Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2019

1 (7)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/8

 

09.04.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 69

Kinnarps Oy:n oikaisuvaatimus koskien Kallion perhekeskuksen julkitilakalusteiden minikilpailutusta

HEL 2019-002023 T 02 08 01 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hylätä perusteettomana Kinnarps Oy:n tekemän oikaisuvaatimuksen koskien perhe- ja sosiaalipalvelujen johtajan hankintapäätöstä 8 §, 18.2.2019.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Tarja Vuori, hankintaneuvoja, puhelin: 050 4020754

tarja.vuori(a)hel.fi

Liitteet

1

Kinnarps Oy:n oikaisuvaatimus

2

Tarjouspyyntö

3

Tarjouspyyntöä koskeneet kysymykset ja vastaukset

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, hankintaoikaisupäätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjoajat

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, hankintaoikaisupäätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Sosiaali- ja terveystoimiala

Esitysteksti

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Taustaa

Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan hankintapalvelut on kilpailuttanut Kallion perhekeskuksen julkitilakalusteet voimassa olevan toimisto- ja julkitilakalusteiden puitesopimuksen (HEL 2016-009597) mukaisesti puitejärjestelyn sisäisellä ns. kevennetyllä kilpailutuksella (minikilpailutus). Kilpailutuksen tuloksena hyväksyttiin Isku Interior Oy Kallion perhekeskukseen julkitilakalusteiden toimittajaksi perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelukokonaisuuden johtajan päätöksellä 8 §, 18.2.2019.

Kinnarps Oy on tehnyt valitusajan puitteissa päätöksestä oikaisuvaatimuksen (liite 1). Oikaisuvaatimuksessaan Kinnarps Oy vaatii Isku Interior Oy:n tarjouksen hylkäämistä tarjouspyynnön vastaisena. Kinnarps Oy:n oikaisuvaatimuksen tarkemmat perusteet ja vaatimukset Isku Interior Oy:n hylkäämiselle sekä vastineet vaatimuksiin käyvät ilmi positioittain seuraavissa luvuissa.

Tarjouspyynnön positio 3: ryhmätilatuoli (käsinojaton)

Tarjouspyynnön (liite 2) positiossa 3 tuli tarjota tuolien muovirunkoja kahdella eri värillä; sininen ja turkoosi. Lisäksi tuolien tuli olla istuinkorkeudeltaan 480‒485 mm ja leveydeltään 420 mm (+/-5 cm). Kinnarps Oy esittää, että Isku Interior Oy:n tarjoama tuolimalli ”Four Sure 44” ei täytä väreiltään ja mitoiltaan annettuja kriteerejä. Iskun tarjouskortin tuolin vakioväreiksi on ilmoitettu jungle green -vihreä ja aqua-sininen. Lisäksi tuolin mitat ovat istuinkorkeudeltaan 455 mm ja leveydeltään 515 mm.

Tarjouspyyntöön tulleissa kysymyksissä oli esitetty kysymys mahdollisuudesta tarjota ”Four Sure 44” -tuolimallia tuotemerkin mitoilla ja omilla vakioväreillä. Hankintayksikkö on vastannut esitettyyn kysymykseen, että kyseisen tuolimallin voi tarjota tarjouspyynnön positioon 3. Tarjouspyynnössä ilmoitettujen mittojen on kerrottu olleen määrittelemässä tuolin kokoluokkaa ja että tarjottava tuote voi myös hieman poiketa annetuista mitoista ja väreistä. Tarjouspyyntöä koskevat kysymykset ja vastaukset (liite 3) on annettu tarjousaikana tiedoksi kaikille tarjouspyyntöön tutustuneille.

Tarjouspyynnön positio 4: ryhmätilatuoli (käsinojallinen)

Tarjouspyynnön (liite 2) positiossa 4 tuli tuolien muovirunkojen selkäosia olla kolmea eri väriä: turkoosi, keltainen ja valkoinen. Lisäksi  tuolien tuli olla istuinkorkeudeltaan 480‒485 mm ja leveydeltään 420 mm (+/- 3 cm). Kinnarps Oy esittää, että Isku Interior Oy on tarjonnut tarjouspyynnön vastaisesti vain kahta väriä, jungle green -vihreää ja aqua-sinistä. Isku Interior Oy:n tarjouskortissa ei ole mainittu lainkaan valkoisia eikä keltaisia tuoleja. Myös väri aqua-sininen poikkeaa Kinnarps Oy:n mukaan enemmän kuin hieman vaaditusta turkoosista väristä. Lisäksi Kinnarps Oy katsoo, että Isku Interior Oy:n käsinojallisen ”Four Sure 44” -tuolin leveys 590 mm poikkeaa merkittävästi pyydetystä leveydestä 420 mm.

Myös tämän tuotteen osalta tarjouspyyntöön esitettiin kysymys, jossa tiedusteltiin mahdollisuutta tarjota käsinojallista ”Four Sure 44”-tuolimallia omilla vakioväreillä ja mitoilla (leveys 590 mm). Tähänkin kysymykseen hankintayksikkö on vastannut, että kyseisen tuolimallin voi tarjota positioon 4 kysyjän tiedustelemilla mitoilla ja vakioväreillä. Tarjouspyynnössä ilmoitettujen mittojen on kerrottu olleen määrittelemässä tuolin kokoluokkaa ja että tarjottava tuote voi myös hieman poiketa annetuista mitoista ja väreistä. Tarjouspyyntöä koskevat kysymykset ja vastaukset (liite 3) on annettu tarjousaikana tiedoksi kaikille tarjouspyyntöön tutustuneille.

Tarjouspyynnön positio 18: asiakastuoli (käsinojallinen)

Tarjouspyynnön (liite 2) positiossa 18 on vaadittu, että tuolin istuinosa on puuta tai muovia ja istuimessa tulee olla pehmuste. Kinnarps Oy esittää, että Isku Interior Oy:n tarjous ei vastaa vaatimuksia, koska Isku Interior Oy on tarjonnut positioon tuolia, jonka istuinkuppi on kokonaan puuta. Kinnarps Oy:n mukaan Isku Interior Oy:n tarjouksesta ei käy ilmi, onko puu mahdollisesti käsitelty tai pinnoitettu siten, että se vastaisi tarjouspyynnön tiukkoja määrityksiä rungon väristä. Isku Interior Oy:n tarjoaman tuotteen ”puinen/puunvärinen istuinkuppi” ei täytä Kinnarps Oy:n mukaan tarjouspyynnön vaatimusta siitä, että tuolissa tulee olla neljä eriväristä muovirunkoa. Lisäksi Isku Interior Oy:n tarjouskortissa ei ole merkintää valkoisella rungolla ja orchid-värisellä istuinpehmusteella varustetusta tuolista. 

Tarjouspyynnön vaatimusten mukaisesti tuolin istuinosan materiaali voi olla joko muovia tai puuta. Isku Interior Oy on tarjouksessaan sitoutunut toimittamaan tarjouspyynnön vaatimukset täyttävän tuolimallin ”Cafe VII” käsinojin ja istuinverhoiltuna. Iskun tuotekortissa esitellyt tuolien värit (sininen, turkoosi ja keltainen) vastaavat tarjouspyyntöä. Isku Interior Oy:ltä on lisäksi erikseen varmistettu se, että tuolimallia on saatavana myös valkoisena.

Tarjouspyynnön positio 19: asiakastuoli (käsinojaton)

Kuten edellisen position 18 kohdalla, Kinnarps Oy esittää, että Isku Interior Oy on tarjonnut positioon 19 tuolin, jonka istuinkuppi on kokonaan puuta. Lisäksi Kinnarps Oy esittää, että Isku Oy:n tarjouksesta ei käy ilmi, onko puu mahdollisesti käsitelty tai pinnoitettu siten, että se vastaisi tarjouspyynnön tiukkoja määrityksiä rungon väristä.

Tarjouspyynnön vaatimusten mukaisesti tuolin istuinosan materiaali voi olla joko muovia tai puuta. Isku Interior Oy on tarjouksessaan sitoutunut toimittamaan vaadittavan tuolimallin tarjouspyynnössä vaadituilla väreillä.

Yhteenvetoa

Kinnarps Oy tuo oikaisuvaatimuksessaan edellä mainittujen yksittäisten tuotepositioiden lisäksi esille sen, että hankintayksikön on ollut syytä huomioida, että tarjouspyynnön kohteena olevasta Kallion perhekeskuksesta on tehty kokonaisvaltainen sisustussuunnitelma, jossa eri tuotteet ja niiden värit on tarkoin suunniteltu harmonisen ja yhtenäisen kokonaisuuden saavuttamiseksi perhekeskuksen eri alueilla. Tarjouspyynnön tiukat värimääritykset ja niistä sallitut vähäiset poikkeamat on Kinnarps Oy:n mukaan asetettu, jotta yhtenäinen kokonaisuus toteutuu.

Sosiaali- ja terveystoimiala on jo tarjouspyynnössään ilmoittanut, että tarjouspyynnön esimerkkituotteet ovat tarjoajille vain esimerkkinä, jotta he saisivat käsityksen siitä, minkä tyylistä tuotetta haetaan. Myöskään kalusteiden kokovaatimukset eivät ole olleet täysin ehdottomat, vaan kuvaamassa kalusteiden haluttua kokoluokkaa. Kalusteiden värimaailmaksi on ilmoitettu Helsingin värit, jotka ovat olleet tarjouspyynnön liitteenä. Värien osalta tarjouspyyntöä on lisäksi täsmennetty toteamalla, että värien sävyn tulee olla hyvin lähellä ns. Helsinki värejä ja että väri selviää vain mallin avulla. Isku Interior Oy:n tarjoamien vakiovärien osalta arkkitehti on arvioinut tarjotut värit ja todennut tarjottujen värisävyjen olevan riittävän lähellä pyydettyä Helsingin värimaailmaa.

Edellä mainittuihin seikkoihin viitaten sosiaali- ja terveyslautakunta päättää hylätä Kinnarps Oy:n oikaisuvaatimuksen perusteettomana.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Tarja Vuori, hankintaneuvoja, puhelin: 050 4020754

tarja.vuori(a)hel.fi

Liitteet

1

Kinnarps Oy:n oikaisuvaatimus

2

Tarjouspyyntö

3

Tarjouspyyntöä koskeneet kysymykset ja vastaukset

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, hankintaoikaisupäätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Tarjoajat

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, hankintaoikaisupäätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3

Sosiaali- ja terveystoimiala

Esitysteksti

Päätöshistoria

Sosiaali- ja terveystoimiala Perhe- ja sosiaalipalvelut -palvelukokonaisuus Perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja 18.02.2019 § 8

HEL 2019-002023 T 02 08 01 00

Päätös

Perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja päätti hyväksyä Isku Interior Oy:n tarjouksen Kallion perhekeskuksen kalusteiden kilpailutuksessa.

Tämän päätöksen tiedoksisaanti ei ole sopimus tai tilaus, vaan valituille toimittajille tehdään hankinnasta erillinen tilaus. Tilaus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun tarjoajat ovat saaneet
tai heidän katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Hankinnan kokonaisarvo ilman arvonlisäveroa on 136 696,00 euroa.

Päätöksen perustelut

Taustaa

Helsingin kaupungilla on voimassaoleva toimisto- ja julkitilakalusteiden puitesopimus HEL 2016-009597.

Kilpailutuksissa, tilauksissa ja toimituksissa noudatetaan puitesopimuksen HEL 2016-009597 ehtoja.

Hankintamenettely

Hankintamenettelynä oli rajoitettu menettely. Kilpailutus tehtiin ns. minikilpailutuksena puitejärjestelyyn valittujen toimittajien kesken.

Valintaperusteena on kokonaistaloudellinen edullisuus siten, että halvimman kokonaishinnan tarjonnut, tarjotuille tuotteille asetetut vaatimukset täyttävä tarjoaja tulee valituksi toimittajaksi.

Tarjouspyyntöön liittyvät lisätietokysymykset tuli esittää 09.11.2018 mennessä.

Vastaukset kysymyksiin annettiin 16.11.2018. Määräaika tarjousten jättämiselle päättyi 29.11.2018.

Määräaikaan mennessä saapui kolme tarjousta. Tarjouksen jättivät:

Kinnarps Oy
Modeo Oy
Isku Interior Oy.
HL 51 §:n perusteella korjattu päivämääriä päätöksessä. AL 1.3.2019

Hankintamenettelynä oli rajoitettu menettely. Kilpailutus tehtiin ns. minikilpailutuksena puitejärjestelyyn valittujen toimittajien kesken.

Valintaperusteena on kokonaistaloudellinen edullisuus siten, että halvimman kokonaishinnan tarjonnut, tarjotuille tuotteille asetetut vaatimukset täyttävä tarjoaja tulee valituksi toimittajaksi.

Tarjouspyyntöön liittyvät lisätietokysymykset tuli esittää 17.1.2019 mennessä.

Vastaukset kysymyksiin annettiin 22.1.2019. Määräaika tarjousten jättämiselle päättyi 4.2.2019.

Määräaikaan mennessä saapui kolme tarjousta. Tarjouksen jättivät:

Kinnarps Oy
Modeo Oy
Isku Interior Oy.

Tarjoajien soveltuvuuden ja hankinnan kohteen kriteerien tarkistaminen

Kaikki tarjoajat täyttivät tarjoajan soveltuvuudelle asetetut vaatimukset tarjouspyynnön kohdan 5 mukaisesti.

Modeon tarjouksessa eivät täyttyneet seuraavat määritykset:

Ryhmätilatuolit positiot 3 ja 4: Selkänoja ylävino ja esimerkkikuvan alaselkää tukeva rakenne puuttuu, jolloin rakenne ei ole niin tukeva.
Sama koskee positio 18 asiakastuolia; tarjottu sama kevyt tuoli kuin positioissa 3 ja 4, joka ei vastaa pyydettyä mallia.
Positio 19 tuolia tarjottu myös positiossa 3 ja 4, vaikka määritykset erilaiset.

Positio 20: Tarjottu tuoli ei ole ympäriverhoiltu kuvan mukaan, vaikka teksti niin sanoo. Siinä on verhoillut tyynyt näkyvän puurakenteen päällä. Ei vastaa pyydettyä.

Imetystuoli positio 5: Ei yhtenäinen istuinosa, jolloin tyynyjen väliin jää likaa. Selkänoja ei yhtenäinen kuten annetussa esimerkkikuvassa.

Positio 10:  Kaari-sohva: jalkojen paikka kalusteessa istuinosan ulkopuolella, joten vierekkäin asetettaessa sohvan väliin rako. Ei vastaa pyydettyä mallia.

Modeo Oy:n tarjous hylätään.

Valinta

Valitut toimittajat ja tuotteet käyvät ilmi tämän päätöksen liitteestä 1, vertailutaulukko.

Lisätiedot

Antti Lampinen, hankintasihteeri, puhelin: 310 50514

antti.lampinen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566