Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2016

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/11

 

19.04.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 91

Oikaisuvaatimus johtavan ylihammaslääkärin kielteiseen päätökseen palvelusetelituottajaksi hyväksymisestä

HEL 2016-000814 T 06 00 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hylätä ********** /Hammaslääkäriasema Albinin oikaisuvaatimuksen (liite 1) keskitettyjen palvelujen johtavan ylihammaslääkärin päätöksestä 29.12.2015, § 70 olla hyväksymättä hammaslääkäri ********** /Hammaslääkäriasema Albin, palvelusetelitoiminnan tuottajaksi.

Perustelut

Aikaisemmat vaiheet

********** (jäljempänä hakija) hakemus Helsingin kaupungin palvelusetelituottajaksi on jätetty hyväksymättä keskitettyjen palvelujen johtavan ylihammaslääkärin päätöksellä 30.6.2015, § 30, koska hakija ei täyttänyt palvelusetelituottajan hyväksymiselle asetettuja edellytyksiä (hyväksymiskriteerien kohta A.8, liite 3) harjoittaa hammaslääkärin vastaanottotoimintaa Hammaslääkäriasema Albinissa Helsingin kaupungin palvelusetelituottajana.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 13.10.2015 § 302 hylätä hakijan / Hammaslääkäriasema Albinin oikaisuvaatimuksen keskitettyjen palvelujen johtavan ylihammaslääkärin em. päätöksestä olla hyväksymättä hakijaa / Hammaslääkäriasema Albin, palvelusetelitoiminnan tuottajaksi.

Vaatimus ja johtopäätökset

Oikaisuvaatimuksen mukaan johtavan ylihammaslääkärin päätös tulisi kumota ja hyväksyä hakija palvelusetelituottajaluetteloon. Hakija katsoo täyttäneensä kaikki palvelusetelilain 5 §:n ja kaupungin hyväksymiskriteerien mukaiset vaatimukset.

Selvitysten mukaan hakija on hoitanut Helsingin kaupungin palvelusetelipotilaita ilman, että häntä on hyväksytty palvelusetelituottajaksi. Palvelusetelipotilaiden hoitoa koskevat tiedot on merkitty potilasasiakirjoihin hakijan ilmoittamien tietojen perusteella ja hoidon antajaksi on potilasasiakirjoihin merkitty virheellisesti Hammaslääkäriasema Albinissa työskennellyt toinen hammaslääkäri, joka oli hyväksytty Helsingin kaupungin palvelusetelituottajaksi. Helsingin kaupunki on vienyt potilasrekisteriin nämä saamansa virheelliset potilasasiakirjatiedot. Kaupunki ei ole pyynnöistä huolimatta saanut hakijalta/ Hammaslääkäriasema Albinista kattavaa selvitystä palvelusetelipotilaista, joita hakija on ilman kaupungin hyväksyntää hoitanut. Tämän vuoksi kaupungin potilasrekisteriin on tallentunut virheellisiä tietoja, joiden selvittäminen on edelleen kesken hakijan/ Hammaslääkäriasema Albinin passiivisuuden vuoksi. Oikaisuvaatimuksesta pyydetyn suun terveydenhuollon johtajahammaslääkärin ja johtavan ylihammaslääkärin lausunnon (liite 2) mukaan Hammaslääkäriasema Albinilta / hakijalta ei ole edelleenkään saatu muuta kuin hyvin puutteellinen selvitys siitä, keiden potilaiden potilasasiakirjoissa on väärä hoitavan henkilön nimi. Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto on tehnyt asiasta ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ja tutkintapyynnön poliisille. Epäiltyjen väärinkäytösten tutkinta on kesken.

Hakijan mukaan palvelusetelipotilaiden hoidot on laskutettu Helsingin kaupungilta sellaisen hammaslääkärin nimissä, jonka Helsingin kaupunki oli hyväksynyt palvelusetelituottajaksi, mutta joka ei ole osallistunut hakijan hoitamien palvelusetelipotilaiden hoitoon. Järjestely on johtunut siitä, että hakija ei ole Helsingin kaupungin hyväksymä palvelusetelituottaja. Hakijan mukaan tietojen toimittamisessa ei ole ollut kysymys laittomasta tietojen muuttamisesta, koska asiassa on ollut kysymys ns. alihankintajärjestelystä, jossa tämä toinen hammaslääkäri, jonka nimissä potilastiedot on toimitettu Helsingin kaupungille, on ollutHammaslääkäriasema Albiniin toimeksiantosuhteessa toimiva alihankkija.

Käytettävissä olevien tietojen perusteella alihankintajärjestelystä ei ole sovittu Helsingin kaupungin kanssa. Hakija/ Hammaslääkäriasema Albin ei ole ilmoittanut Helsingin kaupungille käyttävänsä palvelusetelituottajana alihankkijaa. Sosiaali- ja terveysviraston hyväksymiskriteerien mukaan alihankkijalta edellytetään samojen ehtojen noudattamista, mikä on varmistettava alihankintasopimuksessa. Sosiaali- ja terveysvirastolle ei ole esitetty alihankintasopimusta Hammaslääkäriasema Albinin ja hakijan välillä.

Hakijan mukaan syksyllä 2014 ilmi tulleista epäkohdista huolimatta kaksi oikaisuvaatimuksessa nimeltä mainittua Hammaslääkäriasema Albinin hammaslääkäriä ovat saaneet jatkaa Helsingin kaupungin palvelusetelituottajina. Myös hakija olisi tullut hyväksyä yhdenvertaisuuden periatteen mukaisesti palvelusetelituottajaksi. Oikaisuvaatimuksen johdosta antamassaan lausunnossa (liite 2) suun terveydenhuollon johtajahammaslääkäri ja johtava ylihammaslääkäri toteavat, että nämä kaksi muuta hammaslääkäriä on poistettu palveluseteliluettelosta suun terveydenhuollon keskitettyjen palvelujen johtavan ylihammaslääkärin päätöksillä (3.12.2014 ja 30.6.2015), joten yhdenvertaisen kohtelun periaatetta ei ole loukattu.

Saadun selvityksen mukaan hakija on hoitanut Helsingin kaupungin palvelusetelipotilaita Hammaslääkäriasema Albinin vastaanotolla, vaikka Helsingin kaupunki ei ole hyväksynyt häntä palvelusetelituottajaksi. Hakijaa ei ole hyväksytty palvelusetelihammaslääkäriksi, koska palvelusetelituottajalta edellytetyt kriteerit eivät hakijan kohdalla täyty. Johtajahammaslääkäri ja johtava ylihammaslääkäri katsovat lausunnossaan, ettei ole perusteluja muuttaa hakijaa koskevaa kielteistä päätöstä palvelusetelituottajaksi hyväksymisestä. Tämän vuoksi oikaisuvaatimus hylätään.

Esittelijä

vs. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Harri J. Lehtonen, lakimies, puhelin: 310 42668

harri.j.lehtonen(a)hel.fi

Liitteet

1

HEL 2016-000814 Oikaisuvaatimus 21.1.2016

2

Johtajahammaslääkärin ja johtavan ylihammaslääkärin 16.2.2016 päivätty lausunto

3

Palvelusetelituottajien hyväksymiskriteerit

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 2
Liite 3

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 17.9.2013, että 1.1.2014 lukien palveluseteli on yksi suun terveydenhuollon järjestämistapa. Virastopäällikkö päätti 15.10.2013 § 267, että suun terveydenhuollossa keskitettyjen palvelujen johtava ylihammaslääkäri tai hänen sijaisensa hyväksyy suun terveydenhuollon palvelusetelitoiminnan palveluntuottajat sekä peruuttaa hyväksymisen.

Esittelijä

vs. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Harri J. Lehtonen, lakimies, puhelin: 310 42668

harri.j.lehtonen(a)hel.fi

Liitteet

1

HEL 2016-000814 Oikaisuvaatimus 21.1.2016

2

Johtajahammaslääkärin ja johtavan ylihammaslääkärin 16.2.2016 päivätty lausunto

3

Palvelusetelituottajien hyväksymiskriteerit

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Hakija

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 2
Liite 3

Tiedoksi

Suun terveydenhuolto

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 6000

Toinen linja 4 A

+358 9 310 5015

0201256-6

FI1880001200052430

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 53

Faksi

 

Alv.nro

sosiaalijaterveys@hel.fi

www.hel.fi/sote

+358 9 310 42504

 

FI02012566