Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

17/2016

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/4

 

08.11.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 258

Esitys Helsingin kaupungin kiireettömien potilas- ja asiakaskuljetusten siirrosta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle

HEL 2016-011806 T 00 01 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hyväksyä omalta osaltaan Helsingin kaupungin kävelevien ja inva-varusteltua ajoneuvoa tarvitsevien potilaiden ja asiakkaiden kiireettömien potilaskuljetuspalvelujen siirtämisen kokonaisuudessaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille 1.1.2017 alkaen liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti. Lisäksi lautakunta päätti esittää siirron hyväksyttäväksi kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle.

Käsittely

Kuljetuspalvelupäällikkö Tuomas Päivinen oli kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Tuomas Päivinen, kuljetuspalvelupäällikkö, puhelin: 310 51991

tuomas.paivinen(a)hel.fi

Ann-Marie Turtiainen, palvelupäällikkö, puhelin: 310 42692

ann-marie.turtiainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Sopimus Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston kiireettömien potilaskuljetusten siirtämisestä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille (liikkeenluovutusasiakirja)

2

Potilaskuljetuksen siirtyvät aineelliset ja aineettomat hyödykkeet

3

Henkilöstön asema

4

1.1.2017 siirtyvä henkilöstö

5

Helsingin kaupungin ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin välinen yhteistoimintasopimus kiireettömien potilaskuljetuspalvelujen tuottamisesta

6

Kiireettömien potilaskuljetusten palvelukuvaus koskien muita kuin ambulanssikuljetuksia

7

Hinnat

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kuljetuspalvelupäällikkö Tuomas Päivinen on kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Kunnan vastuulla on huolehtia sen sairaaloihin sisäänkirjoitettujen ja sen laitoksissa pitkäaikaisesti asuvien asiakkaiden ja potilaiden terveydenhuoltolain 73 §:n nojalla järjestettävistä kuljetuksista hoitoihin ja tutkimuksiin sekä laitossiirroista.

Helsingin sosiaali- ja terveysvirastolla on kuljetuspalvelut -yksikkö, joka tuottaa inva-varusteltua ajoneuvoa tarvitsevien kävelevien tai pyörätuolipotilaiden kiireettömät kuljetukset. Kiireettömät ambulanssikuljetukset HUS on tuottanut Helsingin kaupungille jo vuodesta 2006 lähtien. Suurimmalle osalle jäsenkunnistaan HUS tuottaa kaikki kiireettömät potilaskuljetukset, myös inva-varustettua autoa tarvitsevien henkilöiden kuljetukset.

Sosiaali- ja terveysviraston virastopäällikkö päätti 18.8.2016 § 124 perustaa ohjausryhmän selvittämään sosiaali- ja terveysviraston ja HUS-Logistiikan potilaskuljetuspalvelujen mahdollista yhdistämistä päällekkäisyyksien purkamiseksi. Selvitys tehtiin yhdessä HUS-Logistiikan kanssa. Ohjausryhmässä oli myös henkilöstön edustus.

Työryhmä selvitti ja arvioi sosiaali- ja terveysviraston ja HUS:n kiireettömien potilaskuljetusten nykyiset työnjako- ja toimintamallit, eri organisointitapojen vaikutukset tuottavuuteen ja tehokkuuteen, asiakaspalvelun laatuun, henkilöstöön ja sopimussuhteisiin sekä mahdollisen yhdistämisen etuja ja riskejä.

Nykyisen toimintamallin mukaan sosiaali- ja terveysviraston tarvitsemat kiireettömät ambulanssikuljetukset tilataan HUS:lta ja muut kiireettömät potilaskuljetukset viraston omasta kuljetuspalvelusta. Viikonloppuisin ja arkisin virka-ajan ulkopuolella sosiaali- ja terveysviraston tilauspalvelu ja potilaskuljetukset on järjestetty Helsingin kaupungin palvelukeskus -liikelaitoksen kautta.

Tarvittavan ajoneuvotyypin arvioi kuljetuksen tilaaja. Tilaajilla ei välttämättä aina ole parasta osaamista arvioida tarvittavaa ajoneuvoa (ambulanssi, paari-inva-auto, inva-auto). Toiminnan järjestäminen yhteistyössä HUS:n kanssa mahdollistaa paremman ohjauksen ajoneuvojen valinnassa, kun kaikki kiireettömät potilaskuljetukset tilataan samasta paikasta. HUS tarjoaa mahdollisuuden paari-inva-auton käyttöön. Helsingin kaupungilla ei tällä hetkellä ole paari-inva-autoja käytössä. Paari-inva-auto on ambulanssikuljetusta edullisempi kuljetusvaihtoehto.

Tällä hetkellä erilaisia tilauksia ei pystytä yhdistelemään tai ketjuttamaan. Yhdistelemällä ja ketjuttamalla on mahdollista tehostaa kuljetuksia ja lisätä tuottavuutta. Keskittämällä tilaustoiminta kaikkien kiireettömien potilaskuljetusten osalta yhteen keskukseen, on mahdollista yhdistellä ja ketjuttaa kuljetuksia, kun tämä on potilaan tilanne huomioon ottaen mahdollista.

HUS:lla on käytössä sähköinen ajovälitysjärjestelmä. Sähköinen ajovälitys tehostaa kuljetusten jakamista sosiaali- ja terveysviraston puhelimella tapahtuvaan järjestelmään verrattuna.

Kiireettömien potilaskuljetusten järjestäminen yhdessä HUS:n kanssa mahdollistaa päällekkäisten tietojärjestelmien purkamisen. SAP-järjestelmä voidaan korvata kuljetustilausten ja tilastoinnin osalta HUS:n käyttämällä Kaiku-järjestelmällä.

Kustannusvaikutusta arvioitiin vuoden 2015 kuljetusmäärillä ja vuoden 2017 kuljetusten yksikköhinnoilla. Sosiaali- ja terveysviraston omana toimintana järjestetyn yhdensuuntaisen kiireettömän potilaskuljetusmatkan keskikustannus on 57,25 euroa ja ostopalveluna 26,03 euroa. HUS:n osalta vastaavat hinnat ovat 51 euroa ja 49 euroa yhdensuuntaista matkaa kohden

Selvityksestä saatuihin tuloksiin perustuen esitetään Helsingin kaupungin kiireettömien potilas- ja asiakaskuljetusten siirtämistä liikkeenluovutuksena HUS:iin.

Yhteistoiminta

Kuljetuspalveluissa on järjestetty asiaa koskevat kunnallisen yhteistoimintalain tarkoittamat yhteistoimintakokoukset: 26.8. ja 30.9.2016. Päätöksenteon edetessä yhteistoimintakokouksia jatketaan ja niitä on sovittu järjestettäväksi: 4.11., 14.11. ja 16.12.2016. Jokaista siirtyvää henkilöä kuullaan kunnallisen yhteistoimintalain mukaisesti 17.11.–29.11.2016.

Henkilöstölle tarjotaan tukea muutokseen yhteistyössä Työterveys Helsingin kanssa. Henkilöstölle järjestetään tutustumiskäynti HUS:n potilaskuljetustoimintaan ennen toiminnan siirtoa.

Asiaa on käsitelty 29.8.2016 ja 7.11.2016 sosiaali- ja terveysviraston henkilöstötoimikunnassa sekä 5.9. ja 31.10.2016 talous- ja tukipalvelujen henkilöstötoimikunnassa. Järjestöneuvottelukunta käsittelee asian ennen kaupungin henkilöstötoimikunnan käsittelyä. Kaupungin henkilöstötoimikunta käsittelee asiaa 28.11.2016.

Muutoksesta tiedotetaan sairaala-, kuntoutus- ja hoiva -osaston sekä perhe- ja sosiaalipalvelut -osaston henkilöstötoimikunnille 21.11.2016 ja terveys- ja päihdepalvelut -osaston henkilöstötoimikunnalle 14.11.2016.

HUS:n henkilöstölle selvityksen aloittamisesta on tiedotettu 30.8.2016. HUS:ssa on järjestetty asiasta YT-neuvottelu 27.9.2016 pääluottamusmiesten kanssa.

Toiminnan siirto

Helsingin kaupungin ja HUS:n välisessä liikkeenluovutussopimuksessa sovitaan Helsingin kaupungin kävelevien ja inva-varusteltua ajoneuvoa tarvitsevien potilaiden kiireettömien potilaskuljetuspalvelujen luovuttamisesta kokonaisuudessaan HUS:lle. Luovutettava toiminta on kuvattu liikkeenluovutussopimuksessa (liite 1) kohdassa 5. Luovutettava käyttöomaisuus on kuvattu liitteessä 2.

Siirtyviin työntekijöihin sovelletaan työsopimuslain 1 luvun 10 §:n ja kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 25 §:ssä tarkoitettuja liikkeen luovutusta koskevia säännöksiä. Työntekijät siirtyvät ns. vanhoina työntekijöinä. Henkilöstön asema on kuvattu liitteessä 3.

Liikkeenluovutuksesta aiheutuvat työnantajan vastuut siirtyvät lainsäädännön mukaisesti.

Helsingin kaupungin kiireettömien potilaskuljetusten luovuttamisesta HUS:lle on kyse hallinnollisesta uudelleenjärjestelystä, jossa HUS tuottaa jatkossa kaikki Helsingin kaupungin tarvitsemat kiireettömät potilaskuljetuspalvelut.

Potilaskuljetuksen liikkeenluovutuksessa on pääasiassa kyse henkilöstön siirtämisestä. HUS:iin siirtyy sosiaali- ja terveysvirastosta 13 autonkuljettajaa ja kaksi kuljetustenjärjestelijää (liite 4).

Helsingin kaupungin ja HUS:n välille solmitaan yhteistyösopimus, jossa määritellään tarkemmin kiireettömien potilaskuljetusten toteuttaminen (liite 5). Palvelu on kuvattu yksityiskohtaisemmin liitteessä 6. Palvelun hinnat sosiaali- ja terveysvirastolle 1.1.2017 alkaen on kerrottu liitteessä 7.

HUS on käsitellyt asiaa 6.10.2016 ei-sairaanhoidollisten asioiden johtokunnassa.

Toimivalta

Kaupunginhallituksen johtosäännön 7 §:n 14 momentin perusteella kaupunginvaltuuston tehtävänä on päättää perusterveydenhuollon jonkin osa-alueen ja erikoissairaanhoidossa jonkin erikoisalan sekä tietyn, suuruudeltaan merkittävän väestönosan joidenkin terveyspalvelujen tuottamisen aloittamisesta ja lopettamisesta kaupungin omana toimintana.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Muutoksen jälkeen useammalle sosiaali- ja terveysviraston potilaalle ja asukkaalle saadaan valittua paremmin juuri hänen kuljetukseensa soveltuva ajoneuvo tilauksen keskittämisen ansiosta. Tämä saattaa jonkin verran parantaa asiakaskokemusta. Muuten muutoksella ei ole merkittäviä vaikutuksia kuntalaisten terveyteen tai hyvinvointiin.

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Tuomas Päivinen, kuljetuspalvelupäällikkö, puhelin: 310 51991

tuomas.paivinen(a)hel.fi

Ann-Marie Turtiainen, palvelupäällikkö, puhelin: 310 42692

ann-marie.turtiainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Sopimus Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston kiireettömien potilaskuljetusten siirtämisestä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille (liikkeenluovutusasiakirja)

2

Potilaskuljetuksen siirtyvät aineelliset ja aineettomat hyödykkeet

3

Henkilöstön asema

4

1.1.2017 siirtyvä henkilöstö

5

Helsingin kaupungin ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin välinen yhteistoimintasopimus kiireettömien potilaskuljetuspalvelujen tuottamisesta

6

Kiireettömien potilaskuljetusten palvelukuvaus koskien muita kuin ambulanssikuljetuksia

7

Hinnat

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

helsinki.kirjaamo@hel.fi

http://www.hel.fi

+358 9 655 783

 

FI02012566