Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

12/2017

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/3

 

22.08.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 210

Helsingin kaupungin neurologian poliklinikan ja kuntoutustoiminnan yhdistäminen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymään

HEL 2017-005941 T 00 00 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti

- hyväksyä omalta osaltaan Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen palvelukokonaisuuden Kuntoutuksen osaamiskeskuksen neurologian poliklinikan ja kuntoutustoiminnan siirtämisen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) kuntayhtymän Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (HYKS) sairaanhoitoalueen neurologian klinikkaan 1.1.2018 alkaen liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti, sekä

- esittää siirron hyväksyttäväksi kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle.

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta edellyttää, että huolehditaan jatkossa neurologisen kuntoutuksen resursseista ja kaupungille jäävän avohoidon, sairaala- ja kotihoidon kuntoutustoiminnan osaamisen ja resurssien riittävyydestä muutoksen jälkeen. Lisäksi tarvitaan tiivistä yhteistyötä ja konsultaatiomahdollisuuksia eri toimijoiden kesken, erityisesti potilaan kotiutuessa sairaalasta.

Käsittely

Kuntoutuksen osaamiskeskuksen va. johtaja Anna-Liisa Lyytinen oli kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Asiassa tehtiin seuraava vastaehdotus:

Vastaehdotus 1:
Jäsen Laura Nordström: Lisätään uudeksi kappaleeksi päätösehdotuksen loppuun: "Sosiaali- ja terveyslautakunta edellyttää, että huolehditaan jatkossa neurologisen kuntoutuksen resursseista ja kaupungille jäävän avohoidon, sairaala- ja kotihoidon kuntoutustoiminnan osaamisen ja resurssien riittävyydestä muutoksen jälkeen. Lisäksi tarvitaan tiivistä yhteistyötä ja konsultaatiomahdollisuuksia eri toimijoiden kesken, erityisesti potilaan kotiutuessa sairaalasta.”

Kannattaja: Jäsen Saku Etholen

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi vastaehdotuksen 1 yksimielisesti ilman äänestystä.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Anna-Liisa Lyytinen, Kuntoutuksen osaamiskeskuksen johtaja, puhelin: 310 42660

annaliisa.lyytinen(a)hel.fi

Harri J. Lehtonen, lakimies, puhelin: 310 42668

harri.j.lehtonen(a)hel.fi

Liitteet

1

HYKS HKI NEU integraatiotyöryhmän LOPPURAPORTTI  31.5.2017.pdf

2

HYKS HKI NEU integraatio ESISELVITYS 20.10.2016.pdf

3

Liikkeenluovutussopimus neurologian toimintojen luovuttaminen HUSlle_ LUONNOS 31.5.2017_(muokattu 22082017)

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää

- hyväksyä omalta osaltaan Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen palvelukokonaisuuden Kuntoutuksen osaamiskeskuksen neurologian poliklinikan ja kuntoutustoiminnan siirtämisen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) kuntayhtymän Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (HYKS) sairaanhoitoalueen neurologian klinikkaan 1.1.2018 alkaen liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti, sekä

- esittää siirron hyväksyttäväksi kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle.

Esittelijän perustelut

Kuntoutuksen osaamiskeskuksen johtaja Anna-Liisa Lyytinen on kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan Kuntoutuksen osaamiskeskuksen neurologian poliklinikka ja kuntoutustoiminta tuottaa neurologian erikoisalan polikliinisia tutkimus-, hoito- ja kuntoutus- ja neuropsykologian palveluja polikliinisesti ja kuntoutusosastoilla. Yksikkö toimii jakaantuneena kahteen alayksikköön: neurologian poliklinikka ja neurologian vuodeosastot. Yksikköä johtaa ylilääkäri.

Neurologia on keskisuuri erikoisala, jonka hoitamia tavallisimpia sairauksia ovat aivoverenkiertohäiriöt, epilepsia, migreeni, Parkinsonin tauti, MS-tauti, keskushermostoinfektiot, aivovammat, lihassairaudet, monihermosairaudet ja muistisairaudet. Neurologian diagnostiikka tukeutuu keskushermoston neuroradiologiseen kuvantamiseen sekä kliinisen neurofysiologian hermoston sähköistä toimintaa mittaaviin tutkimuksiin. Keskeisiä yhteistyötahoja ovat neurokirurgia ja neuropatologia.

Helsingin kaupungin neurologian poliklinikalla ja kuntoutustoiminnassa tehdään neurologista polikliinista diagnostiikkaa ja annetaan vaativaa neurologista hoitoa ja -osastokuntoutusta sekä avokuntoutusta. Osastopotilaita hoidetaan pääasiassa aivohalvauksen tai aivovamman vuoksi. Polikliiniset potilaat edustavat koko neurologian kirjoa.

Potilaat ohjautuvat neurologiselle avokuntoutuspoliklinikalle Laakson kuntoutusosastoilta (70 %) ja loput noin 30 % HYKS neurologian klinikalta Meilahden sairaalasta tai neurokirurgian klinikalta Töölön sairaalasta. Kuntoutuksen osaamiskeskuksen neurologian avokuntoutuspoliklinikka tekee yhteistyötä HYKS neurologian aivovammapoliklinikan ja avokuntoutuspoliklinikan kanssa.

Helsingin kaupungin neurologian toiminnot sijaitsevat Laakson sairaalassa, jossa toimii 11 lääkäriä, 6 neuropsykologia, 6 puheterapeuttia, 7 toimintaterapeuttia, 9 fysioterapeuttia, 3 sosiaalityöntekijää, 46 hoitajaa ja 5 osastosihteeriä, yhteensä 93 vakanssia.

Helsingin kaupungin neurologian toiminnoissa tuotetaan vuosittain noin 450 osastokuntoutusjaksoa ja noin 11 000 käyntiä tai hoitopuhelua. Yksittäisiä potilaita hoidetaan noin 3 700. Toiminnan kokonaiskustannus vuonna 2016 oli 8 737 299 euroa ja ennuste vuodelle 2017 on 9 166 176 euroa.

Kuntoutuksen osaamiskeskuksen neurologian poliklinikan ja kuntoutustoiminnan siirtämisen (yhdistämisen) valmistelu HYKS sairaanhoitoalueen neurologian klinikkaan aloitettiin keväällä 2016. Siirtämisestä päätettiin laatia esiselvitys (liite 2), joka valmistui 20.10.2016. Esiselvitys käsiteltiin Helsingin kaupungin ja HUS:n yhteistyöryhmässä (ns. integraatioryhmä) 10.11.2016. Integraatioryhmä päätti perustaa työryhmän, jonka tehtävänä oli tehdä tarvittavat yhdistymistä valmistelevat toimenpiteet ja ehdotukset. Valmistelutyöryhmään kutsuttiin edustajat Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta ja HYKS:stä. Työryhmän kokoonpano käy ilmi integraatioryhmän loppuraportista 31.5.2017 (liite 1, s. 4).

Valmistelutyöryhmä suositteli yksimielisesti, että
1. Helsingin kaupungin neurologian toiminnot eli neurologian poliklinikka ja kaksi neurologista kuntoutusosastoa yhdistetään HYKS neurologian klinikkaan
2. Yhdistyminen toteutetaan 1.1.2018
3. Helsingin kaupunki ja HUS allekirjoittavat yhdistymisestä liikkeenluovutussopimuksen.

Valmistelutyöryhmän suositukset hyväksyttiin integraatioryhmässä 20.6.2017.

Helsingin kaupungin neurologian ja HYKS neurologian toimintojen yhdistyminen vahvistaa molempia yksiköitä. Yhdistyminen tuottaa synergiaetuja, koska hoitopolkuja voidaan koordinoida ja päällekkäisiä polikliinisia toimintoja karsia, erityisesti avokuntoutuksessa ja aivovammojen polikliinisessä hoidossa. Integraatio mahdollistaa neurologisen kuntoutuksen tutkimustoiminnan merkittävän laajentamisen ja tieteellisen työn tulosten nopean käyttöönoton kuntoutuspotilaiden hyväksi.

Suomen Akatemian ja Duodecimin konsensuskokouksessa vuonna 2008 suositeltiin neurologisen kuntoutuksen keskittämistä suuriin erikoissairaanhoidon yksiköihin riittävän moniammatillisen osaamisen ja riittävien voimavarojen varmistamiseksi. Myös sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteilla oleva keskittämisasetus (asetusluonnos erikoissairaanhoidon työnjaosta ja eräiden tehtävien keskittämisestä) puoltaa keskittämistä. Palvelujen integraatiolla saavutetaan ison yksikön edut, jolloin on helpompaa vastata työvoiman tarpeeseen ja työvoiman tilapäisiin vajauksiin eri toimintapisteissä.

Henkilöstön siirtyminen

Henkilöstö siirtyy liikkeenluovutuksen periaattein ns. vanhoina työntekijöinä ja henkilöstön asemaa koskeva sopimus tehdään kaupunginkanslian henkilöstöosastolla luovuttavan ja vastaanottavan työnantajan henkilöstöjärjestöjen kanssa käytävässä yt-neuvottelussa. Sopimus viedään kaupunkitason henkilöstötoimikunnan käsiteltäväksi.

Koska henkilöstön siirtyminen HUS:iin toteutetaan liikkeenluovutuksena palvelussuhteesta johtuvat oikeudet ja velvollisuudet siirtyvät uudelle työnantajalle. Määräaikaisessa palvelussuhteessa olevien henkilöiden palvelussuhde on voimassa, kunnes aiemmin sovittu määräaika päättyy.

Siirtyvien palvelussuhde Helsingin kaupunkiin päättyy 31.12.2017. HUS:ssa tehdään siirtyvän henkilöstön kanssa työsopimukset/annetaan viranhoitomääräykset 1.1.2018 lukien. Henkilöstö siirtyy aikaisempia tehtäviään vastaaviin tai samantasoisiin tehtäviin. Tehtäväjärjestelyissä otetaan huomioon toiminnan kehittämis- ja muutostarpeet.

Palvelussuhdeasunnon vuokralaisten asuminen pyritään turvaamaan kaupungin vuokra-asunnossa määräaikaisten vuokrasopimusten osalta niiden päättymisen asti ja toistaiseksi voimassa olevien vuokrasopimusten osalta joko uudella viiden vuoden määräaikaisella tai toistaiseksi voimassa olevalla vuokrasopimuksella. Asunnon vuokra määritellään uudelleen.

Henkilökuntaa on kuultu esiselvityksestä alkaen säännöllisesti yhteistoimintamenettelysäännösten mukaisesti ja henkilökunnan näkemykset on otettu huomioon suunnittelussa. Molemminpuolinen aktiivinen tietojen vaihto on auttanut organisaatiokulttuurien lähentymisessä ja keskinäisen luottamuksen syntymisessä.

Henkilökunnan muutoksen tuki jatkuu vuonna 2018 ja todennäköisesti valtakunnallisen sote-uudistuksen myötä pidempäänkin.

Henkilöstö siirtyy HYKS Pää- ja kaulakeskukseen (lääkärit, hoitajat, sihteerit, neuropsykologit ja puheterapeutit) ja HYKS Sisätautien ja kuntoutuksen tulosyksikköön (sosiaalityöntekijät, fysioterapeutit ja toimintaterapeutit). Työn suorituspaikkana säilyy 1.1.2018 Laakson sairaala. Helsingin kaupunki vuokraa toimintojen nykyisin käyttämät tilat Laakson sairaalan rakennuksesta 4 HUS:lle.

Laakson sairaala-alueelle suunnitellaan sairaalakampusta, joka sisältää HUS:n ja Helsingin kaupungin psykiatrisen sairaalatoiminnan, sekä Helsingin muuta sairaalatoimintaa. Nykyisille Helsingin kaupungin neurologian toiminnoille suunnitellaan tilat rakennettaviin sairaalarakennuksiin, koska rakennus 4 puretaan 2020-luvun alussa uudisrakentamisen tieltä. 

Tarkoituksena on, että HUS voi jatkaa palvelutoimintaa nykyisen kaltaisena ilman katkoksia 1.1.2018 lukien.

Yhteistoiminta

Kuntoutuksen osaamiskeskuksessa järjestettiin kunnallisessa yhteistoimintalaissa tarkoitetut toiminnan siirtämistä koskevat yhteistoimintakokoukset henkilöstön informaatio- ja keskustelutilaisuuksina tammikuussa 2017 (9.1., 13.1. ja 16.1.).

Kuntoutuksen osaamiskeskuksessa pidettiin esimieskokous 14.2.2017 liikkeenluovutushankkeesta ja selvityksen tilannekatsauksia käsiteltiin selvityksen edetessä työpaikoilla työyhteisökokouksissa keväällä 2017.

Liikkeenluovutusta käsiteltiin Kuntoutuksen osaamiskeskuksen yhteistoimintakokouksissa seuraavasti:
Neurologiset osastot, fysioterapiapalvelut 28.3.2017
Neurologian erikoislääkärit 5.4.2017 ja 6.6.2017
Neuropsykologit 10.4.2017, 15.4.2017, 15.5.2017 ja 5.6.2017
Kuntoutuksen osaamiskeskus 17.5.2017
Kuntoutuksen osaamiskeskus, sosiaalityö 22.5.2017.

Asiaa käsiteltiin sosiaali- ja terveysviraston (1.6.2017 alkaen sosiaali- ja terveystoimiala) henkilöstötoimikunnassa 13.3.2017 ja 10.4.2017 sekä sosiaali- ja terveystoimialan henkilöstötoimikunnassa 14.8.2017.

Luovuttavan ja vastaanottavan työnantajan järjestöneuvottelu käsittelee asian 31.8.2017 ennen kaupungin henkilöstötoimikunnan käsittelyä.

Liikkeenluovutusta käsiteltiin ydintoiminnan henkilöstötoimikunnassa seuraavasti: sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut -osasto (1.6.2017 alkaen sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut palvelukokonaisuus) 16.1.2017 ja 12.6.2017. Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut johtoryhmässä asiaa on käsitelty 13.12.2016 ja 13.6.2017.

HUS:ssa asiaa on käsitelty seuraavasti: Helsingin kaupungin neurologian poliklinikan ja kuntoutustoiminnan siirtoa HUS:lle sekä Helsingin kaupungin ja HUS:n liikkeenluovutussopimusta on käsitelty HUS:n Pää- ja kaulakeskuksen yhteistyöryhmässä 5.6.2017. Asiaa käsitellään myös HYKS:n yhteistyökokouksessa ja sen jälkeen tavoitteena on käsitellä asia HYKS-sairaanhoitoalueen lautakunnan kokouksessa 19.9.2017.

Toiminnan siirto

Helsingin kaupungin ja HUS:n liikkeenluovutussopimuksessa (liite 3) sovitaan Helsingin kaupungin Kuntoutuksen osaamiskeskuksen neurologian poliklinikan ja kuntoutustoiminnan luovuttamisesta kokonaisuudessaan HUS:lle. Luovutettava toiminta on kuvattu liikkeenluovutussopimuksen kohdassa 3. Luovutettava käyttö- ja vaihto-omaisuus, lisenssi ja palvelutoimintaan liittyvät asiakirjat ja tiedot on kuvattu kohdassa 6. Siirtyvän omaisuuden arvo on 19 157,26 euroa (poistamaton hankintameno).

Muutos toteutetaan liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti ehdolla, että tarvittavat päätökset tullaan tekemään. Henkilöstöjärjestelyissä noudatetaan Helsingin kaupungin hallinnossa sovellettavia ohjeita ja menettelytapoja.

Siirtyviin työntekijöihin sovelletaan työsopimuslain 1 luvun 10 §:n ja kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 25 §:ssä tarkoitettuja liikkeenluovutusta koskevia sääntöjä. Työntekijät siirtyvät ns. vanhoina työntekijöinä.

Kuntoutuksen osaamiskeskuksen neurologian poliklinikan ja kuntoutustoiminnan siirtyessä liikkeenluovutuksena HUS:iin siirtyy neurologian poliklinikan ja kuntoutustoiminnan henkilöstö vastaanottavan työnantajan HUS:n palvelukseen. Siirtyvän henkilöstön asema määräytyy liikkeenluovutuslainsäädännön perusteella. Kaupunginkanslian henkilöstöosasto neuvottelee siirtosopimuksen henkilöstön asemasta henkilöstöjärjestöjen kanssa erikseen.

Siirtyvä henkilökunta

Neurologian toimintojen siirtyvä henkilökunta, johon kuuluvat hoitavat seuraavia vakansseja:

1 apulaisylilääkäri

5 osastonlääkäriä

5 neuropsykologia

1 vastaava puheterapeutti

5 puheterapeuttia

9 fysioterapeuttia

1 erikoistoimintaterapeutti

7 toimintaterapeuttia (yhdellä vakanssilla myös sijainen)

1 vastaava sosiaalityöntekijä

2 sosiaalityöntekijää

2 osastonhoitajaa

2 apulaisosastonhoitajaa

16 perushoitajaa

25 sairaanhoitajaa

5 osastonsihteeriä

Lisäksi avoimet ja määräaikaisesti täytetyt vakanssit:

1 ylilääkäri (avoin)

1 apulaisylilääkäri (avoin)

3 erikoistuvaa lääkäriä (täytetty määräaikaisesti 28.2.2018 asti)

1 neuropsykologi (täyttöprosessi kesken)

1 perushoitaja (mahdollinen nimikemuutos sairaanhoitajaksi ennen siirtoa)

Siirtyviä henkilöitä on 90, joista 85 on vakinaisia ja 5 määräaikaista.

Virkaa ja työsuhteisia tehtäviä perustettaessa noudatetaan HUS:n kelpoisuusehtoja ja nimikkeistöjä. Tehtävänimike ja palvelussuhteen laji voivat siirron yhteydessä muuttua HUS:n henkilöstön kelpoisuusehtoihin liittyen.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Helsingin kaupungin neurologian ja HYKS neurologian toimintojen yhdistäminen tuottaa potilaille aikaisempaa kattavampaa hoitoa ja palvelua, kun neurologinen hoito ja kuntoutus keskitetään integroinnin myötä kokonaisuuteen, jossa on riittävä moniammatillinen osaaminen ja riittävät voimavarat.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 7 luvun 1 §:n 13 kohdan mukaan kaupunginvaltuusto päättää perusterveydenhuollon jonkin osa-alueen ja erikoissairaanhoidossa jonkin erikoisalan sekä tietyn, suuruudeltaan merkittävän väestönosan joidenkin terveyspalvelujen tuottamisen aloittamisesta ja lopettamisesta kaupungin omana toimintana.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Anna-Liisa Lyytinen, Kuntoutuksen osaamiskeskuksen johtaja, puhelin: 310 42660

annaliisa.lyytinen(a)hel.fi

Harri J. Lehtonen, lakimies, puhelin: 310 42668

harri.j.lehtonen(a)hel.fi

Liitteet

1

HYKS HKI NEU integraatiotyöryhmän LOPPURAPORTTI  31.5.2017.pdf

2

HYKS HKI NEU integraatio ESISELVITYS 20.10.2016.pdf

3

Liikkeenluovutussopimus neurologian toimintojen luovuttaminen HUSlle_ LUONNOS 31.5.2017_(muokattu 22082017)

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566