Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

18/2016

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/14

 

22.11.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 289

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen poliisisosiaalityön yksikön sosiaalityöntekijän viran täyttämistä koskeva oikaisuvaatimus

HEL 2016-007122 T 01 01 01 01

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Jäsen Rene Hursti pyysi asian pöydälle.

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Merja Piilola, lakimies, puhelin: 310 46496

merja.piilola(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää hylätä ********** sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikön päätöksestä 5.7.2016 § 3 tekemän sosiaalityöntekijän viran täyttämistä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Perustelut

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö päätti ottaa päätöksellään 5.7.2016 § 3 koulutuksen, kokemuksen ja haastattelussa osoitetun sopivuuden perusteella Salla Hännisen sosiaalityöntekijän avoimeen virkaan 15.8.2016 lukien. Tästä päätöksestä ********** (jäljempänä oikaisuvaatimuksen tekijä) on tehnyt oikaisuvaatimuksen (liite 1 ja liite 2).

Oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo, että virkaanoton taustalla on epäasiallisia perusteita ja vaatii siksi sosiaali- ja terveyslautakuntaa kumoamaan päätöksen ja että virka laitetaan uudelleen haettavaksi ja virkaan valitaan hakijoista pätevin.

Sosiaalityöntekijän virka on ollut julkisesti haettavana 19.5.−3.6.2016 kaupungin sähköisen rekrytointipalvelun sisäisessä ja ulkoisessa haussa (liite 3).

Sosiaalityöntekijän tehtävänä on lapsen edun valvonta rikosprosessissa. Työ on lastensuojelullista sosiaalityötä helsinkiläisten rikoksesta epäiltyjen nuorten sekä heidän verkostojensa kanssa.

Tehtävään kuuluu lisäksi päivystykselliset poliisikuulustelut, kiireelliset toimenpiteet, poliisikuulusteluihin osallistuminen sekä moniammatillinen yhteistyö. Työtä tehdään yksilötyönä, parityönä sekä tiimityönä, johon kuuluu poliiseja, sosiaalityöntekijöitä ja sairaanhoitajia.

Sosiaalityöntekijän viran kelpoisuusehtona on sosiaalihuollon ammattihenkilölain 817/2015 (7 §, 32 §) mukainen sosiaalityöntekijän kelpoisuus. Kielitaitovaatimuksena on suomen kielen hyvä suullinen ja kirjallinen taito sekä tyydyttävä ruotsin kielen suullinen taito.

Perustuslain 125 §:n mukaan viran yleiset nimitysperusteet ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen ja työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävien hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetellulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viranhoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä.

Hakuilmoituksessa edellytettiin lisäksi hyviä vuorovaikutustaitoja ja soveltuvuutta tehtävään. Eduksi luetaan kokemus lastensuojelun ja monialaisen tiimityöskentelyn sosiaalityöstä.

Määräajassa hakemuksen jätti 16 hakijaa, joista vaadittu kelpoisuus oli 13 hakijalla. Kolme hakijaa ei täyttänyt asetettuja kelpoisuusehtoja. Hakemusten perusteella kutsuttiin haastatteluun viisi hakijaa (liite 4).

Kaikilla haastatelluilla on kokemusta sosiaalityöstä. Pisin kokemus Helsingissä tehtävästä lastensuojelutyöstä sekä poliisissa tehtävästä sosiaalityöstä oli virkaan otetulla Salla Hännisellä ja oikaisuvaatimuksen tekijällä. Salla Hännisellä oli pidempi ja laadullisesti soveltuvampi työkokemus sosiaalityöntekijän virkaan.

Hakemusten ja haastattelujen perusteella virkaan otettu sosiaalityöntekijä Salla Hänninen osoitti sosiaalityöntekijän tehtävissä edellytettäviä vahvuuksia. Hänellä on tuore 2,5 vuoden kokemus lastensuojelun sosiaalityöstä. Hän on toiminut virassa lastensuojelutarpeen arviointiyksikössä Helsingissä, minkä katsottiin hyödyttävän työryhmää sekä lastensuojelullisen työnsisällön kehittämisen että toimivien verkostojen ansiosta. Hän on tehnyt aiemmin 3,5 vuoden ajan virkaa vastaavaa sosiaalityötä rikoksilla oirehtivien lasten ja heidän perheidensä sekä yhteistyöverkostojen kanssa ja on kyseisenä aikana osoittanut ammattitaidoiltaan, työyhteisötaidoiltaan sekä vuorovaikutustaidoiltaan soveltuvansa hyvin kyseiseen tehtävään.

Salla Hänninen osoittautui henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan ja vuorovaikutustaidoiltaan soveltuvimmaksi sosiaalityöntekijän virkaan. Hänen ajatuksensa työn sisällöstä ja kehittämisestä sekä hänen hankkimansa ammatillinen lisäkoulutus edesauttavat asiantuntijuuden tuomista eri yhteistyöfoorumeihin ja moniammatilliseen tiimityöskentelyyn. Hänen lastensuojelun tuntemustaan syventää lastensuojeluun erikoistava sosiaalityön täydennyskoulutus 2013 (30 op.).

Koulutuksen, kokemuksen sekä haastattelussa osoitetun sopivuuden perusteella Salla Hännisellä on parhaat edellytykset sosiaalityöntekijän viran tehtävien hoitamiseen sosiaali- ja kriisipäivystyksen poliisisosiaalityön yksikössä.

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen poliisisosiaalityön yksikön sosiaalityöntekijän viran täyttömenettelyssä on hakijoiden koulutus ja työkokemus sekä muut ansiot arvioitu asianmukaisesti ja virkaan on valittu viran hoitamiseen parhaat edellytykset omaava henkilö. Oikaisuvaatimuksen tekijän ja muiden virkaa hakeneiden aikaisemmat työ- ja opintoansiot suhteessa sosiaalityöntekijän tehtäviin ovat olleet valinnan suorittaneen sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikön tiedossa ja ne on arvioitu asianmukaisesti. Virkaan ottamisen taustalla ei ole ollut epäasiallisia perusteita eikä syrjintää.

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikön päätös sosiaalityöntekijän viran täyttämisestä ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö ei ole ylittänyt toimivaltaansa, eikä päätös muutenkaan ole lainvastainen. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole oikaisuvaatimuksessaan (liite 1 ja liite 2) esittänyt seikkoja, joiden perusteella päätöstä voitaisiin pitää epätarkoituksenmukaisena.

Esittelijän perustelut

Oikaisuvaatimus on tehty kuntalain 93 §:n mukaisessa määräajassa.

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Merja Piilola, lakimies, puhelin: 310 46496

merja.piilola(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus 21.7.2016

2

Liitteet oikaisuvaatimukseen

3

Työpaikkailmoitus, työavain 45-591-16

4

Hakijayhteenveto haastatelluista

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Tiedoksi

Sosiaali- ja kriisipäivystys

Henkilöstöasiantuntija

Päätöshistoria

Sosiaali- ja terveysvirasto Terveys- ja päihdepalvelut Päivystys Sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö 05.07.2016 § 3

HEL 2016-007122 T 01 01 01 01

Päätös

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö päätti ottaa koulutuksen, kokemuksen ja haastattelussa osoitetun sopivuuden perusteella Salla Hännisen, sosiaalityöntekijän avoimeen virkaan (vakanssinumero 023570 sosiaali- ja kriisipäivystys/poliisisosiaalityönyksikkö) 15.8.2016 lukien 2938,11 euron tehtäväkohtaisen palkan mukaan määräytyvin palkkaeduin ja viranhoitomääräyksessä tarkemmin määrätyin ehdoin.

Päätös on ehdollinen, kunnes virkaan otetun terveydentilasta saadun selvityksen perusteella virkaan ottaminen on vahvistettu. Selvitys on esitettävä 30 päivän kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien. Koeaikaa ei ole.

Päätöksen perustelut

Sosiaalityöntekijän virka tulee avoimeksi 15.8.2016 lukien.

Sosiaalityöntekijän virka (023570) on ollut julkisesti haettavana 19.5.-3.6.2016 kaupungin sähköisen rekrytointipalvelun sisäisessä ja ulkoisessa haussa.

Sosiaali- ja terveysviraston virastopäällikön tekemän henkilöstöhallinnon delegointipäätöksen 18.12.2015 § 205 sosiaalityöntekijän virkaan valitsee sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö.

Sosiaalityöntekijän tehtävänä on lapsen edun valvonta rikosprosessissa. Työ on lastensuojelullista sosiaalityötä helsinkiläisten rikoksesta epäiltyjen nuorten sekä heidän verkostojensa kanssa: nuorten ja vanhempien/huoltajien tapaamiset poliisissa, käräjäoikeudessa ja muissa palvelupisteissä.

Tehtävään kuuluu lisäksi päivystykselliset poliisikuulustelut, kiireelliset toimenpiteet, poliisikuulusteluihin osallistuminen sekä moniammatillinen yhteistyö.

Työtä tehdään yksilötyönä, parityönä sekä tiimityönä, johon kuuluu poliiseja, sosiaalityöntekijöitä ja sairaanhoitajia.

Sosiaalityöntekijän viran kelpoisuusehtona on sosiaalihuollon ammattihenkilölain 817/2015 (7§, 32 §) mukainen sosiaalityöntekijän kelpoisuus.

Kielitaitovaatimuksena on suomen kielen hyvä suullinen ja kirjallinen taito sekä tyydyttävä ruotsin kielen suullinen taito.

Lisäksi edellytetään hyviä vuorovaikutustaitoja sekä soveltuvuutta tehtävään.

Eduksi luetaan kokemus lastensuojelun ja monialaisen tiimityöskentelyn sosiaalityöstä.

Perustuslain 125 §:n mukaan viran yleiset nimitysperusteet ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Määräajassa hakemuksen jätti 16 hakijaa. Yhteenveto hakemuksen jättäneistä on tämän asian liitteenä 1.

Vaadittu kelpoisuus oli 13 hakijalla. Kolme hakijaa ei täyttänyt asetettuja kelpoisuusehtoja.

Hakemusten perusteella kutsuttiin haastatteluun viisi hakijaa; ********** (hakija A), ********** (hakija B), ********** (hakija C), ********** (hakija D) sekä ********** (hakija E). Haastatelluilla hakijoilla oli kattavimmin kokemusta lastensuojelusta, nuorten kanssa tehtävästä sosiaalityöstä ja/tai kriminaalihuoltotyöstä.

Haastattelun suorittivat vs. johtava sosiaalityöntekijä Anu Inkinen sekä erityissosiaalityöntekijä Leo Heikkilä.

Hakija A on valmistunut valtiotieteiden maisteriksi 2005, pääaineenaan sosiaalityö. Hän on toiminut sosiaalityöntekijän tehtävissä vuodesta 2005 lukien, lähinnä aikuissosiaali- ja kriminaalihuoltotyössä. Hakijalla ei ole varsinaista lastensuojelun työkokemusta.

Hakija B on valmistunut valtiotieteiden maisteriksi 2011, pääaineenaan sosiaalityö. Hän on toiminut sosiaalityöntekijän tehtävissä n. 7 vuotta, lähinnä lastensuojelussa Helsingissä. Hakija B veti myöhemmin hakemuksensa pois.

Hakija C on valmistunut valtiotieteiden maisteriksi 2012, pääaineenaan sosiaalityö. Sen lisäksi hän on suorittanut lastensuojeluun erikoistavan sosiaalityön täydennyskoulutuksen (30 op.) ja nuorten väkivaltariskin arviointimenetelmä koulutuksen sekä kohderyhmän arvioinnissa käytettävän arviointi- ja haastattelumenetelmä koulutuksen. Hän on toiminut nuorisoryhmän sosiaalityöntekijänä 3 v. 6 kk, josta hän siirtyi Helsingin Kivikon lastensuojelun arviointiyksikköön, jossa hän on virassa edelleen.

Hakija D on valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteriksi 2016, pääaineenaan sosiaalityö sekä teologian maisteriksi 2009. Hän on toiminut sotilassosiaalityöntekijän tehtävissä vuosina 2013-2014 Puolustusvoimilla, sosiaalityöntekijänä Vantaan kaupungin lastensuojelussa vuosina 2014-2016 sekä helmikuusta 2016 lähtien määräaikaisena sosiaalityöntekijänä poliisisosiaalityössä.

Hakija E on valmistunut valtiotieteiden maisteriksi 2014, pääaineenaan sekä sosiaalityö että sosiaalipsykologia. Hän on toiminut sosiaalityöntekijän tehtävissä vuodesta 2008 lukien, josta ajasta 1 v. 8 kk Hyks psykiatrian syömishäiriöosastolla sekä viisi vuotta lastensuojelun avohuollossa Helsingissä. Vuodesta 2014 lukien hän on työskennellyt sosiaalityöntekijän tehtävissä poliisisosiaalityössä.

Kaikilla haastatelluilla oli kokemusta sosiaalityöstä. Pisin kokemus Helsingissä tehtävästä lastensuojelutyöstä sekä poliisissa tehtävästä sosiaalityöstä oli hakijoilla C ja E.

Hakemusten ja haastattelujen perusteella Salla Hänninen osoitti sosiaalityöntekijän tehtävissä edellytettäviä vahvuuksia.

Salla Hännisellä on tuore 2,5 vuoden kokemus lastensuojelun sosiaalityöstä. Hän on toiminut virassa lastensuojelutarpeen arviointiyksikössä Helsingissä, minkä katsomme hyödyntävän työryhmää sekä lastensuojelullisen työnsisällön kehittämisen että toimivien verkostojen ansiosta. Hän on tehnyt aiemmin 3,5 ajan virkaa vastaavaa sosiaalityötä rikoksilla oirehtivien lasten ja heidän perheidensä sekä yhteistyöverkostojen kanssa ja on kyseisenä aikana osoittanut ammattitaidoiltaan, työyhteisötaidoiltaan sekä vuorovaikutustaidoiltaan soveltuvansa hyvin kyseiseen tehtävään.

Salla Hänninen esiintyi haastattelussa parhaiten edukseen. Hänen ajatuksensa työn sisällöstä ja kehittämisestä sekä hänen hankkimansa ammatillinen lisäkoulutus edes auttavat asiantuntijuuden tuomista eri yhteistyöfoorumeihin ja moniammatilliseen tiimityöskentelyyn. Hänen lastensuojelun tuntemustaan syventää lastensuojeluun erikoistava sosiaalityön täydennyskoulutus 2013 (30 op.)

Koulutuksen, kokemuksen sekä haastattelussa osoitetun sopivuuden perusteella Salla Hännisellä on parhaat edellytykset sosiaalityöntekijän viran tehtävien hoitamiseen sosiaali- ja kriisipäivystyksen poliisisosiaalityönyksikössä.

Lisätiedot

Anu Inkinen, vs. johtava sosiaalityöntekijä, puhelin: (09) 31074319

anu.inkinen(a)hel.fi

Leo Heikkilä, erityissosiaalityöntekijä, puhelin: (09) 31043820

leo.heikkila(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

helsinki.kirjaamo@hel.fi

http://www.hel.fi

+358 9 655 783

 

FI02012566