Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

11/2016

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/12

 

16.08.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 179

Meilahden virkistyskeskuksen toiminnan jatkuminen

HEL 2016-006918 T 10 01 02

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

"Sosiaali- ja terveysviraston sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen osastolla on 17 palvelukeskusta. Palvelukeskuksista suurin osa toimii monipuolisten palvelukeskusten tai palvelutalojen yhteydessä, erillisiä ovat Kampin palvelukeskus, Wirkkula ja Meilahden virkistyskeskus. Lännen palvelualueeseen kuuluvat Riistavuoren, Munkkiniemen ja Kannelmäen palvelukeskukset, Pohjois-Haagan palvelukeskus (yhteistyössä Seniorisäätiön kanssa) sekä Meilahden virkistyskeskus. 

Palvelukeskukset ovat iäkkäille ja työttömille helsinkiläisille tarkoitettuja matalan kynnyksen kohtaamisen ja vuorovaikutuksen paikkoja. Kaikissa palvelukeskuksissa toimii asiakkaista koostuva asiakasneuvosto. Palvelukeskuksissa toimintaa järjestävät sosiaali- ja terveysviraston henkilökunnan lisäksi muun muassa asiakkaat itse, vapaaehtoiset, muut kaupungin toimijat, järjestöt ja seurakunnat. Palvelukeskukset antavat palveluneuvontaa ja -ohjausta, ja niissä on mahdollisuus ruokailla, osallistua harrastustoimintaan sekä käydä luennoilla ja kulttuuritilaisuuksissa. Kuntosaleilla on laiteopastusta, kuntopiirejä ja henkilökohtaista neuvontaa sekä vapaaharjoittelumahdollisuus. Myös ohjattuja liikuntaryhmiä järjestetään. Saatavilla on lisäksi puhelimen sekä tietokoneen käytön opastusta. Toimintaa kohdennetaan alueellisten tarpeiden mukaan.

Ikääntyneiden palvelukeskustoimintaa kehitetään uudistetun palvelukeskustoiminnan kehittämisohjelman sekä sosiaali- ja terveysviraston palvelujen uudistamissuunnitelman mukaisesti. Toimitilojen osalta tavoitteena on tilojen käytön tehostaminen sekä tilaneliöiden vähentäminen. Palvelukeskusten tilavuokrat ovat lähes kaksinkertaistuneet 10 vuodessa, ja tilakustannukset ovat jo 43 % toiminnan kuluista. Palvelukeskuskäynnin hinta vuonna 2015 oli keskimäärin 8,46 euroa ja Meilahden virkistyskeskuksen käynnin hinta puolestaan 17,98 euroa. Palvelukeskustoiminnan ensisijainen tavoite on kotona asumisen tukeminen. Tavoitteena on myös, että tuotetusta toiminnasta 25 % on palvelukeskusten henkilökunnan tuottamaa ja 75 % muiden tahojen tuottamaa. Oman henkilökunnan työpanos suunnataan enemmän tukea tarvitseville, hyvinvoinnin ja terveyden suhteen huono-osaisemmille asiakkaille. Palvelukeskusten aukioloaikoja laajennetaan ja tuettuja ryhmiä lisätään.

Stadin ikäohjelman mukaan ikääntyneet kuntalaiset toivovat elinympäristöltä esteettömyyttä, ja esteettömyyden pitäisi ulottua kaikkeen suunnitteluun. Erilaiset liikkumisen ja liikenteen esteet ja vaikeudet nähdään yhtenä merkittävänä esteenä osallistumiselle. Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamissuunnitelman mukaisesti palvelut keskitetään jatkossa nykyisiä tiloja suurempiin keskuksiin, jotka sijoitetaan julkisen liikenteen hyvien yhteyksien läheisyyteen.

Meilahden virkistyskeskus toimii hallinnollisesti Munkkiniemen palvelukeskuksen alaisuudessa. Virkistyskeskuksen rakennus on idyllinen huvila Seurasaaren kupeessa (Heikinniementie 2). Meilahden virkistyskeskuksen käytetyin toimintamuoto on kahviopalvelut. Virkistyskeskuksessa on voinut harrastaa muun muassa yhteislaulua, liikuntaa, taidetta tai palstaviljelyä sekä osallistua luennoille ja tapahtumiin. Sosiaali- ja terveysviraston henkilökunta ei ole voinut järjestää Meilahden virkistyskeskuksessa tavoitteellista, tuettua ryhmätoimintaa riskiryhmiin kuuluville asiakkaille (sosiaalisia verkostoja vailla olevat, runsaasti päihteitä käyttävät, muistihäiriöiset yms.), koska edellä mainittuihin kohderyhmiin kuuluvia asiakkaita ei ole hakeutunut virkistyskeskukseen.

Sosiaali- ja terveysvirasto on vuokrannut Meilahden virkistyskeskuksen kiinteistön kiinteistöviraston tilakeskukselta ja vuokrasopimus on irtisanottu 1.1.2017 alkaen. Liikenneyhteydet Meilahden virkistyskeskukseen ovat huonot. Palvelulinjaa on yritetty saada liikennöimään virkistyskeskukseen useamman vuoden ajan, mutta järjestely ei ole toteutunut. Virkistyskeskuksen rakennus ja sen ympäristö ovat viehättäviä, mutta ne eivät ole esteettömiä ja rakennuksessa on todettu kosteusvaurioita, jotka vaatisivat erilaisia korjauksia. 

Meilahden virkistyskeskus pidetään avoinna vuoden 2016 loppuun saakka. Virkistyskeskuksen vuokrasopimuksen irtisanomisesta on kerrottu asiakkaille tammikuussa 2016 pidetyssä asiakasneuvoston kokouksessa sekä tammi- ja toukokuussa 2016 järjestetyissä tiedotustilaisuuksissa. Yhteistyökumppaneille ja toimijoille on lähetetty tieto irtisanomisesta tammikuussa 2016, jonka jälkeen jokaisen kanssa on käyty erilliset neuvottelut. Työväenopistolle, aikuisopistolle ja tiloissa toimintaa järjestäville järjestöille on tarjottu tiloja muista lännen palvelualueen toimipisteistä – Munkkiniemen, Hopeatien ja Kannelmäen palvelutalosta sekä Riistavuoren monipuolisesta palvelukeskuksesta. Osa toimijoista on ilmoittanut haluavansa siirtää toimintansa korvaaviin tiloihin jo alkusyksystä.

Vuokrasopimukseen sisältyy sekä rakennus että viljelypalstat. Viljelypalstojen vuokraajat ovat yksityishenkilöitä, joille on myös ilmoitettu vuokrasopimuksen irtisanomisesta. Vuokrasopimuksen päättymisen jälkeen rakennuksesta vastaa kiinteistöviraston tilakeskus ja viljelypalstojen vuokraamisesta päättää rakennusvirasto.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Palvelukeskustoimintaa kehitetään osana monipuolisten palvelukeskusten toimintaa. Tavoitteena on ikääntyneiden helsinkiläisten kotona asumisen tukeminen, yksinäisyyden ja syrjäytymisen ehkäiseminen, toimintakyvyn ylläpitäminen ja hyvän elämän tukeminen.

Palvelukeskustoiminta tukee ikääntyneitä huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan. Painopiste on vaikeissa elämäntilanteissa ja kaikkein heikoimmassa asemassa olevien auttamisessa, mikä mahdollistuu parhaiten tuetussa ryhmätoiminnassa. Meilahden virkistyskeskuksen toiminnan päättymisellä ei ole merkittäviä terveys- ja hyvinvointivaikutuksia, sillä asukkaiden tarvitsemat palvelut turvataan lännen palvelualueen muilla palveluilla."

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Leila Pitkäalho, kehittämissuunnittelija, puhelin: 310 44569

leila.pitkaalho(a)hel.fi

Liitteet

1

Vetoomus Meilahden virkistyskeskuksen säilyttämiseksi

2

Adressi Meilahden virkistyskeskuksen puolesta

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginkanslia on pyytänyt sosiaali- ja terveyslautakunnalta lausuntoa kaupunginhallitukselle 26.8.2016 mennessä Meilahden virkistyskeskuksen toiminnan jatkumiseksi laadittuun vetoomukseen. Vetoomus on esityksen liitteenä 1 ja siihen liittyvä adressi liitteenä 2.

Lausuntoa on pyydetty myös kiinteistövirastolta.

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Leila Pitkäalho, kehittämissuunnittelija, puhelin: 310 44569

leila.pitkaalho(a)hel.fi

Liitteet

1

Vetoomus Meilahden virkistyskeskuksen säilyttämiseksi

2

Adressi Meilahden virkistyskeskuksen puolesta

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

helsinki.kirjaamo@hel.fi

http://www.hel.fi

+358 9 655 783

 

FI02012566