Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2018

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/7

 

30.01.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 20

Päätösvallan delegoiminen kehitysvammaisen erityishuoltoa koskevissa muutoksenhakuasioissa

HEL 2018-000414 T 00 01 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti, että kehitysvammaisen erityishuoltoa koskevissa muutoksenhakuasioissa Helsingin kaupungin puhevaltaa käyttää Helsingin erityishuoltopiirin johtaja, joka on myös Helsingin erityishuoltopiirin erityishuollon johtoryhmän puheenjohtaja.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Harri J. Lehtonen, lakimies, puhelin: 310 42668

harri.j.lehtonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsinki muodostaa yksin kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain mukaan määräytyvän erityishuoltopiirin. Kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain mukaan kunnan erityishuoltoviranomaisena toimii sosiaalilautakunta, Helsingissä sosiaali- ja terveyslautakunta. Erityishuollon yksilöllistä järjestämistä varten erityishuoltopiirissä on erityishuollon johtoryhmä.

Viranhaltijan antamaan kehitysvammaisen erityishuoltoa koskevaan palvelupäätökseen voi hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen, joka osoitetaan aluehallintoviranomaisen käsiteltäväksi ja ratkaistavaksi. Helsingin erityishuoltopiirin erityishuollon johtoryhmän päätökseen henkilön määräämisestä erityishuollon toimintayksikköön tahdosta riippumatta haetaan muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen. Kun henkilö hakee muutosta oikaisuvaatimusteitse tai valittamalla, muutoksenhakuviranomainen, aluehallintovirasto tai hallinto-oikeus, pyytää lausunnon ja tarvittavat selvitykset sosiaali- ja terveystoimialalta.

Korkein hallinto-oikeus on 8.6.2017 antamallaan päätöksellä (taltionumero 2771, diaarinumero 9/3/15) linjannut, että erityishuollon johtoryhmäksi kutsutulla kunnan asiantuntijaryhmällä ei ole oikeutta käyttää kunnan puhevaltaa kunnan järjestämää kehitysvammaisen erityishuoltoa koskevissa valitusasioissa, koska kunnan erityishuoltoviranomaisena toimii kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain mukaan sosiaalilautakunta (14 § 3 mom.).

Tähän asti on noudatettu sellaista käytäntöä, että lausunnot ja selvitykset on antanut muutoksenhakuviranomaiselle kehitysvammaisen erityishuoltoa koskevissa muutoksenhakuasioissa Helsingin erityishuoltopiirin erityishuollon johtoryhmä. Erityishuollon johtoryhmän puolesta lausunnot on allekirjoittanut johtoryhmän nykyinen puheenjohtaja Mikaela Westergård, joka on samalla erityishuoltopiirin johtaja ja Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan vammaistyön johtaja. Westergårdin toimivalta perustuu sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtajan päätökseen 4.7.2017 § 36, jonka mukaan vammaistyön johtaja toimii Helsingin erityishuoltopiirin johtajana sekä erityishuollon johtoryhmän puheenjohtajana.

Korkeimman hallinto-oikeuden edellä mainittu linjaus tarkoittaa käytännössä sitä, että Helsingin erityishuoltopiirin erityishuollon johtoryhmän puheenjohtaja ja erityishuoltopiirin johtaja voi allekirjoittaa lausuntoja muutoksenhakuasioissa, jos hänellä on allekirjoittamisen edellyttämä toimivaltuus. Tällä hetkellä toimivalta puuttuu, koska puhevalta muutoksenhakuasioissa on korkeimman hallinto-oikeuden linjauksen mukaan itse asiassa sosiaali- ja terveyslautakunnalla. Tilanne korjaantuu lainmukaiseksi, kun sosiaali- ja terveyslautakunta delegoi tällä päätöksellään oikeuden käyttää Helsingin kaupungin puhevaltaa kehitysvammaisten erityishuoltoa koskevissa muutoksenhakuasioissa Helsingin erityishuoltopiirin erityishuollon johtoryhmän puheenjohtajalle ja erityishuoltopiirin johtajalle.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Harri J. Lehtonen, lakimies, puhelin: 310 42668

harri.j.lehtonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Tiedoksi

Toimialajohtaja

Palvelukokonaisuuksien johtajat

Hallintojohtaja

Hallintopäällikkö

Vammaistyön johtaja

Lakimies, valmistelun tuki

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566