tuotteiden kohdalle on vertailupöytäkirjassa ilmoitettu perustelut sille, miksi kyseinen tuote on hylätty.

Valinnan perusteena oli hankintalain 115 §:n mukainen kokonaistaloudellinen edullisuus siten, että hinnan painoarvo oli 100 prosenttia. Tarjouspyynnössä oli asetettu tarjoajille ja hankinnan sisällölle vähimmäisvaatimukset, joten vertailu pelkän hinnan perusteella katsottiin riittäväksi.

Valinnat tehtiin kohderyhmittäin halvimman hinnan mukaan siten, että kohderyhmään valittiin yksi toimittaja. Yhteen kohderyhmistä valittiin poikkeuksellisesti kaksi toimittajaa, sillä ne saivat vertailussa täsmälleen saman pistemäärän.

Valintatyöryhmän päätöksellä joihinkin kohderyhmiin ei valittu lainkaan tuotteita. Tarjousten vertailutaulukossa (liite 1) on merkattu rasti niiden tuotteiden kohdalle, jotka ovat tulleet valituiksi sopimustuotteiksi. Hylättyjen tuotteiden kohdalle on kirjoitettu perustelut sille, miksi kyseinen tuote on hylätty.

Oikaisuvaatimus

Hankintapäätöksen muutoksenhakuaika on päättynyt 30.7.2019. Fysiostore Oy on tehnyt hankintapäätöksestä oikaisuvaatimuksen määräajan puitteissa 30.7.2019. Oikaisuvaatimus on liitteenä 2.

Oikaisuvaatimuksessaan Fysiostore Oy toteaa, että se on virheellisesti tulkinnut kyseisessä positiossa kysyttävän tuotteen teknistä ominaisuutta ”venyvyyden selviäminen kuvioinnista”. Fysiostore Oy tarjoaa samalla tilalle korvaavaa tuotetta, jossa teipin venyvyys on arvioitavissa kuvioinnista, mutta eri tavoin ja jonka rullakoko ja hintatiedot vastaavat alun perin tarjottua tuotetta. Lisäksi Fysiostore huomauttaa, että tarjouspyynnössä vaatimusta ei ollut eritelty tarkemmin tai annettu esimerkkiä tuotteesta, joka täyttäisi vaaditun kriteerin. Edellä mainitut seikat huomioiden Fysiostore Oy pyytää oikaisemaan päätöksen kyseisen tuotteen kohdalta sekä hyväksymään uuden tarjouksen korvaavan tuotteen osalta.

Hankintayksikön perustelut oikaisuvaatimukset hylkäämiselle

Tarjoajat sitoutuvat tarjousta antaessaan siihen, että tarjotut tuotteet ovat laadullisesti ja ominaisuuksiltaan tarjouspyynnön vaatimusten mukaisia.

Hankintapalvelut ja ydintoimintojen asiantuntijat ovat tarkistaneet tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden.

Hankintamenettelyn aikana kohderyhmään esitettiin lisätietokysymys Cloudia-kilpailutusjärjestelmän kautta koskien teipin venyvyyttä. Järjestelmään annetussa vastauksessa venyvyyttä määriteltiin prosentteina teippiä venyttäessä siten, että venyvyys näkyy esimerkiksi teipissä olevan kuvion laajenemisena teippiä venytettäessä (esimerkiksi 25 tai 50 prosenttia).

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja on 12.7.2019 § 106 päättänyt fysioterapian laitteiden, välineiden ja tarvikkeiden hankinnasta.

Hankintapäätöksessä Fysiostore Oy:n tarjous hylättiin kohderyhmässä 37 positiossa 126 kinesioteipit. Tarjoajan tarjoama tuote ei täyttänyt annettua kriteeriä. Poissulkemispäätös on perustunut siihen, ettei teipin kuvioinnista näy teipin venyvyyttä.

Valintamenettely

Hankintapalvelut ja ydintoimintojen asiantuntijat ovat käsitelleet hankintaan saatuja tarjouksia ja tarjouksista tehtyä vertailua. Vertailun perusteella kokonaistaloudellisesti edullisimman ja tarjouspyynnön kohderyhmän kriteerit täyttävän tarjouksen antoi Lojer Oy.

Tarjousten vertailu on tämän päätöksen liitteenä 1 olevassa vertailutaulukossa. Vertailutaulukossa on perustelut Fysiostore Oy:n tarjouskohderyhmän hylkäämiselle.

Hankintalain 3 §:n mukaan kaikkia tarjouskilpailuun osallistuvia on kohdeltava tasapuolisesti ja syrjimättömästi.

Lisäksi hankintalain 79 §:n 1‒2 momentissa edellytetään, että hankintayksikkö tarkistaa asetettujen vähimmäisvaatimuksien täyttymisen tarjoajien kohdalla. Tämän lisäksi hankintayksikkö on velvoitettu sulkemaan pois tarjouskilpailusta sellaiset ehdokkaat, jotka eivät täytä vähimmäisvaatimuksia (hankintalaki 83 §).

Hankintalain 74 §:n 1 momentin mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa tavaran olevan tarjouspyynnössä ja muissa hankinta-asiakirjoissa esitettyjen vaatimusten mukainen.

Hankintayksikkö toteaa, että oikaisuvaatimus on perusteeton ja perusteita toimialajohtajan päätöksen 12.7.2019 § 106 muuttamiselle ei ole. 

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Marita Lehtinen, hankinta-asiantuntija, puhelin: 09 310 43241

marita.lehtinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Vertailutaulukko

2

Oikaisuvaatimus

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, hankintaoikaisupäätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Fysiostore Oy

Muutoksenhakukielto, hankintaoikaisupäätös

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566