Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

18/2016

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/9

 

22.11.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 284

Hammaslääketieteen perusopetuksen kliinisen koulutuksen toiminnan luovuttamista koskeva sopimus Helsingin kaupungin ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin välillä

HEL 2016-012485 T 00 00 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hyväksyä omalta osaltaan hammaslääketieteen perusopetuksen (hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinnon) kliinisen koulutuksen toiminnan luovuttamisen liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti 1.1.2017 Helsingin kaupungilta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille (HUS).

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti esittelijän ehdotuksesta poiketen yksimielisesti ilman äänestystä myös, että sosiaali- ja terveyslautakunta edellyttää, että Helsingin kaupunki osaltaan varmistaa tiiviillä yhteistyöllä HUS:n ja yliopiston kanssa yliopistohammasklinikan opetuksen ja potilaiden hoidon jatkumisen keskeytyksettä siirtymävaiheen yli.

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta esitti
- siirron ja siihen liittyvän sopimuksen hyväksyttäväksi kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, ja että
- sopimuksen allekirjoittaja oikeutetaan tekemään sopimukseen tarpeellisia teknisiä korjauksia.

Käsittely

Vs. johtajahammaslääkäri Merja Auero oli kutsuttuna asiantuntijana kokouksessa läsnä tämän asian käsittelyssä.

Vastaehdotus:
Jäsen Sami Heistaro: "Sosiaali- ja terveyslautakunta edellyttää, että Helsingin kaupunki osaltaan varmistaa tiiviillä yhteistyöllä HUS:n ja yliopiston kanssa yliopistohammasklinikan opetuksen ja potilaiden hoidon jatkumisen keskeytyksettä siirtymävaiheen yli."

Kannattaja: Puheenjohtaja Maija Anttila

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi vastaehdotuksen yksimielisesti ilman äänestystä.

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Merja Auero, vs. johtajahammaslääkäri, puhelin: 050 3401429

merja.auero(a)hel.fi

Sinikka Varsio, vs. johtava ylihammaslääkäri, puhelin: 050 3583753

sinikka.varsio(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite 1  Sopimus Hammaslääketieteen perusopetuksen kliinisen koulutuksen luovuttamisesta

2

Sopimusliite 1.  Yliopistohammasklinikan talouden ja toiminnan tunnusluvut

3

Sopimusliite 2. Luettelo HUSiin siirtyvästä henkilöstöstä

4

Sopimusliite 3. Helsingin kaupungilta HUSlle siirtyvän henkilöstön asema

5

Sopimusliite 4a.  Yliopistohammasklinikalta HUSlle siirtyvä omaisuus

6

Sopimusliite 4b.  Yliopistohammasklinikalta HUSlle siirtyvä omaisuus

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Suun terveydenhuolto

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Talous- ja strategia

Esitysteksti

Hankinta- ja kilpailutus

Esitysteksti

Päätösehdotus

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä omalta osaltaan hammaslääketieteen perusopetuksen (hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinnon) kliinisen koulutuksen toiminnan luovuttamisen liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti 1.1.2017 Helsingin kaupungilta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille (HUS).

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta esittää
- siirron ja siihen liittyvän sopimuksen hyväksyttäväksi kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, ja että
- sopimuksen allekirjoittaja oikeutetaan tekemään sopimukseen tarpeellisia teknisiä korjauksia.

Esittelijän perustelut

Vs. johtajahammaslääkäri Merja Auero on kutsuttuna asiantuntijana kokouksessa läsnä tämän asian käsittelyssä.

Taustaa

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta on kokouksessaan 1.3.2016 päättänyt irtisanoa Helsingin yliopiston, HUS:n ja Helsingin kaupungin välisen hammaslääketieteen perusopetuksen kliinistä koulutusta koskevan integraatiosopimuksen 1.1.2017 alkaen, koska integraatiosopimuksen mukaisesti koulutustoiminnasta maksettu EVO-korvaus ei ole riittänyt kattamaan koulutustoiminnasta kaupungille aiheutuneita kustannuksia.

Helsingin kaupunki on 7.4.2016 päivätyllä kirjeellä irtisanonut sopimuksen 1.1.2017 alkaen.

Hammaslääketieteen perusopetuksen kliininen koulutus siirtyy liikkeenluovutuksen periaattein 1.1.2017 alkaen Helsingin kaupungilta HUS:n järjestämäksi terveydenhuoltolain 65 §:n mukaiseksi toiminnaksi. HUS:n Helsingin kaupungin potilaiden hoitamisesta hammaslääketieteen perusopetuksen kliinisen koulutuksen toiminnassa sovitaan erikseen.

Liikkeenluovutuksen periaatteet

Siirtyvän toiminnan ehdot ja periaatteet on määritelty sopimuksessa hammaslääketieteen perusopetuksen kliinisen toiminnan luovuttamisesta (liite 1).

Liikkeenluovutuksessa HUS:lle siirtyvät:

- se osa Helsingin kaupungin yliopistohammasklinikan henkilöstöstä, joiden työtehtävät jatkuvat HUS:n henkilöstörakenteen ja opetusjärjestelmän mukaisesti

- se osa Helsingin kaupungin yliopistohammasklinikan tarveaineista, hammashoitoyksiköistä, lääkinnällisistä pienlaitteista ja kalusteista, joita HUS tarvitsee siirtyvän toiminnan keskeytymättömään jatkamiseen.

Henkilöstö

Henkilöstön asema liikkeenluovutuksessa on sovittu henkilöstöjärjestöjen ja työnantajien (HUS ja Helsingin kaupunki) välisessä neuvottelussa 13.10.2016. Neuvottelussa päätettiin, että Helsingin kaupungin yliopistohammasklinikan nykyisistä työntekijöistä erikoishammaslääkärit ja suuhygienistit siirtyvät HUS:n palvelukseen.

Helsingin kaupungin palvelukseen jäävät toistaiseksi voimassaolevassa työsuhteessa olevat, terveyskeskushammaslääkärit ja hammashoitajat.

Helsingin kaupunki ja HUS pääsivät yhteisymmärrykseen HUS:iin siirtyvän hammaslääketieteen perusopetuksen kliinisen koulutuksen ja henkilöstön siirron periaatteista neuvotteluissa 8.9.2016. Varsinainen kunnallisen yhteistoimintalain mukainen yhteistoimintakokous pidettiin yliopistohammasklinikan henkilökunnalle 9.9.2016. Sitä ennen yliopistohammasklinikan henkilökunnalle on järjestetty seuraavat tiedotus- ja keskustelutilaisuudet: 29.1.2016, 24.3.2016 ja 17.8.2016. Hammaslääkäreiden ja hoitohenkilökunnan luottamusmiehet sekä työntekijöiden ja työnantajien työsuojeluvaltuutetut on pidetty ajan tasalla koko neuvotteluprosessin ajan.

Asia on käsitelty terveys- ja päihdepalvelut -osaston henkilöstötoimikunnassa 19.9.2016 ja sosiaali- ja terveysviraston henkilöstötoimikunnassa 26.9.2016. Helsingin kaupungin henkilöstötoimikunta käsittelee asiaa 28.11.2016.

Henkilöstölle on järjestetty työyhteisökehittäjän antamaa koulutusta muutostilanteessa sekä tarjottu tukea Työterveys Helsingiltä.

HUS:iin siirtyville erikoishammaslääkäreille on pidetty henkilökohtaiset kuulemistilaisuudet, joihin osallistuivat Helsingin kaupungin yliopistohammasklinikan ts. ylihammaslääkäri ja HUS:n ylihammaslääkäri ja / tai linjajohtaja. Sivutoimisten yliopistonlehtoreiden kuulemisiin osallistui lisäksi Helsingin yliopiston suu- ja leukasairauksien osaston johtaja.

HUS:n palvelussuhdejohtaja on kertonut HUS:n henkilöstöasioista ja liikkeenluovutuksen periaatteiden soveltamisesta opetusklinikan yhteistyökokouksessa 5.10.2016. HUS:iin siirtyville erikoishammaslääkäreille ja suuhygienisteille on järjestetty henkilökohtaisten kuulemisten lisäksi 1.11.2016 tiedotus- ja keskustelutilaisuus, johon osallistuivat HUS:n palvelussuhdejohtaja ja Helsingin kaupungin henkilöstöasiantuntija.

Helsingin kaupungin palvelukseen jääville, toistaiseksi voimassaolevassa työsuhteessa oleville, yliopistohammasklinikan terveyskeskushammaslääkäreille ja hammashoitajille on pidetty henkilökohtaiset kuulemistilaisuudet. Tämän jälkeen heille kohdennettiin rajoitettu sisäinen ilmoittautumismenettely, jonka tavoitteena oli saada kunkin työntekijän osaaminen ja suun terveydenhuollon tavoitteet yhteen sovitettua parhaalla mahdollisella tavalla. Kaikille toistaiseksi voimassaolevassa työsuhteessa oleville terveyskeskushammaslääkäreille ja hammashoitajille on nyt löytynyt uusi tehtävä Helsingin kaupungin suun terveydenhuollon muissa toimipisteissä 1.1.2017 alkaen.

Yhteistoimintamenettely on sujunut pääpiirteittäin hyvin. HUS:iin siirtyvä henkilöstö ja henkilöstöjärjestöjen edustajat ovat nostaneet erityisesti esille sen, että HUS:n pätevyysvaatimukset poikkeavat Helsingin kaupungin pätevyysvaatimuksista. Esimerkiksi ylihammaslääkärin virkaan vaaditaan HUS:ssa dosentin pätevyys. Henkilöstön siirtoa koskevassa sopimuksessa on todettu, että työntekijät siirtyvät heidän aikaisempia tehtäviään vastaaviin tai samantasoisiin tehtäviin, tehtäväjärjestelyissä otetaan kuitenkin huomioon toiminnan kehittämis- ja muutostarpeet. YT-neuvotteluissa on lisäksi noussut esille se, että siirtyvä henkilöstö on Helsingin kaupungilla toimissa, kun taas HUS:ssa kaikki hammaslääkärit ovat viroissa. Siirtosopimuksessa on todettu, että tehtävänimikkeen lisäksi palvelussuhteen laji voi siirron yhteydessä muuttua.

Siirtyvä omaisuus

Helsingin kaupungin yliopistohammasklinikan hammashoitoyksiköt, lääkinnälliset pienlaitteet ja kalusteet siirtyvät HUS:lle liikkeenluovutusperiaatteen mukaisesti kirjanpitoarvolla. Siirtyvällä omaisuudella ei ole kirjanpitoarvoa.

Helsingin kaupungin yliopistohammasklinikan 15 hammashoitoyksikön leasing-sopimus (Nordea Rahoitus sopimusnumero 551512) siirtyy 1.1.2017 alkaen HUS:lle erillisen sopimuksen mukaisesti.

Siirtosopimuksen liitteissä 4a ja 4b ovat eriteltyinä siirtyvät lääkinnälliset laitteet ja kalusteet sekä niiden määrät.

Helsingin kaupunki ja HUS ovat sopineet, että yliopistohammasklinikan instrumentit, jotka yleensä liikkeenluovutuksessa siirtyvät kirjanpitoarvolla, jäävät Helsingin kaupungille. Yliopistohammasklinikan tarveaineiden siirtohinta liikkeenluovutuksessa olisi noin 50 000 euroa, mikä vastaa Helsingin kaupungille jäävien yliopistohammasklinikan instrumenttien arvoa. Näin ollen HUS saa tarveaineet vastikkeetta.

Muuta huomioitavaa

HUS:lle siirtyvään toimintaan liittyvät sopimukset ja luvat käyvät ilmi siirtosopimuksen kohdasta 5.3 (liite 1).

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Merja Auero, vs. johtajahammaslääkäri, puhelin: 050 3401429

merja.auero(a)hel.fi

Sinikka Varsio, vs. johtava ylihammaslääkäri, puhelin: 050 3583753

sinikka.varsio(a)hel.fi

Liitteet

1

Liite 1  Sopimus Hammaslääketieteen perusopetuksen kliinisen koulutuksen luovuttamisesta

2

Sopimusliite 1.  Yliopistohammasklinikan talouden ja toiminnan tunnusluvut

3

Sopimusliite 2. Luettelo HUSiin siirtyvästä henkilöstöstä

4

Sopimusliite 3. Helsingin kaupungilta HUSlle siirtyvän henkilöstön asema

5

Sopimusliite 4a.  Yliopistohammasklinikalta HUSlle siirtyvä omaisuus

6

Sopimusliite 4b.  Yliopistohammasklinikalta HUSlle siirtyvä omaisuus

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Suun terveydenhuolto

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Talous- ja strategia

Esitysteksti

Hankinta- ja kilpailutus

Esitysteksti

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

helsinki.kirjaamo@hel.fi

http://www.hel.fi

+358 9 655 783

 

FI02012566