Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

14/2016

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/10

 

27.09.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 226

Viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 14 §:ssä säädetyn päätösvallan käyttäminen

HEL 2016-009348 T 00 01 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti Helsingin kaupungin hallintosäännön 26 b §:n perusteella ja kumoten 9.4.2013 (§ 86) tekemänsä päätöksen, että viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 14 §:n mukaisen päätöksen tekee sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen ja terveydenhuollon potilasasiakirjojen antamisesta toimistopäällikkö toimistonsa osalta ja osastopäällikkö kahta tai useampaa osastonsa toimistoa koskevissa asioissa sekä virastopäällikkö asioissa, jotka kuuluvat kahden taikka useamman osaston toimialaan.

Lisäksi lautakunta päätti, että sosiaali- ja terveysviraston hallinnollisten asiakirjojen antamisesta päättää hallintopäällikkö.

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Karri Välimäki, johtava lakimies, puhelin: 310 43970

karri.valimaki(a)hel.fi

Liitteet

1

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös 9.4.2013 § 86

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Viranomaisen asiakirjan antamisesta, siitä päättämisestä ja  muutoksenhausta säädetään viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (julkisuuslaki) 14 ja 33 §:ssä. Asiakirjan antamista koskeva päätös on tehtävä paitsi silloin, kun tietoa ei anneta, myös silloin, kun tiedon pyytäjälle annetaan muuta henkilöä koskeva salassa pidettävä tieto, ja kyseiseltä henkilöltä ei ole saatu suostumusta tiedon antamiseen.

Suurin osa tietopyynnöistä on sellaisia, joissa asiakas tai potilas pyytää omia tietojaan ja tiedot voidaan antaa. Tällöin ei tehdä päätöstä.

Julkisuuslain 28 §:n perusteella viranomainen voi antaa yksittäisessä tapauksessa luvan tietojen saamiseen salassa pidettävästä asiakirjasta tieteellistä tutkimusta, tilastointia tai viranomaisen suunnittelu- tai selvitystyötä varten. Mikäli tutkimuslupaa ei anneta, on asiasta tehtävä lain 14 §:ssä tarkoitettu päätös.

Julkisuuslain 9 §:n 1 momentti oikeuttaa jokaisen saamaan tiedon viranomaisen asiakirjasta, joka on julkinen. Lain 11 §:ssä on säännökset asianosaisen, eli henkilön, jonka oikeutta, etua tai velvollisuutta asia koskee, oikeudesta saada tieto myös salassa pidettävästä asiakirjasta. Edellytyksenä on, että tieto voi tai on voinut vaikuttaa hänen asiansa käsittelyyn. Jokaisella on oikeus saada itseään koskeva tieto (12 §). Näistä säännöksistä (11 ja 12 §) on poikkeuksia, esimerkiksi asianosaisella ei ole oikeutta saada tietoa, jos tiedon antaminen olisi vastoin lapsen etua taikka erittäin tärkeää yleistä tai yksityistä etua.

Viranomaisen tekemästä asiakirjan antamista koskevasta päätöksestä asianosaisella on oikeus valittaa hallinto-oikeuteen ja hallinto-oikeuden päätöksestä edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos se myöntää valitusluvan.

Julkisuuslain 14 §:ssä tarkoitetut asiat on käsiteltävä viivytyksettä ja viimeistään kahden viikon kuluessa siitä, kun viranomainen on saanut tietopyynnön. Jos pyydettyjä asiakirjoja on paljon tai niihin sisältyy salassa pidettäviä osia tai jos muu niihin rinnastettava syy aiheuttaa sen, että asian käsittely vaatii tavanomaista suuremman työmäärän, asia on ratkaistava viimeistään kuukauden kuluessa siitä, kun viranomainen sai tietopyynnön (14 §:n 4 momentti).

Sosiaalihuollon asiakirjat, jotka sisältävät tietoja asiakkaasta, ovat sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista annetun lain 14 §:n 1 momentin perusteella salassa pidettäviä, ja potilasasiakirjoihin sisältyvät tiedot on säädetty salassa pidettäviksi potilaan asemasta ja oikeuksista annetun lain 13 §:n 1 momentissa.

Julkisuuslain 14 §:ssä tarkoitettu viranomainen on kunnassa asianomainen toimielin. Valtuusto voi säännöksen mukaan antaa johtosäännöllä laissa tarkoitettuna viranomaisena toimivalle toimielimelle oikeuden siirtää asiakirjan antamista koskevaa ratkaisuvaltaa alaiselleen viranhaltijalle. Kaupunginvaltuuston 13.12.1995 hyväksymän hallintosäännön 26 b §:n mukaan toimielin voi siirtää viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 14 §:ssä tarkoitettua ratkaisuvaltaa alaiselleen viranhaltijalle.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 9.4.2013 (§ 86) sosiaalihuollon asiakirjojen osalta, että julkisuuslain 14 §:ssä tarkoitetun päätöksen tekee osastopäällikkö osastonsa osalta ja mikäli asia koske kahta tai useampaa osastoa, asiasta päättää virastopäällikkö.

Terveydenhuollon potilasasiakirjojen antamisesta päätettäessä on noudatettu soveltuvin osin terveyslautakunnan asiaa koskevaa 20.12.2005 (§ 363) tekemää päätöstä.

Päätösvallan siirtämistä toimistopäälliköille puoltaa se, että he ovat osastopäälliköitä lähempänä varsinaista palvelutoimintaa, jossa syntyneiden asiakirjojen sisältämien tietojen antamisesta tai antamatta jättämisestä on kysymys.

Viraston hallinnollisia asiakirjoja ovat esimerkiksi sosiaali- ja terveyslautakunnan ja lautakunnan jaostojen asiakirjat. Hallintopäällikkö vastaa viraston keskitettyyn hallintoon liittyvistä tehtävistä, ja hän johtaa toimistotasoista lakipalvelut-yksikköä, joten hallinnollisten asiakirjojen antamisesta päättäminen soveltuu hallintopäällikön toimialaan. Käytännössä hallinnollisten asiakirjojen antamisesta tehdään harvoin julkisuuslain 14 §:ssä tarkoitettuja päätöksiä. Lakipalvelut-yksikön tietojen mukaan sosiaali- ja terveysviraston toiminnan aikana kyseisiä päätöksiä ei ole tehty.

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Karri Välimäki, johtava lakimies, puhelin: 310 43970

karri.valimaki(a)hel.fi

Liitteet

1

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös 9.4.2013 § 86

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Tiedoksi

Virastopäällikkö

Osastopäälliköt

Hallintopäällikkö

Toimistopäälliköt

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

helsinki.kirjaamo@hel.fi

http://www.hel.fi

+358 9 655 783

 

FI02012566