Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

9/2018

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/8

 

08.05.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 129

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Thomas Wallgrenin kokemusasiantuntijoiden ja päihdetyön ammattitutkinnon suorittaneiden osaamisen hyödyntämistä koskevasta toivomusponnesta

HEL 2018-000865 T 00 00 03

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon valtuutettu Thomas Wallgrenin toivomusponnesta koskien kokemusasiantuntijoiden ja päihdetyön ammattitutkinnon suorittaneiden osaamisen hyödyntämisestä Helsingin kaupungin päihdetyössä:

”Sosiaali- ja terveystoimiala on järjestänyt Stadin aikuisopiston kanssa päihdetyön ammattitutkintoon tähtäävää oppisopimuskoulutusta ja siitä on valmistunut tähän mennessä 74 sosiaali- ja terveystoimialan työntekijää. Sosiaali- ja terveystoimialan psykiatria- ja päihdepalveluissa työskentelevillä työntekijöillä, jotka ovat suorittaneet päihdetyön ammattitutkinnon, on sosiaali- ja terveysalan perustutkinto. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto vaaditaan psykiatria- ja päihdepalveluissa työskenteleviltä, ja päihdetyön ammattitutkinto voi täydentää sitä lisätutkintona. Päihdetyön ammattitutkintoon valmistuneet työntekijät työskentelevät sosiaali- ja terveystoimialan eri palveluissa, mm. psykiatria- ja päihdekeskuksissa, Nuorisoasemalla, vieroitushoito-osastoilla, Tervalammen kuntoutuskeskuksessa, Auroran sairaalassa ja päihdepotilaiden kuntoutusosastolla Suursuon sairaalassa. Henkilöstön lisäkoulutusohjelma jatkuu edelleen.

Psykiatria- ja päihdepalveluissa kokemusasiantuntijat ovat aktiivisesti mukana mm. potilaiden hoitoryhmissä, päihdeavokuntoutuksessa, päivätoiminnassa, yksikköjen kehittämistilaisuuksissa sekä opiskelijainfoissa ja viestinnän suunnittelussa (esitteet, verkkosivut). Esim. Auroran sairaalassa heidät on kutsuttu mukaan sairaalan johtoryhmään. Psykiatria- ja päihdepalvelut on myös järjestänyt vertaisohjaajakoulutusta yhdessä potilas- ja omaisjärjestöjen kanssa. Tervalammen kuntoutuskeskuksessa työskentelee tällä hetkellä 16 vertaista. Uusina avauksina kokemusasiantuntijat on otettu mukaan mm. päihdepoliklinikoiden liikkuvaan työhön ja korvaushoitoasiakkaiden hoitoon. A-killan kokemusasiantuntija toimii myös terveysasemalla.

Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen Pilke-toiminnan ohjaajiksi kouluttautuneet työntekijät kutsuvat kokemusasiantuntijoita Pilke-ryhmiin vierailuille. Pilke-ryhmät ovat päihteitä käyttävien ja elämäntapansa syrjäyttämien yli 60-vuotiaiden vertaistuellisia päivätoiminnan pienryhmiä, joiden tavoitteena on auttaa ryhmiin osallistujia löytämään päihteiden käytön tilalle yhdessäoloa ja mielekästä tekemistä, joka parantaa toimintakykyä, lievittää yksinäisyyttä ja tukee kotona asumista. Myös kokemusasiantuntijat etsivät uusia ryhmäläisiä ja sitouttavat heitä. Vuosaaren Pilke-ryhmää ohjaa kokemusasiantuntija yhdessä koulutetun ammattilaisen kanssa. Suursuon sairaalan päihdepotilaiden kuntoutusosastolla työskentelee kokemusasiantuntija.

Kokemusasiantuntijat toimivat myös sosiaali- ja terveystoimialan päihde- ja mielenterveyskoulutuksissa kouluttajina.

Kokemusasiantuntijat ja vertaistoimijat ovat olennainen osa Helsingin toipumisorientoitunutta hoitojärjestelmää. Kokemusasiantuntijuuden hyödyntämistä ei edellytetä pelkästään omassa toiminnassa, vaan myös ostopalveluissa.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Päihdetyö ja ehkäisevä päihdetyö toteutuu kaupungin toimialojen perustyönä sekä alueellisena yhteistyönä ja se nojaa mm. vahvaan järjestö- ja sidosryhmäyhteistyöhön. Kokemustiedon ja kokemusasiantuntijuuden hyödyntämisellä lisätään asiakkaiden ja potilaiden osallisuutta omien palveluidensa ja hoitonsa suunnittelussa, toteutuksessa ja kehittämisessä sekä vähennetään heihin kohdistuvaa stigmaa."

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Mikko Tamminen, psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 310 58655

mikko.tamminen(a)hel.fi

Seija Meripaasi, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja, puhelin: 310 52482

seija.meripaasi(a)hel.fi

Liitteet

1

Wallgren Thomas toivomusponsi Kvsto 17.1.2018 asia 16

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginhallitus on pyytänyt sosiaali- ja terveyslautakunnalta lausuntoa valtuutettu Thomas Wallgrenin toivomusponnesta 31.5.18 mennessä.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Mikko Tamminen, psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 310 58655

mikko.tamminen(a)hel.fi

Seija Meripaasi, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja, puhelin: 310 52482

seija.meripaasi(a)hel.fi

Liitteet

1

Wallgren Thomas toivomusponsi Kvsto 17.1.2018 asia 16

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566