Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2016

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/5

 

01.03.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 24

Määrärahan myöntäminen vainottujen taiteilijoiden turvaresidenssitoimintaan vuodelle 2016

HEL 2016-000977 T 02 05 01 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti myöntää HIAP ry:lle (Helsinki International Artist Programme) 130 000 euron määrärahan käytettäväksi vuoden 2016 aikana vainottujen taiteilijoiden lyhyisiin (1 - 3 kuukauden pituisiin) turvaresidenssijaksoihin sekä yhteen kaksivuotiseen turvaresidenssijaksoon ensimmäisen vuoden osalta.

Samalla sosiaali- ja terveyslautakunta päätti määrärahan ehdoista, että

- määräraha on kertaluontoinen vuodelle 2016, eikä Helsingin kaupunki tällä päätöksellä sitoudu toiminnan pidempiaikaiseen rahoittamiseen, eikä ole liittymässä toimintaa koskevan kansainvälisen ICORN-verkoston (International Cities of Refugee Network) jäseneksi

- määräraha kohdennetaan turvaresidenssitoiminnan välttämättömiin kuluihin (vainottujen taiteilijoiden matka-, asumis-, vakuutus-, työskentely-, käännös- ja tulkkikulut), ei yhteisön hallinto-, toimisto- ja työntekijäkuluihin, eikä kuluihin, joita joku muu taho rahoittaa

- määrärahan saaja vastaa muun rahoituksen hankkimisesta turvaresidenssitoimintaan ja sen mahdolliseen vakiinnuttamiseen

- hankkeen toteuttamisen vastuu ja hallinnointi on yksinomaisesti määrärahan saajan tehtävänä

- sosiaali- ja terveysviraston sekä kulttuurikeskuksen edustajat eivät osallistu mahdollisesti perustettavan ohjausryhmän toimintaan, joten kaupunki ei ota vastuuta ohjausryhmälle suunnitelluista tehtävistä, mutta kaupungilla on oikeus seurata määrärahan käyttöä ja saada siitä pyytämiään selvityksiä

- määräraha tulee käyttää vuoden 2016 aikana ja sen käytöstä tulee antaa selvitys sosiaali- ja terveyslautakunnalle 30.6.2017 mennessä

- määrärahan saajan tulee toiminnassaan ja taloudenpidossaan noudattaa kaupunginhallituksen 12.12.2011 hyväksymiä, tämän päätöksen liitteenä 3 olevia ohjeita

- määrärahan saajan on pidettävä kirjanpito kirjanpitolain ja sen nojalla annettujen säädösten ja määräysten edellyttämällä tavalla ja kirjanpito on järjestettävä siten, että määrärahan käyttöä voidaan kirjanpidosta seurata

- kaupungin mahdolliset saatavat korkoineen vähennetään määrärahasta ennen sen maksamista saajalle

- määräraha voidaan periä takaisin, mikäli ilmenee seikkoja, ettei edellytyksiä rahan myöntämiselle ole ollut.

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kehottaa sosiaali- ja terveysviraston virastopäällikköä huolehtimaan määrärahan maksatuksesta sisäiseltä tilaukselta 3903037190 kaupunginhallituksen avustusohjetta noudattaen, kuitenkin niin, että ensimmäinen ja toinen erä maksetaan samassa yhteydessä maaliskuussa, kolmas erä maksetaan kesäkuussa ja neljäs erä syyskuussa.

Käsittely

Erityissuunnittelija Hanna-Leena Nuutinen oli kokouksessa kutsuttuna asiantuntijana läsnä tätä asiaa käsiteltäessä.

Esittelijä

vs. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Hanna-Leena Nuutinen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 42662

hanna-leena.nuutinen(a)hel.fi

Liitteet

1

HIAP ry:n hakemus 14.2.2016

2

HIAP ry:n hakemuksen liitteet

3

Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet 12.12.2011

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

HIAP ry.

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta
Liite 3

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Erityissuunnittelija Hanna-Leena Nuutinen on kokouksessa kutsuttuna asiantuntijana läsnä tätä asiaa käsiteltäessä.

HIAP ry:n määrärahahakemus on esityslistan tämän asian liitteenä 1 ja hakemuksen liitteet tämän asian liitteenä 2.

Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet (12.12.2011) ovat esityslistan tämän asian liitteenä 3.

Määräraha ja sen haku

Helsingin kaupungin vuoden 2016 talousarvion noudattamisohjeissa (Khs 7.12.2015) todetaan, että sosiaali- ja terveysviraston talousarviovaroista kohdennetaan 130 000 euroa vainottujen taiteilijoiden Safe Haven -residenssiin.

Määrärahan jakamiseksi sosiaali- ja terveysviraston käynnisti haun, jonka kuulutus julkaistiin sosiaali- ja terveysviraston internet-sivuilla 29.1.2016. Hakuilmoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa, Hufvudstadsbladetissa ja Metro-lehdessä 1.2.2016 ja ilmoituksessa viitattiin internet-sivuille, josta kuulutus löytyi kokonaisuudessaan:

”Rahoituksen hakeminen vainottujen taiteilijoiden tukemiseen

Helsingin kaupunki on varannut vuodelle 2016 kertaluontoisen määrärahan käytettäväksi vainottujen taiteilijoiden turvaresidenssitoimintaan. Tarkoituksena on tarjota Helsingin alueella asumis- ja työskentelyjaksoja taiteen ammattilaisille, joiden ilmaisu- ja sananvapautta uhataan ja jotka ovat tämän vuoksi hengenvaarassa.

Yhdistykset ja säätiöt voivat hakea taiteilijoiden turvaresidenssitoiminnan toteuttamiseen määrärahaa Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnalta. Hakuaika on 1. - 15.2.2016.   

Määrärahan myöntämisessä ja käytön valvonnassa noudatetaan kaupunginhallituksen 12.12.2011 hyväksymiä yleisohjeita ja määräraha tulee käyttää vuoden 2016 aikana.

Määräraha voidaan myöntää oikeustoimikelpoiselle ja yleishyödylliselle yhdistykselle tai säätiölle, jos yhteisö on merkitty yhdistys-/säätiörekisteriin tai on todisteellisesti jättänyt ilmoituksen yhdistyksen/säätiön rekisteröimiseksi. Yhteisön toiminnasta tulee olla näyttöä vähintään yhden vuoden ajalta. Määräraha kohdennetaan pääsääntöisesti turvaresidenssitoiminnan välttämättömiin kuluihin (taiteilijan matka-, asumis-, vakuutus-, työskentely-, käännös- ja tulkkikulut), ei yhteisön hallinto-, toimisto- ja työntekijäkuluihin, eikä kuluihin, joita joku muu taho rahoittaa.

Määrärahaa haetaan vapaamuotoisella sosiaali- ja terveyslautakunnalle osoitetulla hakemuksella, jonka mukana toimitetaan seuraavat tiedot sekä kopiot mainituista vahvistetuista (= allekirjoitetuista) asiakirjoista:

- suunnitelma ja talousarvio anottavan määrärahan käytöstä

- selostus siitä, miten taiteilijan ammattitaito ja vainottu asema varmistetaan ennen residenssijakson alkua

- suunnitelma yhteistyökumppaneista ja muun rahoituksen hankkimisesta turvaresidenssitoimintaan

- alustava suunnitelma siitä, miten turvaresidenssitoimintaa aiotaan jatkaa vuoden 2016 jälkeen

- yhteisön toimintasuunnitelma vuodelle 2016

- yhteisön talousarvio vuodelle 2016

- yhteisön tuloslaskelma ja tase vuodelta 2014

- yhteisön toimintakertomus vuodelta 2014

- tilintarkastuskertomus tai toiminnantarkastuskertomus vuodelta 2014

- keväällä 2015 pidetyn vuosikokouksen pöytäkirja, josta käy ilmi tilinpäätöksen 2014 käsittely ja vastuuvapauden myöntäminen

- yhteisön säännöt

- kopio tiliotteesta tai muu todistus sen pankkitilin omistajasta, jolle määräraha pyydetään maksamaan.

Hakemus liitteineen tulee toimittaa Helsingin kaupungin kirjaamoon 15.2.2016 klo 16.00 mennessä. Postiosoite: Kirjaamo, PL 10, 00099 HELSINGIN KAUPUNKI, käyntiosoite: Kaupungin-talo, Pohjoisesplanadi 11 - 13, Helsinki 17. Kirjaamo on avoinna arkisin klo 8.15 - 16.00.

Hakemus

Määräaikaan mennessä saapui yksi hakemus ja sen tekijä on HIAP ry. (Helsinki International Artist Programme). Yhdistys on vuonna 1998 perustettu taiteilijaresidenssiohjelma, jonka toiminnan päätarkoitus on edistää taiteilijoiden kansainvälistä liikkuvuutta ja yhteistyömahdollisuuksia Suomessa ja ulkomailla. Yhdistyksen jäseniä ovat Taideyliopiston Kuvataideakatemia, Stiftelsen Pro Artibus, Helsingin Taidehallin säätiö, Suomen Valokuvataiteen museon säätiö, Muu ry, AV-arkki ry, Zodiak Presents ry, KaaSu ry, Kiinteistö Oy Kaapelitalo, M.A.D. tanssimaisterit ry, Piknik frequency ry. / Pikseliähky-festivaali, Mehiläispesä ry. / Galleria Huuto sekä yksi henkilöjäsen.

Yhdistys tarjoaa kansainvälisille eri alojen taiteilijoille ja taiteen alan ammattilaisille aikaa, tilaa ja tukea luovaan työskentelyyn vuorovaikutuksessa paikallisen taidekentän kanssa. Toimintaan saadaan rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja Taiteen edistämiskeskukselta. Helsingin kaupunki myöntää palkkatukea ja kulttuuri- ja kirjastolautakunta toiminta-avustusta, jonka suuruus vuodelle 2016 on
58 000 euroa. Yhdistyksellä on tiloja Suomenlinnassa ja Kaapelitehtaalla.

Residenssitoimintaa toteutetaan erilaisissa hankkeissa ja ohjelmissa, joista yksi on EU-rahoitteinen. Vuonna 2014 yhdistyksen toiminnan kulut ilman poistoja olivat 728 726 euroa. Tuloslaskelma oli ylijäämäinen 15 368 euroa ja omavaraisuusaste 8,47 %, jota voidaan pitää heikkona (taseen oman pääoman loppusumma jaettuna taseella x 100).

Yllä kuvatun residenssitoiminnan lisäksi yhdistys on järjestänyt vuodesta 2014 lähtien yhdessä toisen yhdistyksen kanssa lyhytkestoisia turvaresidenssejä vainotuille visuaalisen taiteen ja musiikin alan ammattilaisille Helsingissä pohjoismaisen Nordic Fresh Air -hankkeen puitteissa. Toiminnasta käytetään nimeä Safe Haven. Yhdistys hakee nyt määrärahaa tämän toiminnan jatkamiseksi vuonna 2016 ja laajentamiseksi myös muihin taiteisiin. Tavoitteena on järjestää neljä lyhytkestoista (1 - 3 kuukautta) turvaresidenssiä ja rahoittaa kaksivuotisen turvaresidenssin ensimmäinen vuosi. Taiteilijoiden rekrytointi toteutetaan yhteistyössä muiden taiteen alan toimijoiden kanssa, joista osa on ulkomaisia. Näin varmistetaan taiteilijan vainottu asema sekä ammattitaito.

Hakemuksessa turvaresidenssitoimintaa perusteellaan ihmisoikeuspolitiikkaan, sanan- ja ilmaisunvapauteen, monikulttuurisuuskasvatukseen sekä rasisminvastaiseen työhön liittyvillä näkökohdilla kansainvälisen taiteellisen aspektin lisäksi.

Valmistelu

Määrärahaehdotuksen valmistelu on toteutettu sosiaali- ja terveysviraston sekä kulttuurikeskuksen yhteistyönä. Kulttuurikeskuksen yhteyshenkilönä toimi osastopäällikkö Veikko Kunnas.

Esittelijä

vs. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Hanna-Leena Nuutinen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 42662

hanna-leena.nuutinen(a)hel.fi

Liitteet

1

HIAP ry:n hakemus 14.2.2016

2

HIAP ry:n hakemuksen liitteet

3

Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet 12.12.2011

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

HIAP ry.

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, sosiaali- ja terveyslautakunta
Liite 3

Tiedoksi

Talous- ja strategiapalvelut

Kulttuurikeskus

Taloushallintopalvelu

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

helsinki.kirjaamo@hel.fi

http://www.hel.fi

+358 9 655 783

 

FI02012566