Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

17/2017

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/5

 

24.10.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 278

Kuntoutuksen osaamiskeskuksen Helsingin kaupungille vuonna 2018 jäävien toimintojen ja kaupunginsairaalan yhdistäminen uudeksi palveluksi sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut palvelukokonaisuudessa

HEL 2017-010836 T 06 00 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti esittelijän ehdotuksen mukaisesti muuttaa kaupunginhallituksen johtamisen jaoston päätöstä § 70 (17.10.2016) siten, että Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen palvelukokonaisuuden kuntoutuksen osaamiskeskuksen Helsingin kaupungille jäävien toiminnot ja kaupunginsairaalan toiminnot yhdistetään uudeksi palveluksi. Samalla lautakunta päätti, että uuden palvelun nimeksi tulee Helsingin sairaala.

Käsittely

Asiassa tehtiin seuraava vastaehdotus:

Vastaehdotus 1:
Jäsen Kati Juva: Muutetaan esittelijän perustelujen neljättä kappaletta seuraavalla tavalla:
muutetaan ensimmäisen virkkeen sivulause kuulumaan ”..jonka nimeksi tulisi Helsingin sairaala- ja kuntoutuspalvelut” ja poistetaan toinen lause, jossa esitetään että nimi (siis ehdotettu Helsingin sairaala) on yhteneväinen Espoon ja Vantaan vastaavien nimien kanssa. Tämä jälkimmäinen ei nimittäin pidä paikkaansa, sillä Espoossa ja Vantaalla sairaalaan kuuluu ainoastaan sairaalapalveluita, mutta Helsingin yksikköön tulee kuulumaan myös terveysasemille, neuvoloihin, vammaistyöhön, omaishoidon tukeen ja kotihoitoon annettavia kuntoutuspalveluita. Tämän palvelun typistäminen sairaala-nimen alle on harhaanjohtavaa ja väärin. Näkyvyyden ja asianmukaisuuden takaamiseksi integroitaville palveluille tulee antaa nimi, joka kuvaa täsmällisesti sen molempia toimintoja, sekä kuntoutusta että sairaalapalvelua.

Kannattaja: Jäsen Tuomas Tuure

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös syntyi seuraavan äänestyksen tuloksena:

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Vastaehdotus 1 (jäsen Kati Juva): Muutetaan esittelijän perustelujen neljättä kappaletta seuraavalla tavalla: muutetaan ensimmäisen virkkeen sivulause kuulumaan ”..jonka nimeksi tulisi Helsingin sairaala- ja kuntoutuspalvelut” ja poistetaan toinen lause, jossa esitetään että nimi (siis ehdotettu Helsingin sairaala) on yhteneväinen Espoon ja Vantaan vastaavien nimien kanssa. Tämä jälkimmäinen ei nimittäin pidä paikkaansa, sillä Espoossa ja Vantaalla sairaalaan kuuluu ainoastaan sairaalapalveluita, mutta Helsingin yksikköön tulee kuulumaan myös terveysasemille, neuvoloihin, vammaistyöhön, omaishoidon tukeen ja kotihoitoon annettavia kuntoutuspalveluita. Tämän palvelun typistäminen sairaala-nimen alle on harhaanjohtavaa ja väärin. Näkyvyyden ja asianmukaisuuden takaamiseksi integroitaville palveluille tulee antaa nimi, joka kuvaa täsmällisesti sen molempia toimintoja, sekä kuntoutusta että sairaalapalvelua.

Jaa-äänet: 10
Katju Aro, Tapio Bergholm, Leo Bergman, Cecilia Ehrnrooth, Sandra Hagman, Sami Heistaro, Seija Muurinen, Mari Rantanen, Daniel Sazonov, Karita Toijonen

Ei-äänet: 3
Katriina Juva, Tuomas Tuure, Sanna Vesikansa

Tyhjä: 0

Poissa: 0

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen äänin 10 - 3.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Seija Meripaasi, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja, puhelin: 310 52482

seija.meripaasi(a)hel.fi

Liitteet

1

Kaupunginhallituksen johtamisen jaosto § 70 17.10.2016

2

Kaupunginvaltuuston päätös § 377 11.10.2017

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

 

Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja

 

Kaupunginsairaalan johtajalääkäri

 

Kuntoutuksen osaamiskeskuksen johtaja va

 

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupunginvaltuuston 3.5.2017 (§ 206) hyväksymän hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 2 momentin 2 kohdan mukaan toimialalautakunta päättää toimialan palvelukokonaisuutta seuraavan tason organisaatiosta.

Kaupunginhallituksen johtamisen jaosto päätti 17.10.2016 (§ 70) sosiaali- ja terveystoimialan palvelukokonaisuutta seuraavasta organisaatiosta sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen palvelukokonaisuuden osalta siten, että sen alaiset palvelut ovat

        Selvitys, arviointi ja sijoitus, joka sisältää selvitys, arviointi ja sijoitus (SAS) sekä terveyssosiaalityö -palvelut.

        Etelän palvelualue, joka sisältää sosiaali- ja lähityön, kotihoidon sekä monipuoliset palvelukeskukset etelän palvelualueella.

        Idän palvelualue, joka sisältää sosiaali- ja lähityön, kotihoidon sekä monipuoliset palvelukeskukset idän palvelualueella.

        Lännen palvelualue, joka sisältää sosiaali- ja lähityön, kotihoidon sekä monipuoliset palvelukeskukset lännen palvelualueella.

        Pohjoisen palvelualue, joka sisältää sosiaali- ja lähityön, kotihoidon sekä monipuoliset palvelukeskukset pohjoisen palvelualueella.

        Kaupunginsairaala, joka sisältää Laakson, Malmin ja Suursuon sairaalat, kotisairaalan sekä palvelualueiden lääkäripalvelut.

        Kuntoutuksen osaamiskeskus, joka sisältää neurologisen poliklinikan ja kuntoutustoiminnan, geriatrian poliklinikan, kuntoutussuunnittelun ja apuvälinepalvelut, fysioterapiapalvelut sekä toimintaterapiapalvelut.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti 11.10.2017 (§ 377) Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen palvelukokonaisuuden kuntoutuksen osaamiskeskuksen neurologian poliklinikan ja kuntoutustoiminnan siirtämisestä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) kuntayhtymän Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (HYKS) sairaanhoitoalueen neurologian klinikkaan 1.1.2018 alkaen liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti.

Esityksen mukaan kuntoutuksen osaamiskeskuksen kaupungille jäävät toiminnot ja kaupunginsairaala muodostaisivat uuden palvelun, jonka nimeksi tulisi Helsingin sairaala. Helsingin sairaala -nimi on yhteneväinen Espoon ja Vantaan vastaavien toimintojen nimien kanssa.

Helsingin sairaalassa mahdollistuu edelleen kuntoutuksen yhtenäinen kehittäminen ja koordinoiminen. Helsingin sairaala huolehtii kaupungille jäävän avo-, sairaala- ja kotihoidon kuntoutustoiminnan osaamisen ja resurssien riittävyydestä sekä yhteistyöstä ja konsultaatiomahdollisuuksista eri toimijoiden kesken, erityisesti potilaan kotiutuessa sairaalasta.

Esityksen mukaan kuntouksen osaamiskeskuksen kaupungille jäävien toimintojen ja kaupunginsairaalan henkilöstö ja yksiköt siirtyvät sellaisenaan Helsingin sairaalaan ja yksikköjen nimet tarkastetaan. Helsingin sairaalan yksiköt ovat:

Laakson sairaala

Malmin sairaala

Suursuon sairaala

Kotisairaala

Geriatrian poliklinikka

Kotihoidon lääkärit (ent. Palvelualueiden lääkäripalvelut)

Fysioterapia (ent. Fysioterapiapalvelut)

Toimintaterapia (ent. Toimintaterapiapalvelut)

Kuntoutussuunnittelu ja apuvälineet (ent. Kuntoutussuunnittelu- ja apuvälinepalvelut)

Puheterapeutit, jotka eivät siirry neurologisten toimintojen mukana HUS:iin, siirtyvät geriatrian poliklinikalle.

Kuntoutuksen osaamiskeskuksen kaupungille jäävien toimintojen ja kaupunginsairaalan yhdistymistä suunniteltiin toimialajohtajan nimeämässä työryhmässä, jossa oli edustus kaikista kuntoutuksen osaamiskeskuksen toiminnoista ja järjestöjen nimeämät henkilöstöedustajat. Kaupunginsairaalan johtoryhmää on kuultu yhdistymisestä. Työryhmän esitystä on käsitelty sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen palvelukokonaisuuden henkilöstötoimikunnassa 15.5.2017 ja johtoryhmässä 23.5.2017 sekä sosiaali- ja terveystoimialan henkilöstötoimikunnassa ja johtoryhmässä 14.8.2017.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Seija Meripaasi, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja, puhelin: 310 52482

seija.meripaasi(a)hel.fi

Liitteet

1

Kaupunginhallituksen johtamisen jaosto § 70 17.10.2016

2

Kaupunginvaltuuston päätös § 377 11.10.2017

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

 

Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja

 

Kaupunginsairaalan johtajalääkäri

 

Kuntoutuksen osaamiskeskuksen johtaja va

 

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566