Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2016

1 (1)

Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

 

 

 

Sotep/18

 

01.03.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 37

Lastensuojelun ympärivuorokautisen laitoshoidon paikkamäärän vähennyksen kohdentaminen

HEL 2016-001653 T 05 02 00

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Pöydällepanoehdotus:
Rene Hursti: Pyydän asian pöydälle.

Lastensuojelun johtaja Saila Nummikoski ja lastenkotitoiminnan päällikkö Pirkko Turpeinen olivat kokouksessa kutsuttuina asiantuntijoina läsnä tämän asian käsittelyssä.

Esittelijä

vs. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Saila Nummikoski, lastensuojelun johtaja, puhelin: 310 43439

saila.nummikoski(a)hel.fi

Maria Kahila, erityissuunnittelija, puhelin: 310 43087

maria.kahila(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää 15.12.2015 (376 §) tekemänsä päätöksen toimeenpanosta siten, että lastensuojelun ympärivuorokautisen laitoshoidon paikkamäärän vähennys 35 paikalla vuonna 2016 kohdennetaan Toivolan lastenkotiin.

Esittelijän perustelut

Lastensuojelun johtaja Saila Nummikoski ja lastenkotitoiminnan päällikkö Pirkko Turpeinen ovat kokouksessa kutsuttuina asiantuntijoina läsnä tämän asian käsittelyssä.

Sijaishuollon hoitovuorokaudet vähenivät 69 718 hoitovuorokaudella vuosina 2010 –2015. Tämä vastaa laskennallisesti 191 kokovuotista paikkaa. Laitoshoidon hoitovuorokaudet vähenivät samalla aikavälillä 94 674 hoitovuorokaudella eli 259 kokovuotisella paikalla. Perhehoidon osuus kasvoi 24 956 hoitovuorokaudella eli 68 kokovuotisella paikalla. Samalla aikavälillä sijoitettuna olleiden lasten määrä väheni 390 lapsella.

Lastensuojelussa on tavoitteen mukaisesti siirretty palvelujen painopistettä asiakkaiden omaan toimintaympäristöön, lisätty kotiin vietäviä palveluja ja vahvistettu kotiin annettavaa tukea lisäämällä perhetyön intensiteettiä ja varmistamalla hoitojatkumo laitosmuotoisen kuntoutuksen jälkeen. Näin on pystytty vähentämään sijaishuollon tarvetta sekä lyhentämään sijoitusten kestoa.

Perhehoidossa ammatillista perhehoitoa ja perhehoidon tukipalveluja on lisätty. Perhehoito on lastensuojelulain mukainen ensisijainen sijaishuollon muoto. 

Palvelurakennemuutoksen vuoksi laitoshoidon paikkoja tarvitaan vähemmän. Käyttöön jäävien ja uusien paikkojen tulee rakenteellisesti ja toiminnallisesti vastata vaativahoitoisten lasten tarpeita ja epätarkoituksenmukaisista tiloista luovutaan. Helsinkiin on valmistumassa 17 uutta paikkaa kesään 2017 mennessä.

Laitoshoidon ostopalvelua on vähennetty merkittävästi. Vuonna 2010 laitoshoitoa ostettiin 158 658 vuorokautta, kun vastaava luku vuonna 2015 oli 87 569. Laitoshoidon ostopalvelun kustannukset olivat vuonna 2015 noin 5,4 milj. euroa pienemmät kuin edellisenä vuonna. Omana palveluna tuotettu laitoshoito väheni 134 289 hoitovuorokaudesta 110 704 hoitovuorokauteen vuosina 2010–2015. Omana palveluna tuotetussa laitoshoidossa on ollut tyhjiä paikkoja, mistä aiheutuu vuositasolla noin miljoonan euron kustannus.

Omana palveluna tuotettu laitoshoito ei kaikilta osin vastaa asiakkaiden tarpeita. Ostopalveluna hankitaan sijaishuoltopaikkoja lapsille, joiden hoito ja kuntoutus edellyttävät lapsen erityistarpeista johtuvaa hoitoa (mm. kulttuuriset tekijät, järjestäytyneeseen rikollisuuteen tai huumeiden myyntiin osallistuminen), jolloin sijaishuoltopaikka Helsingin ulkopuolella on lapsen edun mukaista.

Toivolan lastenkoti on 35-paikkainen lastenkoti, jossa on kuusi asuinyksikköä. Toivolan lastenkodin tilat eivät kaikilta osin vastaa vaativan laitoshoidon tarpeisiin ja esimerkiksi lastensuojelulain mukaisten rajoittamistoimenpiteiden toteuttaminen on vaikeaa. Toivolan lastenkodissa on sijoitettuna nuoria, joista valtaosa on suunnitelman mukaisesti siirtymässä asumisharjoitteluun, tuettuun asumiseen tai itsenäiseen asumiseen kevään ja syksyn 2016 aikana. Toivolan lastenkodin paikkamäärän vähentäminen on tarkoitus toteuttaa vaiheittain.

Turvapaikan hakijoiden määrä kasvoi merkittävästi viime vuoden aikana. Turvapaikkaa hakeneita yksintulleita alaikäisiä oli noin 3 000. Yksin tulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden hoiva, huolenpito ja kasvatus järjestetään oleskeluluvan saamisen jälkeen perheryhmäkodissa, tuetun perhesijoituksen avulla tai muuten tarkoituksenmukaisella tavalla. Kunta sopii Ely-keskuksen kanssa perheryhmäkodin perustamisesta. Perheryhmäkoti ei ole lastensuojeluyksikkö. Perheryhmäkodin toimitiloista, kasvuoloista, yhdessä hoidettavien lasten määrästä ja henkilöstöstä on voimassa, mitä lastensuojelulain 58–60§:ssa säädetään. (Laki kotoutumisen edistämisestä/30.12.2010/1386)

Helsinki selvittää Uudenmaan Ely-keskuksen kanssa tarvetta ja edellytyksiä, joilla Toivolan lastenkoti voitaisiin osana kaupungin alaikäisten kotouttamistoimenpiteitä osoittaa perheryhmäkotitoimintaan.

Lastenkotitoiminnan henkilöstölle on järjestetty kaksi tiedotustilaisuutta (14.1. ja 18.1.2016) lastenkotitoiminnan muutoksista. Toivolan lastenkodissa on sosiaali- ja terveysviraston yhteistoimintamenettelyjen periaatteiden mukaisesti järjestetty henkilöstölle useampia yhteistoimintakokouksia Toivolan lastenkodin lakkauttamisesta ja henkilöstön asemasta. Vakinainen henkilöstö voi jatkaa Helsingin sosiaali- ja terveysviraston palveluksessa.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Lasten ja perheiden kotiin annettavilla joustavilla ja intensiivisillä palveluilla vahvistetaan lasten vanhempien voimavaroja, tuetaan perheitä akuuteissa kriisitilanteissa ja ehkäistään lasten sijaishuollon tarvetta. Sijaishuollon tarpeen ehkäisemisellä tuetaan lasten mahdollisuutta asua omassa lähiympäristössään ja siten edistetään lasten ja perheiden hyvinvointia ja terveyttä.

Lasten sijaishuollossa perhehoito on lastensuojelulain mukaisesti ensisijainen sijaishuollon muoto. Perhehoidon monimuotoisuuden sekä perhehoidon tukipalvelujen kehittämisellä mahdollistetaan sijaishuollon tarpeessa olevien lasten sijoittaminen enenevästi kodinomaisiin olosuhteisiin sijaisperheisiin ja siten edistetään lasten hyvinvointia ja terveyttä.

Esittelijä

vs. virastopäällikkö

Juha Jolkkonen

Lisätiedot

Saila Nummikoski, lastensuojelun johtaja, puhelin: 310 43439

saila.nummikoski(a)hel.fi

Maria Kahila, erityissuunnittelija, puhelin: 310 43087

maria.kahila(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 1

Pohjoisesplanadi 11-13

+358 9 310 1641

0201256-6

800012-62637

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 17

Faksi

 

Alv.nro

helsinki.kirjaamo@hel.fi

http://www.hel.fi

+358 9 655 783

 

FI02012566