Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

3/2016

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/11

 

15.03.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 65

Yksityisten sosiaalipalvelujen valvontaviranomaisen määrääminen

HEL 2013-008251 T 05 00 01

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kumota 16.6.2015 tekemänsä päätöksen § 219 ja määrätä perhe- ja sosiaalipalvelut -osaston lapsiperheiden hyvinvointi ja terveys -toimiston toimistopäällikön toimimaan yksityisistä sosiaalipalveluista annetun lain 3 §:n 4 kohdassa tarkoitettuna kunnallisena valvontaviranomaisena Helsingin kaupungissa ja valvomaan yksityisten koulutuksen järjestäjien tuottamia kuraattoripalveluja.

Esittelijä

vs. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Karri Välimäki, johtava lakimies, puhelin: 310 43970

karri.valimaki(a)hel.fi

Liitteet

1

Yksityisten sosiaalipalvelujen kunnalliset valvontaviranomaiset

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Yksityisistä sosiaalipalveluista annetun lain 3 §:n 4 kohdan mukaan laissa tarkoitettu valvontaviranomainen on sosiaalihuollon toimeenpanoon kuuluvista tehtävistä vastaava toimielin tai sen määräämä viranhaltija. Muut valvontaviranomaiset ovat aluehallintovirasto sekä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto, jotka toimivat myös lupaviranomaisina.

Yksityisiä sosiaalipalveluja ympärivuorokautisesti tuottavan henkilön tai yhteisön on saatava aluehallintovirastolta lupa ennen toiminnan aloittamista. Jos kyse on muista kuin ympärivuorokautisista sosiaalipalveluista, niiden tuottajan on tehtävä ennen toiminnan aloittamista kirjallinen ilmoitus kunnalliselle toimielimelle tai sen määräämälle viranhaltijalle. Ilmoitusvelvollisuus koskee myös toiminnan lopettamista. Valvontaviranomaisen on toimitettava edellä tarkoitetut tiedot eräin poikkeuksin viipymättä aluehallintovirastolle.

Yksityisten sosiaalipalvelujen valvonta toteutetaan ensisijaisesti seuraamalla toimintaa ja antamalla palvelujen tuottamisessa tarpeellista ohjausta ja neuvontaa. Valvontaviranomaisella on oikeus perustellusta syystä tarkastaa yksityisten sosiaalipalvelujen tuottajan toiminta sekä toiminnan järjestämisessä käytettävät tilat. Tarkastaja on päästettävä toimintayksikön tiloihin ja hänellä on salassapitosäännösten estämättä oikeus saada tieto kaikista asiakirjoista, jotka ovat välttämättömiä tarkastuksen toimittamiseksi. Tehdystä tarkastuksesta ja sitä koskevista johtopäätöksistä on ilmoitettava aluehallintovirastolle.

Valvontaviranomaisten on toimittava yhteistyössä valvontaa toteutettaessa, ja kunnallisen valvontaviranomaisen on heti ilmoitettava valvonnassa tietoonsa tulleista puutteista tai epäkohdista aluehallintovirastolle.

Lautakunta määräsi 16.6.2015 tekemällään päätöksellä (§ 219) lapsiperheiden hyvinvointi ja terveys -toimiston kouluterveydenhuollon päällikön toimimaan kunnallisena valvontaviranomaisena ja valvomaan yksityisten koulutuksen järjestäjien tuottamia kuraattoripalveluja. Perusteluna päätökselle oli, että kouluterveydenhuolto on toiminnallisesti läheisimmässä yhteistyössä Helsingissä koulutusta järjestävien yhteisöjen kanssa.

Päätöstä on syytä muuttaa. Lautakunnan määräämät yksityisten sosiaalipalvelujen valvontaviranomaiset ovat kuraattoripalveluja lukuun ottamatta toimistopäälliköitä, joten on tarkoituksenmukaista, että myös yksityisten koulutuksen järjestäjien kuraattoripalveluja valvoo toimistopäällikkö-tasoinen viranhaltija. Toinen syy perhepalvelujen johtajan määräämiselle valvomaan kyseisiä kuraattoripalveluja on se, että käytännössä kouluterveydenhuollon päällikkö valmistelee kuraattoripalveluja koskevat valvonta-asiat. On perusteltua, että yksityisten kuraattoripalvelujen valvontaviranomaisena toimii eri viranhaltija kuin näiden palvelujen valvontaan liittyvien asioiden valmistelija.   

Esittelijä

vs. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Karri Välimäki, johtava lakimies, puhelin: 310 43970

karri.valimaki(a)hel.fi

Liitteet

1

Yksityisten sosiaalipalvelujen kunnalliset valvontaviranomaiset

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Tiedoksi

Osastopäälliköt

Vammaistyön johtaja

Lastensuojelun johtaja

Nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja

Perhepalvelujen johtaja

Arviointitoiminnan johtaja

Psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja

Kouluterveydenhuollon päällikkö

Päätöshistoria

Sosiaali- ja terveyslautakunta 16.06.2015 § 219

HEL 2013-008251 T 05 00 01

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti määrätä perhe- ja sosiaalipalvelut -osaston lapsiperheiden hyvinvointi ja terveys -toimiston kouluterveydenhuollon päällikkö Tuula Salmivaara-Pesosen toimimaan yksityisistä sosiaalipalveluista annetun lain 3 §:n 4 kohdassa tarkoitettuna kunnallisena valvontaviranomaisena Helsingin kaupungissa ja valvomaan yksityisten koulutuksen järjestäjien tuottamia kuraattoripalveluja.

20.08.2013 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä

virastopäällikkö

Hannu Juvonen

Lisätiedot

Karri Välimäki, johtava lakimies, puhelin: 310 43970

karri.valimaki(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

helsinki.kirjaamo@hel.fi

http://www.hel.fi

+358 9 655 783

 

FI02012566