Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

19/2018

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/3

 

06.11.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 283

Lännen palvelualueen johtajan avoimen viran täyttäminen, työavain 7-1486-18

HEL 2018-009409 T 01 01 01 01

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti ottaa koulutuksen, kokemuksen, haastattelussa osoitetun sopivuuden ja henkilöarvioinnin perusteella valtiotieteiden maisteri Heli Maarit Raution lännen palvelualueen johtajan virkaan (vakanssinumero 032610) 1.1.2019 alkaen 6 814,84 euron kokonaiskuukausipalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin ja viranhoitomääräyksessä tarkemmin määrätyin ehdoin. Koeaikaa ei aseteta.

Selvitystä terveydentilasta ei vaadita, koska virkaan otettu on esittänyt hyväksytyn selvityksen jo aiemmin.

Viran toimipaikka palvelussuhteen alkaessa on sosiaali- ja terveystoimiala, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut, lännen palvelualue.

Käsittely

Lännen palvelualueen johtajan virkaan valittava Heli Maarit Rautio osallistui kokoukseen ja sosiaali- ja terveyslautakunta haastatteli häntä tehtävään liittyen. Sosiaali- ja terveyslautakunnan vakiokokoonpanoon kuuluvat toimialajohtaja Juha Jolkkonen, perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Maarit Sulavuori, terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja Seija Meripaasi, hallintojohtaja Tiina Mäki, viestintäpäällikkö Jaana Juutilainen-Saari ja lakimies Maija Haapala poistuivat kokoustilasta haastattelun ajaksi. Haastattelun päätyttyä virkaan valittava Heli Maarit Rautio poistui kokouksesta ja vakiokokoonpanoon kuuluvat henkilöt palasivat kokoustilaan asian päätöksenteon ajaksi.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Seija Meripaasi, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja, puhelin: 310 52482

seija.meripaasi(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakijaluettelo, työavain 7-1486-18

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virkaan valittu

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Muut virkaa hakeneet

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 21.8.2018 julistaa lännen palvelualueen johtajan viran (vakanssinumero 032610) haettavaksi 1.1.2019 alkaen. Lännen palvelualueen johtajan virka kuuluu kokonaispalkkausjärjestelmään (HAY22) ja viran kokonaispalkka on 6 814,84 euroa kuukaudessa.

Helsingin kaupungin hallintosäännön (13.6.2018 § 174) 10 luvun 1 §:n 2 momentin 3 kohdan mukaan sosiaali- ja terveyslautakunta päättää palvelukokonaisuuden johtajan suoran alaisen virkaan ottamisesta.

Lännen palvelualueen johtajan virka oli julkisesti haettavana 7.−24.9.2018. Hakuilmoitus julkaistiin kaupungin sähköisessä rekrytointipalvelussa osoitteessa helsinkirekry.fi. Lisäksi ilmoitus oli Helsingin Sanomissa 9.9.2018. Sähköisesti työpaikkailmoitus oli luettavissa Oikotien sekä Duunitorin työpaikkailmoituksissa ja ilmoitusta markkinoitiin LinkedIn-palvelussa.

Viran kelpoisuusehtona on ylempi korkeakoulututkinto, kokemusta johtamistehtävissä sekä suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito.

Virkoja täytettäessä tulee ottaa huomioon perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Sosiaali- ja terveystoimialan toimintasäännön 5 luvun 5.1.4 kohdan mukaan lännen palvelualuetta johtaa palvelualueen johtaja. Palvelualueen johtaja suorittaa sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajan määräämät tehtävät. Palvelualueen tehtävänä on tuottaa monipuolisia, ennaltaehkäiseviä, kotona selviytymistä ja kuntoutumista edistäviä palveluja sekä omana toimintana järjestettävän ympärivuorokautisen hoivan palvelut. Palvelualueen johtaja toimii esimiehenä palveluun kuuluvien yksiköiden esimiehille.

Viran hoitaminen edellyttää sosiaali- ja terveydenhuollon sekä ikääntyneiden palvelujen tuntemusta. Tehtävässä onnistuminen edellyttää vahvaa talousosaamista ja taitoa johtaa toimintaa tavoitteiden suuntaan. Johtamisessa painottuu suuren organisaation muutosjohtaminen sekä esimiesten ja henkilöstön sitouttaminen. Tehtävän menestyksellinen hoitaminen edellyttää vankkaa kokemusta johtamistehtävistä ikääntyneiden palveluissa sekä yhteistyökykyä ja joustavuutta.

Hakijat ja rekrytointiprosessi

Lännen palvelualueen johtajan virkaa haki hakuajan kuluessa 30 henkilöä. Vaadittu ylempi korkeakoulututkinto oli 26 hakijalla. Kokemusta johtamistehtävistä oli 22 hakijalla. Hakijaluettelo on liitteenä 1.

Hakemusten perusteella haastatteluun kutsuttiin seitsemän hakijaa, joista yksi veti hakemuksensa pois. Haasteltavina olivat: ********** Heli Maarit Rautio ja **********

Hakijoita haastattelivat 28.9.2018 ja 3.10.2018 toimialajohtaja Juha Jolkkonen, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja Seija Meripaasi, henkilöstösuunnittelupäällikkö Tarja Näkki sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan edustajat Sanna Vesikansa, Seija Muurinen ja Karita Toijonen (läsnä vain 3.10.2018). Juha Jolkkonen oli estynyt osallistumaan ********** ja Heli Maarit Raution haastatteluihin. Henkilöarviointiin kutsuttiin haastatelluista kolme. Henkilöarvioinnit suoritti Psycon Oy.

Hakuasiakirjojen, haastattelun ja henkilöarvioinnin perusteella saatiin riittävät tiedot hakijoiden koulutuksesta, osaamisesta, kokemuksesta ja soveltuvuudesta.

********** on suorittanut terveystieteiden maisterin tutkinnon Turun yliopistossa vuonna 2006. Hän on valmistunut sairaanhoitajaksi Helsingin sairaanhoito-opistosta vuonna 1995. Lisäksi hän on suorittanut Lean muutos-agentti -valmennukset Aalto-yliopistossa vuonna 2016, Executive Master of Business Administration -koulutuksen Aalto-yliopistossa vuonna 2015, Keskijohdon valmennusohjelman Aalto-yliopistossa vuonna 2012 sekä Terveydenhuollon hallinto ja johtaminen -koulutuksen Turun yliopistossa vuonna 2001. Hakija on toiminut muutosagenttina sosiaali- ja terveysministeriön (STM:n) kärkihankkeessa 25.9.2017 alkaen. Hän on aiemmin työskennellyt projektipäällikkönä, johtajana ja ylihoitajana Helsingin kaupungilla sekä osastonhoitajana HUS:ssa. Hakijan vahvuutena on monipuolinen ikääntyneiden palvelujen tuntemus sekä kehittämisosaaminen. Muihin haastateltaviin nähden ison kokonaisuuden johtamiskokemus oli vähäisempää.

********** on suorittanut terveydenhuollon kandidaatin tutkinnon Helsingin yliopistossa vuonna 1998. Hän on suorittanut sairaanhoitajan tutkinnon Espoon terveydenhuolto-oppilaitoksessa vuonna 1991. Lisäksi hän on suorittanut Lean -koulutuksen HUS:ssa vuonna 2018, RAI-erityisasiantuntijakoulutuksen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (THL:ssä) vuonna 2018 ja ammatillisen opettajan pätevyyskoulutuksen Hämeen ammattikorkeakoulussa vuonna 1997. Hakija on työskennellyt vanhuspalvelupäällikkönä Kauniaisissa 3.1.2011 alkaen. Hän on työskennellyt myös vs. sosiaali- ja terveysjohtajana Kauniaisissa, ikäihmisten palveluiden johtajana Kirkkonummella sekä apulaisosastonhoitajana Kirkkonummella ja tutkijana Stakesissa. Hakijan vahvuutena on kokemus ikääntyneiden palveluiden kokonaisuuden johtamisesta, mutta muihin haastateltuihin verrattuna pienemmällä alueella.

********** on suorittanut terveystieteiden maisterin tutkinnon Kuopion yliopistossa vuonna 2000. Hän on valmistunut sairaanhoitajaksi Kainuun sairaanhoito-oppilaitoksesta vuonna 1987 ja erikoissairaanhoitajaksi Kainuun terveydenhuolto-oppilaitoksesta vuonna 1989. Lisäksi hän on suorittanut muutosjohtamisen opintokokonaisuuden Teknillisessä korkeakoulussa vuonna 2005 ja suorittaa johtamisen erikoisammattitutkintoa Keudassa vuonna 2018. Hakija on työskennellyt vanhuspalvelupäällikkönä Mäntsälän kunnassa, Mustijoen perusturvassa 9.3.2009 alkaen. Hän on työskennellyt myös mm. hoitokoordinaattorina Raaseporin kaupungilla, projektipäällikkönä Helsingin kaupungilla sekä HUS-kuntayhtymässä. Hakijan vahvuutena on pitkä johtamiskokemus ja uudistusten toteuttaminen. Muihin haastateltuihin verrattuna johtaminen on tapahtunut pienemmällä alueella. Hakija kutsuttiin henkilöarviointiin.

********** on suorittanut kasvatustieteen maisterin tutkinnon Tampereen yliopistossa vuonna 2005. Hän on suorittanut sairaanhoidon opettajan tutkinnon Helsingin sairaanhoito-opistossa vuonna 1995. Lisäksi hän on suorittanut johtamisen erikoisammattitutkinnon Johtamistaidon opistossa vuonna 2002, työhyvinvoinnin asiantuntijakoulutuksen Palmeniassa vuonna 2005 ja Palvelujen johtamisen ja markkinoinnin koulutuksen Helsingin kauppakorkeakoulussa vuonna 2007. Hakija on työskennellyt vanhuspalvelujen päällikkönä Tuusulan kunnassa 1.1.2016 alkaen. Aiemmin hän on työskennellyt asumispalvelupäällikkönä Tampereen kaupungilla, kuntoutus- ja kehittämispäällikkönä Invalidiliiton Käpylän kuntoutuskeskuksessa sekä projektisuunnittelijana, vs. ylihoitajana, suunnittelijana, asiantuntijana ja kouluttajana Helsingin kaupungilla. Hakijan vahvuutena on monipuolinen kokemus ikääntyneiden palveluista ja niiden kehittämisestä. Muihin haastateltuihin nähden ison kokonaisuuden johtamiskokemus oli vähäisempää.

Heli Maarit Rautio on suorittanut valtiotieteen maisterin tutkinnon Helsingin yliopistossa vuonna 1988. Hänellä on sosiaalityöntekijän kelpoisuus. Hän on suorittanut Executive Master of Business Administration -koulutuksen Aalto-yliopistossa vuonna 2015, kasvatustieteellisen opettajankoulutuksen Jyväskylän ammatillisessa korkeakoulussa vuonna 1993, johtamisen erikoisammattitutkinnon Johtamisen opistossa vuonna 2010, Opettajien jatko- ja täydennyskoulutuksen (PD) Vantaan täydennyskoulutuslaitoksessa vuonna 1998 ja dementiatyön kehittämisen erikoistumisopinnot Helsingin yliopiston aikuiskoulutuskeskuksessa vuonna 1999. Hakija on työskennellyt vs. palvelualueen johtajana Helsingin kaupungilla 2.5.2016 lähtien. Aiemmin hän on työskennellyt sosiaali- ja lähityön aluepäällikkönä Helsingin kaupungilla, kehittämispäällikkönä Stakesissa, toimistopäällikkönä, suunnittelijana, johtavana sosiaalityöntekijänä ja sosiaalityöntekijänä Helsingin kaupungilla sekä opettajana Espoon terveydenhuolto- ja sosiaalialan oppilaitoksessa. Hakijan vahvuutena on laaja johtamiskokemus sekä monipuolinen kokemus ikääntyneiden palvelujen kehittämisestä. Hakija kutsuttiin henkilöarviointiin.

********** on suorittanut terveystieteiden maisterin tutkinnon Turun yliopistossa vuonna 2000. Hän on suorittanut Executive MBA -koulutuksen Aalto EE:ssa vuonna 2015 ja sosiaali- ja terveysalan johtamisen PD-tutkinnon Tampereen yliopistossa vuonna 2013. Hakija on työskennellyt monipuolisen palvelukeskuksen johtajana Helsingin kaupungilla 11.2.2011 alkaen. Hän on toiminut vs. palvelualueen johtajana Helsingissä sekä palvelualueen johtajana, osastopäällikkönä ja hoitotyön koordinaattorina Järvenpäässä. Hakijan vahvuutena on laaja johtamiskokemus. Hakija kutsuttiin henkilöarviointiin.

Kaikilla haastatelluilla hakijoilla on tehtävässä vaadittu ylempi korkeakoulututkinto, kielitaito, johtamiskokemus ja ikääntyneiden palveluiden tuntemus sekä kokemusta muutosprosessien johtamisesta työtehtävissään.

Arviointi

Hakuasiakirjoihin, työkokemukseen, haastatteluihin ja henkilöarviointiin perustuen valtiotieteiden maisteri Heli Maarit Rautio osoitti parhaat edellytykset edellä kuvattujen palvelualueen johtajan virkaan kuuluvien tehtävien hoitamiseen.

Heli Maarit Raution valintaa puoltaa hänen monipuolinen johtamiskokemuksensa ja vanhuspalvelujen vahva asiantuntemus. Hänellä on todennetusti hyvät yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot sekä valmiudet toimia paineenalaisissa tilanteissa. Hänen toimintansa on johdonmukaista ja vahvasti kehittämisorientoitunutta, mikä näkyy myös strategisena kyvykkyytenä. Hän on osaava henkilöstöjohtaja, jolla on kykyä viedä muutoshankkeita eteenpäin henkilöstöä osallistaen ja innostaen.

Muuta

Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenillä on mahdollisuus tutustua esitykseen liittyviin hakemuksiin ja niistä laadittuun yhteenvetoon sekä henkilöarviointiraportteihin ennen kokousta ja kokouksen aikana.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Seija Meripaasi, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja, puhelin: 310 52482

seija.meripaasi(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakijaluettelo, työavain 7-1486-18

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Virkaan valittu

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Muut virkaa hakeneet

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Tiedoksi

Sosiaali- ja terveystoimiala

Taloushallintopalvelut

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566