Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2016

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/5

 

13.09.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 209

Sosiaali- ja terveysviraston digisuunnitelma

HEL 2016-009176 T 00 01 01

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti merkitä tiedoksi sosiaali- ja terveysviraston digisuunnitelman vuosille 2016−2018.

Käsittely

Tietojärjestelmäpäällikkö Arja Rantanen ja ATK-asiantuntija Anne Lindén olivat kutsuttuina asiantuntijoina läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Helena Ylisipola, osastopäällikkö, puhelin: 310 43366

helena.ylisipola(a)hel.fi

Arja Rantanen, tietojärjestelmäpäällikkö, puhelin: 310 75505

arja.rantanen(a)hel.fi

Anne Lindén, atk-asiantuntija, puhelin: 310 76449

anne.linden(a)hel.fi

Liitteet

1

Sosiaali- ja terveysviraston digisuunnitelma vuosille 2016 - 2018

2

Sosiaali- ja terveysviraston digisuunnitelman kooste

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Tietojärjestelmäpäällikkö Arja Rantanen ja ATK-asiantuntija Anne Lindén ovat kutsuttuina asiantuntijoina läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Sosiaali- ja terveysviraston digitalisaatiokehityksen perustan muodostavat palvelujen uudistaminen, tietojärjestelmäympäristön uudistuminen Apotti-hankkeen myötä ja kansallinen tietotekninen kehitys sosiaali- ja terveyspalveluissa (eResepti, Kanta, Omakanta) sekä kansallinen palveluväylä.

Viraston digitalisaatiokehityksen visio on ”Palvelujen uusi yhteys, digitalisaatio palvelujen uudistamisen tukena”. Palvelujen uudistaminen tähtää uudenlaiseen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen integrointiin siten, että asiakas on keskiössä ja siten, että asioinnin painopistettä muutetaan voimakkaasti digitaalisten ja sähköisten palvelujen suuntaan.

Palvelujen uuden yhteyden toteuttaminen edellyttää digitalisaatiokehitykseltä suunnitelman mukaan toimenpiteitä

        asiakkaan ja potilaan palveluprosessissa

        työntekijöiden työprosesseissa, välineissä ja osaamisen kehittämisessä

        palvelutoiminnan johtamisessa

        tiedon tuottamisessa ja tiedon käytössä

        tietotekniikassa

        palvelutiedottamisessa kuntalaiselle yhteistyössä palveluntuottajien kanssa.

Digitaalisten palvelujen kehittämisen laajana kärkihankkeena on kansallinen ODA eli Omahoito ja Digitaaliset Arvopalvelut, jossa Helsinki on mukana kaikkien Apotti-hankintayksiköiden edustajana. Tässä hankkeessa kehitetään palvelukokonaisuus, joka sisältää sähköisen hyvinvointitarkastuksen ja valmennuksen, ns.  älykkäät oirearviot ja palvelutarpeen arviot sekä sähköisen hyvinvointisuunnitelman ja kuntalaisen käyttöliittymän siten, että nämä integroidaan valtakunnallisiin palveluihin (mm. Kanta ja VRK eli Väestörekisterikeskus) sekä Apottiin.

Suunnitelman ajanjakso on vuodet 2016−2018, eli suunnitelman toimenpiteet toteutetaan ennen uuden sote-rakenteen käynnistymistä ja samanaikaisesti Apotti-hankkeen järjestelmätoteutuksen ja viraston palvelujen uudistuksen toteutuksen kanssa.

Kehityksen menestymistä arvioidaan kansainvälisen Triple Aim -kehikon avulla, jonka mukaan toteutettavien toimenpiteiden avulla on saatava aikaan palvelun saatavuuden ja asiakaskokemuksen, vaikuttavuuden sekä tuottavuuden kasvua. Suunnitelman toimenpidekokonaisuuksien mukaisten hankkeiden toteutuksessa huomioidaan aina toteutuksen yhteensopivuus Apotti-hankkeen kanssa.

Digisuunnitelman valmistelun yhteydessä pyydettiin kuntalaisilta ja työntekijöiltä palautetta suunnitelman toimenpiteistä.

Suunnitelman toteuttaminen on osa viraston palvelujen johtamista ja kehittämistä, ei erillinen hanke.

Suunnitelman mukaiset hankkeet ja projektit toteutetaan viraston talousarvion mukaisten ATK-investointimäärärahojen ja mahdollisesti hankkeille saatavien kärkihankeavustusten puitteissa. Digisuunnitelmaan kuuluvia hankkeita tarkastellaan vuosittain talousarvioehdotusta ja käyttösuunnitelmaa tehtäessä osana suunnittelun vuosikelloa. Vuoden 2016 aikana on jo käynnistetty ja osin toteutettu suunnitelmassa olevia toimenpiteitä.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Vaikutusten arviointi on tehty tarkastelemalla kahta vaihtoehtoa:

0-vaihtoehto: Sähköistä asiointia kehitetään kaupungin tietotekniikkastrategian edellyttämällä tavalla omina hankkeinaan.

1-vaihtoehto: Palvelujen digitalisointia kehitetään suunnitelmassa esitetyllä tavalla tiiviisti osana palvelujen uudistamista.

0-vaihtoehto: Sosiaali- ja terveysvirastossa on kuntalaisten, asiakkaiden ja potilaiden käytössä useita sähköisen asioinnin ratkaisuja.  Sähköisten palvelujen toteuttaminen on välttämätöntä ja kaupungin linjausten mukaista. Jos sähköisten palvelujen kehittämistä ei nivota osaksi palvelujen kehittämistä ja johdeta kokonaisuutta, ei sähköisiin palveluihin tehdyistä panostuksista saada sitä hyötyä mikä olisi mahdollista, eikä saavuteta terveys- ja hyvinvointivaikutuksia kuntalaisille.

1-vaihtoehto: Digisuunnitelma kokoaa digitaaliset palvelut kokonaisuudeksi, jolla tuetaan viraston palvelujen uudistamista ja kehittämistä. Digitalisaation ja sähköisten palvelujen kehittäminen ei ole erillinen, muusta palvelusta irrallinen hanke. Toimivat digitaaliset palvelut lisäävät palvelujen vaikuttavuutta tuomalla yhteen asiakkaan ja ammattilaisten tuottamat tiedot asiakkaan terveydestä ja hyvinvoinnista. Kun digitaaliset palvelut ovat kiinteä osa palvelukokonaisuutta ja ovat helppoja käyttää, ne parantavat asiakaskokemusta. Palvelujen saatavuus lisääntyy, kun digitalisaation avulla ne ovat saatavilla 24/7.

Digitaalisten palvelujen määrätietoinen kehittäminen kiinteänä osana palvelujen uudistamista ja kehittämistä mahdollistaa omalta osaltaan myönteisten terveys- ja hyvinvointivaikutusten saavuttamista Helsingissä.

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Helena Ylisipola, osastopäällikkö, puhelin: 310 43366

helena.ylisipola(a)hel.fi

Arja Rantanen, tietojärjestelmäpäällikkö, puhelin: 310 75505

arja.rantanen(a)hel.fi

Anne Lindén, atk-asiantuntija, puhelin: 310 76449

anne.linden(a)hel.fi

Liitteet

1

Sosiaali- ja terveysviraston digisuunnitelma vuosille 2016 - 2018

2

Sosiaali- ja terveysviraston digisuunnitelman kooste

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

helsinki.kirjaamo@hel.fi

http://www.hel.fi

+358 9 655 783

 

FI02012566