Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

17/2019

1 (4)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/5

 

08.10.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 235

Lapsiperheiden kotipalvelun järjestäminen palvelusetelillä erityisryhmille

HEL 2019-010063 T 06 00 00

Päätös

A Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti, että palveluseteli on 1.11.2019 alkaen yksi järjestämistapa lastensuojelun asiakkaana olevien ja erityistä tukea tarvitsevien lapsiperheiden kotipalvelussa.

B Samalla lautakunta vahvisti palvelusetelin arvoksi 1.11.2019 alkaen:

Arkisin klo 6‒18 hinta 32,00 euroa / tunti (alv 0 %)
Arkisin klo 18‒21 hinta 37,00 euroa / tunti (alv 0 %).

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päätti, että asiakkaalta ei peritä omavastuuta palvelusetelin yhteydessä ja palveluntuottajan on hinnoiteltava palvelunsa siten, että palvelusetelin arvo kattaa palvelun koko hinnan.

Käsittely

Neuvola- ja perhetyön päällikkö Monica Lindberg oli kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Monica Lindberg, neuvola- ja perhetyön päällikkö, puhelin: 310 58352

monica.lindberg(a)hel.fi

Liitteet

1

Palvelukuvaus

Muutoksenhaku

A

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

B

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Neuvola-ja perhetyö

Esitysteksti
Liite 1

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Neuvola- ja perhetyön päällikkö Monica Lindberg on kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Lapsiperheiden kotipalvelun hankkiminen erityisryhmille sosiaali- ja terveystoimialalla

Koska nykyisessä lapsiperheiden kotipalvelun palvelusetelissä on omavastuuosuus, sitä ei ole voitu myöntää lastensuojelua tai erityistä tukea tarvitseville lapsiperheille, joille palvelu on maksutonta. Jotta erityisryhmillä olisi mahdollisuus palvelusetelin käyttöön, ehdotetaan uuden näille kohderyhmille suunnatun palvelusisällön perustamista nykyisen lapsiperheiden kotipalvelun palvelusetelin rinnalle. Uusi palvelusisältö toisi tasavertaisuutta erityisryhmille suhteessa muihin lapsiperheiden kotipalvelun asiakkaisiin.

Erityisryhmien lapsiperheille kotipalvelua on tähän asti tarjottu asiakkaille ostopalveluna sekä kaupungin omana palveluna. Erityisryhmien lapsiperheiden kotipalvelun asiakkaille ei ole aiemmin tarjottu mahdollisuutta palveluseteliin. Palvelusetelin käyttöönotto muuttaa palveluntuotantoa siten, että jatkossa osa ostopalvelulla ostetusta erityisryhmien lapsiperheiden kotipalvelusta tuotetaan palvelusetelillä. Omaan palvelutuotantoon palvelusetelillä ei ole vaikutusta.

Vuonna 2018 lapsiperheiden erityisryhmille tarkoitettua ostopalvelua on hankittu 40 asiakkaalle. Vuonna 2019 heinäkuun lopussa asiakkaita oli jo 59.

Perustelut palvelusetelin käytölle

Sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt 2.5.2017 § 122, että lapsiperheiden kotipalvelu on jatkossa maksutonta lastensuojelun asiakasperheiden lisäksi myös seuraaville ryhmille:

- sosiaalihuoltolain mukaisen sosiaalityön asiakkuudessa olevien erityistä tukea tarvitsevien lasten perheille, joille kotipalvelun tarve on kirjattu asiakassuunnitelmaan
- monitoimijaisen palvelutarpeen arvioinnin jakson ajaksi asiakasperheille (maksimissaan kolme kuukautta).

Erityisryhmät ovat lautakunnan päätöksen jälkeen olleet eriarvoisessa asemassa muihin lapsiperheiden kotipalveluiden käyttäjiin asiakkaiden valinnanvapauden osalta.

Palvelusetelin käyttöönotolla tavoitellaan lapsiperheiden kotipalveluiden asiakkaiden yhdenvertaisuutta, asiakkaan valinnanvapauden lisäämistä ja palvelun saatavuuden parantamista.

Palvelusetelin arvo

Palvelusetelin arvoksi esitetään tämänhetkisten Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan oman toiminnan, palveluntuottajien kanssa neuvoteltujen hintojen ja nykyisen lapsiperheiden kotipalvelun hintojen pohjalta seuraavia arvoja:

Arkisin klo 6-18 hinta 32,00 euroa / tunti (alv 0 %)
Arkisin klo 18-21 hinta 37,00 euroa / tunti (alv 0 %).

Kustannukset

Vuonna 2018 erityisryhmien lapsiperheiden kotipalvelua on hankittu ostopalveluna noin 300 000 eurolla. Vuonna 2019 heinäkuun lopussa lapsiperheiden kotipalvelua oli hankittu jo 210 000 euron arvosta. Ennuste on, että vuonna 2019 lapsiperheiden kotipalvelun ostopalvelun kustannukset tulevat olemaan arviolta noin 400 000 euroa ja näin ollen kustannukset kasvavat vuoteen 2018 nähden.

Erityisryhmille tarkoitetun lapsiperheiden kotipalvelun kustannukset ostopalveluna ovat olleet keskimäärin 154 euroa käyntiä kohden. Palveluseteli tulee edullisemmaksi, koska palvelusetelin kustannukset tulevat korkeimmillaan olemaan 111 euroa käyntiä kohden. Yksi käynti on kolme tuntia. Palveluntuottaja saa laskuttaa palvelusta vain lautakunnan päättämän palvelusetelin arvon.

Palvelusetelin arvo kattaa koko palvelun hinnan, eikä asiakkaalle koidu palvelusta muita kustannuksia. Asiakkaalla on myös oikeus olla käyttämättä palveluseteliä, jolloin palvelu toteutetaan omana toimintana tai hankitaan ostopalveluna maksusitoumuksilla.

Palvelusetelistä päättäminen Helsingissä

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä annetun lain 4 §:n mukaan kunta päättää ne sosiaali- ja terveyspalvelut, joiden järjestämisessä se käyttää palveluseteliä.

Hallintosäännön 18 luvun 1 §:n 1 kohdan mukaan sosiaali- ja terveyslautakunta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää palvelusetelin käyttämisestä sekä palvelusetelin arvon vahvistamisesta.

Hallintosäännön 18 luvun 3 §:n 2 momentin 7 kohdan mukaan sosiaali-ja terveystoimialan toimialajohtaja päättää palveluntuottajille asetettavista vaatimuksista ja viranhaltijoista, jotka hyväksyvät palveluntuottajat.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Palvelusetelitoiminta vaikuttaa myönteisesti terveyteen ja hyvinvointiin parantamalla asiakkaan mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, kenen tuottamaa palvelua hän haluaa käyttää. Valinnanvapauden mahdollistamisella on merkitystä asiakkaan psyykkiseen, sosiaaliseen ja fyysiseen toimintakykyyn.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Monica Lindberg, neuvola- ja perhetyön päällikkö, puhelin: 310 58352

monica.lindberg(a)hel.fi

Liitteet

1

Palvelukuvaus

Muutoksenhaku

A

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

B

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Neuvola-ja perhetyö

Esitysteksti
Liite 1

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566