Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2019

1 (3)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/16

 

13.08.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 172

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Sinikka Vepsän ym. talousarvioaloitteesta koskien hoito-/hoiva-apulaisten lisäämistä Helsingin monipuolisiin palvelukeskuksiin

HEL 2019-003316 T 00 00 03

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Sosiaali- ja terveyslautakunta jätti yksimielisesti asian pöydälle puheenjohtaja Sanna Vesikansan pyynnöstä.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Seija Meripaasi, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja, puhelin: 310 52482

seija.meripaasi(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Sosiaali- ja terveyslautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon valtuutettu Sinikka Vepsän ja viiden muun valtuutetun talousarvioaloitteesta koskien hoito-/hoiva-apulaisten lisäämistä Helsingin monipuolisiin palvelukeskuksiin:

”Vuoden 2019 alussa Helsingin kymmenessä monipuolisessa palvelukeskuksessa ja kahdeksassa palvelutalossa oli ikääntyneille lähes 2 000 pitkäaikaisen ympärivuorokautisen hoidon paikkaa 93 eri toimintayksikössä. Ympärivuorokautisen hoidon yksikköjen keskimääräinen laskennallinen henkilöstömitoitus on 0,7. Yksikköjen henkilöstömitoitus kuitenkin vaihtelee asiakkaiden hoidon tarpeen ja toimintakyvyn mukaan. Henkilöstöresurssin riittävyyttä tarkastellaan vuosittain talousarvion puitteissa.

Yksiköissä toimii myös noin 160 laitoshuoltajaa, jotka huolehtivat muun muassa ylläpitosiivouksesta, avustavista ruokahuollon palveluista, vuodehuolloista, apuvälineiden puhdistuksesta.

Valvira ja aluehallintovirastot ovat todenneet, että toimintayksikön henkilöstön määrän, mitoituksen ja rakenteen riittävyyden arviointi perustuu aina kokonaisharkintaan. Kokonaisharkinnassa huomioidaan mittaritiedon lisäksi muut yksikön toimintaan liittyvät puitetekijät, kuten esimerkiksi toimitilat, asiakkaiden määrä sekä toiminnan organisointiin liittyvät ratkaisut.

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut työryhmän, joka valmistelee uudistusta iäkkäiden henkilöiden palvelujen kokonaisuuteen. Tällä tarkoitetaan muun muassa vanhuspalvelulain (980/2012) ja laatusuosituksen uudistamista. Työryhmä arvioi muun muassa henkilöstön määrää, osaamista ja kohdentamista. Työryhmä valmistelee esityksiä lainsäädäntöön tarvittavista muutoksista vaikutusarviointeineen vuoden 2019 loppuun mennessä. Myös hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite säätää hoivahenkilöstön vähimmäismitoituksesta ja henkilöstön työnjaon selkeyttämisestä. Helsinki valmistautuu toteuttamaan työryhmän ja hallituksen edellyttämät muutokset.

Sosiaali- ja terveyslautakunta pitää tärkeänä, että henkilöstömitoitusta arvioidaan kokonaisuutena asiakkaiden hoidon tarpeen mukaan, ei yksittäisen ammattiryhmän näkökulmasta. Ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoitusta ja -rakennetta muutetaan tarvittaessa siten, että se vastaa uusiutuvan lainsäädännön määrittelyjä ja laatusuosituksen ohjausta. Myös riittävät ja toimivat tukipalvelut varmistetaan.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Ympärivuorokautisessa hoidossa on tärkeää ottaa huomioon niin asiakkaiden fyysiset perustarpeet kuin psykososiaaliset ja itsensä toteuttamisen tarpeet. Monipuolinen tarpeista huolehtiminen tukee ikääntyneiden toimintakyvyn ylläpitoa, vahvistaa osallisuutta ja lisää hyvinvointia.”

Esittelijän perustelut

Kaupunginkanslia on pyytänyt sosiaali- ja terveyslautakunnalta lausuntoa kaupunginhallitukselle 28.8.2019 mennessä valtuutettu Sinikka Vepsän ja viiden muun valtuutetun talousarvioaloitteesta koskien hoito-/hoiva-apulaisten lisäämistä Helsingin monipuolisiin palvelukeskuksiin.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Seija Meripaasi, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja, puhelin: 310 52482

seija.meripaasi(a)hel.fi

Liitteet

1

Sinikka Vepsän ym talousarvioaloite hoito_hoiva-apulaisten lisäämiseksi Helsingin Monipuolisiin Palvelukeskuksiin

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566