Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2016

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/10

 

19.04.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 90

Oikaisuvaatimus johtavan ylihammaslääkärin kielteiseen päätökseen palvelusetelituottajaksi hyväksymisestä

HEL 2016-000808 T 06 00 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hylätä ********** Hammaslääkäriasema Albinin oikaisuvaatimuksen suun terveydenhuollon keskitettyjen palvelujen johtavan ylihammaslääkärin päätöksestä 30.11.2015, § 71 olla hyväksymättä hammaslääkäri ********** Aalto Dental Services Oy/Hammaslääkäriasema Albin, palvelusetelitoiminnan tuottajaksi.

Perustelut

Aikaisemmat vaiheet

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 10.2.2015 § 44 hylätä hammaslääkäri ********** (jäljempänä hakija) oikaisuvaatimuksen suun terveydenhuollon keskitettyjen palvelujen johtavan ylihammaslääkärin päätöksestä 24.10.2014, 45 §, jonka perusteella
- hakijan, Hammaslääkäriasema Albin, hyväksyminen palvelusetelitoiminnan tuottajaksi on peruutettu ja
- hakija on poistettu palvelusetelituottajaluettelosta.

Sen jälkeen, kun hakija oli poistettu palvelusetelituottajaluettelosta hakija on hakenut uudelleen Helsingin kaupungin palvelusetelituottajaksi. Keskitettyjen palvelujen johtava ylihammaslääkäri on päätöksellään 15.5.2015, § 23 päättänyt olla hyväksymättä hakijaa, Aalto Dental Services Oy/Hammaslääkäriasema Albin, palvelusetelitoiminnan tuottajaksi.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 18.8.2015 § 242 hylätä hakijan / Hammaslääkäriasema Albinin oikaisuvaatimuksen suun terveydenhuollon keskitettyjen palvelujen johtavan ylihammaslääkärin päätöksestä 15.5.2015, § 23 olla hyväksymättä hakijaa / Aalto Dental Services Oy / Hammaslääkäriasema Albin, palvelusetelitoiminnan tuottajaksi.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan oikaisuvaatimusten johdosta antamiin päätöksiin on haettu muutosta Helsingin hallinto-oikeudelta, jossa valitusten käsittely on kesken.

Vaatimukset ja johtopäätökset

Oikaisuvaatimuksen mukaan johtavan ylihammaslääkärin päätös on kumottava ja hakija on hyväksyttävä palvelusetelituottajaluetteloon. Hakija katsoo täyttäneensä kaikki palvelusetelilain 5 §:n ja kaupungin hyväksymiskriteerien mukaiset vaatimukset. 

Hakija on voitu poistaa palvelujen tuottajan rekisteristä ja hänen hakemuksensa tulla uudelleen Helsingin kaupungin palvelusetelituottajaksi on voitu aiheellisesta syystä jättää hyväksymättä, koska hän ei täyttänyt palvelusetelituottajan hyväksymiselle asetettuja edellytyksiä. Palvelusetelituottajarekisteristä poistaminen on perustunut siihen, että hakijan nimeä on käytetty sellaisten palvelusetelipotilaiden hoitamiseen, joiden hoitamiseen hakija ei ole osallistunut. Näiden palvelusetelipotilaiden hoitamiseen olivat osallistuneet sellaiset hammaslääkärit, joita Helsingin kaupunki ei ole hyväksynyt palvelusetelitoiminnan tuottajiksi. Potilasasiakirjoihin on tehty merkintöjä, joissa hoidon antajaksi on merkitty hakija, vaikka hän ei ole hoitanut näitä Helsingin kaupungin palvelusetelipotilaita. Hoidon antajaa koskevan virheellisen tiedon sisältäviä palvelusetelipotilaiden potilasasiakirjoja ja laskuja on toimitettu Helsingin kaupungille, joka on maksanut Hammaslääkäriasema Albinille hoidon antajaa koskevan väärän tiedon perusteella palvelusetelipotilaita koskevia laskuja. Lisäksi ainakin yhdellä näistä hammaslääkäreistä on todettu vakavia puutteita ammatinharjoittamisessa, kun hän on hoitanut Helsingin kaupungin palvelusetelipotilaita olematta kaupungin hyväksymä palvelusetelituottaja.

Aikaisemmin tehtyjen päätösten yhteydessä saatujen selvitysten mukaan hakijalla on keskeinen asema Hammaslääkäriasema Albinissa, jossa hän on vastannut aseman toiminnasta yhdessä sen toimitusjohtajan, hammaslääkäri ********** kanssa. Hakija on toiminut Helsingin kaupungin palvelusetelituottajana ennen palvelusetelituottajaluettelosta poistamista. Hakijan on täytynyt olla asemansa ja tehtäviensä puolesta tietoinen Hammaslääkäriasema Albinissa siitä, että hänen nimeään on käytetty potilasasiakirjoissa, joita on laadittu palvelusetelipotilaista, joita hakijan sijasta on hoitanut sellaiset Hammaslääkäriasema Albinissa työsuhteessa olevat hammaslääkärit, joita Helsingin kaupunki ei ole hyväksynyt palvelusetelituottajiksi. Hakija ei ole tietoisuudestaan huolimatta puuttunut epäasianmukaiseksi katsottavaan toimintaan ja hän on siten suhtautunut hyväksyvästi siihen, että hänet on merkitty palvelusetelipotilaiden potilasasiakirjoihin hoidon antajana, vaikka hoidon on antanut toinen Hammaslääkäriaseman Albinissa työskennellyt hammaslääkäri, jota ei ole hyväksytty palvelusetelituottajaksi. Helsingin kaupunki on vienyt rekisteriin nämä saamansa virheelliset potilasasiakirjatiedot. Hakija voidaan asemansa ja tehtäviensä puolesta katsoa kyseisen hammaslääkäriaseman edustajana ja ennen palvelusetelituottajaluettelosta tapahtunutta poistamista Helsingin kaupungin palvelusetelituottajana olevan osaltaan vastuussa siitä, että hammaslääkäriasemalla noudatetaan sosiaali- ja terveysviraston hyväksymiskriteerien (liite 3) C.9-kohdan vaatimuksia ja kaupungille toimitetaan virheettömät tiedot. Hammaslääkäriasemalla ei ole noudatettu hyväksymiskriteerien C.9-kohdan vaatimuksia.

Oikaisuvaatimuksesta pyydetyn suun terveydenhuollon johtajahammaslääkärin ja johtavan ylihammaslääkärin lausunnon (liite 2) mukaan sosiaali- ja terveysvirasto ei ole saanut pyynnöistään huolimatta kattavaa selvitystä Hammaslääkäriasema Albinista siitä, kuka on tosiasiallisesti hoitanut hakijan hoitamiksi merkityt potilaat, joilla on yhteensä 578 käyntiä ajalla 18.4.2011−22.10.2014. Hammaslääkäriasema Albin/hakija on laiminlyönyt edellä mainitun palvelusetelituottajalle asetetun potilasasiakirjojen toimittamista koskevan velvollisuuden.

Johtajahammaslääkärin ja johtavan ylihammaslääkärin lausunnon mukaan suun terveydenhuollon tiedossa on lisäksi lukuisia hakijan nimissä hoidettuja potilaita, jotka ovat puhelimessa kertoneet, että heitä on hoitanut joku muu kuin hakija. Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto on tehnyt asiasta ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ja tutkintapyynnön poliisille. Epäiltyjen väärinkäytösten tutkinta on kesken.

Hakija on vedonnut vaatimustensa perusteena myös siihen, ettei väärien tietojen toimittamisessa ole ollut kysymys laittomasta tietojen muuttamisesta, koska Hammaslääkäriasema Albin on ollut toimeksiantosopimuksen perusteella työskentelevän hakijan alihankkija. Käytettävissä olevien tietojen perusteella alihankintajärjestelystä ei ole sovittu Helsingin kaupungin kanssa. Hakija ei ole ilmoittanut Helsingin kaupungille käyttävänsä palvelusetelituottajana alihankkijaa. Sosiaali- ja terveysviraston hyväksymiskriteerien mukaan alihankkijalta edellytetään samojen ehtojen noudattamista, mikä on varmistettava alihankintasopimuksessa. Sosiaali- ja terveysvirastolle ei ole esitetty alihankintasopimusta Hammaslääkäriasema Albinin ja hakijan välillä.

Hakijan mukaan syksyllä 2014 ilmi tulleista epäkohdista huolimatta kaksi oikaisuvaatimuksessa nimeltä mainittua Hammaslääkäriasema Albinin hammaslääkäriä ovat saaneet jatkaa Helsingin kaupungin palvelusetelituottajina. Myös hakija olisi tullut hyväksyä yhdenvertaisuuden periaatteen mukaisesti palvelusetelituottajaksi. Oikaisuvaatimuksen johdosta antamassaan lausunnossa (liite 2) suun terveydenhuollon johtajahammaslääkäri ja johtava ylihammaslääkäri toteavat, että nämä kaksi muuta hammaslääkäriä on poistettu palveluseteliluettelosta suun terveydenhuollon keskitettyjen palvelujen johtavan ylihammaslääkärin päätöksillä (3.12.2014 ja 30.6.2015), joten yhdenvertaisen kohtelun periaatetta ei ole loukattu.

Johtajahammaslääkäri ja johtava ylihammaslääkäri katsovat lausunnossaan, ettei ole perusteluja muuttaa hakijaa koskevaa kielteistä päätöstä palvelusetelituottajaksi hyväksymisestä.

Hakijaa ei ole hyväksytty palvelusetelihammaslääkäriksi, koska palvelusetelituottajalta edellytetyt kriteerit eivät hakijan kohdalla täyty.

Oikaisuvaatimus ei edellä todetun mukaisesti anna aihetta enempään, joten oikaisuvaatimus on perusteltua syytä hylätä.

Esittelijä

vs. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Harri J. Lehtonen, lakimies, puhelin: 310 42668

harri.j.lehtonen(a)hel.fi

Liitteet

1

HEL 2016-000808 Oikaisuvaatimus 21.1.2016

2

Johtajahammaslääkärin ja johtavan ylihammaslääkärin 16.2.2016 päivätty lausunto oikaisuvaatimuksesta

3

Palvelusetelituottajien hyväksymiskriteerit

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 2
Liite 3

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 17.9.2013, että 1.1.2014 lukien palveluseteli on yksi suun terveydenhuollon järjestämistapa. Virastopäällikkö päätti 15.10.2013 § 267, että suun terveydenhuollossa keskitettyjen palvelujen johtava ylihammaslääkäri tai hänen sijaisensa hyväksyy suun terveydenhuollon palvelusetelitoiminnan palveluntuottajat sekä peruuttaa hyväksymisen.

Esittelijä

vs. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Harri J. Lehtonen, lakimies, puhelin: 310 42668

harri.j.lehtonen(a)hel.fi

Liitteet

1

HEL 2016-000808 Oikaisuvaatimus 21.1.2016

2

Johtajahammaslääkärin ja johtavan ylihammaslääkärin 16.2.2016 päivätty lausunto oikaisuvaatimuksesta

3

Palvelusetelituottajien hyväksymiskriteerit

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 2
Liite 3

Tiedoksi

Suun terveydenhuolto

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566