Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

12/2017

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/9

 

22.08.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 216

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Yrjö Hakasen ym. talousarvioaloitteesta sosiaalipalvelujen ja toimeentulotuen määrärahojen lisäämiseksi

HEL 2017-002539 T 00 00 03

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Talous- ja suunnittelupäällikkö Sampo Pajari oli kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Puheenjohtaja Sanna Vesikansa pyysi asian pöydälle.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Hanna-Leena Nuutinen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 42662

hanna-leena.nuutinen(a)hel.fi

Sampo Pajari, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 42246

sampo.pajari(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Sosiaali- ja terveyslautakunta antaa valtuutettu Yrjö Hakasen ym. talousarvioaloitteesta sosiaalipalvelujen ja toimeentulotuen määrärahojen lisäämiseksi seuraavan lausunnon:

”Sosiaali- ja terveystoimiala toteuttaa strategisia tavoitteitaan palveluja uudistamalla. Uudistaminen tähtää palvelujen saatavuuden, asiakas- ja henkilöstökokemuksen, tuottavuuden sekä vaikuttavuuden paranemiseen. Uudistuksessa huomioidaan kaupungin linjausten ohella voimassa ja valmisteilla oleva lainsäädäntö, kansalliset ohjeet ja suositukset, tuleva sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallinen uudistus sekä yhteiskunnan ajankohtaiset muutosvoimat.

Ikääntyneiden palvelut

Ikäihmisten palveluja uudistetaan Stadin ikäohjelman ja vanhuspalvelulain suuntaisesti koko kaupungissa. Sosiaali- ja terveystoimialalla on vanhuspalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukainen omatyöntekijä-käytäntö ja palvelut tuotetaan annetuissa määräajoissa.

Palvelurakenteen muutosta jatketaan ja toiminnan painopistettä siirretään kotona asumisen tukemiseen, jolloin ympärivuorokautisten hoitopaikkojen määrää voidaan vähentää. Ikääntyneiden palvelutarpeen arviointi uudistuu vuoden 2017 loppuun mennessä, jolloin käynnistyy keskitetty ikääntyneiden neuvonta- ja asiakasohjausyksikkö ja käyttöön otetaan uusi arviointiväline. Yksikköön keskitetään palveluneuvonta ja -ohjaus, palvelutarpeiden arviointi, palvelujen järjestäminen sekä palvelujen seuranta ja yhteensovittaminen. Asiakasohjaaja koordinoi asiakkaan kanssa hänelle sopivan palvelukokonaisuuden tarjolla olevista julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin tuottamista palveluista.

Lapsiperheiden palvelut

Lapsiperheiden palvelujen kokonaisuuden kehittämistä sosiaalihuoltolain edellyttämällä tavalla jatketaan ja toimintatapoja uudistetaan. Perhekeskusmalli ja monitoimijainen yhteistyö sisältävät muun muassa monikonsultaatiotiimitoimintaa ja moniammatillista palvelun tarpeen arviointia. Tavoitteena on, että erityistä tukea tarvitsevat lapset ja perheet saavat tarvitsemansa tuen jo osana peruspalveluja, jolloin lastensuojelun asiakkuuksien tarve vähenee. Lapsiperheiden palvelut, kuten sosiaaliohjaus ja kotipalvelu toteutuvat matalalla kynnyksellä, eikä palveluihin ole jonoa. Lastensuojelun avohuoltoa vahvistetaan ja kehitetään edelleen kodin ulkopuolisten sijoitusten vähentämiseksi.

Ehkäisevä toimentulotuki

Perustoimeentulotuen maksatus siirtyi vuoden 2017 alusta Kansaneläkelaitokselle. Siirtymävaiheen aikana kunnasta myönnettiin ja maksettiin toimeentulotukilain siirtymäsäännöksen mukaisesti perustoimeentulotukea vielä 31.3.2017 saakka. Tämän lisäksi sosiaali- ja terveystoimessa jouduttiin siirron haasteiden vuoksi ohjaamaan runsaasti työpanosta perustoimeentulotuen asiakasneuvontaan ja -ohjaukseen. Huhtikuun 2017 alusta alkaen sosiaali- ja terveystoimen vastuulla ovat vain täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen päätöksenteko ja maksaminen, ja nämä kustannukset on sisällytetty vuoden 2018 talousarvioon.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan talousarvioehdotus vuodelle 2018 on laadittu kaupunginhallituksen 12.6.2017 laatimisohjeissaan antamaan raamiin. Se sisältää edellä kuvatut ikäihmisten, lapsiperheiden ja täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen palvelut. Vuoden 2018 talousarvioraami ei mahdollista talousarvioaloitteessa ehdotettuja määräahojen lisäyksiä.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Kaikissa ikävaiheissa ja elämäntilanteissa tarpeen mukaisilla, oikea-aikaisilla, riittävillä ja yksilöllisesti suunnitelluilla ja toteutuvilla sosiaali- ja terveyspalveluilla voidaan ylläpitää ja edistää henkilön terveyttä ja hyvinvointia.”

Esittelijän perustelut

Talous- ja suunnittelupäällikkö Sampo Pajari on kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Valtuutettu Yrjö Hakanen ja seitsemän muuta valtuutettua ovat tehneet talousarvioaloitteen määrärahojen varaamisesta sote-palvelujen parantamiseksi.

Talousarvioaloitteesta on pyydetty sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle 31.8.2017 mennessä. Lausuntoa ei ole pyydetty muilta lautakunnilta.

Aloite on esityslistan tämän asian liitteenä.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Hanna-Leena Nuutinen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 42662

hanna-leena.nuutinen(a)hel.fi

Sampo Pajari, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 42246

sampo.pajari(a)hel.fi

Liitteet

1

HEL 2017-002539 Yrjö Hakanen ym. talousarvioaloite Kvsto 1.3.2017 asia 21 (ilman allekirjoituksia)

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566