Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

18/2016

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/11

 

22.11.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 286

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Vuorjoen ym. aloitteesta varhaiskasvatuksen psykologitoiminnan käynnistämiseksi

HEL 2016-009634 T 00 00 03

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta antoi kaupunginhallitukselle varhaiskasvatuksen psykologitoiminnan käynnistämisestä seuraavan lausunnon:

"Varhaiskasvatuksen hoito- ja kasvatushenkilökunta vastaa päivähoidon lapsiryhmän ja yksittäisen lapsen hyvinvoinnista. Lisäksi hoito- ja kasvatushenkilökunnan tehtävänä on yhteisöllinen esiopetuksen oppilashuoltotyö.

Tällä hetkellä esiopetuksen oppilashuoltoon kuuluvista kuraattoripalveluista vastaa esiopetuksen vastaava kuraattori sekä sosiaali- ja terveysviraston lapsiperheiden perhetyön sosiaaliohjaajat. Esiopetuksen oppilashuoltoon kuuluvista psykologipalveluista vastaavat neuvolan ja perheneuvolan psykologit.

Yksittäisen lapsen asioita käsitellään yksilökohtaisessa oppilashuollon monialaisessa asiantuntijaryhmässä. Ryhmä kokoontuu tarvittaessa tapauskohtaisesti yksittäisen lapsen oppilashuollollisen tuen tarpeen selvittämiseksi.

Neuvolan ja perheneuvolan psykologit tekevät tiivistä yhteistyötä varhaiskasvatuksen henkilökunnan kanssa. Varhaiskasvatuksen työntekijöillä on mahdollisuus konsultoida sekä neuvolan että perheneuvolan psykologeja päivittäin tarjottavana puhelinkonsultaationa. Lisäksi neuvolapsykologit jalkautuvat tarvittaessa päiväkotiin lapsen tutkimuksen jälkeen ja ohjaavat henkilökuntaa tukitoimien suunnittelussa ja toteuttamisessa sekä osallistuvat alueellisiin oppilashuoltoryhmän kokouksiin.

Varhaiskasvatusvirastossa on yhteensä 14 kiertävää erityislastentarhanopettajaa, jotka konsultoivat aktiivisesti neuvolapsykologeja ja tekevät tiivistä yhteistyötä lapsen tukemiseen liittyvissä asioissa. Kiertävälle erityislastentarhanopettajalle kuuluu hoidon, kasvatuksen ja opetuksen kokonaisuutta koskeva havainnointi, konsultointi ja ohjaus. Lisäksi kiertävä erityislastentarhanopettaja osallistuu varhaiskasvatuksen suunnitteluun, toteuttamiseen ja kehittämiseen varhaiskasvatussuunnitelman sekä lasten kehitystason ja tarpeiden mukaisesti.

Lasten ja perheiden tukemista sekä eri toimijoiden yhteistyötä kehitetään valtakunnallisessa lasten ja perheiden palveluiden muutosohjelman ”Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena” -hankkeessa, jossa Helsinki on mukana muiden pääkaupunkiseudun kuntien kanssa.

Sosiaali- ja terveysviraston neuvolan ja perheneuvolan psykologeilla on toimivat yhteistyörakenteet ja työnjaot varhaiskasvatuksen kanssa ja sosiaali- ja terveyslautakunta pitää tärkeänä, että yhteistyörakenteet ja riittävät psykologikonsultaatiot ja -palvelut turvataan jatkossakin Helsingin kaupungin johtamisjärjestelmän uudistuksen sekä valtakunnallisen sote-uudistuksen jälkeen.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Laadukas ja kokonaisvaltainen varhaiskasvatus edistää lapsen hyvinvointia, yhteisöllisyyttä sekä sosiaalisia taitoja. Riittävät ja oikea-aikaiset psykologipalvelut lapsille ja perheille sekä psykologikonsultaatiot varhaiskasvatuksen henkilökunnalle varmistavat osaltaan laadukkaan varhaiskasvatuksen toteutumista."

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Maria Kahila, erityissuunnittelija, puhelin: 310 43087

maria.kahila(a)hel.fi

Liitteet

1

Allekirjoitettu, Vuorjoki Anna ym. valtuustoaloite Kvsto 31.8.2016 asia 28

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginkanslia on pyytänyt sosiaali- ja terveyslautakunnalta lausunnon kaupunginhallitukselle 15.12.2016 mennessä valtuutettu Anna Vuorjoen ja 28 muun valtuutetun aloitteesta varhaiskasvatuksen psykologitoiminnan käynnistämisestä.

Lausunto on pyydetty myös varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnalta.

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Maria Kahila, erityissuunnittelija, puhelin: 310 43087

maria.kahila(a)hel.fi

Liitteet

1

Allekirjoitettu, Vuorjoki Anna ym. valtuustoaloite Kvsto 31.8.2016 asia 28

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätöshistoria

Varhaiskasvatuslautakunta 08.11.2016 § 126

HEL 2016-009634 T 00 00 03

Lausunto

Varhaiskasvatuslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Pasi Brandt, varhaiskasvatuksen asiantuntija, puhelin: 310 42527

pasi.brandt(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

helsinki.kirjaamo@hel.fi

http://www.hel.fi

+358 9 655 783

 

FI02012566