Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

10/2019

1 (6)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/3

 

21.05.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 96

Sosiaali- ja terveystoimialan Helsingin sairaalan johtajalääkärin viran täyttäminen

HEL 2019-002488 T 01 01 01 01

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti valita koulutuksen, kokemuksen ja haastattelussa osoitetun soveltuvuuden perusteella lääketieteen lisensiaatti, erikoislääkäri Laura Pikkaraisen Helsingin sairaalan johtajalääkärin virkaan (vakanssinumero 032612). Viran hoito alkaa sijaisuutena 2.9.‒31.10.2019 välisen ajan ja jatkuu 1.11.2019 lukien vakituisena 7669,40 euron kokonaiskuukausipalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin ja viranhoitomääräyksessä tarkemmin määrätyin ehdoin.

Koeaika on kuusi (6) kuukautta.

Virkaan valittavan ei tarvitse esittää työterveyshuollon antamaa selvitystä terveydentilastaan, koska se on esitetty jo aiemmin.

Viran toimipaikka palvelussuhteen alkaessa on sosiaali- ja terveystoimialan sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut -palvelukokonaisuuden Helsingin sairaala -palvelu.

Käsittely

Helsingin kaupungin nuorisoneuvoston lautakuntakokeiluun liittyen on sovittu, että lautakunnan nuorisoedustajat eivät osallistu henkilöstöasioiden käsittelyyn. Tästä syystä lautakunnan nuorisoneuvoston edustajat Jim Koskinen ja Elo Umukoro eivät osallistuneet tämän asian käsittelyyn ja poistuivat kokoustilasta ennen asian käsittelyn aloittamista.

Kokous keskeytettiin virkaan valittavan haastattelun ajaksi.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Seija Meripaasi, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja, puhelin: 310 52482

seija.meripaasi(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakijaluettelo 7-352-19

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut

 

Taloushallintopalvelut

 

Työnantaja- ja työhyvinvointipalvelut

 

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 29.1.2019 § 17 myöntää sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri Maria Kristina Backlundille eron 1.11.2019 lukien Helsingin sairaalan johtajalääkärin virasta.

Samalla lautakunta päätti, että Helsingin sairaalan johtajalääkärin virka (vakanssinumero 032612) julistetaan haettavaksi julkisessa hakumenettelyssä hallintosäännön mukaisin kelpoisuusvaatimuksin. Helsingin sairaalan johtajalääkärin virka kuuluu kokonaispalkkausjärjestelmään (HAY22), ja viran kokonaispalkka on 7318,42 euroa kuukaudessa.

Ero rekrytointi-ilmoituksessa olleeseen palkkaan johtuu järjestelyerän puitteissa tehdystä 275,04 euron palkantarkastuksesta, josta henkilöstöjohtaja on tehnyt päätöksen 29.3.2019. Yleiskorotus 1.4.2019 oli 1 %, joten viran kokonaispalkka on 7669,40 euroa kuukaudessa.

Helsingin sairaalan johtajalääkärin virka oli julkisesti haettavana 22.2.‒15.3.2019. Hakuilmoitus julkaistiin kaupungin sähköisessä rekrytointipalvelussa osoitteessa helsinkirekry.fi. Lisäksi ilmoitus oli esillä Helsingin Sanomissa 24.2.2019, Lääkärilehdessä 22.2.2019 ja Mediuutisissa 1.3.2019. Sähköisesti työpaikkailmoitus oli luettavissa Oikotien sekä Duunitorin työpaikkailmoituksissa, ja ilmoitusta markkinoitiin LinkedIn-palvelussa.

Helsingin kaupungin hallintosäännön (16.1.2019 § 5) 10 luvun 1 §:n 2 momentin 3 kohdan mukaan sosiaali- ja terveyslautakunta päättää palvelukokonaisuuden johtajan suoran alaisen virkaan ottamisesta.

Sosiaali- ja terveystoimialan toimintasäännön 5 luvun 5.1.6 kohdan mukaan Helsingin sairaala -palvelua johtaa johtajalääkäri, joka toimii palveluun kuuluvien yksiköiden ylilääkäreiden ja johtavan ylihoitajan esimiehenä.

Viran kelpoisuusvaatimuksena on Suomessa laillistetun lääkärin pätevyys sekä erikoislääkärin oikeudet soveltuvalla erikoisalalla, riittävä johtamistaito sekä suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito.

Virkoja täytettäessä tulee ottaa huomioon perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Helsingin sairaalan tehtävänä on järjestää terveydenhuoltolain 23 ja 25 §:n mukaisesti perusterveydenhuollon sairaala- ja kotisairaalahoito sekä kotisairaanhoidon lääkäripalvelu terveysasemien kanssa sovitun työnjaon mukaisesti. Helsingin sairaalan perustehtävänä on huolehtia akuutista vuodeosastohoidosta ja kotisairaalahoidosta tilanteissa, jossa ei ole päiväyksellistä tai erikoissairaanhoidon tarvetta. Tehtävänä on kaiken ikäisten aikuispotilaiden somaattisten sairauksien diagnosointi, hoitaminen ja potilaiden toimintakyvyn tukeminen. Helsingin sairaalan toiminnan painopisteenä on geriatrinen akuuttihoito ja kuntoutus, saattohoito ja palliatiivinen hoito, joita toteutetaan moniammatillisesti sairaalaosastoilla, kotona ja ympärivuorokautisissa hoivapaikoissa.

Lisäksi Helsingin sairaalan tehtävänä on tuottaa terveydenhuoltolain, kansanterveyslain, erikoissairaanhoitolain sekä rintamaveteraanien kuntoutusta koskevan lain mukaisia, geriatrian ja muistisairauksien polikliinisia tutkimus-, hoito- ja kuntoutuspalveluita ja vastata somaattisten sairauksien lääkinnällisestä kuntoutuksesta, apuvälinepalveluista ja rintamaveteraanien kuntoutuksesta.

Muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi hakuilmoituksessa todettiin, että viran hoitaminen edellyttää kykyä johtaa toimintaa sovittujen tavoitteiden mukaisesti sekä kykyä osallistaa ja motivoida henkilökuntaa.

Hakijat ja rekrytointiprosessi

Helsingin sairaalan johtajalääkärin virkaa haki hakuajan kuluessa yhdeksän henkilöä. Vaadittu koulutus oli kaikilla hakijoilla. Kokemusta vaativista johtamistehtävistä oli kahdeksalla hakijalla. Hakijaluettelo on liitteenä 1.

Hakemusten perusteella haastatteluun kutsuttiin neljä hakijaa. Hakijoita haastattelivat 27.3.2019 ja 2.4.2019 toimialajohtaja Juha Jolkkonen, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja Seija Meripaasi, ts. henkilöstösuunnittelupäällikkö Tiina Luoma sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan edustajat, apulaispormestari Sanna Vesikansa, Tapio Bergholm ja Sami Heistaro. Kaikki haastatellut kutsuttiin henkilöarviointiin, jonka suoritti Psycon Oy.

Hakija ********** on suorittanut lääketieteen lisensiaatin tutkinnon Oulun yliopistossa vuonna 1992 ja geriatrian erikoislääkärin tutkinnon Helsingin yliopistossa vuonna 2003. Lisäksi hän on suorittanut Executive Master of Business Administration (EMBA) -tutkinnon Aalto-yliopistossa vuonna 2016. Hakija on toiminut Helsingin kaupungin Laakson sairaalan ylilääkärinä 1.2.2016 lukien. Aikaisemmin hän on toiminut apulaisylilääkärinä, osastonlääkärinä, vs. sairaalalääkärinä ja terveyskeskuslääkärinä. Hakijan vahvuutena on monipuolinen kokemus sairaalalääkärin työstä. Hänellä on vähäisempi kokemus muutosten johtamisesta ja erilaisten palvelujen johtamis- ja hallintotehtävistä kuin virkaan esitettävällä.

Hakija ********** on suorittanut lääketieteen lisensiaatin tutkinnon vuonna 1990 ja yleislääketieteen erikoislääkärin tutkinnon vuonna 2001 Helsingin yliopistossa. Lisäksi hän on suorittanut Executive Master of Business Administration (EMBA) -tutkinnon Aalto-yliopistossa vuonna 2013. Hakija on toiminut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL) sote-tietopohja -hankkeen johtajana 1.4.2017 lukien. Aikaisemmin hän on toiminut johtajalääkärinä, sairaalalääkärinä, päätoimittajana ja projektipäällikkönä. Hakijan vahvuutena on erilaisten projektien ja prosessien johtaminen. Hänellä on vähäisempi kokemus geriatrisista palveluista ja viimeisin johtamiskokemus pienemmän kunnan toimintaympäristöstä kuin virkaan esitettävällä.

Hakija ********** on suorittanut lääketieteen lisensiaatin tutkinnon vuonna 1996, sisätautien erikoislääkärin tutkinnon vuonna 2003 ja geriatrian erikoislääkärin tutkinnon vuonna 2018 Helsingin yliopistossa. Lisäksi hän on suorittanut Executive Master of Business Administration (EMBA) -tutkinnon Aalto-yliopistossa vuonna 2014. Hakija on toiminut kotihoidon vs. apulaisylilääkärinä 11.2.2019 lukien. Aikaisemmin hän on toiminut ylilääkärinä, päivystyksen vs. johtajalääkärinä ja apulaisylilääkärinä sekä oman työn ohella kaksi vuotta Apotti-aihealueasiantuntijana. Hakijan vahvuutena on muutoksen johtaminen ja kehittämistyö. Hänellä on laajin tuntemus haettavana olevan tehtäväkokonaisuuden toiminnan näkökulmasta.

Hakija ********** on suorittanut lääketieteen lisensiaatin tutkinnon Turun yliopistossa vuonna 1996. Hän on suorittanut sisätautien erikoislääkärin tutkinnon vuonna 1999 ja geriatrian erikoislääkärin tutkinnon vuonna 2003 Helsingin yliopistossa. Lisäksi hän on suorittanut Executive Master of Business Administration (EMBA) -tutkinnon Aalto-yliopistossa vuonna 2016. Hakija on toiminut Helsingin kaupungilla ylilääkärin tehtävässä 1.1.2010 lukien, joista kaksi viimeisintä vuotta kehittäjäylilääkärinä. Lisäksi hän on toiminut vuoden vs. johtajalääkärinä ja aikaisemmin myös apulaisylilääkärinä. Hakijan vahvuutena on toiminnan kehittäminen. Hänen kokemuksensa muutosten johtamisesta on vähäisempi kuin virkaan esitettävällä.

Arviointi

Hakuasiakirjoihin, haastatteluihin, henkilöarviointiin ja aiempaan tietoon sekä lautakunnan lausuntoon perustuen on katsottava, että Laura Pikkaraisella on parhaat edellytykset Helsingin sairaalan johtajalääkärin virkaan kuuluvien tehtävien hoitamiseen.

Laura Pikkaraisen valintaa puoltaa hänen koulutuksensa, laaja-alainen kokemuksensa haastavista johtamistehtävistä, laaja-alainen perusterveydenhuollon tuntemus toimintojen näkökulmasta, näytöt uudistusten toteuttamisesta sekä todennettu johdonmukaisuus ja tavoitteellisuus toimintatavoissa. Laura Pikkarainen tunnistaa keskeiset toimintaympäristön muutokset ja hänellä on hyvät viestintä- ja vuorovaikutustaidot. Hänen johtamistyylinsä on tavoitteellista ja avointa.

Muuta

Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenillä on mahdollisuus tutustua esitykseen liittyviin hakemuksiin ja niistä laadittuun yhteenvetoon sekä henkilöarviointiraporttiin ennen kokousta ja kokouksen aikana.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Seija Meripaasi, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja, puhelin: 310 52482

seija.meripaasi(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakijaluettelo 7-352-19

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakijat

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut

 

Taloushallintopalvelut

 

Työnantaja- ja työhyvinvointipalvelut

 

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566