Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

11/2016

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/7

 

16.08.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 174

Lastensuojelun tehostetun perhetyön hankinta

HEL 2016-008416 T 02 08 02 00

Päätös

A Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hyväksyä lastensuojelun tehostetun perhetyön kilpailutuksen periaatteet ja ehdot sekä oikeuttaa sosiaali- ja terveysviraston tekemään tarjouspyyntöasiakirjoihin tarvittaessa välttämättömiä vähäisiä muutoksia.

B Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päätti oikeuttaa perhe- ja sosiaalipalvelut -osaston osastopäällikön

        tekemään hankinnasta päätöksen

        päättämään optiokauden käyttöönotosta

        allekirjoittamaan hankintapäätöksen perusteella solmittavat sopimukset

        päättämään sopimusten irtisanomisista ja purkamisista.

Käsittely

Esteelliset: Sanna Vesikansa

Lastensuojelun johtaja Saila Nummikoski ja hankinta-asiantuntija Tuomas Riihivaara olivat kutsuttuina asiantuntijoina kokouksessa läsnä tämän asian käsittelyssä.

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Tuomas Riihivaara, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 43217

tuomas.riihivaara(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (Hankinta-asetus 614/2007 6 §)

2

Salassa pidettävä (Hankinta-asetus 614/2007 6 §)

3

Salassa pidettävä (Hankinta-asetus 614/2007 6 §)

4

Salassa pidettävä (Hankinta-asetus 614/2007 6 §)

Muutoksenhaku

A

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

B

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

 

Hankintapäällikkö

 

Lastensuojelun sosiaalityön päällikkö

 

Lastensuojelupalvelujen päällikkö

 

Hankinta-asiantuntija

 

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Lastensuojelun johtaja Saila Nummikoski ja hankinta-asiantuntija Tuomas Riihivaara ovat kutsuttuina asiantuntijoina läsnä tämän asian käsittelyssä.

Hankintavaltuuksista päättäminen

Sosiaali- ja terveyslautakunta on 31.5.2016 § 145 päättänyt viranhaltijoiden hankintavaltuuksista siten, että osastopäällikön osalta vahvistettu hankintaraja on 500 000 euroa. Nyt tehtävällä päätöksellä lautakunta oikeuttaa perhe- ja sosiaalipalvelut -osaston osastopäällikön tekemään hankinnasta päätöksen, jonka laskennallinen arvo on enemmän kuin 500 000 euroa.

Hankinnan kohteen taustaa

Lastensuojelun tehostettu perhetyö on lastensuojelulain 7 luvun 36 §:n perusteella järjestettävä avohuollon tukitoimi, joka on määräaikaista ja josta päättää lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä. Palvelu voidaan myös joissain tilanteissa järjestää sosiaalihuollon 18 §:n perusteella erityistä tukea tarvitsevalle lapselle.

Tehostettua perhetyötä tarjotaan perheille, joissa on huoli perheenjäsenten turvallisuudesta ja lasten hyvinvoinnista. Taustalla voi olla päihde- ja/tai mielenterveysongelmaa sekä perheväkivaltaa. Huoli voi liittyä myös vanhemmuuden ja arjenhallinnan puutteisiin ja/tai lapsen/nuoren oirehdintaan. Usein perheen kanssa on työskennelty jo pitkään, ja taustalla on monia vakavia ja pitkään jatkuneita ongelmia. Tehostetun perhetyön tavoitteena on, että lapsi oikea-aikaisesti ajoittuvan tuen turvin voi jatkaa asumista kotonaan eikä laitossijoitusta tarvita. Tehostetun perhetyön tarve voi aiheutua myös nopeasti kriisiytyneistä tilanteista, joissa lapsen/nuoren kohdalla on tehty esim. kiireellinen sijoitus ja joissa tarvitaan työskentelyä kotiutumisen tueksi ja onnistumiseksi. Kestoltaan tehostettu perhetyö suunnitellaan yksilöllisesti ja se kestää asiakkaan tarpeen mukaisesti.

Tehostetun perhetyön tavoitteena on lapsen kasvun ja kehityksen tukeminen, vanhemman ja perheen arjen hallinnan lisääminen, vanhemman tukeminen vanhemmuuden eri osa-alueilla sekä lapsen ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen vahvistaminen. Vanhemmuuden tukemisella pyritään riittävän vahvaan vanhemmuuteen, jossa lapsen tarpeisiin vastataan riittävällä tavalla. Työ kohdistuu sekä perheenjäseniin yksilöinä että perhekokonaisuuteen. Työ on asiakkaan tarpeiden mukaista. Työ sisältää ohjausta, neuvontaa, tukea, yhdessä tekemistä ja arjen kasvatustyön mallintamista.

Sosiaali- ja terveysviraston omaa toimintaa on aiemmin tuettu lastensuojelun tehostetun perhetyön suorahankinnoilla. Ostopalvelut kilpailuttamalla yllä esitettyihin vaatimuksiin pystytään vastaamaan tehokkaammin ja kattavammin.

Hankinnan kohde

Hankinnan kohteena on lastensuojelun tehostettu perhetyö neljän vuoden sopimuskaudeksi, joka on suunniteltu alkavaksi 1.1.2017.

Hankinnan kohderyhmänä on lastensuojelulain 7 luvun 36 §:n ja sosiaalihuoltolain 18 §:n perusteella 0−18 -vuotiaat lapset ja heidän perheensä. Tarvittaessa palvelua voidaan tarjota lyhyen siirtymäkauden ajan myös yli 18-vuotiaille sosiaalihuoltolain 16 §:n perusteella.

Lapsen asiakassuunnitelmaan aina perustuva tehostettu perhetyö on suunnitelmallista ja tavoitteellista, ja se kohdistuu koko perheeseen. Tehostettu perhetyö voidaan järjestää myös kiireellisenä avohuollon tukitoimenpiteenä, jolloin asiakassuunnitelmaa ei ole vielä ehditty tekemään. Työskentelylle asetetaan selkeät perheen arkeen vaikuttavat tavoitteet, joilla pyritään siihen, että lastensuojelullinen huoli poistuu tai vähentyy.

Tehostettu perhetyö toteutetaan pääsääntöisesti perheen kotona ja/tai toimintaympäristössä. Työskentelyn aikana huomioidaan vanhempien voimavarat ja verkostot ja keskitytään hakemaan niitä tapoja, joiden avulla vanhempi kykenee olemaan omalle lapselleen riittävän hyvä vanhempi. Lisäksi tavoitteena on turvata ja palauttaa lapsen/nuoren psykososiaalinen toimintakyky esim. tukemalla lapsen/nuoren vahvuuksia ja mahdollisuuksia.

Palvelun kesto määräytyy asiakkaan tilanteen ja tarpeiden mukaisesti. Kerrallaan palvelua tilataan enintään kolme kuukautta. Palvelua toteutetaan aina yhteistyössä lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Työskentelyn pohjaksi tehdään yhdessä perheen, lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän ja palveluntuottajan kanssa suunnitelma, johon kirjataan työskentelyn tavoitteet, kesto, huomioitavat yhteistyötahot sekä sovitaan arviointiajoista.

Palvelua on tuotettava Helsingissä. Yksittäistapauksissa palvelua on tarpeen järjestää muillakin paikkakunnilla. Tarjouksessa annetaan tieto, onko palvelua mahdollista tuottaa Helsingin lisäksi muilla paikkakunnilla.

Tarjouskilpailu

Lastensuojelun tehostetun perhetyön hankinnasta järjestetään tarjouskilpailu. Tarjouskilpailu järjestetään hankintalain (348/2007) mukaisesti avoimella menettelyllä.

Esitys tarjouspyyntöasiakirjoiksi on tämän esityksen liitteinä 1–4. Hankinta-asetuksen (614/2007) 6 §:n mukaan hankintailmoitusta ei saa julkaista muualla ennen kuin se on julkaistu julkisten hankintojen internet-osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi, joten tarjouspyyntöasiakirjoja ei julkaista internetissä.

Tarjouspyyntöasiakirjat on valmisteltu yhteistyönä sosiaali- ja terveysviraston ja kaupungin hankintakeskuksen kanssa ja hankintakeskuksen lakimies on tarkistanut tarjouspyynnön liitteineen.

Tarjouksen valintaperusteena on halvin hinta vähimmäislaadun ollessa vakioitu. Tarjouspyynnössä ja sen liitteissä on esitetty tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut laadulliset vähimmäisvaatimukset (kelpoisuusvaatimukset), joiden on ehdottomasti täytyttävä koko sopimuskauden ajan. Tilaaja valvoo sopimusehtojen noudattamista.

Puitejärjestelyyn valitaan palvelun tarpeeseen nähden riittävä määrä tarjouspyynnön vähimmäisvaatimukset täyttäviä palveluntuottajia, jotka asetetaan vertailuhinnan mukaiseen ensisijaisuusjärjestykseen.

Tehtävät sopimukset

Palvelu kilpailutetaan neljän (4) vuoden sopimuskaudelle ja se on suunniteltu alkavaksi 1.1.2017.

Sosiaali- ja terveysvirasto varaa kuitenkin oikeuden irtisanoa sopimuksen kesken sopimuskauden, mikäli se on uuden sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämismallin vuoksi välttämätöntä.

Sosiaali- ja terveysvirasto ei sitoudu hankkimaan tiettyä määrää palvelua, vaan hankkii palvelun tarpeen mukaisesti.

Esittelijä

va. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Tuomas Riihivaara, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 43217

tuomas.riihivaara(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (Hankinta-asetus 614/2007 6 §)

2

Salassa pidettävä (Hankinta-asetus 614/2007 6 §)

3

Salassa pidettävä (Hankinta-asetus 614/2007 6 §)

4

Salassa pidettävä (Hankinta-asetus 614/2007 6 §)

Muutoksenhaku

A

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

B

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

 

Hankintapäällikkö

 

Lastensuojelun sosiaalityön päällikkö

 

Lastensuojelupalvelujen päällikkö

 

Hankinta-asiantuntija

 

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

helsinki.kirjaamo@hel.fi

http://www.hel.fi

+358 9 655 783

 

FI02012566