Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

14/2018

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/4

 

21.08.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 194

Päivystyspalvelun lakkauttaminen ja sosiaali- ja kriisipäivystyksen siirto osaksi terveys- ja päihdepalvelujen psykiatria- ja päihdepalveluja

HEL 2018-006170 T 00 01 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti lakkauttaa sosiaali- ja terveystoimialan terveys- ja päihdepalvelujen päivystys-palvelun 7.1.2019 lukien. Samalla sosiaali- ja terveyslautakunta päätti siirtää sosiaali- ja kriisipäivystys -yksikön osaksi terveys- ja päihdepalvelujen psykiatria- ja päihdepalveluja 7.1.2019 alkaen.

Päätös on ehdollinen kunnes Helsingin kaupunginvaltuusto on päättänyt Helsingin kaupungin päivystystoimintojen (Haartmanin ja Malmin päivystykset, päivystys- ja valvontaosastot sekä päivystystä tukevat osastot) sekä suun terveydenhuollon virka-ajan ulkopuolisen päivystyksen siirtämisestä liikkeenluovutuksen periaattein Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan (Hyks).

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Mikko Tamminen, psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 310 58655

mikko.tamminen(a)hel.fi

Pia Mäkeläinen, sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö, puhelin: 310 43816

pia.makelainen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupunginvaltuuston 13.6.2018 (§ 174) hyväksymän hallintosäännön 10 luvun 1 §:n mukaisesti toimialan lautakunnan yleiseen toimivaltaan kuuluu toimialan palvelukokonaisuutta seuraavan tason organisaatiosta päättäminen.

Vuonna 2017 voimaan tulleessa päivystysasetuksessa edellytetään, että ympärivuorokautinen päivystys on järjestettävä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksenä. Asetuksen mukaan laajan ympärivuorokautisen päivystyksen yksiköissä tulee tarjota keskeisten erikoisalojen päivystyspalvelu. Helsinkiläisille halutaan tarjota nykyistä sujuvammin ja kustannustehokkaammin laadukkaat päivystyspalvelut ympäri vuorokauden. Helsingin alueella tähän on parempi mahdollisuus, kun päivystyspalvelut sijaitsevat samassa organisaatiossa.

Sosiaali- ja terveystoimi ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) ovat valmistelleet vuoden 2018 aikana päivystyspalvelun Malmin ja Haartmanin sairaalan päivystysten, päivystys- ja valvontaosastojen sekä päivystystä tukevien osastojen sekä suun terveydenhuollon virka-ajan ulkopuolisen päivystyksen siirtoa liikkeenluovutuksena osaksi HUS:n erikoissairaanhoitoa Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan.

Sosiaali- ja terveystoimen päivystyspalvelu on osa terveys- ja päihdepalvelujen palvelukokonaisuutta. Päivystyspalveluun kuuluvat Haartmanin ja Malmin päivystystoiminnat (päivystys, päivystys- ja valvontaosastot, päivystystä tukevat osastot), suun terveydenhuollon virka-ajan ulkopuolinen päivystys sekä sosiaali- ja kriisipäivystys.

Helsingin kaupungin ja HUS:n päivystyspalvelujen integraatiossa terveys- ja päihdepalvelujen päivystyspalvelun sosiaali- ja kriisipäivystys jää edelleen osaksi Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan toimintaa. Sosiaali- ja kriisipäivystyksen päivystyssosiaalityön alayksiköstä neljä (4) vakanssia (1 vastaava sosiaalityöntekijä, 3 sosiaalityöntekijää) siirtyvät päivystystoimintojen liikkeenluovutuksessa osaksi Helsingin yliopistollisen keskussairaalan Hyks sisätautien ja kuntoutuksen tulosyksikköä (Hyks Sisu). Helsingin yliopistollisen sairaalan Hyks Akuutille tuotetaan sosiaalityön palvelut jatkossakin Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan sosiaali- ja kriisipäivystyksen yksiköstä. Helsingin kaupunki ja Hyks Akuutti neuvottelevat sosiaalityön toteutumisesta ja yhteistyösopimuksesta syksyn 2018 aikana.

Terveys- ja päihdepalvelujen johtoryhmässä on käsitelty sosiaali- ja kriisipäivystyksen sijoittumista sosiaali- ja terveystoimialan organisaatiossa Haartmanin ja Malmin päivystystoimintojen ja suun terveydenhuollon virka-ajan ulkopuolisen päivystyksen siirtyessä Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan. Terveys- ja päihdepalvelujen johtoryhmä on esittänyt, että päivystyspalvelu lakkautetaan 7.1.2019 lukien ja sosiaali- ja kriisipäivystys- yksikkö siirtyy terveys- ja päihdepalvelujen palvelukokonaisuuden psykiatria- ja päihdepalveluun. Sosiaali- ja kriisipäivystys tekee tiivistä yhteistyötä perhe- ja sosiaalipalvelujen lastensuojelun, päivystysten sekä psykiatria- ja päihdepalvelujen ja sairaala-, hoiva- ja kuntoutuspalvelujen kanssa. Päivystyksissä sosiaalityö painottuu molemmissa sairaaloissa iäkkäiden henkilöiden ja päihde- ja/tai mielenterveyspotilaiden akuuttiin avuntarpeeseen. Sosiaali- ja kriisipäivystyksen sijoittuminen jatkossakin osaksi terveys- ja päihdepalvelujen palvelukokonaisuutta on tarkoituksenmukaista mm. säännöllisen yhteistyön jatkumiseksi päivystyksen ja psykiatria- ja päihdepalvelujen kanssa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon integraation vahvistamiseksi.

Päivystyspalvelun lakkauttamista ja sosiaali- ja kriisipäivystyksen siirtoa osaksi psykiatria- ja päihdepalveluja on käsitelty sosiaali- ja kriisipäivystyksen henkilöstön kanssa yksikkökokouksissa sekä sosiaali ja kriisipäivystyksen yhteistoimintatilaisuudessa 6.6.2018. Päivystyksen sosiaalityön työntekijöitä (1 vastaava sosiaalityöntekijä, 3 sosiaalityöntekijää), jotka siirtyvät päivystystoimintojen liikkeenluovutuksessa osaksi Hyks sisätautien ja kuntoutuksen tulosyksikköä on kuultu henkilökohtaisesti 22.5.2018.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Mikko Tamminen, psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 310 58655

mikko.tamminen(a)hel.fi

Pia Mäkeläinen, sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö, puhelin: 310 43816

pia.makelainen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Tiedoksi

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö

Psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja

Kaupunginsihteeri

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566