Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

16/2018

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/3

 

25.09.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 232

Talous- ja velkaneuvonnan siirtyminen liikkeenluovutuksena Helsingin kaupungilta oikeusministeriölle

HEL 2018-008429 T 00 00 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti merkitä tiedoksi Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelukokonaisuuden nuorten palvelut ja aikuissosiaalityön talous- ja velkaneuvonnan siirtämisen oikeusministeriölle 1.1.2019 alkaen liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti. 

Käsittely

Johtava talous- ja velkaneuvoja Erkki Leistén oli kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Pekka Mäki, lakimies, puhelin: 310 44182

pekka.maki(a)hel.fi

Erkki Leistén, johtava talous- ja velkaneuvoja, puhelin: 310 43107

erkki.leisten(a)hel.fi

Liitteet

1

Liikkeen luovutussopimus talous- ja velkaneuvonnan siirtymisestä Helsingin kaupungilta oikeusministeriölle (luonnos)

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Johtava talous- ja velkaneuvoja Erkki Leistén on kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Talous- ja velkaneuvonnan järjestäminen siirtyy vuoden 2019 alusta alkaen aluehallintovirastolta sekä kunnilta oikeusapu- ja edunvalvontapiirien tehtäväksi. Laki talous- ja velkaneuvonnasta (813/2017) vahvistettiin Tasavallan presidentin esittelyssä 1.12.2017. Samalla kumottiin aiempi talous- ja velkaneuvonnasta annettu laki (713/2000). Laki tulee voimaan 1. päivänä tammikuuta 2019. Uudistuksella halutaan yhtenäistää kansalaisten saamia talous- ja velkaneuvonnan palveluja. Samalla talous- ja velkaneuvonnan ohjaus ja valvonta siirtyvät Kilpailu- ja kuluttajavirastolta oikeusministeriölle.   

Talous- ja velkaneuvonnan siirtäminen liikkeenluovutuksella perustuu suoraan lakiin talous- ja velkaneuvonnasta ja sen 12 §:ään. Talous- ja velkaneuvonnan siirtämisestä liikkeenluovutuksella sovitaan tarkemmin oikeusministeriön kanssa tämän päätöksen liitteenä olevalla liikkeenluovutussopimuksella (liite 1).

Henkilöstön siirtyminen

Henkilöstö siirtyy liikkeenluovutuksen periaattein ns. vanhoina työntekijöinä, ja henkilöstön asemaa koskeva sopimus tehdään kaupunginkanslian henkilöstöosastolla. Sopimus viedään Helsingin kaupungin henkilöstötoimikunnan käsiteltäväksi 24.9.2018. Sopimus ei ole vielä valmistunut, joten se ei ole tämän päätöksen liitteenä.

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan talous- ja velkaneuvonnan henkilöstö siirtyy 1.1.2019 lukien sen oikeusapu- ja edunvalvontapiirin palvelukseen, jonka alueella nykyinen talous- ja velkaneuvonnan palvelu tuotetaan. Palvelua tuottavat siirron jälkeen oikeusapu- ja edunvalvontapiireissä oikeusaputoimistot.

Liikkeenluovutuksessa henkilöt siirtyvät uuden työnantajan palvelukseen ns. vanhoina työntekijöinä, jolloin työsuhteesta johtuvat oikeudet ja velvollisuudet siirtyvät uudelle työnantajalle. Henkilöstön palvelussuhteen ehdot säilyvät ennallaan nykyisten kunnallisten virka- ja työehtosopimusten voimassaoloajan.

Liikkeenluovutuksen piiriin kuuluvat edellä mainittujen toimintojen vakinaisessa työsuhteessa olevat henkilöt tietyin edellytyksin. Henkilöstö, jota siirtyminen koskee, on määritelty talous- ja velkaneuvonnasta annetussa laissa (813/2017). Siirto koskee niitä talous- ja velkaneuvonnan henkilöitä, jotka ovat 1.10.2017 toimineet päätoimisesti talous- ja velkaneuvonnan tehtävissä. Päätoimiseksi katsotaan sellaiset henkilöt, joiden työajasta talous- ja velkaneuvonnan tehtäviä on ollut vähintään 70 %. Siirtyvä henkilöstö siirtyy sen oikeusapu- ja edunvalvontapiirin tehtäviin, jonka alueella nykyinen palveluntuottaja toimii. Henkilön suostumuksella on mahdollista siirtyä myös toiseen oikeus- ja edunvaltapiirin virkaan. 

Helsingin talous- ja velkaneuvonnassa on liikkeenluovutuksen kriteerit täyttäviä henkilöitä yhteensä 12 seuraavilla nimikkeillä:

- 1 johtava talous- ja velkaneuvoja
- 1 lakimies
- 7 talous- ja velkaneuvojaa
- 3 asiakasneuvojaa.

Talous- ja velkaneuvonnassa työskentelevät työsopimussuhteiset työntekijät siirtyvät valtion palvelukseen ja perustettaviin virkoihin luovutuspäivänä kuten, kuten työsopimuslain 1 luvun 10 §:ssä ja kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 5 luvun 25 §:ssä on säädetty. Uusien perustettavien virkojen nimikkeet voivat poiketa nykyisistä. 

Valtio ja oikeusministeriö noudattavat kulloinkin voimassa olevia valtiotyönantajaa sitovia henkilöstöpoliittisia periaatteita.

Yhteistoiminta

Talous- ja velkaneuvonnan koko henkilöstölle järjestettiin 19.4.2018 yhteistoimintakokous. Kuluvan vuoden syksyllä pidetään 1−2 tilaisuutta henkilöstölle tarkoituksenmukaisina ajankohtina. Asiaa käsitellään myös työyhteisössä.

Asiaa on käsitelty 15.5.2018 perhe- ja sosiaalipalvelujen henkilöstötoimikunnassa sekä sosiaali- ja terveystoimialan henkilöstötoimikunnassa 14.8.2018. 

Toiminnan siirto

Helsingin kaupungin ja oikeusministeriön liikkeen luovutussopimuksessa (liite 1) sovitaan talous- ja velkaneuvonnan toiminnan luovuttamisesta oikeusministeriölle. Luovutettava toiminta on kuvattu liikkeen luovutussopimuksen kohdassa 2. Luovutettavaan toimintaa ei sisälly aineettomia tai aineellisia hyödykkeitä. Luovutettavaan toimintaan ei myöskään sisälly saamisia eikä velkoja.

Muutos toteutetaan liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti ehdolla, että tarvittavat päätökset tullaan tekemään. Henkilöstöjärjestelyissä noudatetaan Helsingin kaupungin ohjeita ja menettelytapoja.

Siirto toteutetaan niin, että palvelun saatavuus on jatkuvaa. Vireillä olevien neuvonta-asiakkaiden asianhoito ja asiakirjat siirtyvät talous- ja velkaneuvonnasta annetun lain perusteella oikeusapu- ja edunvalvontapiirin osoittaman palveluntuottajan talous- ja velkaneuvojalle.

Oikeusministeriö on asettanut talous- ja velkaneuvonnan siirto- ja kehittämishankkeen ajalle 9.10.2017−31.5.2019. Hankkeen tehtävänä on suunnitella talous- ja velkaneuvonnan palveluprosessit oikeusaputoimistoissa sekä valmistella ja toimeenpanna talous- ja velkaneuvonnan palveluiden siirtäminen oikeusapu- ja edunvalvontapiireihin. Hanke toteutetaan työryhmissä, joita on kahdeksan. Työryhmissä on jäseniä oikeusapu- ja edunvalvontapiireistä, oikeusaputoimistoista, talous-ja velkaneuvonnasta ja oikeusministeriöstä.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Pekka Mäki, lakimies, puhelin: 310 44182

pekka.maki(a)hel.fi

Erkki Leistén, johtava talous- ja velkaneuvoja, puhelin: 310 43107

erkki.leisten(a)hel.fi

Liitteet

1

Liikkeen luovutussopimus talous- ja velkaneuvonnan siirtymisestä Helsingin kaupungilta oikeusministeriölle (luonnos)

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566