Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

12/2017

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Asia/7

 

22.08.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 214

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Yrjö Hakasen ym. talousarvioaloitteesta kiireettömien terveyspalvelujen järjestämisestä

HEL 2017-002540 T 00 00 03

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Talous- ja suunnittelupäällikkö Sampo Pajari oli kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Puheenjohtaja Sanna Vesikansa pyysi asian pöydälle.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Hanna-Leena Nuutinen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 42662

hanna-leena.nuutinen(a)hel.fi

Sampo Pajari, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 42246

sampo.pajari(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Sosiaali- ja terveyslautakunta antaa valtuutettu Yrjö Hakasen ym. talousarvioaloitteesta kiireettömien terveyspalvelujen järjestämisestä seuraavan lausunnon:

”Sosiaali- ja terveystoimiala toteuttaa strategisia tavoitteitaan palveluja uudistamalla. Uudistaminen tähtää palvelujen saatavuuden, asiakas- ja henkilöstökokemuksen, tuottavuuden ja vaikuttavuuden paranemiseen. Keskiössä ovat prosessien ja johtamisen uudistaminen sekä perhekeskus, terveys- ja hyvinvointikeskus ja monipuolinen palvelukeskus -toimintamallien kehittäminen. Uudistuksessa huomioidaan kaupungin linjausten ohella voimassa ja valmisteilla oleva lainsäädäntö, kansalliset ohjeet ja suositukset, tuleva sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallinen uudistus sekä yhteiskunnan ajankohtaiset muutosvoimat.

Toimintatavoissa korostetaan asiakaslähtöisyyttä ja moniammatillisuutta ja yhteistyötä terveysalan ja sosiaalialan ammattihenkilöiden välillä vahvistetaan. Uudet keskukset sijoittuvat hyvien kulkuyhteyksien varrelle. Näiden lisäksi järjestetään myös lähipalveluja. Sähköisiä yhteydenottomahdollisuuksia ja palveluja kehittämällä lisätään palvelujen esteettömyyttä sekä helpotetaan asiointia ajasta ja paikasta riippumatta.

Terveydenhuoltolaki määrittelee kiireettömään hoitoon pääsyn aikarajat eli hoitotakuun. Hoitotakuu toteutuu kaikissa sosiaali- ja terveystoimialan palveluissa. Lasten ja nuorten erikoissairaanhoidolliset psykiatriset palvelut tuottaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ja hoitotakuu toteutuu myös niissä.

Yhteydensaanti perusterveydenhuoltoon terveysasemille toteutuu takaisinsoittopalvelulla. Hoidon tarpeen arviointi tehdään terveysasemilla yleensä välittömästi joko puhelimitse tai paikan päällä. Terveysasemille voi hakeutua myös päihde- ja mielenterveysongelmissa ja tarvittaessa sieltä ohjataan eteenpäin. Päihdepoliklinikoille voi hakeutua suoraan. Suun terveydenhuollossa hoidon tarpeen arviointi tehdään keskitetyssä ajanvarauksessa. Kiireetön hoito alkaa kolmen kuukauden sisällä.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan talousarvioehdotus vuodelle 2018 on laadittu kaupunginhallituksen 12.6.2017 laatimisohjeissaan antamaan raamiin. Hoitotakuun toteutuminen eri toiminnoissa on sen mukaisesti mahdollista. Vuoden 2018 talousarvioraami ei mahdollista kustannuksia lisääviä toimenpiteitä.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Kaikissa ikävaiheissa ja elämäntilanteissa tarpeen mukaisilla, oikea-aikaisilla, riittävillä ja yksilöllisesti suunnitelluilla ja toteutuvilla sosiaali- ja terveyspalveluilla voidaan ylläpitää ja edistää henkilön terveyttä ja hyvinvointia.”

Esittelijän perustelut

Talous- ja suunnittelupäällikkö Sampo Pajari on kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Valtuutettu Yrjö Hakanen ja seitsemän muuta valtuutettua ovat tehneet talousarvioaloitteen määrärahojen varaamisesta sote-palvelujen parantamiseksi.

Talousarvioaloitteesta on pyydetty sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle 31.8.2017 mennessä. Lausunto on pyydetty myös kaupunkiympäristölautakunnalta.

Aloite on esityslistan tämän asian liitteenä.

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Hanna-Leena Nuutinen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 42662

hanna-leena.nuutinen(a)hel.fi

Sampo Pajari, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 42246

sampo.pajari(a)hel.fi

Liitteet

1

HEL 2017-002540 Yrjö Hakanen ym. talousarvioaloite Kvsto 1.3.2017 asia 22 (ilman allekirjoituksia)

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566