Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2016

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/7

 

13.09.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 211

Kotihoidon asiakkaiden aterioiden subventiot

HEL 2016-009102 T 02 08 01 01

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hyväksyä kilpailutettujen eteläisen ja kaakkoisen kotihoidon kotiaterioiden subventoinnin seuraavasti:

Seniori Ateria Oy:n

        kuumaa kotiateriapalvelua subventoidaan 2,75 euroa/toimituskerta

        erityisruokavalioita subventoidaan 1,50 euroa/ateria.

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Ann-Marie Turtiainen, palvelupäällikkö, puhelin: 310 42692

ann-marie.turtiainen(a)hel.fi

Kaija-Leena Kristola, ruokapalveluohjaaja, puhelin: 310 43030

kaijaleena.kristola(a)hel.fi

Liitteet

1

Kotihoidon asiakkaiden aterioiden subventiot

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista (12 §) toteaa, että jos kunta järjestää palveluja ostopalveluna, palvelun käyttäjältä on perittävä samat maksut ja korvaukset kuin kunnan itse järjestämistä vastaavista palveluista. Lain pykälä 2 toteaa kuitenkin, että palvelusta perittävä maksu saa olla enintään palvelun tuottamisesta aiheutuvien kustannusten suuruinen.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 17.5.2016 (§ 114) eteläisen ja kaakkoisen kotihoitoyksikön kotiaterioiden hankinnan periaatteista ja ehdoista sekä hankintapäätöksen delegoinnista talous- ja tukipalvelut -osaston osastopäällikölle. Talous- ja tukipalvelut -osaston osastopäällikkö teki 25.8.2016 päätöksen kotiaterioiden hankinnasta Seniori Ateria Oy:ltä.

Eteläisen ja kaakkoisen kotihoitoyksikön kotiateria-asiakkaiden määrä on päivittäin yhteensä noin 350 henkilöä, mikä vastaa neljännestä koko viraston kotiateria-asiakkaista.

Kotiateriapalvelujen hinnat

Kotiateriapalvelun hinta muodostuu aterian hinnasta sekä aterian kuljetushinnasta. Seniori Ateria Oy:n kylmän kotiateriapalvelun hinnat ovat kalliimmassa hintaluokassa 7,29 euroa ja halvemmassa 6,79 euroa. Kuuman kotiateriapalvelun hinnat ovat kalliimmassa hintaluokassa 12,25 euroa ja halvemmassa 11,75 euroa. Kylmät ateriat kuljetetaan 1−2 kertaa viikossa ja kuumat joka päivä.

Kalliimman hintaluokan ateria sisältää kappaletuotteita, kuten leikkeitä ja pihvejä tai paistilaatuista kokolihaa sisältäviä kastikkeita ja pataruokia. Halvemman hintaluokan ateria sisältää keittoja, vuokaruokia sekä muuta kuin kokolihaa sisältäviä kastikkeita ja pataruokia. Asiakas voi valita eri hintaluokkien aterioista itsellensä mieluisat.

Helsingin kaupungin palvelukeskus -liikelaitoksen hinnat ovat kylmästä kotiateriapalvelusta 9,44 euroa ja kuumasta 12,32 euroa. Hintoja subventoidaan siten, että asiakas maksaa kylmästä kotiateriapalvelusta 7,71 euroa ja kuumasta 9,50 euroa.

Ehdotus viraston subventioksi Seniori Ateria Oy:n kotiateriapalvelusta

Seniori Ateria Oy:n kotiateriapalvelusta asiakkaalta perittävä maksu saa olla enintään sen tuottamisesta aiheutuvien kustannusten suuruinen. Seniori Ateria Oy:n kylmän kotiateriapalvelun hinnat ovat kalliimmassa hintaluokassa 0,42 euroa ja halvemmassa 0,92 euroa pienemmät kuin Helsingin kaupungin palvelukeskus -liikelaitoksen kylmän kotiateriapalvelun asiakasmaksu. Tästä johtuen Seniori Ateria Oy:n kylmää kotiateriapalvelua ei ehdoteta subventoitavaksi.

Seniori Ateria Oy:n kuumaa kotiateriapalvelua ehdotetaan subventoitavaksi 2,75 euroa toimituskertaa kohden. Tallöin kuuman kotiateriapalvelun asiakasmaksu on kalliimmassa hintaluokassa 9,50 euroa ja halvemmassa 9,00 euroa. Kuuman kotiateriapalvelun asiakasmaksu on kalliimmassa hintaluokassa yhtä suuri ja halvemmassa 0,50 euroa pienempi kuin Helsingin kaupungin palvelukeskus -liikelaitoksen kuuman kotiateriapalvelun asiakasmaksu.

Uudelta palveluntuottajalta edellytettiin, että kylmät ja kuumat kotiateriat sisältävät, samoin kuin Helsingin kaupungin palvelukeskus -liikelaitoksen kotiateriat, pääruuan, tuorelisäkkeen, salaatinkastikkeen (tai kasviöljypohjaisen marinadin) ja jälkiruuan. Lisäksi edellytettiin, että ateriavalikoiman tulee olla niin monipuolinen, että siitä voidaan valita myös erityisruokavalioaterioita. Erityisruokavalioiden osuuden odotetaan tämän myötä laskevan. Mikäli erityisruokavaliolle on lääketieteellinen peruste ja ateria joudutaan valmistamaan erikseen, siitä voidaan periä erityisruokavaliolisä.

Seniori Ateria Oy:n perii erityisruokavaliolisää 1,50 euroa/ateria ja Helsingin kaupungin palvelukeskus -liikelaitos 1,19 euroa/ateria. Sosiaali- ja terveysvirasto maksaa erityisruokavaliolisän. Näin erityisruokavalioasiakkaat maksavat aterioistaan saman hinnan kuin muut asiakkaat.

Liitteenä olevassa taulukossa on yhteenveto asiakasmaksuista ja subventioista.

Yhteenveto

Seniori Ateria Oy:n kuumaa kotiateriapalvelua subventoidaan 2,75 eurolla ja erityisruokavalioaterioita 1,50 eurolla. Kylmän kotiateriapalvelun asiakasmaksut ovat 7,29 euroa (kalliimpi hintaluokka) ja 6,79 euroa (halvempi). Kuuman kotiateriapalvelun asiakasmaksut ovat 9,50 euroa (kalliimpi hintaluokka) ja 9,00 euroa (halvempi).

Sosiaali- ja terveysviraston maksama subventio Seniori Ateria Oy:n tuottamista kotiaterioiden erityisruokavalioista on 1,50 euroa/ateria.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Hyvä ravitsemus on keskeinen tekijä hyvinvoinnin, toimintakyvyn ja terveyden ylläpitämisessä ja edistämisessä. Ikääntyneiden ravitsemuksen seurantaan kiinnitetään kotihoidossa erityistä huomiota. Syödyn ruuan määrää ja laatua seurataan. Sosiaali- ja terveysviraston järjestämä kotiateriapalvelu tukee kotihoidon asiakkaiden ravitsemuksen ylläpitoa, terveyden ja hyvinvoinnin edistymistä. Uuden palvelutuottajan kotiateriapalvelujen avulla saadaan vertailutietoa hinnan lisäksi ruuan ja palvelun laadusta.

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Ann-Marie Turtiainen, palvelupäällikkö, puhelin: 310 42692

ann-marie.turtiainen(a)hel.fi

Kaija-Leena Kristola, ruokapalveluohjaaja, puhelin: 310 43030

kaijaleena.kristola(a)hel.fi

Liitteet

1

Kotihoidon asiakkaiden aterioiden subventiot

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Osastopäälliköt

Palvelualueiden johtajat

Talous- ja strategiapäällikkö

Tukipalvelut -yksikkö

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

helsinki.kirjaamo@hel.fi

http://www.hel.fi

+358 9 655 783

 

FI02012566