Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

14/2019

1 (3)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/23

 

20.08.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 202

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Reetta Vanhasen ym. valtuustoaloitteesta vanhemmuusvalmennuksen laajentamiseksi

HEL 2019-006107 T 00 00 03

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Sosiaali- ja terveyslautakunta jätti asian yksimielisesti pöydälle jäsen Kati Juvan ehdotuksesta.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Terhi Tuominiemi-Lilja, Perheiden erityispalvelujen päällikkö, puhelin: 310 55634

terhi.tuominiemi-lilja(a)hel.fi

Leena Lehikoinen, Perheneuvolan päällikkö, puhelin: 310 58241

leena.lehikoinen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Sosiaali- ja terveyslautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon valtuutettu Reetta Vanhasen ja 19 muun valtuutetun valtuustoaloitteesta koskien vanhemmuusvalmennuksen laajentamista:

"Sosiaali- ja terveyslautakunta pitää tärkeänä perheille suunnattujen ennaltaehkäisevien palvelujen parantamista, jotta perheiden ongelmat tunnistettaisiin ajoissa ja siten tarjottava tuki olisi oikea-aikaista. Tarvitaan tutkimusnäyttöön perustuvia tukimuotoja palvelujen laadun ja vaikuttavuuden lisäämiseksi.

Helsingin perheneuvola on valtakunnallinen edelläkävijä Ihmeelliset vuodet -vanhemmuusvalmennuksen käyttöönotossa. Helsingin perheneuvolassa on järjestetty ja pyritään jatkossakin järjestämään tätä vahvaan näyttöön perustuvaa lasten käytöshäiriöitä ennaltaehkäisevää menetelmää perheneuvolan resurssien sallimissa rajoissa.

Perhekeskuksissa on tarjolla myös muita lasten vanhemmille suunnattuja palveluja, joista perheet saavat tukea vanhemmuuteen ja lasten kasvatukseen. Lapsiperheiden sosiaaliohjauksen sosiaaliohjaajat jalkautuvat matalalla kynnyksellä perheen kotiin ja voivat yhdessä vanhempien kanssa etsiä ratkaisuja arjen pulmatilanteisiin. Perhe voi itse pyytää apua muun muassa Tarvitsen apua -napin kautta. Varhaiskasvatuksella on tärkeä rooli näiden avun tarpeessa olevien perheiden tunnistamisessa, sillä he tapaavat lasta ja perhettä lähes päivittäin. Heillä on mahdollisuus tehdä yhdessä perheen kanssa perhekeskukseen pyyntö palvelutarpeen arvioimiseksi (sosiaalihuoltolaki 36 §).

Voimaperheet-toimintamalli on kehitetty alle kouluikäisten lasten käytösongelmien tunnistamiseen ja hoitoon. Tavoitteena on vanhemmuuden taitojen vahvistaminen, lapsen käytöshäiriöiden vähentäminen ja sitä kautta nuoruusiän ongelmien ennaltaehkäisy (http://kasvuntuki.fi/tyomenetelmat/voimaperheet/). Seulonta toteutetaan neuvolan 4-vuotiskäynnillä. Voimaperheet-palvelun kriteerit täyttyvät 12 prosentilla perheistä, mikä Helsingissä tarkoittaa noin 650 lapsen (perheen) määrää. Menetelmästä on hyviä kokemuksia ja tutkimusnäyttöä. Menetelmä on nettipohjainen ja siten levitettävissä. Kustannusten vuoksi se ei kuitenkaan ole nopeasti käyttöön otettavissa. Palvelun hinta per perhe on 2 000 euroa eli kokonaissumma olisi vuositasolla 1,3 miljoonaa euroa.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Helsingin kaupunkistrategian 2017–2021 yhtenä linjauksena on perustason palvelujen parantaminen. Riskiperheiden tunnistaminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa mahdollistaa oikea-aikaisen tuen. Vanhemman mahdollisuus vaikuttaa saamaansa tukimuotoon vahvistaa osallisuutta ja tuen vaikuttavuutta. Vahvaan tutkimusnäyttöön perustuvat vanhemmuuden tukimuodot lisäävät myös palvelun vaikuttavuutta."

Esittelijän perustelut

Kaupunginkanslia on pyytänyt sosiaali- ja terveyslautakunnalta lausuntoa kaupunginhallitukselle valtuutettu Reetta Vanhasen ja 19 muun valtuutetun tekemään aloitteeseen koskien vanhuusvalmennuksen laajentamista 10.9.2019 mennessä.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Terhi Tuominiemi-Lilja, Perheiden erityispalvelujen päällikkö, puhelin: 310 55634

terhi.tuominiemi-lilja(a)hel.fi

Leena Lehikoinen, Perheneuvolan päällikkö, puhelin: 310 58241

leena.lehikoinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Valtuutettu Reetta Vanhasen aloite

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566