Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2019

1 (3)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/14

 

13.08.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 170

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Kati Juvan ym. talousarvioaloitteesta koskien geronomeja ja moniammatillisuutta kotihoitoon

HEL 2019-003294 T 00 00 03

Esitys

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Sosiaali- ja terveyslautakunta jätti yksimielisesti asian pöydälle puheenjohtaja Sanna Vesikansan pyynnöstä.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Heli Koskisuo, toiminnansuunnittelija: 310 28166

heli.koskisuo(a)hel.fi

Seija Meripaasi, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja, puhelin: 310 52482

seija.meripaasi(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Sosiaali- ja terveyslautakunta antaa seuraavan lausunnon kaupunginhallitukselle valtuutettu Kati Juvan ja seitsemän muun valtuutetun talousarvioaloitteesta koskien kotihoidon palvelun moniammatillisuuden lisäämisestä muun muassa geronomien avulla:

"Kotihoidossa on 1 736 vakanssia, joista lähihoitajia on 76 prosenttia, sairaan- ja terveydenhoitajia on yhteensä noin 15 prosenttia, kotiavustajia ja kodinhoitajia on noin neljä prosenttia sekä kotihoidon ohjaajia ja kotihoidon päälliköitä on noin viisi prosenttia.

Moniammatillinen kotihoidon tiimi

Kotihoidon perusajatus on moniammatillinen yhteinen työ asiakkaan hyväksi. Kotihoidon perustiimiin lähipalvelualueella kuuluu kotihoidon omien vakanssien lisäksi nimikkofysioterapeutti, kotihoidon lääkäri ja nimetty sosiaalityöntekijä / sosiaaliohjaaja. Tarpeen mukaan tiimiä voidaan laajentaa esimerkiksi toimintaterapeutilla.

Lääkärit ja terapeutit ovat Helsingin sairaalan työntekijöitä ja sosiaalityöntekijät tulevat gerontologisen sosiaalityön yksiköstä. Kotihoidon lääkäreiden vakansseja on yhteensä 38 vakanssia, josta lääkäripanos kotihoidolle on noin 18 henkilötyövuotta. Kotona asumisen tukemiseen on tällä hetkellä kohdistettu 27 fysioterapeutin työpanos. He tuottavat palvelua ikääntyneille, pääosin kotihoidon asiakkaille moniammatillisesti kotihoidon henkilökunnan kanssa. Heidän kotikäynneistään noin kaksi kolmasosaa tehdään kotihoidon asiakkaille ja yksi kolmasosa kotikäynneistä kohdistetaan muun muassa sairaalasta kotiutuville. Toimintaterapeutteja on kohdistettu kotihoitoon yhdeksän vakanssia. Sosiaalityöntekijöiden vakansseista noin 20 vakanssin työpanos sekä sosiaaliohjaajien noin 14 vakanssin työpanos kohdistuu pääosin kotihoidon asiakkaisiin.

Ravitsemusterapeutteja on kohdennettu ikääntyneiden palveluihin (kotihoito, asumispalvelut, omaishoito) yhteensä kolme vakanssia, joita on mahdollisuus konsultoida tarvittaessa. Lisäksi kotihoidon asiakkaan on mahdollista saada myös suuhygienistin käynti kotiin.

Päihde- ja mielenterveyspalvelut ovat aloittaneet liikkuvan tiimin palvelun, joka tekee kotikäyntejä asiakkaan kotiin.

Asiakkaan palvelutarpeen arviointi tehdään moniammatillisesti sekä HelppiSeniorin asiakasohjausyksikössä että 1.9.2019 perustettavassa kuntouttavassa arviointiyksikössä, jossa toimii moniammatillinen työyhteisö. Asiakkaan hoitoon osallistuva moniammatillinen tiimi koostetaan asiakkaalle tehdyn palvelutarpeen arvion perusteella.

Geronomit kotihoidossa

Geronomin tutkinto on sosiaalialan ammattikorkeakoulututkinto, joka antaa valmiudet kokonaisvaltaisen vanhustyön osaajaksi. Geronomin tutkinto kuuluu laillistettuihin sosiaalihuollon ammattihenkilöihin, joita Valvira valvoo.

Geronomeja on palkattu muutamia kahteen kotihoitoyksikköön määräajaksi. Sosiaali- ja terveystoimialalla ei ole geronomin ammattinimikettä, ja he ovat työskennelleet muun muassa hoitajan tai sosiaaliohjaajan nimikkeellä. Geronomin koulutus sisältää lääkehoitoa, eli he voivat saada rajatun lääkeluvan, mutta he eivät korvaa sairaanhoitajaa. Asiakastyön lisäksi he ovat kehittäneet muun muassa kotihoidon asiakkaiden osallisuuden muotoja.

Kotihoidon vakanssirakenteen kehittäminen

Kotihoidon asiakkaiden palvelu perustuu moniammatillisen tiimin toimintaan. Lisäksi on mahdollista saada konsultaatioita monelta ammattiryhmältä. Tällä hetkellä on tarkoitus lisätä sairaanhoitajien määrää, koska asiakkaiden sairaanhoidolliset tarpeet ovat kasvussa. Kotihoidon vakanssirakennetta kehitetään asiakkaiden tarpeiden muuttuessa myös tulevaisuudessa. Toimialan uudistukset toteutetaan talousarvion puitteissa.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Kotihoidon asiakkaiden hyvinvointi kohenee, mikäli he saavat palvelutarpeitaan vastaavaa asiantuntevaa hoitoa ja hoivaa. Moniammatillinen verkostotyöskentely lisää henkilöstön työtyytyväisyyttä ja hyvinvointia, koska he voivat hyödyntää usean ammattiryhmän osaamista asiakkaan parhaaksi."

Esittelijän perustelut

Kaupunginkanslia on pyytänyt sosiaali- ja terveyslautakunnalta lausuntoa kaupunginhallitukselle 28.8.2019 mennessä valtuutettu Kati Juvan ja seitsemän muun valtuutetun talousarvioaloitteesta koskien kotihoidon palvelun moniammatillisuuden lisäämisestä muun muassa geronomien avulla.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Heli Koskisuo, toiminnansuunnittelija: 310 28166

heli.koskisuo(a)hel.fi

Seija Meripaasi, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja, puhelin: 310 52482

seija.meripaasi(a)hel.fi

Liitteet

1

Kati Juvan talousarvioaloite moniammatillisuutta kotihoitoon

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566