Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2019

1 (4)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/19

 

13.08.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 175

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Maria Ohisalon ym. talousarvioaloitteesta koskien ohjaamotoiminnan moniammatillisuuden vahvistamista.

HEL 2019-001430 T 00 00 03

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Sosiaali- ja terveyslautakunta jätti yksimielisesti asian pöydälle puheenjohtaja Sanna Vesikansan pyynnöstä.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Maarit Sulavuori, perhe ja sosiaalipalvelujen johtaja, puhelin: 310 62401

maarit.sulavuori(a)hel.fi

Sari Tuominen, idän aikuissosiaalityön päällikkö, puhelin: 310 46700

sari.tuominen(a)hel.fi

Mika Porvari, toiminnansuunnittelija, puhelin: 310 22410

mika.porvari(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Sosiaali- ja terveyslautakunta antaa seuraavan lausunnon valtuutettu Maria Ohisalon ja 23 muun valtuutetun talousarvioaloitteeseen koskien ohjaamotoiminnan moniammatillisuuden vahvistamista:

"Ohjaamotoiminnasta

Ohjaamo Helsinki on 15–29-vuotiaiden nuorten matalan kynnyksen neuvontapiste, joka toimii osana Helsingin kaupungin elinkeino-osaston nuorten palveluita.

Ohjaamo Helsingin neuvontapisteessä työskentelee Helsingin kaupungin nuorten työllisyyspalveluiden uraohjaajia, TE-toimiston työntekijöitä sekä Helsingin kaupungin toimialojen työntekijöitä. Nuorille tarjotaan Ohjaamo Helsingissä moniammatillisesti tukea esimerkiksi koulutukseen, työllistymiseen, asumiseen, terveyteen ja arkeen liittyvissä asioissa.

Ohjaamo Helsingin neuvontapisteessä työskentelee kokoaikainen sosiaalityöntekijä. Nuorten syrjäytymistä ehkäisevän 2ME -hankkeen sosiaaliohjaaja on tavoitettavissa neuvontapisteessä kerran viikossa. Neuvontapisteessä kokoontuu kerran viikossa sosiaaliohjaajien ja sosiaalityöntekijöiden verkosto, johon kuuluu työntekijöitä nuorten sosiaalityöstä sekä jälkihuollosta.

Nuorten sosiaalityön edustajia osallistuu tarvittaessa myös muihin Ohjaamo Helsingin toimintoihin ja tapahtumiin.

Terveydenhoitaja ottaa vastaan nuoria Ohjaamo Helsingin neuvontapisteessä maanantaisin ja tiistaisin. Keskiviikosta perjantaihin Ohjaamo Helsingin nuorten on mahdollista saada terveydenhoitajan palvelua työkyky- ja terveysneuvonnan toimipisteessä. Terveydenhoitajan tehtävä on ottaa kantaa nuoren työ- ja opiskelukykyyn, hoidontarpeen arvioon, mahdollisten kuntoutustoimenpiteiden aloittamiseen sekä jatko-ohjaukseen esimerkiksi lääkärille.

2ME -hankkeen liikkuvan mielenterveystyön tiimi on kerran viikossa tavoitettavissa Ohjaamo Helsingin neuvontapisteessä. Tiimi tarjoaa Ohjaamo Helsingin nuorille muun muassa määräaikaisia toistuvia tapaamisia.

Nuorilla on myös mahdollisuus käydä keskustelemassa etsivän nuorisotyön työntekijöiden kanssa, jotka ovat tavoitettavissa neuvontapisteessä kahtena päivänä viikossa.

Ohjaamo Helsingin henkilöstötarpeista

Perhe- ja sosiaalipalveluissa on tunnistettu sosiaaliohjaajan tarve Ohjaamo Helsinkiin sosiaalityöntekijän työpariksi. Muita sosiaali- ja terveystoimialan resursseihin kohdistuvia lisätarpeita ei ole tullut esille Ohjaamo Helsingin ohjausryhmässä. Mahdollisen lisähenkilöstön palkkaaminen tapahtuu talousarvion puitteissa.

Nuorten sosiaalipalvelut vahvistuvat ja uudistuvat

Kaupunkistrategiassa vuosille 2017–2021 korostetaan lasten ja nuorten palveluketjun sekä perustoimintojen vahvistamista. Ohjaamo Helsingin Euroopan sosiaalirahaston (ESR) hankerahoituskauden päätyttyä helmikuussa 2018, nuorten sosiaalipalveluja on alettu vahvistamaan ja uudistamaan entisestään.

Hankerahoituskauden päätyttyä Ohjaamo Helsingin ohjausryhmässä on todettu, että erityistä tukea tarvitsevat nuoret eivät kuulu Ohjaamon yksilötyöhön. Tavoitteena on ohjata erityistä tukea tarvitsevat nuoret alueellisiin nuorten sosiaalityön tiimeihin, joissa he saavat vahvempaa tukea ja sosiaalihuoltolain mukaisen omatyöntekijän. Asiakasohjaus Ohjaamo Helsingistä nuorten sosiaalityöhön on kuitenkin ollut vähäistä, minkä vuoksi kaikki erityistä tukea tarvitsevat nuoret eivät ole saaneet riittävän vahvaa tukea. Asiakasohjausta tullaan kehittämään edelleen.

Ohjaamo Helsingin ohjausryhmässä on keväällä 2019 nähty tärkeäksi vahvistaa alkuarviointia ja sosiaalityöntekijän roolia siinä, minkä kautta on mahdollista ohjata yksilöohjaukseen sellaisia nuoria, jotka voisivat osallistua koulutukseen ja työhön.

Yhteistyötä nuorten sosiaalityön ja Ohjaamo Helsingin eri toimijoiden kanssa tullaan lisäämään. Kehitteillä on esimerkiksi Silta-toiminta, jossa nuorten sosiaalityö ja Ohjaamo Helsinki toteuttavat alueellisia tapahtumia yhdessä. Alueellisilla tapahtumilla pyritään tavoittamaan nuoria laaja-alaisesti.

Nuorten sosiaalityössä aloitetaan vuoden 2019 aikana asumisklinikkatoiminta kaikissa neljässä pääilmansuunnassa. Etelä-Helsingin asumisklinikkatoiminta järjestetään Ohjaamo Helsingin neuvontapisteessä. Toiminta vastaa osaltaan nuorten asumisneuvonnan tarpeisiin.

Sosiaali- ja terveystoimialalla työstetään yhdessä muiden toimijoiden kanssa lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluketjua, jossa tullaan panostamaan monitoimijaiseen toimijaverkostoon sekä kohtaamispintoihin eri palveluissa. Tarkoituksena on vastata laaja-alaisesti eri puolilta tuleviin matalan kynnyksen palvelujen tarpeisiin.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Ohjaamotoiminta on nuorille hyvä matalan kynnyksen väylä, missä nuorilla on mahdollisuus saada tarpeidensa mukaisia palveluita moniammatillisesti. Moniammatillisella yhteistyöllä pystytään mahdollistamaan eri toimijoiden asiantuntemuksen sekä osaamisen yhdistäminen tehokkaasti ja joustavasti sekä tarvittaessa ohjaamaan tuetusti nuoret vahvemman tuen palveluihin. Moniammatillinen yhteistyö edistää sosiaalihuoltolain (1301/2014) mukaisesti nuoren edun ja tarpeenmukaisen palvelukokonaisuuden muodostamista.”

Esittelijän perustelut

Kaupunginkanslia on pyytänyt sosiaali- ja terveyslautakunnalta lausuntoa kaupunginhallitukselle 28.8.2019 mennessä Maria Ohisalon ja 23 muun valtuutetun talousarvioaloitteesta koskien ohjaamotoiminnan moniammatillisuuden vahvistamista. Lausuntoa on pyydetty myös kasvatus- ja koulutuslautakunnalta sekä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalta.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Maarit Sulavuori, perhe ja sosiaalipalvelujen johtaja, puhelin: 310 62401

maarit.sulavuori(a)hel.fi

Sari Tuominen, idän aikuissosiaalityön päällikkö, puhelin: 310 46700

sari.tuominen(a)hel.fi

Mika Porvari, toiminnansuunnittelija, puhelin: 310 22410

mika.porvari(a)hel.fi

Liitteet

1

TA-aloite ohjaamotoiminnan moniammatillisuuden vahvistamisesta

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566