Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

16/2018

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/4

 

25.09.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 233

Kuljetuspalvelujen hankinta

HEL 2018-008398 T 02 08 02 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Kuljetuspalvelupäällikkö Tuomas Päivinen oli kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle jäsen Tuomas Tuuren ehdotuksesta.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Tuomas Ikävalko, hankinta-asiantuntija, puhelin: 040 6639684

tuomas.ikavalko(a)hel.fi

Tuomas Päivinen, kuljetuspalvelupäällikkö, puhelin: 09 310 51991

tuomas.paivinen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää:

A. hyväksyä tarjouskilpailutuksen periaatteet, joilla kilpailutetaan matkapalvelujen liikennöinti seuraavalle sopimuskaudelle, sekä oikeuttaa toimialan tekemään tarjouspyyntöasiakirjoihin tarvittaessa välttämättömiä, vähäisiä muutoksia.

B. Oikeuttaa toimialajohtajan:

- tekemään hankinnasta päätöksen,
- allekirjoittamaan hankintapäätöksen perusteella solmittavat sopimukset,
- päättämään sopimusten irtisanomisista ja purkamisista.

Esittelijän perustelut

Kuljetuspalvelupäällikkö Tuomas Päivinen on kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Hankintavaltuuksista päättäminen

Kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 § mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, toimialalautakunta päättää ja hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää toimialan hankinnoista, lukuun ottamatta osakkeita.

Sosiaali- ja terveyslautakunta on 12.12.2017 (§ 334) päättänyt sosiaali- ja terveystoimialan viranhaltijoiden hankintavaltuuksista siten, että toimialajohtajan osalta vahvistettu hankintaraja on 1 000 000 euroa. Nyt tehtävällä päätöksellä lautakunta oikeuttaa toimialajohtajan tekemään hankinnasta päätöksen, jonka laskennallinen arvo on enemmän kuin 1 000 000 euroa.

Hankinnasta solmittavat sopimukset ja sopimusten allekirjoittaja

Helsingin kaupungin hallintosäännön 24 luvun 1 §:n mukaisesti lautakunnan päätösten perusteella tehtävät sopimukset allekirjoittaa esittelijä, ellei toimielin toisin päätä.

Mikäli ilmenee tarvetta sopimuksen päättämiseen (irtisanomiseen tai purkamiseen), päätös on tehtävä riittävän nopeasti. Siksi on tarkoituksenmukaista, että myös sopimuksen päättämistä koskeva päätösvalta on sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtajalla.

Hankinnan taustaa

Helsingin kaupungin matkapalveluiden liikennöinnin suorahankintasopimus päättyy 31.3.2019. Helsingin Matkapalvelu on perustettu kustannustehokasta matkojen välittämistä ja yhdistelyä varten huomioiden asiakkaiden erilaiset matkustustarpeet.

Nyt hankitaan kalustoa Helsingin Matkapalvelun liikennöintiin. Hankittavaksi esitetään

        päiväkorvausliikennöintiin (liikennöintikohde 1) enintään 86 inva-autoa, joista kahdeksassa on porraskiipijä ja 32 henkilöautoa

        ylivuotoliikennöintiin (liikennöintikohde 2) enintään 40 inva-autoa, joista kolmessa on porraskiipijä ja 30 henkilöautoa

        yhdistettyyn päivä- ja ylivuotoliikennöintiin (ns. hybridiliikennöinti) 62 inva-varusteltua ja 12 henkilöautoa.

Edelliseen hankintaan verrattuna inva-varusteltua kalustoa lisättäisiin sekä päiväkorvaus- että yhdistettyyn päivä- ja ylivuotoliikenteeseen. Kalustoa lisäämällä varmistetaan autojen saatavuus, mahdollistetaan pikatilausmatkojen joustavampi käyttö sekä lukumäärän kasvattaminen ja vastataan lisääntyneeseen päivätoimintakuljetustarpeeseen.

Hankinnan jälkeen osa kohteista, jotka on aiemmin liikennöity erikseen kilpailutetuilla päivätoimintakuljetuksilla, järjestetään Helsingin Matkapalvelun kautta. Tällä muutoksella pyritään autojen joustavampaan käyttöön, tuottavuuden parantamiseen ja ryhmäkuljetusten suurempaan joustavuuteen.

Matkapalvelun käyttöoikeus asiakkaalle myönnetään sosiaalihuollon päätöksellä. Asiakkaalle luodaan hänen henkilökohtaisia matkustustarpeitaan kuvaava asiakasprofiili. Matkapalvelukeskus kirjaa asiakkaalle tilauksen, yhdistelee ja välittää matkan autoihin sovittujen sääntöjen ja ohjeiden mukaisesti.

Lautakunnalle tuodaan syksyn aikana erikseen kilpailutettava täydentävä liikenne, joka on tarkoitus järjestää matkakohtaiseen kilpailutukseen perustuvalla järjestelmällä, johon kaikki ehdot täyttävät halukkaat liikennöitsijät voivat liittyä. Samassa yhteydessä päätetään niiden päivätoimintakohteiden kuljetusten hankinnasta, joita ei järjestetä Helsingin Matkapalvelun kautta sekä tolppalupien ja irrotettujen asiakkaiden kuljetusten järjestämisestä siltä osin, kun kyse ei ole vakioliikennöitsijästä tai tuttutaksista.

Tolppaluvalla tarkoitetaan tilannetta, jossa asiakkaalle annetaan matkapalvelun asiakaspalvelijan toimesta oikeus ottaa auto taksitolpalta tai tilata suoraan valitsemastaan taksikeskuksesta. Arvio tehdään aina tapauskohtaisesti.

Tuttutaksilla tarkoitetaan kuljetuspalvelujen järjestämistapaa, jossa asiakkaan hyväksi annetaan hänen valitsemalleen liikennöitsijälle maksusitoumus kuljetusten järjestämisestä. Tuttutakseja käytetään tyypillisesti irrotettujen inva-varusteltua ajoneuvoa käyttävien asiakkaiden osalta, kun vain jotkut tai joku liikennöitsijä voi kuljetuksen toteuttaa. Syitä voi olla esimerkiksi asiakkaan käyttäytyminen, erityiset apuvälineet tai muu vastaava syy.

Hankintamenettely ja valinnan perusteet

Tarjouspyynnössä ja sen palvelukuvauksessa asetettujen laadullisten vähimmäisvaatimusten nähdään takaavan hankittavalle palvelulle riittävän korkeatasoisen laatutason, joten tarjousvertailussa vertailuperusteena on halvin hinta.

Tarjouspyynnössä ja sen liitteissä on esitetty tarjousten vertailuperusteet. Tarjouspyynnössä ja sen liitteissä on esitetty myös tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut laadulliset vähimmäisvaatimukset (kelpoisuusvaatimukset), joiden on ehdottomasti täytyttävä koko sopimuskauden ajan. Tilaaja valvoo sopimusehtojen noudattamista.

Esitys tarjouspyyntöasiakirjoiksi on tämän esityksen liitteinä. Hankintalain (1397/2016) 60 §:n ja 138 §:n mukaan hankintailmoitusta ei saa julkaista muualla ennen kuin se on julkaistu julkisten hankintojen internetosoitteessa www.hankintailmoitukset.fi, joten tarjouspyyntöasiakirjoja ei julkaista internetissä.

Edelliseen hankintaan verrattuna palvelukuvauksessa on tarkennettu:

- tietojen tallentamiseen liittyviä ohjeita

- asiakkaan mukana matkustavia henkilöitä

- tiukennettu ja tarkennettu asiakkaan vastaanottamiseen ja luovuttamiseen liittyviä määräyksiä tilanteessa, jossa asiakkaan turvallisuus edellyttää vastaanottajalle luovuttamista

- lisätty ja tarkennettu asiakkaan oikeutta saattamisapuun kuljettajalta

- lisätty oikeus pysähdykseen matkan varrella asiakkaan huollossa olevien lapsien jättämiseksi hoitoon tai sieltä noutamiseksi

- korostettu entisestään apuvälineiden kiinnittämisen tärkeyttä

- järjestetty paremmat mahdollisuudet erilaisten avustajakoirien turvalliseksi kuljettamiseksi

- lisätty ja tarkennettu kuljettajilta vaadittavaa ammattitaitoa ja täydennyskoulutusvelvoitetta

- tiukennettu kuljettajilta vaadittua kielitaitovaatimusta tiukennettu ajoneuvopäätelaitteeseen liittyviä tietosuojavaatimuksia

- lisätty vaatimus maksupäätteestä lähilukuominaisuuksin omavastuuosuuden maksamista varten

- määrätty autossa olevasta vaihtokassasta

- asetettu määräys Isofix-lastenistuinjärjestelmästä

- lisätty ja korotettu palvelun laatuun liittyviä sanktioita (sopimussakko).

Tehtävät sopimukset

Palvelu kilpailutetaan kahden (2) vuoden sopimuskaudelle. Sopimuskauden tavoiteltu alkamisajankohta on 1.4.2019. Perussopimuskauden jälkeen sopimus jatkuu toistaiseksi voimassaolevana. Sopimuksessa on kahden vuoden määräajan jälkeen puolen vuoden irtisanomisaika.

Sosiaali- ja terveystoimiala varaa oikeuden irtisanoa sopimuksen kesken sopimuskauden, mikäli se on uuden sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämismallin vuoksi perusteltua.

Sosiaali- ja terveystoimiala ei sitoudu hankkimaan tiettyä määrää palvelua, vaan hankkii palvelun tarpeen mukaisesti.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Tuomas Ikävalko, hankinta-asiantuntija, puhelin: 040 6639684

tuomas.ikavalko(a)hel.fi

Tuomas Päivinen, kuljetuspalvelupäällikkö, puhelin: 09 310 51991

tuomas.paivinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (Hankintalaki 60 § ja 138 § )

2

Salassa pidettävä (Hankintalaki 60 § ja 138 §)

3

Salassa pidettävä (Hankintalaki 60 § ja 138 §)

4

Salassa pidettävä (Hankintalaki 60 § ja 138 §)

5

Salassa pidettävä (Hankintalaki 60 § ja 138 §)

6

Lausunto kuljetuspalvelujen hankinnasta, Helsingin kaupungin vammaisneuvosto

7

Lausunto kuljetuspalvelujen hankinnasta, Helsingin kaupungin vanhusneuvosto

Muutoksenhaku

A.

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

B.

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Tiedoksi

Hankinta-asiantuntija

Kuljetuspalvelupäällikkö

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566