Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2016

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/9

 

19.04.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 89

Oikaisuvaatimus johtavan ylihammaslääkärin kielteiseen päätökseen palvelusetelituottajaksi hyväksymisestä

HEL 2016-000812 T 06 00 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hylätä ********** /Hammaslääkäriasema Albinin oikaisuvaatimuksen suun terveydenhuollon keskitettyjen palvelujen johtavan ylihammaslääkärin päätöksestä 30.12.2015, § 72 olla hyväksymättä hammaslääkäri ********** Aalto Dental Services Oy/Hammaslääkäriasema Albin, palvelusetelitoiminnan tuottajaksi.

Perustelut

Aikaisemmat vaiheet

Hakija ei ole hakenut Helsingin kaupungin suun terveydenhuollon palvelusetelitoiminnan tuottajaksi vuodelle 2014 hakuprosessissa asetetussa määräajassa, joten häntä ei hyväksytty Helsingin kaupungin suun terveydenhuollon palvelusetelitoiminnan tuottajaksi. Hakija oli hakenut syksyllä 2014 Helsingin kaupungin suun terveydenhuollon palvelusetelitoiminnan tuottajaksi vuodelle 2015, mutta hakemusta ei hyväksytty, koska hakija on hoitanut Helsingin kaupungin suun terveydenhuollon palvelusetelipotilaita ajalla  26.6.−17.10.2014 olematta Helsingin kaupungin hyväksymä palvelusetelituottaja. Lisäksi hakijan vastuulla olevassa hoitotoiminnassa Hammaslääkäriasema Albinissa esiintyi puutteita. Puutteet ilmenivät mm. siten, että eräs virolainen hammaslääkäri oli hoitanut Hammaslääkäriasema Albinissa Helsingin kaupungin palvelusetelipotilaita ilman, että häntä oli hyväksytty Helsingin kaupungin palvelusetelituottajaksi. Kyseisen hammaslääkärin hoitotoimenpiteet eivät vastanneet laadultaan hyvän hoitokäytännön vaatimuksia. Hakija oli Hammaslääkäriasema Albinin toimitusjohtajana vastuussa toiminnasta ja potilaiden ohjaamisesta hammaslääkäreiden vastaanotolle. Hakijan olisi tullut huolehtia siitä, että palvelusetelipotilaat saavat asianmukaista hoitoa.

Hakija on Hammaslääkäriasema Albinin toimitusjohtajana vastuussa potilastyön laskutuksesta. Helsingin kaupungille on toimitettu laskuja palvelusetelipotilaista, joita ovat hoitaneet Hammaslääkäriasema Albinissa sellaiset hammaslääkärit, joita Helsingin kaupunki ei ole hyväksynyt palvelusetelitoiminnan tuottajaksi. Laskuihin ja potilasasiakirjoihin on merkitty virheellisesti hoitavaksi hammaslääkäriksi ********** joka on aiemmin ollut Helsingin kaupungin hyväksymä palvelusetelituottaja, vaikka hoitanut hammaslääkäri on ollut joku toinen hammaslääkäri kuin Helsingin kaupungin hyväksymä palvelusetelituottaja. Nämä virheelliset tiedot on viety Helsingin kaupungin ylläpitämään potilasrekisteriin. Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto on tehnyt asiasta ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ja tutkintapyynnön poliisille. Aluehallintovirasto ja poliisi käsittelevät epäiltyjä väärinkäytöksiä.

Väärin tehdyt potilasasiakirjamerkinnät on tallennettu suun terveydenhuollon potilasrekisteriin. Hakija on virheellisesti ohjannut Helsingin kaupungin palvelusetelipotilaita Hammaslääkäriasema Albinissa sellaisille hammaslääkäreille, joita Helsingin kaupunki ei ole hyväksynyt palvelusetelituottajiksi. Potilasohjauksesta ja Helsingin kaupungin laskuttamisesta on vastannut hakija. Koska hakija ei ole täyttänyt palvelusetelituottajilta vaadittavia hyväksymiskriteerejä (suun terveydenhuollon hyväksymiskriteerit kohta A.8) häntä ei ole merkitty Helsingin kaupungin palvelusetelituottajaluetteloon.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 10.2.2015 § 45 hylätä hakijan oikaisuvaatimuksen suun terveydenhuollon keskitettyjen palvelujen johtavan ylihammaslääkärin päätöksestä 19.12.2014, 55 § olla hyväksymättä hakijaa, ********** suun terveydenhuollon palvelusetelitoiminnan tuottajaksi.

Hakija on hakenut uudelleen Helsingin kaupungin palvelusetelituottajaksi. Keskitettyjen palvelujen johtava ylihammaslääkäri on päätöksellään 15.5.2015, § 22 päättänyt olla hyväksymättä hakijaa, Aalto Dental Services Oy/Hammaslääkäriasema Albin, palvelusetelitoiminnan tuottajaksi.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 18.8.2015 § 243 hylätä hakijan / Hammaslääkäriasema Albinin oikaisuvaatimuksen keskitettyjen palvelujen johtavan ylihammaslääkärin päätöksestä 15.5.2015, § 22 olla hyväksymättä häntä Aalto Dental Services Oy/Hammaslääkäriasema Albin, palvelusetelitoiminnan tuottajaksi.

Oikaisuvaatimusten johdosta annettuihin sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksiin on haettu muutosta Helsingin hallinto-oikeudelta, jossa valituksia edelleen käsitellään.

Vaatimus ja johtopäätökset

Tämän päätöksen liitteenä 1 olevan oikaisuvaatimuksen mukaan johtavan ylihammaslääkärin päätös on kumottava ja hakija hyväksyttävä palvelusetelitoiminnan tuottajaksi.

Hakija katsoo täyttäneensä kaikki palvelusetelilain 5 §:n ja kaupungin hyväksymiskriteerien mukaiset vaatimukset.

Hakija tulkitsee hyväksymiskriteerien (liite 3) alihankintaa koskevaa kohtaa siten, että hakija / Hammaslääkäriasema Albin on toiminut toimeksiantosopimuksella työskentelevän, palvelusetelitoiminnan tuottajaksi hyväksytyn, hammaslääkäri ********** alihankkijana ja tämän vuoksi menettelyssä ei ole tapahtunut virhettä. Hakijan mukaan kyse ei ole ollut laittomasta tietojen muuttamisesta, vaan hyväksymiskriteerien A.8 kohdan mukaisesta alihankintajärjestelystä.

Käytettävissä olevien tietojen perusteella alihankintajärjestelystä ei ole sovittu Helsingin kaupungin kanssa. Hakija ei ole ilmoittanut Helsingin kaupungille käyttävänsä palvelusetelituottajana alihankkijaa. Sosiaali- ja terveysviraston hyväksymiskriteerien mukaan alihankkijalta edellytetään samojen ehtojen noudattamista, mikä on varmistettava alihankintasopimuksessa. Sosiaali- ja terveysvirastolle ei ole esitetty alihankintasopimusta Hammaslääkäriasema Albinin ja ********** välillä.

Hakija katsoo hoitaneensa palvelusetelipotilaita hammaslääkäriltä vaaditulla ammattitaidolla eikä hoitotoimenpiteissä ole ilmennyt puutteita. Hakijan käsityksen mukaan potilasasiakirjamerkinnät on laadittu asianmukaisesti, oikein ja totuudenmukaisesti. Hakija pitää päätöstä olla hyväksymättä häntä palvelusetelitoiminnan tuottajaksi kohtuuttomana.

Potilasasiakirjoista annetun sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen 10 §:n mukaan potilaskertomukseen tulee kirjata merkinnän tekijän nimi, asema ja merkinnän ajankohta. Säännöksen tarkoituksena on, että potilasta hoitaneen terveydenhuollon ammattihenkilön nimi merkitään potilaskertomukseen. Hakija on menetellyt virheellisesti, kun hän on Hammaslääkäriasema Albinin toiminnasta vastuullisena henkilönä käyttänyt hammaslääkäri ********** nimeä Helsingin kaupungin palvelusetelipotilaiden hoitamisessa syntyneissä asiakirjoissa, potilasasiakirjoissa ja laskuissa, vaikka hoidon on antanut jokin toinen Hammaslääkäriasema Albinissa työskennellyt hammaslääkäri, joka ei ole Helsingin kaupungin hyväksymä palvelusetelituottaja. Hakija on myös itse hoitanut Helsingin kaupungin palvelusetelipotilaita olematta palvelusetelituottaja ja tehnyt merkintöjä potilasasiakirjoihin hammaslääkäri ********** nimissä.

Hakija ja Hammaslääkäriasema Albin eivät ole pyynnöistä huolimatta kyenneet selvittämään tai ovat selvittäneet puutteellisesti, kuka tai ketkä Hammaslääkäriasema Albinin hammaslääkäreistä ovat
todellisuudessa hoitaneet Helsingin kaupungin palvelusetelipotilaita, joiden hoitajaksi on potilasasiakirjoihin ja laskuihin merkitty **********

Potilasasiakirja-asetuksen 12 §:n 2 momentin mukaan hoitoon osallistuneet on tarvittaessa kyettävä selvittämään. Hakija ja Hammaslääkäriasema Albin eivät ole menetelleet edellä mainitun säännöksen mukaisesti.

Palvelusetelilain 11 §:n mukaan kunta on palvelusetelillä järjestettävässä palvelussa syntyvien potilas- ja asiakasasiakirjojen henkilötietolaissa tarkoitettu rekisterinpitäjä. Palvelujen tuottajan tulee asiakirjoja käsiteltäessä noudattaa, mitä kunnan asiakirjojen käsittelystä säädetään. Tiedot virheellisesti ********** nimissä annetuista hoidoista on kirjattu hakijan toimesta potilasasiakirjoihin, joiden rekisterinpitäjä on edellä mainitun säännöksen mukaan Helsingin kaupunki. Nämä muut hammaslääkärit eivät olisi saaneet hoitaa Helsingin kaupungin palvelusetelipotilaita, koska Helsingin kaupunki ei ole hyväksynyt heitä palvelusetelituottajiksi. Hakija ja Hammaslääkäriasema Albin ovat menetelleet Helsingin kaupungin suun terveydenhuollon palvelusetelituottajien hyväksymiskriteerien kohdan A.8 vastaisesti.

Hakijan mukaan syksyllä 2014 ilmi tulleista epäkohdista huolimatta kaksi oikaisuvaatimuksessa nimeltä mainittua Hammaslääkäriasema Albinin hammaslääkäriä ovat saaneet jatkaa Helsingin kaupungin palvelusetelituottajina. Myös hakija olisi tullut hyväksyä yhdenvertaisuuden periaatteen mukaisesti palvelusetelituottajaksi. Oikaisuvaatimuksen johdosta antamassaan lausunnossa (liite 2) suun terveydenhuollon johtajahammaslääkäri ja johtava ylihammaslääkäri toteavat, että nämä kaksi muuta hammaslääkäriä on poistettu palveluseteliluettelosta suun terveydenhuollon keskitettyjen palvelujen johtavan ylihammaslääkärin päätöksillä (3.12.2014 ja 30.6.2015), joten yhdenvertaisen kohtelun periaatetta ei ole loukattu.

Hakijaa ei ole hyväksytty palvelusetelihammaslääkäriksi, koska palvelusetelituottajalta edellytetyt kriteerit eivät hakijan kohdalla täyty.

Johtajahammaslääkäri ja johtava ylihammaslääkäri katsovat lausunnossaan, ettei ole perusteluja muuttaa hakijaa koskevaa kielteistä päätöstä palvelusetelituottajaksi hyväksymisestä.

Oikaisuvaatimus ei edellä todetun mukaisesti anna aihetta enempään, joten se on perustellusta syystä hylättävä.

Esittelijä

vs. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Harri J. Lehtonen, lakimies, puhelin: 310 42668

harri.j.lehtonen(a)hel.fi

Liitteet

1

HEL 2016-000812 Oikaisuvaatimus 21.1.2016

2

Johtajahammaslääkärin ja johtavan ylihammaslääkärin 16.2.2016 päivätty lausunto

3

Palvelusetelituottajien hyväksymiskriteerit

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 2
Liite 3

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 17.9.2013, että 1.1.2014 lukien palveluseteli on yksi suun terveydenhuollon järjestämistapa. Virastopäällikkö päätti 15.10.2013 § 267, että suun terveydenhuollossa keskitettyjen palvelujen johtava ylihammaslääkäri tai hänen sijaisensa hyväksyy suun terveydenhuollon palvelusetelitoiminnan palveluntuottajat sekä peruuttaa hyväksymisen.

Esittelijä

vs. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Harri J. Lehtonen, lakimies, puhelin: 310 42668

harri.j.lehtonen(a)hel.fi

Liitteet

1

HEL 2016-000812 Oikaisuvaatimus 21.1.2016

2

Johtajahammaslääkärin ja johtavan ylihammaslääkärin 16.2.2016 päivätty lausunto

3

Palvelusetelituottajien hyväksymiskriteerit

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 2
Liite 3

Tiedoksi

Suun terveydenhuolto

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566